| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

H Wall Street & Οι ομοιότητες που θα πρέπει να τρομάζουν

 

00:01 - 28/06/24

 

 

Μεταξύ Ιανουαρίου 1973 και Σεπτεμβρίου 1974 ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν κατά 50%. Ωστόσο οι μετοχές είχαν σημειώσει άνοδο από το καλοκαίρι του 1970 λόγω της έντονα ανοδικής πορείας συγκεκριμένων blue chips. Σήμερα, το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ βασίζεται στη συνεχιζόμενη επιτυχία μιας χούφτας κολοσσών, οπότε η ανωτέρω περίοδος φαίνεται διδακτική. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 σημειώθηκε καταβύθιση των άκρως κερδοσκοπικών μετοχών. Μετά την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων οι εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοδοτικής μίσθωσης υπολογιστών και άλλες μικρής κεφαλαιοποίησης εγκατέλειψαν την τάση της κερδοσκοπίας. Οταν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε το 1970, εκδηλώθηκε ράλι. Ωστόσο οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις μετοχές υψηλότερης ποιότητας των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις χαρακτηριζόμενες ως «ιερές αγελάδες» εντάσσονταν όμιλοι τεχνολογίας όπως η Eastman Kodak, η Polaroid και η Xerox, εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, όπως η Avon Products, οι φαρμακοβιομηχανίες Johnson & Johnson και Merck και η αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald’s.

Τα παραπάνω έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση του το Reuters, κοινό τους γνώρισμα υπήρξε η ικανότητά τους να εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων και κερδών άνω του μέσου όρου. Οι ιδιώτες επενδυτές δεν κυριαρχούσαν πλέον στο χρηματιστήριο. Μέχρι το 1972 οι θεσμικοί κατείχαν περίπου το 45% των μετοχών στη Νέα Υόρκη. Τα τμήματα τραπεζικών καταπιστευμάτων, από τα οποία το μεγαλύτερο ήταν η Morgan Guaranty, ήλεγχαν τον ταχέως αναπτυσσόμενο συνταξιοδοτικό κλάδο. Οι διαχειριστές τους πίστευαν πως ειδικά οι μετοχές των «ιερών αγελάδων» είχαν τόσο βέβαιη ορατότητα μελλοντικών κερδών που, αφού αγοραστούν, δεν ξαναπωλούνται ποτέ. Η αυξανόμενη επικέντρωση της αγοράς σε λίγες μόνο μετοχές υποχρέωσε τη Γερουσία να διεξάγει έρευνα. Το ξεπούλημα ξεκίνησε με το εμπάργκο πετρελαίου στις ΗΠΑ από τον ΟΠΕΚ, ενώ το 1974 η Franklin National Bank κατέρρευσε και ο πρόεδρος Νίξον παραιτήθηκε λόγω Γουότεργκεϊτ. Η εκτίναξη του πληθωρισμού έφερε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Οι μετοχές της Polaroid και της Avon, που αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προβλήματα, υποχώρησαν 90% και 86% αντίστοιχα, αν και περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές των «ιερών αγελάδων» κατακρημνίσθηκαν χωρίς σοβαρές απογοητεύσεις για τα κέρδη τους.

Οι σημερινοί αστέρες του χρηματιστηρίου απαρτίζουν μια διαφορετική ομάδα με επικεφαλής τους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Nvidia. Ωστόσο και σήμερα η αγορά εξαρτάται από μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών, τις μετοχές των οποίων όλοι θέλουν. Οι 40 μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500 αντιπροσωπεύουν το 56% του δείκτη σε σύγκριση με το περίπου 60% το 1973.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum