Βιωσιμότητα, ηθική,
συμπερίληψη, ευκολία,
ταχύτητα, υγεία και
ευεξία είναι βασικοί
όροι στην καθημερινότητα
της Gen Z, που επιλέγουν
ολοένα και περισσότερο
τα σνακ αντί για ένα
«κανονικό» γεύμα.
Το
παγκόσμιο αυτό trend
έχει αρχίσει να γίνει
ορατό και στη χώρα μας,
με τους καταναλωτές να
βρίσκουν πάντα «χώρο»
στα έξοδά τους για την
αγαπημένη τους απόλαυση,
ακόμη και σ’ αυτούς τους
δύσκολους καιρούς της
ακρίβειας.
Σε
κινητικότητα η αγορά των
σνακ
Την ίδια
στιγμή οι βιομηχανίες
των σνακ έχοντας να
κερδίσουν ένα διττό
στοίχημα, αφενός να
πείσουν ότι παράγουν
υγιεινά προϊόντα που
υπηρετούν τις αρχές του
well being και αφετέρου
να εδραιώσουν το ρόλο
τους στην καθημερινή
διατροφική ρουτίνα των
καταναλωτών, κινούνται
εξίσου γρήγορα με τους
καλύτερους πελάτες τους.
Το
μυστικό «όπλο» της
PepsiCo Hellas
Για
παράδειγμα η διοίκηση
της PepsiCo Hellas υπό
την Inga Dengel, που
στοχεύει να διπλασιάσει
το οικονομικό αποτύπωμα
της εν Ελλάδι θυγατρικής
του πολυεθνικού
κολοσσού, δεν αποκλείει
την πιθανότητα
μελλοντικών εξαγορών
στον τομέα των σνακ.
Άλλωστε σε σχέση με τις
ισχνές επιδόσεις στα
αναψυκτικά, το
πραγματικό «όπλο» της
εταιρείας είναι τα σνακ.
Η
PepsiCο Hellas
υπολογίζει ότι διατηρεί
μερίδιο 35% στα τσιπς
πατάτας και γαριδάκια
και 50% στα σνακ από
επεξεργασία εξαγωγής
καρπών (nuts extruded
snacks). Ως προς τη
λιανική πώληση των σνακ,
η εταιρεία στοχεύει στη
μικρή λιανική. «Υπάρχει
η νέα γενιά που
καταναλώνει σνακ με
ενθουσιασμό», δήλωσε
σχετικά η κυρία Dengel.
Να
θυμίσουμε ότι η PepsiCo
στις αρχές της δεκαετίας
του ’90 είχε εξαγοράσει
την Best Foods, των
αδελφών Όχονου, που
σήμερα ελέγχουν την
Ohonos Snack.
Πέρυσι ο
ενοποιημένος κύκλος
εργασιών της PepsiCo
Hellas διαμορφώθηκε στα
238,289 εκατ. ευρώ
(+18,45% έναντι του
2022), με τα καθαρά
αποτελέσματα προ φόρων
στα 2,624 εκατ. ευρώ από
5,739 εκατ. ευρώ, που
ήταν στη χρήση του 2022,
λόγω και του εσόδου των
6,093 εκατ. ευρώ από την
πώληση του εργοστασίου
στο Λουτράκι.
Νέες
επενδύσεις από την El
Sabor
Με
αυξημένο τζίρο αναμένει
να κλείσει το 2024 η El
Sabor, που ξεκίνησε τη
λειτουργία της το 1993
ως η πρώτη παραγωγική
μονάδα nacho chips στην
Ελλάδα.
Μάλιστα
«τρέχει» και μια νέα
επένδυση στο εργοστάσιό
της στα Οινόφυτα για την
επέκταση της
δυναμικότητάς του,
προκειμένου να
ανταποκριθεί στις
ανάγκες αποθήκευσης,
παραγωγής και κάλυψης
του αυξημένου όγκου
παραγγελιών.
Η
εταιρεία έχει υποβάλει
αίτημα ένταξης της
επένδυσης στις διατάξεις
του αναπτυξιακού νόμου,
για συνολικό επιλέξιμο
κόστος ύψους 4,53 εκατ.
ευρώ, ώστε να ωφεληθεί η
εταιρεία της επιδότησης
μέσω χρηματοδοτικής
μίσθωσης και των
φορολογικών απαλλαγών
που προβλέπουν οι
διατάξεις του νόμου. Η
επένδυση έχει
χρηματοδοτηθεί με
χρηματοδοτική μίσθωση
(leasing) με ποσό 3,11
εκατ. ευρώ και το
υπόλοιπο ποσό των 1,42
εκατ. ευρώ θα καλυφθεί
με ιδία κεφάλαια.
Το 2023
ο κύκλος εργασιών ανήλθε
σε 32,37 εκατ. ευρώ
παρουσιάζοντας αύξηση
κατά 23.62% σε σχέση με
τα 26,18 εκατ. ευρώ. Τα
μικτά κέρδη αυξήθηκαν
κατά 28,12% και
ξεπέρασαν τα 8,9 εκατ.
ευρώ ενώ τα κέρδη προ
φόρων ανήλθαν σε 2,27
εκατ. ευρώ, αυξημένα
κατά 48,87%, Τα
αποτελέσματα μετά φόρων
παρέμειναν κερδοφόρα και
ανήλθαν σε 1,85 εκατ.
ευρώ για την χρήση 2023,
παρουσιάζοντας αύξηση
κατά 48,74 % σε σχέση με
τα 1,24 εκατ. ευρώ του
2022.
Οι
ρυζογκοφρέτες έκαναν τη
διαφορά για την Agrino
Με
σημαντική άνοδο κατά
14,6% κινήθηκε ο τζίρος
της Agrino το 2023,
φθάνοντας 43,6 εκατ.
ευρώ, έναντι 38,04 εκατ.
ευρώ το 2022.
Η
διοίκηση της εταιρείας
υπό τον Αναστάσιο
Πιστιόλα κρίνει ότι η
σημαντική αύξηση τζίρου
κυρίως προήλθε από τη
δυναμική πορεία της
κατηγορίας των
ρυζογκοφρετών και των
έτοιμων προϊόντων με
βάση το ρύζι και ότι
έπαιξαν μικρότερο ρόλο
οι ανατιμήσεις.
Το 2023,
η κατηγορία των
ρυζογκοφρετών σημείωσε
σημαντική άνοδο, με το
μερίδιο αγοράς να
αγγίζει το 60%.
Η
παρουσία της Agrino σε
περισσότερα σημεία
πώλησης, μαζί με την
αύξηση της αριθμητικής
διανομής, έπαιξε
καθοριστικό ρόλο στην
επέκταση αυτής της
κατηγορίας.
Τα
«βολικά κρουασάν 7Days»
Tα
προϊόντα της Chipita που
ενσωματώθηκαν στο
χαρτοφυλάκιο της
Mondelez Ελλάς – Εμπορία
Σοκολάτας και
Τυποποιημένων Τροφίμων
μετά την εξαγορά του
εμπορικού κλάδου της
Mondelez Eλλάς Snacks
Production ήταν εν
πολλοίς ο λόγος που
αυξήθηκε κατά 92,49
εκατ. ευρώ ο τζίρος της
ελληνικής θυγατρικής του
πολυεθνικού γίγαντα την
οικονομική χρήση του
2023.
Η
Chipita, όπως τόνισε ο
Dirk van de Put,
διευθύνων σύμβουλος του
ομίλου Mondelez
International, στη
διάρκεια της ενημέρωσης
των αναλυτών αρχές
Αυγούστου, καταγράφει
αύξηση όγκου πωλήσεων σε
υψηλά μονοψήφια ποσοστά
στην Ευρώπη το τελευταίο
12μηνο, με πρωταγωνιστές
τα κρουασάν.
Οι
πωλήσεις της Mondelez
Ελλάς αυξήθηκαν στα
262,347 εκατ. ευρώ από
169,848 εκατ. ευρώ το
2022, ενώ τριψήφια
ποσοστιαία άνοδο
κατέγραψαν τα καθαρά της
κέρδη (+308,8%)
φθάνοντας στα 13,832
εκατ. ευρώ.
Η
σημαντική αύξηση της
καθαρής κερδοφορίας
αποτυπώθηκε και στην
εκτίναξη του μερίσματος
που θα εισπράξει ο
μητρικός όμιλος, καθώς
από 3,214 εκατ. ευρώ που
διένειμε για τη χρήση
του 2022 η εταιρεία το
προς διανομή μέρισμα για
τη χρήση του 2023
ανέρχεται στα 13,141
εκατ. ευρώ.
Έκρηξη
αυξήσεων στις τιμές στο
ράφι
Οι τιμές
σε μπισκότα,
συσκευασμένα κρουασάν
και κέικ, κράκερ και
κουλουράκια από την αρχή
της πληθωριστικής κρίσης
τον Ιούλιο του 2021
μέχρι και τον Σεπτέμβριο
εφέτος έχουν αυξηθεί
κατά 33,4%, σύμφωνα με
τα στοιχεία της
Ελληνικής Στατιστικής
Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Στα
πατατάκια και στα
γαριδάκια η άνοδος των
τιμών το ίδιο διάστημα
είναι 19,3%, ενώ στα
σοκολατοειδή (σοκολάτες
γάλακτος και σοκολάτες
με ξηρούς καρπούς,
γκοφρέτες, άλειμμα
σοκολάτας, σοκολατάκια)
η αύξηση ήταν 32,4%.
Καραμέλες, τσίχλες και
μπάρες δημητριακών μέσα
στα τελευταία τρία
χρόνια πωλούνται
ακριβότερα κατά 18,5%,
ενώ αυξημένες κατά 15,9%
είναι οι τιμές στη
λιανική των ξηρών καρπών
και των αποξηραμένων
φρούτων έναντι του 2021
|