| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 23/10/2025

       

 

 

Οι τιμές του χρυσού κινούνται ανοδικά σήμερα, μετά από δύο ημέρες έντονης διόρθωσης, καθώς η αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενίσχυσε τη ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια». Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στα επικείμενα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, αναζητώντας ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Η ανάκαμψη αυτή ακολουθεί μια πτώση άνω του 5% την Τρίτη και νέες απώλειες την Τετάρτη, που οδήγησαν τον χρυσό στα 4.003 δολάρια/ουγγιά – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η διόρθωση προήλθε από ρευστοποιήσεις κερδών, καθώς η αγορά προεξόφλησε υποχώρηση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ–Κίνας.

Το κλίμα άλλαξε όταν δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει περιορισμούς στις εξαγωγές λογισμικού προς την Κίνα, σε απάντηση των νέων κινεζικών ελέγχων στις σπάνιες γαίες. Η είδηση αυτή αναζωπύρωσε τους φόβους για εμπορική σύγκρουση, επαναφέροντας τη ζήτηση για χρυσό. Την ίδια στιγμή, οι νέες κυρώσεις Δύσης κατά της Ρωσίας – με ΗΠΑ και Ε.Ε. να στοχεύουν ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Rosneft και η Lukoil – ενίσχυσαν περαιτέρω το «risk-off» κλίμα.

 

Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές ενόψει της δημοσίευσης του αμερικανικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που καθυστέρησε λόγω του προσωρινού shutdown της κυβέρνησης. Παρά τη διόρθωση, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εμφανίζονται καθησυχαστικές, υπογραμμίζοντας πως ο χρυσός παραμένει ένα από τα καλύτερα αποδοτικά assets του 2025, με άνοδο άνω του 50% από την αρχή του έτους.

Goldman Sachs: «Η διόρθωση είναι τεχνική – το ράλι έχει ακόμα δρόμο»
Η
Goldman Sachs θεωρεί ότι η πρόσφατη πτώση είναι προσωρινή και οφείλεται σε ρευστοποιήσεις και μεταφορά θέσεων από το ασήμι. Παρά τη διόρθωση, διατηρεί ανοδική πρόβλεψη για τον χρυσό στα 4.900 δολάρια/ουγγιά έως το τέλος του 2026, επικαλούμενη σταθερές αγορές από κεντρικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι εισροές σε ETFs και φυσικό χρυσό παραμένουν ισχυρές, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων της Fed και η αναζήτηση διαφοροποίησης ενισχύουν τη ζήτηση. Η Goldman βλέπει «δομική» στήριξη από κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά funds που αυξάνουν σταδιακά την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αβεβαιότητας και δημοσιονομικών κινδύνων.

Morgan Stanley: Το ράλι θα συνεχιστεί – Νέα πρόβλεψη στα 4.400 δολάρια
Η
Morgan Stanley, παρά τη διόρθωση, παραμένει θετική, εκτιμώντας ότι ο χρυσός θα διατηρήσει την ανοδική του πορεία, με νέα τιμή-στόχο τα 4.400 δολάρια ανά ουγγιά για το 2026, αυξημένη από την προηγούμενη πρόβλεψη των 3.313 δολαρίων.

Η επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της τράπεζας, Amy Gower, επισημαίνει ότι ο χρυσός λειτουργεί πλέον όχι μόνο ως αντιστάθμισμα πληθωρισμού αλλά και ως «βαρόμετρο» για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Το αποδυναμωμένο δολάριο, οι μειώσεις επιτοκίων, οι εισροές σε ETFs και οι συνεχιζόμενες αγορές από κεντρικές τράπεζες αποτελούν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα θεμέλια της ανοδικής τάσης.

UBS: Μια τεχνική διόρθωση μέσα σε ανοδική αγορά
Η
UBS χαρακτηρίζει την πρόσφατη πτώση του χρυσού «απότομη αλλά υγιή», αποδίδοντάς την σε τεχνικούς λόγους και κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες που στηρίζουν τον χρυσό —χαλαρή νομισματική πολιτική, επίμονος πληθωρισμός, γεωπολιτικές εντάσεις και αυξημένη ζήτηση από Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο— παραμένουν ισχυροί.

Η τράπεζα θεωρεί πιθανή νέα άνοδο προς τα 4.700 δολάρια σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας του δολαρίου ή επιδείνωσης του γεωπολιτικού κλίματος. Αντίθετα, ένα ισχυρότερο δολάριο ή ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές προς τα 3.700 δολάρια.

Συνολικά, οι μεγάλοι οίκοι παραμένουν εστιασμένοι στη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του χρυσού, θεωρώντας τη διόρθωση βραχυπρόθεσμη ανάπαυλα μέσα σε μια ευρύτερη bull market, τροφοδοτούμενη από αβεβαιότητα, χαμηλότερα επιτόκια και ισχυρή θεσμική ζήτηση.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum