| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

ECB & BoE στο δρόμο της FED

 

00:01 - 09/02/22

 

«Οπως φαίνεται τελικά, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας πέρασαν προσεκτικά από την άλλη πλευρά.  Δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας  αντιστεκόταν σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς πως την Πέμπτη τέσσερα μέλη της ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης κατά 50  μονάδες βάσης. Σημειωτέον μάλιστα πως μόνον τα δύο από αυτά τα στελέχη είχαν ψηφίσει υπέρ της αύξησης τον Νοέμβριο. Στις αγορές, όμως, το παρελθόν είναι παρελθόν και σίγουρα το ίδιο ισχύει  και για την Τράπεζα της Αγγλίας».

 

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ο Ven Ram, σχολιάζοντας πως στη Φρανκφούρτη, παράλληλα, τα «γεράκια» στους κόλπους του Δ.Σ. της ΕΚΤ έκαναν αισθητή την παρουσία τους και η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να αποκλείσει ξανά την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων και να επαναλάβει όσα είπε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν χαρακτήρισε απίθανη τέτοια εξέλιξη εντός του 2022. Δικαιολογημένα θα αναρωτιέται κανείς αν πραγματικά έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα σε σχέση με την κατάσταση στα τέλη του έτους, ώστε τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας να ανακαλύψουν αίφνης τις διαθέσεις τους για περιοριστική νομισματική πολιτική. Οποιος έχει ευκολία να λύνει γρίφους θα συμπεράνει εύκολα πως η απάντηση έγκειται σε ένα εξωγενές αίτιο: την αποφασιστική στροφή προς την περιοριστική πολιτική που έκανε η Fed  στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Η αλήθεια είναι πως ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και επομένως όπως κινείται η Fed θα ακολουθήσουν και οι άλλοι. Δύσκολα φαντάζεται κανείς πως είτε η ΕΚΤ είτε η Τράπεζα της Αγγλίας θα άλλαζαν τόσο γρήγορα ρότα αν δεν είχε παίξει η Fed τον ρόλο του Μαγεμένου Αυλού  για να τους συμπαρασύρει με την αυτοπεποίθηση που μόνον αυτή διαθέτει. Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να εξηγήσει το γεγονός ότι δύο μέλη της Τράπεζας της Αγγλίας που δεν έβλεπαν τον λόγο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 15 μ.β. τον Νοέμβριο, ξαφνικά θεώρησαν τώρα αναγκαία  μια αύξηση κατά 50 μ.β.; Τι έχει αλλάξει τόσο δραματικά από τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου για να αρχίσει να προβληματίζεται η ΕΚΤ για την ορθότητα της στάσης της;

 

Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για την ποσοτική χαλάρωση ή για τις μεταβολές στα επίπεδα των επιτοκίων, τίποτε δεν είναι πραγματικά κατοχυρωμένο μέχρις ότου το κάνει η Fed. Ελάχιστοι θα θυμούνται πως η Ιαπωνία ήταν η χώρα που άρχισε πρώτη να πειραματίζεται με την ποσοτική χαλάρωση. Και όμως, μόνον όταν την υιοθέτησε ο Μπεν Μπερνάνκι, η πολιτική αυτή άρχισε να αποτελεί θεσμοθετημένη επιλογή για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Εν ολίγοις, αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό που κάνει η Fed στις ΗΠΑ δεν μένει μόνο στις ΗΠΑ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum