| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

“Η ΒοΕ είναι για να τη λυπάται κανείς”

 

00:01 - 02/08/23

 

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση ενόψει της συνεδρίασης χάραξης πολιτικής αυτής της εβδομάδας, παράλληλα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Τα παραπάνω έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος και καλός γνώστης ειδικά της αγοράς ομολόγων, Mohamed A. El-Erian, προσθέτοντας πως μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, αντιμετωπίζουν και οι δύο τις πιο περίπλοκες προκλήσεις νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας που ενήργησε την περασμένη εβδομάδα και είναι σε θέση να περιορίσει την άμεση ζημιά από δισταγμούς στην πολιτική της και πιθανά λάθη, η BoE δεν έχει πολυτέλεια χρόνου να πειραματιστεί. Ακόμη και αν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς την Πέμπτη αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε μια πιο ανώμαλη πορεία του πληθωρισμού, εντονότερη πολιτική κριτική και την παραπαίουσα δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ομολογουμένως, η BoE έχει δει κάποιες θετικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η πιο αξιόλογη τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό της 19ης Ιουλίου καλλιέργησαν ελπίδες για μία καλύτερη αποπληθωριστική στη συνέχεια, που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων της, κάτι που είχε ήδη επηρεαστεί από την αισιοδοξία για μία ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι θετικές ενδείξεις αυτές δεν επαρκούν να αντισταθμίσουν τις ακόλουθες δυσάρεστες πραγματικότητες:

- Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των οικονομιών της G7 στο 7,9%.

- Παρά τις 12 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων και, σε ένα ασυνήθιστο βήμα νομισματικής πολιτικής τόσο αργά σε έναν κύκλο σύσφιξης, η BoE αναγκάστηκε τον Ιούνιο να αναβαθμίσει την τελευταία της αύξηση επιτοκίων από 25 μονάδες βάσης σε 50 μονάδες βάσης.

- Οι προκλήσεις για τη μελλοντική της καθοδήγηση είναι πολλαπλάσιες από εκείνες των άλλων, λόγω των μεγαλύτερων εγχώριων οικονομικών και χρηματοοικονομικών ευαισθησιών.

- Απαντώντας σε πολιτικές και άλλες πιέσεις, η BOE ανακοίνωσε μια εξωτερική επιθεώρηση των "προβλέψεών της και των σχετικών διαδικασιών της σε περιόδους σημαντικής αβεβαιότητας".

Οι προκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα περίπλοκες για μία κεντρική τράπεζα η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των ομολόγων της (ΕΚΤ και Fed) που αναγνώρισε το λάθος να χαρακτηρίσει τον πληθωρισμό ως "παροδικό". Ήταν επίσης η πρώτη που ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και παραμένει η πιο διαφανής σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει ένα πιο επίπονη σειρά δοκιμασιών σε σύγκριση με τις άλλες δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες, λόγω τεσσάρων βασικών παραγόντων:

- Την ισχυρότερη αντίσταση στην περαιτέρω διάβρωση των πραγματικών μισθών σε τμήματα του εργατικού δυναμικού, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό της υψηλότερης αύξησης των ονομαστικών μισθών και της διευρυμένης βιομηχανικής δράσης.

- Τις διαταραχές στις εξωτερικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit που επιβραδύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις καθιστούν λιγότερο αποδοτικές οικονομικά.

- Ένα χαμηλότερο βαθμό εσωτερικής οικονομικής ευελιξίας που συμβάλλει σε μακροχρόνιες προκλήσεις παραγωγικότητας.

- Περιορισμένη κρατική υποστήριξη για ενισχύσεις από την πλευρά της προσφοράς σε σύγκριση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, της ευρωζώνης.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων υποδηλώνει ότι είναι απίθανο η BoE να δει σημαντικά επιταχυνόμενη ανακούφιση τους επόμενους μήνες. Επίσης, καθώς δεν λαμβάνει ακόμη επαρκή στήριξη από την κυβέρνηση και άλλες πηγές για την ενίσχυση της προσφοράς, η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια άβολη επιλογή πολιτικής, μεταξύ του να ανεχθεί τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα - ή ουσιαστικά να το αντιμετωπίσει μόνη της με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, ρισκάροντας μία βαθύτερη κρίση στεγαστικών δανείων που θα μπορούσε να αναστατώσει τη χώρα οικονομικά, χρηματοοικονομικά και κοινωνικά.

Ένα πιθανό πλεονέκτημα της Τράπεζας της Αγγλίας στο G7 είναι ότι δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις πολιτικής της ιαπωνικής ομολόγου της, η οποία, τα επόμενα τρίμηνα, πρέπει να εξέλθει από το παρατεταμένο καθεστώς ελέγχου της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων (yield curve control - YCC) που προκαλεί οικονομικές και χρηματοπιστωτικές στρεβλώσεις.

Πέρα του ότι είναι ένας εγγενώς δύσκολος και αβέβαιος ελιγμός πολιτικής που, εάν γίνει λάθος, μπορεί να υπονομεύσει την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία, έχει το ρίσκο να προσφέρει περιορισμένη ανακούφιση στην Τράπεζα της Αγγλίας. Επειδή συμβάλλοντας σε υψηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε προηγμένες χώρες και πιθανώς σε αναγκαστικές πωλήσεις ξένων τίτλων από Ιάπωνες επενδυτές, ένας λάθος χειρισμός της εξόδου από το YCC από την Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη πολύπλοκη κατάσταση που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum