| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 
 

 

Το μεγάλο ρίσκο μιας πρόωρης αποχώρησης της Christine Lagarde

00:01 - 27/02/26
                          

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της Ευρωζώνης: την επιλογή νέου προέδρου της European Central Bank πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης παραίτησης, ώστε το Παρίσι και το Βερολίνο να έχουν τον έλεγχο της διαδοχής πριν ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση της γαλλικής Ακροδεξιάς.

 

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να αποτραπεί η επιρροή του κόμματος της Marine Le Pen στη διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας της ΕΚΤ. Ωστόσο, ένας τέτοιος ελιγμός –που θα θεωρηθεί ως προσπάθεια προληπτικού ελέγχου ενός κορυφαίου θεσμικού αξιώματος– εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εικόνα και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

 

Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Άντριου Κάνιγκχαμ, προειδοποιεί ότι η παράκαμψη των κανόνων για πολιτικούς λόγους μπορεί να υπονομεύσει τη φήμη της ΕΚΤ ως μίας από τις πιο ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες διεθνώς. Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά ισχυρή: καθορίζει τα επιτόκια για 21 χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 350 εκατ. πολιτών, επιβλέπει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύει το ευρώ, το δεύτερο σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως.

 

Ταυτόχρονα, η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά αμφίδρομη. Το κόμμα της Λεπέν και του Jordan Bardella προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2027. Ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει πίεση προς την ΕΚΤ για επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης — μια επιλογή που θα ερχόταν σε σύγκρουση με τους κανόνες που απαγορεύουν την άμεση νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

 

Υπάρχουν, πάντως, και φωνές που βλέπουν θετικά μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο Αλεξάντερ Κριβόλουτζκι από το German Institute for Economic Research (DIW) εκτιμά ότι μια πρόωρη αποχώρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί στρατηγική κίνηση για τη διασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας. Στο ίδιο πνεύμα, ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg Bank υπενθυμίζει ότι οι διορισμοί επικεφαλής κεντρικών τραπεζών ήταν ανέκαθεν πολιτικοί, τονίζοντας όμως ότι η ΕΚΤ παραμένει πιο ανεξάρτητη από άλλες μεγάλες νομισματικές αρχές.

 

Προειδοποιητικός ήταν και ο λόγος του Joachim Nagel, επικεφαλής της Deutsche Bundesbank, ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους όταν οι κεντρικές τράπεζες δίνουν προτεραιότητα σε δημοσιονομικά κίνητρα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις επιθέσεις του Donald Trump κατά της Federal Reserve, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν επιτυχία τέτοιων παρεμβάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο.

 

Η ουσία είναι πως μια πρόωρη παραίτηση της Λαγκάρντ δεν θα ήταν απλώς μια θεσμική μεταβολή, αλλά μια κίνηση με βαθύ πολιτικό αποτύπωμα. Θα μπορούσε να θωρακίσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ — ή να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντισυστημική ρητορική, ενισχύοντας εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρεί να περιορίσει.

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum