| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Εκτιμήσεις πως η ρωσική οικονομία δε θα τα καταφέρει

 

00:01 - 04/03/22

 

Έχοντας πει στο GFF, πως ενδεχομένως πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και με αυτή τη μορφή υπάρχει παράλληλος στρατιωτικός και οικονομικός πόλεμος. Το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα δεν είναι αν η αντίσταση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Αλλά αν η Ρωσία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει του οικονομικού πολέμου. Και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το Reuters, η απόρθητη Ρωσία παραπαίει. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% στις αρχές της εβδομάδας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο κατρακυλά. Δεν θα επαρκέσει όμως, δεδομένου πως η Μόσχα έχει πλέον πολύ περιορισμένες επιλογές. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε μεμιάς έως και 23% ως προς το δολάριο, οι συναλλασσόμενοι αντέδρασαν στο ότι άμεσα εκδιώχθηκαν ορισμένες τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας. Αυτού του είδους οι κυρώσεις της Δύσης διέλυσαν την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε μέτρα αποφάσιζαν εναντίον της οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αυτά τα αμυντικά συστήματα είχαν οικοδομηθεί από το 2014, όταν ο Ρώσος πρόεδρος προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και διατηρεί εξωτερικό χρέος μόλις στα 478 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.

 

Όπως έγραφε το Reuters, σώρευσε περισσότερα από 630 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας και σχεδόν 174 δισ. δολάρια στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφάλαια τα οποία αυξάνονται παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Τράπεζες όπως η Sberbank είχαν καλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς να εξαρτώνται από ξένη χρηματοδότηση. Ολα αυτά εξανεμίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι κυρώσεις έθεσαν εν αμφιβόλω το εάν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τεράστια αύξηση του βασικού επιτοκίου αποδείχθηκε προσωρινή συνδρομή, αλλά όχι επαρκής τροχοπέδη για να παύσουν οι Ρώσοι να αποπειρώνται να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα ή να αποσύρουν συνολικά τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της Sberbank (υπό τη μορφή παγκόσμιου τραπεζογραμματίου) έχασε άνω των δύο τρίτων της αξίας της στις συναλλαγές του Λονδίνου, παρά το ότι η ρωσική αγορά ήταν κλειστή. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι οι θυγατρικές της Sberbank σε Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία πιθανώς να πτωχεύσουν.

 

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι το εσωτερικό σύστημα πληρωμών της χώρας μπορεί να συνδεθεί με διεθνή συστήματα εναλλακτικά του SWIFT – πάντως, αυτό δεν θα κάνει τα τρίτα μέρη εκτός Ρωσίας να μην αποφεύγουν το ρούβλι. Ενδέχεται να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα πλήξει περαιτέρω μία κατεστραμμένη οικονομία. Επίσης, έδωσε εντολή να μην πωλούνται ρωσικοί τίτλοι από ξένους. Παρά τις πολλές της επιτυχίες στο παρελθόν, η αποτροπή της οικονομικής καταστροφής ξεπερνάει την εξουσία της.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα σχολίασε το Reuters, η απόρθητη Ρωσία παραπαίει. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% στις αρχές της εβδομάδας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο κατρακυλά. Δεν θα επαρκέσει όμως, δεδομένου πως η Μόσχα έχει πλέον πολύ περιορισμένες επιλογές. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε μεμιάς έως και 23% ως προς το δολάριο, οι συναλλασσόμενοι αντέδρασαν στο ότι άμεσα εκδιώχθηκαν ορισμένες τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας. Αυτού του είδους οι κυρώσεις της Δύσης διέλυσαν την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε μέτρα αποφάσιζαν εναντίον της οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αυτά τα αμυντικά συστήματα είχαν οικοδομηθεί από το 2014, όταν ο Ρώσος πρόεδρος προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και διατηρεί εξωτερικό χρέος μόλις στα 478 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.

 

Σώρευσε περισσότερα από 630 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας και σχεδόν 174 δισ. δολάρια στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφάλαια τα οποία αυξάνονται παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Τράπεζες όπως η Sberbank είχαν καλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς να εξαρτώνται από ξένη χρηματοδότηση. Ολα αυτά εξανεμίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι κυρώσεις έθεσαν εν αμφιβόλω το εάν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τεράστια αύξηση του βασικού επιτοκίου αποδείχθηκε προσωρινή συνδρομή, αλλά όχι επαρκής τροχοπέδη για να παύσουν οι Ρώσοι να αποπειρώνται να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα ή να αποσύρουν συνολικά τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της Sberbank (υπό τη μορφή παγκόσμιου τραπεζογραμματίου) έχασε άνω των δύο τρίτων της αξίας της στις συναλλαγές του Λονδίνου, παρά το ότι η ρωσική αγορά ήταν κλειστή. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι οι θυγατρικές της Sberbank σε Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία πιθανώς να πτωχεύσουν.

 

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι το εσωτερικό σύστημα πληρωμών της χώρας μπορεί να συνδεθεί με διεθνή συστήματα εναλλακτικά του SWIFT – πάντως, αυτό δεν θα κάνει τα τρίτα μέρη εκτός Ρωσίας να μην αποφεύγουν το ρούβλι. Ενδέχεται να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό θα πλήξει περαιτέρω μία κατεστραμμένη οικονομία. Επίσης, έδωσε εντολή να μην πωλούνται ρωσικοί τίτλοι από ξένους. Παρά τις πολλές της επιτυχίες στο παρελθόν, η αποτροπή της οικονομικής καταστροφής ξεπερνάει την εξουσία της.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum