| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η αναλαμπή πριν την ύφεση

 

00:01 - 19/08/22

 

Αν και, συνολικά, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Ευρωζώνης σημείωσε μια προς τα πάνω έκπληξη (0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι της συναινετικής εκτίμησης του Reuters για 0,2%), οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές. Ανάμεσα σε δύο διασταυρούμενα πυρά, από τη μια με το επιδεινούμενο σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό και από την άλλη με τη σύσφιγξη των συνθηκών δανεισμού σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η Ευρωζώνη θα περιπέσει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μετά δύο καλοκαίρια ταξιδιωτικής αναταραχής που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, το 2022 οι τουρίστες ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς.

 

Όπως έγραψαν σε πρόσφατη ανάλυση τους οι οικονομολόγοι της Berenberg, Χόλγκερ Σμιεντίνγκ, Καλούμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ, η τόνωση των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στη Γαλλία βοήθησε στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την εκτίμησή μας για 0,2%, και υπεραντιστάθμισε την πτώση του 0,2% του πρώτου τριμήνου. Τόσο το ΑΕΠ της Ισπανίας (1,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά το 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο) όσο και της Ιταλίας (1,0% μετά το 0,1%) επιταχύνθηκαν σημαντικά. Η Ισπανία, ενώ υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη στην ανάκαμψη από την ύφεση του κορωνοϊού, επωφελήθηκε από τα σταθερά κέρδη στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η εικόνα φαίνεται λιγότερο ρόδινη στο ψυχρότερο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, το οποίο εξαρτάται περισσότερο από τη βιομηχανική παραγωγή και τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Το πραγματικό γερμανικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε σταθερά στο 0,0% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, δείχνοντας επιβράδυση από το ανοδικά αναθεωρημένο 0,8% το πρώτο τρίμηνο.

 

Αντικατοπτρίζοντας την ακόμη σταθερή υποκείμενη ζήτηση, η ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται να διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει παρά το σοβαρό σοκ του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού –σε μεγάλο βαθμό λόγω του αυξανόμενου κόστους εισαγωγών– και παρά το γεγονός ότι στα ονομαστικά εισοδήματα υπήρξαν μόνο μέτρια κέρδη (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο). Η αύξηση των κρατικών δαπανών πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

 

Πάντως, η Ευρωζώνη θα έρθει αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα. Ακόμη και με την κινητοποίηση της Ε.Ε. να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευσης προς τον χειμώνα, η απόφαση της Μόσχας να μειώσει δραματικά τον εφοδιασμό της υπογραμμίζει τον σοβαρό κίνδυνο ελλείψεων ενέργειας κατά τους κρύους μήνες, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα εργοστάσια να σταματήσουν την παραγωγή για να έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum