| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Ο Κυνηγός

Καθημερινά χρηματιστηριακά και όχι μόνο σχόλια

Επικοινωνήστε μαζί μας

 
 
 

 
 
 

Ελλάδα: Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με εκρηκτικές αποδόσεις +62% το 2025

 

00:01 - 30/07/25

                      
                                

Το 2025 εξελίσσεται σε χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το ETF GREK να καταγράφει άνοδο 62,3% σε δολαριακούς όρους, συγκαταλεγόμενο στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μόλις μία ανάσα από την Πολωνία (EPOL +62,3%). Η δυναμική πορεία των ελληνικών μετοχών έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου η Ευρωζώνη συνολικά σημειώνει +30%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης Total World (VT) καταγράφει πολύ χαμηλότερη απόδοση +13%, και ο αμερικανικός S&P 500 (SPY) μόλις +2,5%.

 

Τι κρύβεται πίσω από την εκρηκτική άνοδο του GREK

 

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 

Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η δημοσιονομική σταθερότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Όλα αυτά φυσικά με ώθηση και από το φαινόμενο του ελατηρίου, μιας ανάκαμψης δηλαδή που έρχεται μετά την περίοδο της ιστορικής ελληνικής κρίσης που είχε οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές τις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

 

Ο τουρισμός καταγράφει νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, λειτουργώντας ως βασικός μοχλός κερδοφορίας για εισηγμένες εταιρείες.

 

Άνοδος των τραπεζών και των blue chips

 

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, με ιστορικά χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Metlen κ.α. αποτελούν ελκυστικές επιλογές για θεσμικούς επενδυτές, λόγω σταθερών μερισμάτων και ισχυρών επενδυτικών προγραμμάτων.

 

Επανείσοδος διεθνών κεφαλαίων

 

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από κορυφαίους οίκους αξιολόγησης έφερε σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων.

 

Τα ETFs που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές ή την περιφέρεια της Ευρωζώνης αύξησαν το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ελλάδα.

 

Στρατηγικές επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές

 

Η πράσινη μετάβαση, τα έργα ΑΠΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεγάλες υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, logistics) δημιουργούν νέο κύκλο ανάπτυξης και ενισχύουν την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

 

Παγκόσμια εικόνα: Η Ευρώπη προηγείται, οι ΗΠΑ υστερούν

 

Το διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα πως η Ευρώπη κυριαρχεί το 2025, με:

 

Πολωνία +62%,

Αυστρία +49%,

Ισπανία +48%,

 

ενώ η Ευρωζώνη συνολικά (EZU) σημειώνει +30%, υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

Αντίθετα, οι ΗΠΑ (+2,5%) παραμένουν ουραγός λόγω:

 

Επιδράσεων από νέους δασμούς και εμπορικές εντάσεις και κυρίως της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πολιτική Trump.

Πτώσης κερδοφορίας στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες,

Ανησυχιών για ύφεση και συνολικά την εικόνα των μακροοικονομικών της αμερικανικής οικονομίας.

 

Οι αναδυόμενες αγορές (IEMG +19,6%) κινούνται καλύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά υπολείπονται της ευρωπαϊκής ανόδου.

 

Τι σημαίνει για τον Έλληνα επενδυτή

 

Η ισχυρή υπεραπόδοση του GREK καταδεικνύει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανοδικού κύκλου που υπερβαίνει το σύνολο της Ευρωζώνης και ξεχωρίζει διεθνώς.

 

Ωστόσο, μετά από άνοδο άνω του 60%, είναι πιθανό να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα και κατοχύρωση κερδών.

 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μεγάλες νικήτριες του 2025, με αποδόσεις αντίστοιχες των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών στον κόσμο. Μια γενική δυναμική που αν συνεχιστεί, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ανακτήσει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στα διεθνή χαρτοφυλάκια.

 
                                                      
 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2025 Greek Finance Forum