| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο,  18/01/2025

               

 

 

Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωθούμενο από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως, που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του στο 3,3% σε μια επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του την Παρασκευή, 0,1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2026 στο 3,3%.

 

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης οφείλονται κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες έτυχαν της μεγαλύτερης αναβάθμισης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στο ΑΕΠ τους, με την πρόβλεψη να «ανεβαίνει» κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδα στο 2,7%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερες προσδοκίες για άλλες οικονομίες.

«Η μεγάλη είδηση είναι η απόκλιση μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει στο προ της πανδημίας δυναμικό ανάπτυξής τους, ενώ η ευρωζώνη και η Κίνα όχι.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν συνολικά να κλίνουν προς τα κάτω, με την πενταετή πρόβλεψη για το μέλλον να διαμορφώνεται περίπου στο 3%, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο.

ΔΝΤ: Αβεβαιότητα Τραμπ

Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και δεν ενσωματώνει τα αναμενόμενα οικονομικά του σχέδια σχετικά με το εμπόριο, τους φόρους, τη μετανάστευση και τους κανονισμούς.

Ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι περισσότερες πολιτικές θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμα θετικές για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και την παγκόσμια ανάπτυξη, ενέχουν κάποιους μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

«Οι αβεβαιότητες είναι υψηλές», αναφέρεται στην έκθεση.

Η παράταση των φοροελαφρύνσεων της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι οποίες λήγουν φέτος, θα ενίσχυε την οικονομία, ακόμη και με κάποιες «θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις στη δημοσιονομική πολιτική «που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές».

Η απορρύθμιση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενισχύοντας την οικονομία.

Οι διαταραχές στο εργατικό δυναμικό από τον περιορισμό της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ «μπορεί να μειώσουν μόνιμα τη δυνητική ανάπτυξη» και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά τους ενδεχόμενους δασμούς, με τους οποίους έχει απειλήσει ο Τραμπ σε αρκετές χώρες και περιοχές, η επίδραση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από ό,τι στην πρώτη θητεία του, με εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως και πολλές οικονομίες να κινδυνεύουν από ταχύτερο πληθωρισμό τώρα απ’ ό,τι το 2016.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν προηγουμένως, ή μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να τα αυξήσει, δήλωσε ο Gourinchas. Η ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Κίνα και Ευρώπη

Το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4,6% για το 2025, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1%, ήτοι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Ταμείο ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί από 5,7% πέρυσι σε 4,2% φέτος και 3,5% το 2026, επιτρέποντας λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum