| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 05/04/2025

 

 

 

Τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020 και το σοκ της πανδημίας πέρασαν οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη, μετά το σοκ από τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου. Με την Κίνα να απαντά με επίσης σαρωτικούς δασμούς 34% και τον Τραμπ να δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει ποτέ την πολιτική του, οι επενδυτές προχωρούν σε άτακτη μείωση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς προσαρμόζονται στον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ και σοβαρής, παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου («Ημέρα Απελευθέρωσης») από τον Τραμπ ξεπέρασαν και τις πιο δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ο μαθηματικός τύπος που εφαρμόσθηκε για να προσδιορισθούν οι «αμοιβαίοι» δασμοί στην πραγματικότητα δεν προσάρμοσε τους αμερικανικούς δασμούς στα επίπεδα των δασμών που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, αλλά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

 

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει δασμούς με χαμηλό μονοψήφιο μέσο συντελεστή στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά ο Τραμπ υπολόγισε τον μέσο συντελεστή σε 39% και επέβαλε δασμούς 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα επέβαλε μέσο συντελεστή 54% στην Κίνα. Οι συντελεστές δασμών που ανακοινώθηκαν ήταν τόσο υψηλοί και γενικοί, που διέλυσαν την προσδοκία ότι ο Τραμπ απλώς διεκδικεί καλύτερες συμφωνίες από τους εμπορικούς εταίρους και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι θέλει να ανατρέψει εντελώς το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που οικοδομήθηκε σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Μετά και την απάντηση της Κίνας, εξάλλου, τα περιθώρια για διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους έχουν στενέψει επικίνδυνα, παρότι ο Τραμπ με δηλώσεις του άφησε κάποια περιθώρια για συμφωνίες, λέγοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του. Στις αρχές της επομένης εβδομάδας αναμένεται και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, θα πρέπει να προσαρμοσθεί σε συνθήκες παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Νέες, δυσμενέστερες προβλέψεις

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε ότι οι δασμοί του Τραμπ δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και το Ταμείο θα ανακοινώσει σύντομα αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις. ενώ ο πρόεδρος της Fed δήλωσε χθες ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων δασμών είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και η κεντρική τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε αυξανόμενο πρόβλημα πληθωρισμού.

Αυτή η δήλωση ενέτεινε τις ανησυχίες στη Wall Street για την πορεία της οικονομίας, καθώς έδειξε ότι η Fed ανησυχεί πρωτίστως για τον πληθωρισμό και δεν θα βιασθεί να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων για να αποτρέψει μια ύφεση στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, πάντως, κάλεσε τον Τζερόμ Πάουελ να μην καθυστερήσει τη μείωση επιτοκίων.

Οι αναλυτές του ιδιωτικού τομέα ανακοινώνουν ήδη εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία. Η JPMorgan εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι 60%, αλλά χθες αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις, τονίζοντας ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε ύφεση φέτος, αφού έλαβε υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ.

«Αναμένουμε τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί υπό το βάρος των δασμών και για ολόκληρο το έτος αναμένουμε τώρα μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -0,3%, από 1,3% προηγουμένως», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στις ΗΠΑ, Μάικλ Φερόλι.

«Η προβλεπόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συμπιέσει τις προσλήψεις και με την πάροδο του χρόνου να αυξήσει το ποσοστό ανεργίας στο 5,3%», τόνισε.

Την Πέμπτη, η Barclays εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2025 και η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση, ενώ χθες οι οικονομολόγοι της Citi μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη φέτος σε μόλις 0,1% και οι οικονομολόγοι της UBS μείωσαν τη δική τους στο 0,4%.

Ο Φερόλι προβλέπει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο και θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων σε κάθε επόμενη συνεδρίαση μέχρι τον Ιανουάριο, φέρνοντας το επιτόκιο αναφοράς σε εύρος 2,75% έως 3% από το τρέχον εύρος 4,25% έως 4,5%. Αυτές οι περικοπές θα έρθουν παρά την αύξηση ενός βασικού δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους, από το σημερινό επίπεδο του 2,8%.

«Εάν πραγματοποιηθεί, η στασιμοπληθωριστική πρόβλεψή μας θα αποτελέσει δίλημμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed», έγραψε ο Φερόλι. «Πιστεύουμε ότι η αδυναμία στην αγορά εργασίας θα κυριαρχήσει στο τέλος, ιδιαίτερα εάν οδηγήσει σε ασθενέστερη αύξηση των μισθών, δίνοντας έτσι στη Fed μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ένα σπιράλ τιμών-μισθών δεν εδραιώνεται», υπογράμμισε.

Χύθηκε αίμα...

Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως συνέχισαν χθες τη δραματική υποχώρησή τους, με τις εταιρείες του S&P 500 να χάνουν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις 2 Απριλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς και τους βασικούς δείκτες να έχουν περάσει πλέον σε τεχνικό έδαφος διόρθωσης (απώλειες πάνω από 10% από το τελευταίο υψηλό τους) ή σε bear market (απώλειες πάνω από 20%, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Nasdaq).

Όπως σημειώνει το Reuters, η απώλεια 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σηματοδότησε μια πτώση ρεκόρ δύο ημερών για τον δείκτη αναφοράς S&P 500, υπερβαίνοντας μια διήμερη απώλεια 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία κλόνισε τις παγκόσμιες αγορές.

Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 22,7% από το κλείσιμο ρεκόρ της 16ης Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία λόγω των ανησυχιών για τους δασμούς. Ο Dow Jones και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πέρασαν σε τεχνικό έδαφος διόρθωσης.

Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ποσοστιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020. Οι εταιρείες με έκθεση στην Κίνα έκαναν «βουτιά», με την Apple να υποχωρεί 7,3%, ενώ ο δείκτης των κατασκευαστών ημιαγωγών βυθίσθηκε 7,6%. Οι μετοχές τραπεζών και ενέργειας υποχώρησαν εν μέσω φόβων ύφεσης.

Χθες, ο Dow Jones υποχώρησε 2.231,07 μονάδες ή 5,50% στις 38.314,86 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 322,44 μονάδες ή 5,97% στις 5.074,08 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 962,82 μονάδες ή 5,82% στις 15.587,79. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε 5,1% χαμηλότερα, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του από το sell off που πυροδότησε ο COVID-19 το 2020. Ο δείκτης υποχώρησε σχεδόν 12% από το υψηλό κλείσιμο όλων των εποχών στις 3 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας ότι βρέθηκε σε έδαφος διόρθωσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχώρησε 43,35 μονάδες ή 5,37% στις 764,29 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2020. 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 7% για να σταθεροποιηθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, μετά την επιβολή δασμών από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 6,5% και διαμορφώθηκαν στα 65,58 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έχασαν 7,4% για να διαμορφωθούν στα 61,99 δολάρια.

Σε αυτό το σκηνικό καταστροφής, οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 12,2 μονάδες βάσης στο 3,933%, ενώ μέσα στην ημέρα υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στο 3,86%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ της ευρωζώνης, μειώθηκε έως και 17 bps κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ΧΑ παρασύρθηκε στην καταιγίδα, απώλειες 7,1 δισ.

Η απότομη φυγή των επενδυτών από τοποθετήσεις ρίσκου ήταν αναπόφευκτο να κλονίσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που ως τώρα είχε πετύχει υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,96%, ενώ τα κέρδη από τις αρχές του έτους μειώθηκαν σε 8,70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις Τραμπ, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 7,1 δισ. ευρώ, ενώ χθες μειώθηκε κατά 5,3 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλαδικός δείκτης έχασε χθες 7,15% και 12,32% σε εβδομαδιαία βάση. Οι ρευστοποιήσεις ήταν γενικευμένες χθες και η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 415,8 δισ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές επισκιάζοντας κάθε άλλη οικονομική είδηση. Παρά τα επιμέρους υποστηρικτικά θεμελιώδη και την περιορισμένη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στους δασμούς των ΗΠΑ, οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις μείωσης  ρίσκου με επιθετικό τρόπο υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η περίοδος μέτρων και αντίμετρων από τους εμπορικούς αντισυμβαλλόμενους.

Ο αναλυτής τονίζει ότι πλέον τα θεμελιώδη έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, η προσέγγιση της αγοράς γίνεται στην λογική της επόμενης ημέρας καθώς η ροή πληροφοριών στο μέτωπο των δασμών έχει υψηλό επιδραστικό δείκτη, όπως φάνηκε μετά την απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης με την επιβολή δασμών 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Η απάντηση της Ευρώπης με νέους δασμούς θα πρέπει να αναμένεται ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος μέτρων - αντίμετρων βάζοντας πλέον όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι χωρίς βέβαια να αποκλείεται και νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει, παρά τη διόρθωση 9% από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη η στρατηγική νέων τοποθετήσεων προτείνεται να γίνει σταδιακά, εστιάζοντας σε μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ), αναπτυξιακή προοπτική (ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen) ή σε όσες έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις (Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, κλπ). Η αντίδραση στην έντονη πτώση θα έχει σαν κύριο εκφραστή τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δέχθηκαν και την μεγαλύτερη πίεση.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum