| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι εταιρικές χρεοκοπίες σπάνε τα κοντέρ

 

00:01 - 21/07/23

 

 

Το φάσμα των αυξανόμενων εταιρικών χρεοκοπιών, που οξύνουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, επί μήνες είχε απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αντοχή της αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή αλλάζει άρδην, δεδομένου ότι ομόλογα ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων υποβαθμίζονται και κατατάσσονται στη βαθμίδα των «σκουπιδιών», καθιστώντας και τον δανεισμό τους ακριβότερο.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters σε πρόσφατο άρθρο του. Ο γαλλικός όμιλος λιανεμπορίου Casino με καθαρό χρέος 6,4 δισ. ευρώ τελεί σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του, με την υποστήριξη των δικαστικών αρχών. Η βρετανική εταιρεία Thames Water κοσμεί τα πρωτοσέλιδα με αφορμή ένα χρέος της τάξεως των 14 δισ. στερλινών. Ο σουηδικός κτηματομεσιτικός όμιλος SBB είχε υποστεί υποβάθμιση με κριτήριο την πιστοληπτική του ικανότητα τον Μάιο, όντας στο επίκεντρο της κρίσης στην αγορά ακινήτων, που απειλεί την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, το κόστος της ασφάλισης έναντι της έκθεσης σε ομόλογα ευρωπαϊκών εταιρειών στην κατηγορία των «σκουπιδιών» είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου και πλέον. Κι αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ατάραχοι από τον αυξημένο κίνδυνο να πτωχεύσουν επιχειρήσεις. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος ερευνών σταθερού εισοδήματος της Julius Baer, Μάρκους Αλενσπαχ, «παρατηρείται εφησυχασμός στην αγορά, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές, το πρώτο πεντάμηνο του 2023 οι χρεοκοπίες ήταν αντίστοιχες με το σύνολο του 2022». Η S&P Global αναμένει ότι τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες με ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη θα ανέλθουν σε 4,25% και 3,6% αντίστοιχα έως τον Μάρτιο του 2024, από 2,5% και 2,8% φέτος τον Μάρτιο. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ευελπιστεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μια απότομη ύφεση και ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα λήξουν σύντομα.

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός. Ορισμένοι εξ αυτών, συγκεκριμένα, θεωρούν πως οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα πρέπει να έχουν υψηλότερο ασφάλιστρο. Η τρέχουσα διαφορά του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων υψηλής απόδοσης ICE BofA είναι στις 435 μονάδες βάσης (bps), μειωμένη από τις 622 μονάδες έναν χρόνο πριν. «Οι διαφορές στις ομολογιακές αποδόσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, χωρίς να αποτυπώνουν τους υπάρχοντες κινδύνους», παρατηρεί ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής των αγορών στη Zurich Insurance Group. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στις ΗΠΑ 122 επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη στο χρηματιστήριο, έχουν επωμιστεί υποχρεώσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων και έχουν ήδη καταθέσει αίτηση πτώχευσης από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, κάτι που συνεπάγεται ότι οι χρεοκοπίες θα ξεπεράσουν τις διακόσιες τον αριθμό με την εκπνοή του 2023. Κι αυτό το μέγεθος είναι συγκρίσιμο με εκείνο κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του κορωνοϊού.

Η S&P Global αναμένει ότι τα ποσοστά αθέ- τησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες με ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» θα αυξηθούν έως τον Μάρτιο του 2024.

Αν και κάποιες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν την εποχή των χαμηλών επιτοκίων για να παρατείνουν τη διάρκεια των ομολόγων τους, εξασφαλίζοντας λίγο παραπάνω χρόνο, η αναχρηματοδότησή τους θα είναι δαπανηρή για όσους τίτλους επίκειται ρευστοποίηση. Η ABN AMRO ανέφερε ότι η μέση διάρκεια των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης έφθασε σε ιστορικό χαμηλό σχεδόν τεσσάρων ετών τον Μάιο, έναντι του μέσου όρου των έξι ετών και άνω μεταξύ 2005-2007, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε και τότε αυξήσει τα επιτόκια. Κι αυτό, τέλος, σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν λιγότερο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, επομένως ο οδυνηρός αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα αισθητός – μη δυνάμενες να καταβάλουν οι εταιρείες υψηλότερο τόκο, πτωχεύουν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum