| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 24/10/2024

 
       
 

 

 

Φρένο στα σταθερά τιµολόγια εξάµηνης διάρκειας, που αποτελούν τη νέα τάση του ανταγωνισµού, αναµένεται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από 1ης Ιανουαρίου 2025. Οσο για τα πράσινα τιµολόγια που επιβλήθηκαν µε νοµοθετική ρύθµιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστηµα ενός έτους, θα παραµείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόµη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιµολογίων από τους παρόχους, όπως τονίζει στην «Καθημερινή» ο αρµόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 µόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάµενους.

 

 

«Εστω και έναν πελάτη να έχει κάποιος πάροχος σε πράσινο τιµολόγιο, θα πρέπει να το διαθέτει», τονίζει, κάτι που για τον ίδιο είναι αυτονόητο µε βάση την προηγούµενη νοµοθετική ρύθµιση, αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει σαφές µε νέα ρύθµιση. ∆εδοµένου ότι αυτή τη στιγµή περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στα πράσινα τιµολόγια, η οπτική αυτή σηµαίνει ότι θα παραµείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόµη. Το πράσινο τιµολόγιο κατά τον υπουργό θα παραµείνει ένα εργαλείο – µέτρο σύγκρισης άλλων τιµολογίων, που συνοδεύονται από πολιτικές µάρκετινγκ που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει όχι ο ίδιος, αλλά ούτε και ειδικοί της αγοράς. Μέσω της «Κ» συνιστά στους καταναλωτές «να συγκρίνουν τις τιµές µε τα πράσινα τιµολόγια και να γνωρίζουν ότι όσο οι τιµές αποµακρύνονται πολύ από το µέτρο σύγκρισης, δεν είναι για το καλό τους».

Με νοµοθετική ρύθµιση, επίσης, το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέους έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών –µπλε– τιµολογίων εξάµηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προµηθευτές µε τα εξάµηνα σταθερά τιµολόγια εκµεταλλεύονται την εποχικότητα των τιµών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγµατικότητα των εποχικών διακυµάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιµές το καλοκαίρι, χαµηλότερες τον χειµώνα και πολύ χαµηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση. Οι προµηθευτές, σε αντίθεση µε τους καταναλωτές, έχουν κατανοήσει αυτή την εποχικότητα. «Αυξήθηκαν οι τιµές το καλοκαίρι και µε τα εξάµηνα σταθερά τιµολόγια πουλάνε στους καταναλωτές καλοκαιρινές τιµές τον χειµώνα», τονίζει, εξηγώντας ότι τα σταθερά τιµολόγια παρέχουν πραγµατική προστασία στον καταναλωτή µόνο εάν είναι 12µηνης διάρκειας, διάστηµα που περικλείει όλες τις εποχικές διακυµάνσεις.

Το µέτρο που δροµολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήµα εναρµόνισης της ελληνικής αγοράς µε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιµολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωµατωθεί στο εθνικό δίκαιο µέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα µεταβατικό διάστηµα για τα εξάµηνης διάρκειας σταθερά τιµολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά µέχρι τη λήξη τους.

Η εµπορική πολιτική των παρόχων κινείται πράγµατι στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιµολόγια εξάµηνης διάρκειας ή και τα υβριδικά τιµολόγια µε µια σταθερή τιµή για κάποιους µήνες και κυµαινόµενη στη συνέχεια, το ύψος της οποίας συναρτούν µε εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και µια σειρά από άλλες προωθητικές ενέργειες που δύσκολα µπορεί να αξιολογήσει ο καταναλωτής.

Είναι ενδεικτική αυτή της πρακτικής η περίπτωση παρόχου που διαθέτει στην αγορά σταθερό εξάµηνης διάρκειας τιµολόγιο που στη συνέχεια γίνεται κυµαινόµενο µε έκπτωση συνέπειας 30% σε περίπτωση εµπρόθεσµης πληρωµής. Με µια πιο προσεκτική µατιά, η έκπτωση συνέπειας 30% αφορά το περιθώριο κέρδους του προµηθευτή και όχι την τιµή χρέωσης της κιλοβατώρας.

Πρόσφατα, εξάλλου, η ΡΑΑΕΥ µε επιστολή της κάλεσε εταιρεία του κλάδου να διορθώσει διαφηµιστική καµπάνια ενός υβριδικού τιµολογίου (ένα µέρος κατανάλωσης µε σταθερή χρέωση και ένα άλλο µε κυµαινόµενη) που το παρουσίαζε ως µπλε, στέλνοντας το µήνυµα στον καταναλωτή ότι πρόκειται για σταθερό, ενώ ήταν κίτρινο κυµαινόµενο.

Στην αγορά αυτή τη στιγµή διατίθενται σταθερά τιµολόγια εξάµηνης διάρκειας µε τιµές ακόµη και κάτω των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, όταν οι τιµές στα πράσινα τιµολόγια του Οκτωβρίου κυµαίνονται µεταξύ 14 και 16 λεπτά/κιλοβατώρα. Ενδεικτικό της στροφής των παρόχων στα σταθερά τιµολόγια είναι ότι και η ∆ΕΗ, ο µεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, τον Οκτώβριο διατήρησε αµετάβλητες τις τιµές των µπλε τιµολογίων της, στα 14,5 λεπτά για 12 µήνες για το οικιακό µπλε myhomeenter και στα 14,2 λεπτά για το myhomeonline, και τα δύο χαµηλότερα από τα πράσινα οικιακά τιµολόγιά της. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι και τα δύο σταθερά τιµολόγια της ∆ΕΗ είναι δωδεκάµηνης διάρκειας.

Οσον αφορά τις τιµές του Νοεµβρίου, τα σήµατα που στέλνει η χονδρεµπορική αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές. Η µέση τιµή της µεγαβατώρας µέχρι και σήµερα (24 Οκτωβρίου) διαµορφώνεται τον τρέχοντα µήνα στα 85,08 ευρώ/ µεγαβατώρα, από 112,35 ευρώ/µεγαβατώρα τον Σεπτέµβριο και 129 ευρώ/µεγαβατώρα τον Αύγουστο.

Η Protergia ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει και τον Νοέµβριο, για τέταρτο συνεχόµενο µήνα, αµετάβλητες τις τιµές στο πράσινο τιµολόγιό της (15,9 λεπτά/ κιλοβατώρα).

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum