| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 01/01/2026

        

 

 

Ο χρυσός εισέρχεται στο 2026 με τη δυναμική ενός ιστορικού ράλι πολλών ετών, ενώ η αγορά εξακολουθεί να δείχνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι προβλέψεις της IG εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα επίπεδα κλεισίματος του 2025 ή θα αγγίξουν ακόμη και τα 5.000 δολάρια ανά ουγγιά. Παρά τον χαρακτηρισμό του ως «υπεραγορασμένου», η ανοδική πορεία βασίζεται σε δομική ζήτηση και όχι σε υπερβολική κερδοσκοπία.

Το ράλι των τελευταίων δύο ετών υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αβεβαιότητα. Στις ΗΠΑ, οι υψηλές κυβερνητικές δαπάνες, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και οι μειωμένες πραγματικές αποδόσεις δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για τον χρυσό. Παράλληλα, ένα πιο αδύναμο δολάριο ενίσχυσε την ελκυστικότητα του μετάλλου. Η αντίστροφη σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις, που φάνηκε έντονα το δεύτερο εξάμηνο του 2025, παραμένει βασικός παράγοντας για το 2026.

 

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν βασική στήριξη της ζήτησης. Πολλές χώρες διατηρούν μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό, ενώ οικονομίες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ινδία ενισχύουν στρατηγικά τα αποθέματά τους, είτε για σταθεροποίηση νομίσματος είτε για διαφοροποίηση αποθεματικών. Η ζήτηση αυτή είναι διαρθρωτική και όχι βραχυπρόθεσμη, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά δεν κινείται αντιδραστικά αλλά βάσει στρατηγικής.

Ο κυριότερος κίνδυνος για τον χρυσό το 2026 είναι μια απροσδόκητα επιθετική πολιτική της Federal Reserve, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πραγματικές αποδόσεις και να περιορίσει τη δυναμική του μετάλλου. Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν περισσότερη χαλάρωση παρά σύσφιγξη, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης και άνισες περιοχές ανάπτυξης. Παράλληλα, χρυσός και ασήμι μπορούν να κινηθούν ανοδικά ταυτόχρονα, υποστηριζόμενα από τη μακροοικονομική ζήτηση.

Οι μεγάλες τράπεζες προβλέπουν για το 2026 τιμές μεταξύ 4.500-4.700 δολαρίων, με ανώτατο όριο κοντά στα 5.000 δολάρια, εφόσον οι συνθήκες δεν γίνουν αυστηρότερες. Οι ανοδικές τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από γεωπολιτικές εντάσεις ή οικονομικά σοκ, ενώ ακόμα και ένα «ήσυχο» ξεκίνημα του έτους δεν αποκλείει περαιτέρω δυναμική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν τα αποθεματικά τους και οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες παραμένουν ευθυγραμμισμένοι.

Συνοπτικά, ο χρυσός το 2026 δεν χρειάζεται κρίση για να αυξηθεί. Το ίδιο το υφιστάμενο περιβάλλον—αυξημένο δημόσιο χρέος, πολιτική αβεβαιότητα, εύθραυστες συμμαχίες και πιο αδύναμο δολάριο—παρέχει αρκετή στήριξη, καθιστώντας την τρέχουσα χρονιά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum