| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι ΗΠΑ & Το μεγάλο οικονομικό χάσμα γενεών

 

00:01 - 16/11/23

 

 

Σύμφωνα με μελέτη από το CNBC και την εταιρεία ερευνών Generation Lab. Οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες δυσκολεύονται να «ενηλικιωθούν» σε σχέση με τους προγόνους τους, οι συνθήκες εργασίας τους όμως είναι πιο ευέλικτες, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, διαπιστώνει νέα έρευνα. Η «γενιά Υ» (Generation Y), οι περίφημοι «millennials» δηλαδή και οι διάδοχοί της, οι εκπρόσωποι της «γενιάς Ζ» (Generation Z) αδυνατούν να πετύχουν τα ίδια ορόσημα με τους γονείς τους, όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο εργατικό δυναμικό, όπως η εύρεση εργασίας, η προαγωγή ή η αγορά σπιτιού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στη μελέτη. Το 55% των νεαρών ενηλίκων που ρωτήθηκαν, λόγου χάρη, θεωρεί ότι είναι «πολύ πιο δύσκολο» να αγοράσει σπίτι, το 44% ότι είναι πιο δύσκολο να βρει δουλειά και το 55% να πάρει προαγωγή. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.039 άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών από τις ΗΠΑ, από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου. «Προσφέρει μία καθαρή εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι τη ζωή τους σε σύγκριση με τους γονείς τους», εξηγεί ο Σάιρους Μπέσλος, ιδρυτής του Generation Lab, μιας εταιρείας ερευνών που δημιούργησε τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για νέους στην Αμερική.

Στα θετικά η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 40% των εκπροσώπων της Gen Z και των millennials λένε ότι είναι πιο εύκολο να βρουν οικονομικές ευκαιρίες, εκτός της παραδοσιακής απασχόλησης. Η φύση της εργασίας τους είχε αλλάξει ακόμη και πριν από την πανδημία, εξηγεί ο Μπλερ Ντικέσνι, επικεφαλής σύμβουλος της Ritholtz Wealth Management στη Νέα Ορλεάνη. «Η γενιά του baby boom ξεκινούσε να δουλεύει σε μια εταιρεία και, σε πολλές περιπτώσεις, έμενε στην ίδια θέση εργασίας για ολόκληρη την καριέρα της και από εκεί έπαιρνε σύνταξη. Αυτό το μοτίβο δεν υπάρχει πια», προσθέτει.

Το 55% των νεαρών ενηλίκων θεωρεί ότι είναι «πολύ πιο δύσκολο» να αγοράσει σπίτι και το 55% να πάρει προαγωγή στη δουλειά.

Περίπου 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική οικονομική τους ευημερία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στο τρέχον οικονομικό τοπίο. «Ο πληθωρισμός ήταν το κυρίαρχο αφήγημα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο χρόνο», επισημαίνει με τη σειρά του ο Ντάγκλας Μπόουνπαρτ, πρόεδρος και ιδρυτής της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη. «Μας βομβαρδίζουν με τίτλους σχετικά με τον πληθωρισμό και βλέπουμε τον πληθωρισμό όταν πάμε στο παντοπωλείο».

Οι νέες εργασιακές ευκαιρίες μπορεί να μην οδηγούν στη σταθερότητα που θα επέτρεπε στους νεαρούς ενήλικες να αγοράσουν σπίτι, αφήνουν ωστόσο περιθώριο αισιοδοξίας «παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία για το έθνος και τον κόσμο», τονίζει ο Μπέσλος. Το χρέος των φοιτητικών δανείων λόγου χάρη δεν οδηγεί τους εκπροσώπους της «γενιάς Υ και Ζ» να καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις ζωής, όπως ο γάμος, η δημιουργία οικογένειας ή η αγορά σπιτιού.

Το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει λιγότερα από 20.000 δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών και φοιτητικών δανείων, ποσό που δεν είναι αποτρεπτικό για τα επόμενα βήματά τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, 43% των νεότερων εργαζομένων αισθάνονται αρκετά πιστοί στους εργοδότες τους. «Υπάρχει η άποψη ότι η Gen Z εισέρχεται με κυνισμό στην αγορά εργασίας, εξαργυρώνει το μεροκάματο ώστε να έχει καλή ποιότητα ζωής και οδηγείται σε ήσυχη παραίτηση», λέει ο Μπέσλος.

Οσο για τη σχέση των 40άρηδων με το χρηματιστήριο, η πλειοψηφία των ανθρώπων που απάντησαν στη δημοσκόπηση (63%) πιστεύει ότι το χρηματιστήριο είναι καλό για την οικοδόμηση πλούτου και τις επενδύσεις. Ωστόσο, από τότε που οι εκπρόσωποι της Gen Z και οι millennials είδαν τον πλούτο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα «να κλονίζονται από κάποιου είδους μακροοικονομικό σεισμό», το 37% από αυτούς πιστεύει το αντίθετο. Η δυσπιστία στο χρηματιστήριο μπορεί να αποδοθεί και στα βιώματα των συγκεκριμένων γενεών που μεγαλώνοντας έχασαν κάθε εμπιστοσύνη σε αυτό. «Το να βιώνεις την οικονομική κρίση το 2008 ως παιδί είναι πιθανώς μια πολύ διαμορφωτική εμπειρία. Εχω μιλήσει με επενδυτές της Gen Z που θυμούνται ότι οι γονείς τους έχασαν τη δουλειά ή το σπίτι τους», καταλήγει ο Ντικέσνι.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum