| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 09/11/2024

 

 
               
 

 

 

Η Ασία, ακόμη και η Κίνα διαμορφώνουν τόσο εκπληκτικά ανθεκτικές επενδυτικές αγορές, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να αισιοδοξούν ότι η περιοχή μπορεί να αντέξει το επερχόμενο καθεστώς επιβολής υψηλών δασμών καλύτερα από την Ευρώπη.

 

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι οι εξαγωγείς και οι αλυσίδες εφοδιασμού της Ασίας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις εμπορικές εντάσεις, ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και ότι η ταχεία ανάπτυξη της Ινδίας είναι ελκυστική.

Αυτή τη φορά, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ξέρουν λίγο περισσότερα για το τι να περιμένουν από τον Τραμπ και λένε ότι η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη

Τα γραφεία μετοχών στα χρηματοπιστωτικά κέντρα της περιοχής ανέφεραν μικρό πανικό αφότου έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ επέστρεψε και πάλι στην εξουσία προβάλλοντας ένα πρόγραμμα φορολογικών περικοπών και προστατευτισμού – σε αντίθεση με την απότομη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών αυτοκινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είδαμε τη σταδιακή αγορά να συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Shinji Ogawa, συν-επικεφαλής των πωλήσεων μετοχών της Ιαπωνίας στην J.P. Morgan στο Τόκιο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιλέγουν βιομηχανικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες.

«Υπάρχουν μερικές αφηγήσεις που δεν επιτρέπουν απαραίτητα στο «εμπόριο Τραμπ» να υπαγορεύει τα πάντα», είπε, επισημαίνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα στην Ιαπωνία και μια συνάντηση πολιτικής στην Κίνα αυτή την εβδομάδα που αναμένεται να εγκρίνει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Σίγουρα, ο επενδυτικός οδηγός που προέκυψε από την πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν η αγορά αμερικανικών μετοχών και η απόδοσή τους έχει τραβήξει χρήματα από το Χονγκ Κονγκ και εισέρχεται στον S&P 500, είπαν οι αντιπρόσωποι.

Αλλά όσοι έχουν παγκόσμιες εντολές ή επιθυμούν να διαφοροποιηθούν τηρούν τα πονταρίσματά τους στην Ασία, μετά από μια μικρή μείωση -κυρίως εκτός Ινδίας- μέχρι τον Οκτώβριο.

“Με αυτό το περιβάλλον όπου το κόστος του κεφαλαίου σε δολάρια είναι απίθανο να μειωθεί τόσο πολύ…τότε είναι πιθανό να δείτε πολύ μεγαλύτερη προτίμηση για ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ken Peng, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής για την Ασία στη Citi Wealth στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αμερικανικές μετοχές κρατήθηκαν σταθερές ή κινήθηκαν υψηλότερα την Πέμπτη, αφού η Federal Reserve μείωσε ξανά τα επιτόκια, επεκτείνοντας το απότομο ράλι που πυροδότησε η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Μια ανάκαμψη στις μετοχές ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών και η άνοδος στις τράπεζες και μετοχές εταιρειών βαρέων μηχανημάτων, ευαίσθητη σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, έδειξε την εστίαση των αγοραστών εκεί.

Στο Βιετνάμ, η μετοχή του ιδιοκτήτη του βιομηχανικού πάρκου Becamex έκανε άλμα εν αναμονή των εταιρειών που επεκτείνουν την παραγωγή, ενώ η εταιρεία κατασκευών Kinh Bac η οποία έχει ένα έργο κατασκευής γηπέδων γκολφ και ξενοδοχείου με τον ιδιωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του Τραμπ, έφτασε ρεκόρ ανόδου.

Καλύτερα προετοιμασμένη η Κίνα από την πρώτη θητεία Τραμπ

Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, η Κίνα επωμίστηκε το κύριο βάρος της επιθετικής εμπορικής του πολιτικής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη και το γουάν να δεχθούν πλήγμα. Αυτή τη φορά, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ξέρουν λίγο περισσότερα για το τι να περιμένουν από τον Τραμπ και λένε ότι η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

«Η Κίνα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τυχόν περιορισμούς, είτε τεχνολογικά, είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά», δήλωσε ο Charles Wang, πρόεδρος της Shenzhen Dragon Pacific Capital Management Co.

«Κατανοούμε καλύτερα τον Τραμπ…και ο Τραμπ μπορεί επίσης να είναι πιο προσεκτικός στο παιχνίδι του με την Κίνα για να αποφύγει σενάρια ήττας».

Ο Wang πούλησε μετοχές σε κινεζικούς εξαγωγείς ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αναμένοντας πλήγμα από τους δασμούς, αλλά εμμένει στις επενδύσεις στον τομέα ακινήτων της Κίνας, πιστεύοντας ότι θα λάβει βοήθεια από την κυβέρνηση ανεξάρτητα από τον Τραμπ.

Άλλοι επενδυτές παρατήρησαν πώς η Κίνα είχε μειώσει το μερίδιό της στις εξαγωγές κατευθείαν προς τις ΗΠΑ από πάνω από 20% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 15% πέρυσι. Αναμένουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις εμπορικές εντάσεις υποστηρίζοντας τις τοπικές δαπάνες.

«Οι υψηλότεροι δασμοί θα ενίσχυαν μόνο την εξάρτηση της Κίνας από την εγχώρια ζήτηση, κάτι που θα μεταφραζόταν σε πιο υποστηρικτικές πολιτικές», δήλωσε ο Dong Baozhen, πρόεδρος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Lingtong Shengtai με έδρα το Πεκίνο.

Ρευστότητα

Η Κίνα δεν δημοσιεύει πλέον έγκαιρα στοιχεία για τις ροές μετοχών, αλλά η Morgan Stanley είπε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια που εδρεύουν στο εξωτερικό αγόρασαν 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές μετοχές μέχρι τον Οκτώβριο, κυρίως στις αρχές του μήνα.

Οι πτώσεις που καταγράφει το κινεζικό γουάν υποδηλώνουν κάποια εκροή, αλλά αυτή περιορίστηκε από τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα έκανε μια μεγάλη ανακοίνωση τόνωσης της οικονομίας αυτόν τον μήνα.

Υπάρχει επίσης πιθανή ανοδική πορεία για την Ασία σε σχέση με την πλατφόρμα του Τραμπ. Ο επικεφαλής επενδύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την Κίνα της BNP Paribas, Γουέι Λι, δήλωσε ότι οι φορολογικές περικοπές του Τραμπ εντός ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις κινεζικές εταιρείες αυξάνοντας τη ζήτηση.

Άλλοι είπαν ότι η απομονωτική εξωτερική πολιτική του θα μπορούσε να αφήσει περιθώριο στην Κίνα να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρώπη ή ακόμα και με τις ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ είναι βαθιά επιχειρηματίας», δήλωσε ο Robert St Clair, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο Fullerton Fund Management στη Σιγκαπούρη. «Ξέρει τι διακυβεύεται», είπε.

«Γνωρίζει ότι η Κίνα έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε ορισμένες βασικές βιομηχανίες υψηλής αξίας…και η Κίνα φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ καλά τις δασμολογικές πιέσεις. Γνωρίζει τους δασμούς που δεν μπορεί να πιέσει πολύ μακριά».

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum