| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Ο Κυνηγός

Καθημερινά χρηματιστηριακά και όχι μόνο σχόλια

Επικοινωνήστε μαζί μας

 
 

 

Bitcoin: Διόρθωση 40% από τα ιστορικά υψηλά – Ιστορική σύγκριση και τι μας δείχνει ο κύκλος

00:01 - 06/02/26

 
                                             

Το Bitcoin βρίσκεται πλέον 40% (με βάση τα στοιχεία μέχρι 31/01 αφού τις τελευταίες ημέρες είχαμε και άλλη πτώση) χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό του Οκτωβρίου 2025, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση από το 2022. Η εξέλιξη αυτή έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από το αν βρισκόμαστε μπροστά σε μια δομική αλλαγή τάσης ή σε μια ακόμη «τυπική» φάση αποσυμπίεσης μέσα σε έναν μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.

 

Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση των ιστορικών δεδομένων δείχνει ότι τέτοιου μεγέθους διορθώσεις δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά διαχρονικό χαρακτηριστικό της πορείας του Bitcoin.

 

Η τρέχουσα διόρθωση σε ιστορικό πλαίσιο

 

Η περίοδος 10/6/2025 – 31/1/2026 καταγράφει:

 

Πτώση 40%,

 

Από τα 126.273 δολάρια στο χαμηλό των 76.030 δολαρίων,

 

Διάρκεια 117 ημερών.

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διόρθωση από το 2022, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ασυνήθιστη αν εξεταστεί ιστορικά. Αντιθέτως, διορθώσεις της τάξης του 30%–55% εμφανίζονται επανειλημμένα ακόμη και μέσα σε έντονα ανοδικούς κύκλους.

 

Οι μεγάλες διορθώσεις δεν αναιρούν τον κύκλο

 

Το ιστορικό αρχείο του Bitcoin από το 2010 έως σήμερα αποκαλύπτει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο:

 

Ισχυρά ανοδικά κύματα,

Ακολουθούμενα από βαθιές αλλά προσωρινές διορθώσεις,

Και τελικά καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

Το 2021, το Bitcoin υποχώρησε 55% από τα 64.802 δολάρια, πριν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό λίγους μήνες αργότερα.

 

Το 2017, εντός του ίδιου bull market, σημειώθηκαν πολλαπλές διορθώσεις 30%–40%, χωρίς να διαταραχθεί η ανοδική δομή.

 

Ακόμη και σε πιο ακραίες περιπτώσεις (2011, 2013, 2017), διορθώσεις 70%–85% προηγήθηκαν τελικά πολυετών ανοδικών φάσεων.

 

Με άλλα λόγια, το Bitcoin έχει «εκπαιδεύσει» τους επενδυτές του σε υψηλή μεταβλητότητα, αλλά και σε εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις για όσους αντέχουν τον κύκλο.

 

Διόρθωση ≠ Bear Market

 

Ένα κρίσιμο συμπέρασμα από το διάγραμμα είναι ότι:

 

Η ένταση της διόρθωσης δεν προδικάζει απαραίτητα bear market.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, μεγάλες πτώσεις αποτέλεσαν φάση συσσώρευσης, πριν από νέα ανοδική κίνηση.

 

Ιστορικά, μετά από διορθώσεις:

 

30%–40%,

 

το Bitcoin κατέγραψε αποδόσεις από 45% έως και άνω του 100% μέχρι την επίτευξη νέων υψηλών,

 

με χρονικό ορίζοντα που κυμαινόταν από λίγες εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω, αλλά ότι η τρέχουσα πτώση από μόνη της δεν συνιστά ιστορική ανωμαλία.

 

Τι πρέπει να προσέξει ο επενδυτής

 

Η σημερινή φάση χαρακτηρίζεται από:

 

αυξημένη μεταβλητότητα,

 

έντονη ψυχολογική πίεση,

 

και διαφοροποίηση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παικτών.

 

Για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, το ιστορικό μοτίβο δείχνει ότι:

 

οι μεγάλες διορθώσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανοδικής διαδρομής,

 

ενώ η απουσία τους θα ήταν μάλλον ένδειξη υπερθέρμανσης και όχι υγείας της αγοράς.

 

Συμπέρασμα

 

Το Bitcoin, με πτώση 40% από τα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου, βιώνει τη μεγαλύτερη διόρθωση από το 2022, αλλά κινείται απολύτως εντός των ιστορικών του προτύπων. Η εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις, όσο επώδυνες κι αν είναι βραχυπρόθεσμα, δεν αναιρούν κατ’ ανάγκη τη μακροπρόθεσμη τάση, διευκρινίζοντας πάντως πως όλα αυτά στη λογική των αγορών και με βάση τα όσα λένε τα στατιστικά για την ιστορική μεταβλητότητα του Bitcoin. Σταθερά ως GFF παραμένουμε αρνητικοί εναντίον των Crypto απο την πρώτη ημέρα.

 

Όπως και στο παρελθόν, η τελική έκβαση θα κριθεί όχι από το μέγεθος της διόρθωσης, αλλά από το αν αυτή θα εξελιχθεί σε παρατεταμένη φάση απομόχλευσης ή δομικών αλλαγών ή σε ακόμη έναν σταθμό πριν την επόμενη ανοδική κίνηση.

 
                                                        
 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

               

                                 
 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2025 Greek Finance Forum