| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η ευρωζώνη & Ο πληθωρισμός που καλπάζει

 

00:01 - 04/11/22

 

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ακόμη ένα υψηλό ρεκόρ, φθάνοντας στο 10,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από το 9,9% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις συναινετικές προσδοκίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για 10,2%. Εξαιτίας των επιπτώσεων από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παραμένουν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού.

 

Όπως σχολίασε και ο Σάλομον Φίντλερ (οικονομολόγος της Berenberg Bank), ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 40,7% τον Σεπτέμβριο και οι τιμές των τροφίμων, των οινοπνευματωδών και του καπνού αυξήθηκαν 13,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι συνιστώσες του βασικού πληθωρισμού συνεχίζουν επίσης να διογκώνονται. Ο δομικός πληθωρισμός (εκτός από την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα οινοπνευματώδη και τον καπνό) ενισχύθηκε περαιτέρω στο 5% σε ετήσια βάση από το 4,8%. Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 4,4% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο τον Οκτώβριο, ελαφρώς αυξημένες από το 4,3% του Σεπτεμβρίου και τα βιομηχανικά αγαθά, εξαιρουμένης της ενέργειας, ήταν 6,0% ακριβότερα σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο μετά το 5,5% τον Σεπτέμβριο. Ενώ μεγάλο μέρος των αυξήσεων των τιμών στα βασικά στοιχεία είναι έμμεσα αποτελέσματα των υψηλών τιμών της ενέργειας, μιας και οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος τους στους καταναλωτές, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υπερέβαινε το 2%, ακόμη και αν εξαιρούνταν αυτές οι επιπτώσεις.

 

Ο ρυθμός πληθωρισμού διαφέρει σημαντικά από τη μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης στην άλλη, με διακύμανση τον Οκτώβριο από το 7,1% σε ετήσια βάση στη Γαλλία έως το 22,4% στην Εσθονία. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση παρεμβαίνει έντονα για να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά, είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε ορισμένα άλλα μεγάλα κράτη-μέλη (Γερμανία: 11,6%, Ιταλία: 12,8%). Στα λιγότερο πλούσια κράτη-μέλη η ενέργεια και τα τρόφιμα συνήθως αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο επί των καταναλωτικών δαπανών αθροιστικά. Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι ανθεκτική. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, δείχνοντας απότομη επιβράδυνση από τον υψηλότερο ρυθμό της τάσης του 0,8% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία από τα κράτη-μέλη που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, η εγχώρια ζήτηση συνέχισε να τροφοδοτεί την οικονομική επέκταση το τρίτο τρίμηνο με κάποια έμφαση στις δαπάνες για υπηρεσίες ως μέρος της ανάκαμψης από την πανδημία. Δυστυχώς, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και η συνεχιζόμενη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα περάσει σε ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Αναμένουμε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7%, καθώς εντείνεται η συμπίεση από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2%. Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών καταναλωτή και η ακόμη ανθεκτική εγχώρια ζήτηση το καλοκαίρι υποδηλώνουν πως υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αντί για τις 50 μονάδες βάσης που αναμένουμε σήμερα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συζήτηση του Δεκεμβρίου της ΕΚΤ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της ποσοτικής σύσφιγξης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum