| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη,  21/11/2024

 

 
                     
 

 

 

Για μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 5% – 10% την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται οι ελληνικές διοικήσεις των τραπεζών, καθώς το κόστος του χρήματος θα υποχωρήσει σημαντικά το ερχόμενο διάστημα.

 

Όπως σχολιάζει και ο Ο.Τ., με δεδομένο ότι τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής, καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούνται από προγράμματα δόσεων συνδεδεμένων με ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς, η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναπόφευκτη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων της από τον περασμένο Ιούνιο, αθροιστικού ύψους 75 μονάδων βάσης και ετοιμάζεται για μία ακόμη περικοπή τους κατά 25 μονάδες βάσης κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2025 οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν νέο μπαράζ μειώσεων, βλέποντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας στη ζώνη του 2% μέχρι και το τέλος της νέας χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο στην επόμενη χρήση οι δείκτες euribor θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με το 2024, πιέζοντας το επιτοκιακό εισόδημα των ελληνικών τραπεζών που προέρχεται από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων.

Τράπεζες: Η στρατηγική

Στόχο των τραπεζικών διοικήσεων αποτελεί η διατήρηση και του χρόνου της καθαρής τους κερδοφορίας πάνω από τα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πιάσουν με άνεση οι συστημικοί όμιλοι κατά την εφετινή χρήση.

Η επίδοση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στο 50%, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της επιβράβευσης των μετόχων τους, που πλέον συνιστά κεντρική στόχευση.

Η στρατηγική για την επίτευξή της κόντρα στην αναπόφευκτη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους θα είναι η εξής:

– Αύξηση των νέων εκταμιεύσεων, εξέλιξη που ευνοείται από την υποχώρηση των επιτοκίων, η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να λανσάρουν φθηνότερα δανειακά προγράμματα, συνθήκη αναγκαία για την ανάκαμψη της ζήτησης

– Ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, τόσο δια της παραγωγής νέων δανείων, όσο και μέσω της ανόδου των εργασιών σε bancassurance και asset management, οι οποίες ευνοούνται σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων

-Περιορισμός, όσο αυτό είναι δυνατό, των πάσης φύσεως εξόδων, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των τραπεζικών οργανισμών και να δυσχεραίνονται οι πωλήσεις

-Περαιτέρω μείωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσουν, εξέλιξη που ευνοείται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

-Καταγραφή κερδών από τις θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που άνοιξαν κατά τα προηγούμενα τρίμηνα και θα αρχίσουν να αποδίδουν σύντομα, καθώς επιταχύνεται η πορεία μείωσης των επιτοκίων

Η πορεία στο 2026

Μέσα από τις παραπάνω πολιτικές, οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν δυνατή την καταγραφή ισχυρής κερδοφορίας και στο μεταβατικό 2025.

Όπως εκτιμούν, η άνοδος των δανειακών υπολοίπων μέσω της πιστωτικής επέκτασης κατά την επόμενη χρονιά, θα επιτρέψει την αντιστροφή των πτωτικών τάσεων στα έντοκα έσοδα το 2026.

Ειδικότερα, εκτιμούν πώς κατά τη συγκεκριμένη χρήση το καθαρό επιτοκιακό τους εισόδημα θα ενισχυθεί σε σχέση με το 2025 και επιστρέψει στα επίπεδα του 2024.

Μπορεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να μειωθεί στη ζώνη του 12% από 16% – 17% εφέτος, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη τους αναμένονται ενισχυμένα.

Με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν μία πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, ανταμείβοντας τους μετόχους τους τόσο με επιστροφή κεφαλαίου, όσο και με προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum