| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

Online Trading

Καθημερινά Σχόλια σχετικά με την πορεία του Χ.Α. & των αγορών

 
 

06/01/22

 

BofA: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

 

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει με report της η Bank of America στις ελληνικές τράπεζες, εστιάζοντας στις Εθνική, Alpha και Eurobank. Όπως αναφέρει, παρουσιάζουν πολύ θετικές προοπτικές, με τον δείκτη PE να θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δίνει σύσταση «αγορά» για τις μετοχές τους, με τις τιμές στόχους να ορίζονται ως εξής: για την Alpha στο 1,45 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,15 ευρώ και για την Εθνική στα 3,30 ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος ιδίων κεφαλαίων είναι 11,6% και ο δείκτης RONAV για την αποτίμηση της μετοχής είναι στο 7,2%. Επίσης, εκτιμάται ανάπτυξη 2,0%.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Alpha Bank, μπορεί να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα εφόσον: η ανάπτυξη επιταχυνθεί οδηγώντας σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και προκύψουν πρόσθετα οφέλη από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Ηρακλής
 
Στον αντίποδα, κίνδυνοι αποτελούν μια επιβράδυνση της οικονομίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα NPEs και το ποσοστό εκταμίευσης των νέων δανείων, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη, που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τα καθαρά κέρδη από τόκους (NII). 
 
Επιπλέον, η Alpha λόγω των τιτλοποιήσεων έχει χάσει πολλά έσοδα από τόκους. Περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων εγκυμονεί κινδύνους για μεγαλύτερη και ταχύτερη συρρίκνωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους από τόκους (NIM). 
 
Σε σχέση με τη Eurobank, οι καταλύτες που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των NPEs. 
 
Επίσης, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εταιρείες της, η Eurobank επέλεξε να αναπτυχθεί διεθνώς και έχει εδραιώσει παρουσία στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο. Έτσι, μια επιβράδυνση στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω της σταθερής απόδοσης των θυγατρικών της στο εξωτερικό.
 
Από την άλλη, κίνδυνοι είναι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ελληνικής οικονομίας και η αυξημένη εξάρτηση των εξαγωγών από μακρο-σοκ, π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, Brexit και επιβράδυνση της ΕΕ.
 
Μια μακροοικονομική ανάκαμψη βραδύτερη από το αναμενόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μείωση των NPEs και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων.
 
Στο μεταξύ, με τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν αύξηση σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ή τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.  
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η BofA αναφέρει πως θετικά θα μπορούσαν να επενεργήσουν η επιτάχυνση της ανάπτυξης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των NPEs και η βελτίωση της βάσης αμοιβών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση.
 
Στον αντίποδα, ναι μεν ο καθαρός σχηματισμός NPEs θα παραμείνει βαθιά αρνητικός, αλλά αυτή η εκτίμηση μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω εάν η οικονομία δεν βελτιωθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
 
Επίσης, σύμφωνα με την BofA, η Εθνική διαθέτει υψηλά επίπεδα κεφαλαίου και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να μπορεί να διανέμει μερίσματα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο για την ποιότητα κεφαλαίου στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι αυτή τη δυνατότητα.
 

05/01/22

 

 

Citi: Καταιγίδα ή ράλι; Τι θα φέρει στις ευρωπαϊκές μετοχές η αύξηση των επιτοκίων της Fed – Οι 15 τίτλοι που θα εκτοξευθούν

 

Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν τώρα περισσότερο για τις πληθωριστικές πιέσεις παρά για τους κινδύνους στην ανάπτυξη. Η Citigroup σε σημερινή της έκθεση εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς και τον αντίκτυπο των υψηλότερων μακροπρόθεσμων αποδόσεων στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ εντοπίζει τους μεγάλους νικητές και τους μεγάλους χαμένους αυτής της αλλαγής του τοπίου της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
 
Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr παρουσιάζοντας την έκθεση, οι οικονομολόγοι της Citi βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP το α’ τρίμηνο, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Μάρτιο. Αναμένουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων υπό το APP σε 40 δισ. ευρώ/μήνα το δεύτερο τρίμηνο, στα 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο και μετά. Με την απομάκρυνσή της από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, η ΕΚΤ οδεύει έτσι προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της, ακόμη και αν οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινήσουν το 2024.
 
Σε ό,τι αφορά την Fed,  η επιταχυνόμενη μείωση του ρυθμού αγορών assets στα 30 δισ. δολ./μήνα ανοίγει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, κατά τη Citi. Προς το παρόν, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν την πρώτη αύξηση τον Ιούνιο, με τρεις συνολικά αυξήσεις εντός του 2022.
 
Για την ιστορία, η Citi επισημαίνει ότι η τελευταία άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ ήταν το 2011, ενώ η Fed αύξησε τα επιτόκια 9 φορές το 2015-2018.
 
Με την απουσία πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα, η Citi εξετάζει την απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών γύρω από τις τρεις τελευταίες αυξήσεις της Fed. Σε γενικές γραμμές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο πριν από την πρώτη αύξηση της Fed.
 
Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές μετοχές δυσκολεύτηκαν τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά κατέληξαν να ενισχύονται κατά 10% κατά μέσο όρο μετά από ένα χρόνο. Για την τελευταία αύξηση επιτοκίων η Citi λαμβάνει υπόψη την αύξηση του 2016 ως την αρχή του κύκλου σύσφιξης της Fed. Η Fed αύξησε τα επιτόκια μία φορά το 2015, αλλά περίμενε 12 μήνες με διαδοχικές αυξήσεις, δεδομένης της κινεζικής επιβράδυνσης, του τέλους ενός σούπερ κύκλου εμπορευμάτων και του Brexit.
 
Στη συνέχεια, η Citi εξετάζει τις επιδόσεις των κλάδων στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών μετά την πρώτη αύξηση της Fed. Η ιστορία δείχνει ότι οι κυκλικοί κλάδοι υπεραποδίδουν των αμυντικών κατά 10% περίπου 12 μήνες μετά την αύξηση των επιτοκίων.
 
Ο αντίκτυπος μιας στροφής του κύκλου των επιτοκίων των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές μετοχές θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την "απάντηση" της αγοράς ομολόγων, προσθέτει η Citi. Η έναρξη ενός κύκλου σύσφιξης της Fed ή και της ΕΚΤ, συνδέεται συνήθως με υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Πράγματι, οι αναλυτές στρατηγικής της Citi αναμένουν μια μέτρια άνοδο στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις το 2022, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
 
Οι υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις των ΗΠΑ ευνοούν τους κυκλικούς κλάδους στην Ευρώπη
 
Οι αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ (τώρα στο 1,6%) θα αυξηθούν στο 2,25% το 2022, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της μείωσης του QE. 
 
Οι ευρωπαϊκοί κλάδοι των τραπεζών, των αυτοκινήτων, των ασφαλειών, των ταξιδιών και της αναψυχής καθώς και της ενέργειας έχουν την υψηλότερη θετική συσχέτιση, δηλαδή τείνουν να υπεραποδίδουν όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων. Η υγεία, η προσωπική φροντίδα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα τρόφιμα και ποτά, έχουν τις υψηλότερες αρνητικές συσχετίσεις. Συνολικά, οι κυκλικοί κλάδοι τείνουν να υπεραποδίδουν των αμυντικών όταν οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται υψηλότερα, όπως καταλήγει η Citi.
 
Οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ ωθούν το rotation στην "αξία"
 
Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των ονομαστικών αποδόσεων θα αντανακλά την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων (δηλαδή των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό αποδόσεων). Αναμένουν ότι τα 10ετή πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα αυξηθούν στο -0,25% τους επόμενους 12 μήνες (από -1% τώρα).
 
Από το 2018, οι πραγματικές αποδόσεις έχουν συσχετιστεί στενά με την απόδοση του trade των μετοχών "αξίας" έναντι των μετοχών "ανάπτυξης" στην Ευρώπη, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Οι χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις προηγουμένως σήμαιναν υπεραπόδοση των μετοχών "ανάπτυξης", αλλά η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων μπορεί να οδηγήσει σε στροφή προς τις μετοχές "αξίας" το 2022. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τη βρετανική αγορά μετοχών έναντι της ηπειρωτικής Ευρώπης δεδομένης της μεγαλύτερης κλίσης της προς τους κλάδους "αξίας".
 
Γενικότερα, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις θα βοηθήσουν την "αξία" να υπεραποδώσει της "ανάπτυξης" στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ενέργεια, οι τράπεζες και ο κλάδος των ασφαλειών, έχουν καλές επιδόσεις όταν οι πραγματικές αποδόσεις αυξάνονται. Τα ακίνητα, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα πολυτελή είδη και η τεχνολογία υποαποδίδουν.
 
Οι πραγματικές αποδόσεις κύριος "μοχλός" των αποτιμήσεων
 
Οι πραγματικές αποδόσεις αποτελούν επίσης σημαντικό μοχλό των αποτιμήσεων των μετοχών. Σχεδόν το 80% των ευρωπαϊκών δεικτών p/e, μπορεί να "εξηγηθεί" από το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Citi. 
 
Φαίνεται ότι η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων το 2022 μπορεί να ασκήσει πίεση σε ορισμένους κλάδους στην Ευρώπη, ειδικά σε αυτούς των οποίων οι αποτιμήσεις είναι πιο ακριβές. Τα είδη πολυτελείας θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα, μαζί με την τεχνολογία. Άλλοι ευάλωτοι κλάδοι περιλαμβάνουν την προσωπική φροντίδα, τα χημικά και τα βιομηχανικά προϊόντα. Οι κλάδοι αξίας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις.
 
Όπως τονίζει η Citi, εάν οι χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις έχουν ιστορικά συμβάλλει στο re-rating πολλών από τους πιο ακριβούς ευρωπαϊκούς τομείς, ποια επίδραση θα είχαν οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις στα p/e τους; Εάν οι πραγματικές αποδόσεις μετακινηθούν από το τρέχον επίπεδο του -1% στο -0,25%, η Citi εκτιμά ότι τα είδη πολυτελείας θα υποχωρήσουν από το p/e του 33x σήμερα σε 26x και η τεχνολογία από 29x σε 25x. Ωστόσο, δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στο συνολικό επίπεδο της αγοράς, καταλήγει.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi εντοπίζει τους νικητές και τους χαμένους στην ευρωπαϊκή αγορά, από τη στροφή της νομισματικής πολιτικής.
 
Οι 15 μετοχές στον πίνακα που ακολουθεί τείνουν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις όταν τόσο οι ονομαστικές όσο και οι πραγματικές αποδόσεις κινούνται υψηλότερα, όπως αναμένουν οι αναλυτές της Citi για το 2022.
 
 
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που δέχονται σημαντικό "χτύπημα" σε ένα περιβάλλον ανοδικών ονομαστικών και πραγματικών αποδόσεων, είναι οι εξής 10, κυρίως από τους πιο αμυντικούς κλάδους, με την ακίνητη περιουσία να έχει ισχυρή παρουσία:

 

 

 

03/01/22

 

 

Κίνα: Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Evergrande

 

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της κινεζικής Evergrande ανεστάλη σήμερα, εν αναμονή της ανακοίνωσης «εσωτερικών πληροφοριών», δήλωσε η προβληματική εταιρεία ακινήτων, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
 
Η Evergrande, που είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, δυσκολεύεται να αποπληρώσει οφειλές της που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων σχεδόν 20 δισ. δολαρίων από διεθνή ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης θεώρησαν τον περασμένο μήνα ότι έχει αθετήσει. καθώς δεν προχώρησε στις σχετικές πληρωμές.
Η κινεζική εταιρεία δεν προχώρησε στην πληρωμή νέων τοκομεριδίων, αξίας 255 εκατ. δολαρίων, την περασμένη Τρίτη, αν και για αυτές υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών.
 
Η Evergrande έχει συστήσει μία επιτροπή διαχείρισης κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν πολλά μέλη από κρατικές εταιρείες, και ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει ενεργά με τους πιστωτές της.
 
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της κινεζικής νήσου Χαϊνάν διέταξε την Evergrande στις 30 Δεκεμβρίου να κατεδαφίσει τα 39 οικιστικά κτίριά της μέσα σε 10 ημέρες, λόγω παρανομιών στην κατασκευή τους.
 
Τα κτίρια αυτά απλώνονταν σε έκταση 435.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που επικαλούνταν μία επίσημη σύσταση στη μονάδα της Evergrande στη Χαϊνάν.
 
Την Παρασκευή, η Evergrande μετρίασε τα σχέδιά της για την αποπληρωμή επενδυτών στα προϊόντά της διαχείρισης πλούτου, αναφέροντας ότι ο κάθε επενδυτής θα μπορούσε να λάβει 8.000 γιουάν (1.257 δολάρια) τον μήνα ως πληρωμή κεφαλαίου επί τρεις μήνες, ανεξάρτητα από το πότε λήγει η επένδυση. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει πόσο βαθειά είναι η πίεση ρευστότητας της κινεζικής εταιρείας.
 
Η Evergrande ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 97,1% των εθνικών της έργων έχουν επανεκκινήσει μετά από τρίμηνες προσπάθειες. Πολλά έργα είχαν σταματήσει προηγουμένως μετά την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τους βασικούς προμηθευτές και εργολάβους της.
Η μετοχή της εταιρείας έχασε το 89% της αξίας της πέρυσι, κλείνοντας την Παρασκευή στο 1,59 δολάριο Χονγκ Κονγκ.
 

 

31/12/21

 

 

Πετρέλαιο: Πήρε «φωτιά» το 2021 - Το μεγαλύτερο άλμα από το 2009

 

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά πτώσης κατά την τελευταία ημέρα ενός έτους, που έφερε ωστόσο μεγάλα κέρδη για τον μαύρο χρυσό. Τα επίμονα προβλήματα στην προσφορά, η κόντρα των ΗΠΑ με τον ΟΠΕΚ + και η ραγδαία ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από τη βαθιά ύφεση του 2020 εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη. 

 

Όπως γράφει και το Reuters, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,4% στα 79,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού καταγράφει πτώση 0,5% στα 76,62 δολάρια το βαρέλι. Από τις αρχές του έτους το μπρεντ έχει δει την αξία του να ενισχύεται 53%, ενώ το αμερικανικό αργό έχει εξασφαλίσει κέρδη 57%. Και για τα δύο συμβόλαια είναι η καλύτερη χρονιά από το 2009, όταν οι τιμές είχαν κάνει άλμα μεγαλύτερο του 70%. 

 

Και τα δύο συμβόλαια έφτασαν στο εφετινό τους ζενίθ τον Οκτώβριο, με την τιμή του μπρεντ στα 86,70 δολάρια το βαρέλι (τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018) και του αμερικανικού αργού στα 85,41 δολάρια (τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014). Αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο μέσα στο 2022. 

 

«Είχαμε την Δέλτα και την Όμικρον και κάθε είδους περιορισμών και lockdown, αλλά η ζήτηση του πετρελαίου παρέμεινε ισχυρή εξηγεί στο Reuters ο Κρεγκ Τζέιμς, επικεφαλής οικονομολόγος της CommSec, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για νέο ράλι. Να θυμίσουμε ότι η Goldman Sachs έχει προβλέψει εκτίναξη των τιμών ακόμη και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

 

29/12/21

 

Ρευστότητα ρεκόρ 12,1 τρισ. δολ. άντλησαν οι διεθνείς εταιρείες το 2021

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν το ποσό που άντλησαν οι επιχειρήσεις το 2021 από τις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς επιχειρήσεις άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας μετοχές, εκδίδοντας ομόλογα και παίρνοντας δάνεια οι εταιρείες παγκοσμίως, με το τσουνάμι ρευστότητας που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες να ωθούν τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Ως εκ τούτου, η απορρόφηση ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων έχει σημειώσει αύξηση 17% σε σχέση με το 2020, που και αυτή ήταν μια ιστορική χρονιά – σχεδόν +25% απορρόφηση μετρητών σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τη Refinitiv.

 

Ο ξέφρενος ρυθμός συγκέντρωσης κεφαλαίων υπογραμμίζει το πόσο χαλαρές είναι οι οικονομικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ελήφθησαν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μαζί για το Παιδί - Πρόγραμμα σίτισης

«Ήταν μια πραγματικά επιτυχημένη χρονιά», δήλωσε ο Chris Blum, τραπεζίτης της BNP Paribas που βοηθά στη χρηματοδότηση εξαγορών με μόχλευση.

«Προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Κάθε χρόνο πιστεύεις ότι οι αγορές θα εγκαταλείψουν αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό, αλλά το κλίμα ευφορίας που υπάρχει συνεχίζεται…» συμπληρώνει.

Αν μη τι άλλο, στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν τεράστια ποσά, καθώς επιχειρήσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Rivian και η νοτιοκορεατική Coupang εισήχθησαν στο χρηματιστήριο.

Υπογράφηκαν δεκάδες δάνεια –τουλάχιστον δεκαψήφια– μεταξύ των οποίων και αυτά για τη χρηματοδότηση της συγχώνευσης της Discovery με τη μονάδα WarnerMedia της AT&T και την εξαγορά της ανταγωνιστικής Kansas City Southern από την εταιρεία εμπορευματικών σιδηροδρόμων Canadian Pacific.

Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που έθεσαν σε εφαρμογή οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέβαλαν στο να ωθηθεί το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά.

Σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσά μετρητών που διοχετεύονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το περιβάλλον αποδείχθηκε εξαιρετικά ευνοϊκό ώστε οι εταιρείες να αξιοποιήσουν νέους επενδυτές και δανειστές, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Ενώ οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας επιβραδύνθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εταιρείες με ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης πυροδότησαν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων να φτάσουν τα 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η κατάσταση διογκώθηκε εν μέρει από την τεράστια δραστηριότητα στις αγορές μετοχών, καθώς funds όπως το KKR, η Blackstone και η Apollo δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές που ανήλθαν σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021.

Ομόλογα-σκουπίδια

Οι πωλήσεις Junk bonds αυξήθηκαν 17% από το προηγούμενο έτος -κάτι λιγότερο από 650 δισεκατομμύρια δολάρια- ενώ η νέα έκδοση δανείων με μόχλευση – δανεισμό σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες υπερδιπλασιάστηκε στα 614 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Leveraged Commentary & Data της Refinitiv και της S&P Global.

«Είτε πιστεύετε ότι οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες είτε όχι, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο σύστημα» δήλωσε ο Kevin Foley, το στέλεχος της JPMorgan Chase.

Οι εισαγωγές μετοχών έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ του 2020, λόγω της αύξησης του όγκου των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs). Οι συνολικές εκδόσεις μετοχών έφτασαν το 1,44 τρισεκ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 24% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, οι όγκοι των IPO σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2020, με εισαγωγές στους χρηματιστηριακούς δείκτες εταιρειών όπως ο κατασκευαστής chip GlobalFoundries, η εφαρμογή γνωριμιών Bumble και ο βραζιλιάνικος όμιλος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Nubank, αλλά και η Tencent.

«Δεν καταρρίψαμε απλώς ρεκόρ, αλλά συντρίψαμε το ρεκόρ», δήλωσε ο Jim Cooney, επικεφαλής των αγορών μετοχικών κεφαλαίων για τις ΗΠΑ στην Bank of America.

Παρά τους ισχυρούς όγκους και τη σταθερή ανάπτυξη στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, πολλές εταιρείες που εισήχθησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο είχαν ασυνήθιστα κακή απόδοση μετά την εισαγωγή τους.

Ο δείκτης IPO της Renaissance, ο οποίος «παρακολουθεί» την απόδοση των πρόσφατων εισαγωγών στις ΗΠΑ, υποχώρησε 8% φέτος – η χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με τον S&P 500 από την έναρξη λειτουργίας του το 2009.

Το φαινόμενο Spac

Για πρώτη φορά, περισσότερα χρήματα συγκεντρώθηκαν από SPAC στις ΗΠΑ, παρά μέσω παραδοσιακών IPO.

Οι εκδόσεις είχαν επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο, αλλά μια σταθερή ροή εταιρειών λευκών επιταγών -που συγκεντρώνουν χρήματα από επενδυτές και στη συνέχεια αναζητούν μια εταιρεία για εξαγορά- έχουν έρθει στην επιφάνεια τους τελευταίους μήνες του έτους, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 152 δισ. δολάρι.

Ο Brad Miller, συνεπικεφαλής των κεφαλαιαγορών της Αμερικής στη UBS, είπε ότι η αγορά SPAC «δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εξαιρετική».

Περισσότερα από 550 SPAC αναζητούν αυτήν τη στιγμή έναν στόχο, σύμφωνα με την Dealogic, και σχεδόν 200 έχουν προθεσμία για να βρουν έναν πριν από το τέλος του 2022.

Η πορεία τους θα καθορίσει την πορεία του φαινομένου…

Πηγή: Fortune

 

28/12/21

 

 

Τα 5 κλειδιά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σωτήριες για το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και τις προσπάθειες διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέχρι την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, εάν και εφόσον αυτό συμβεί έως το 2024.
 
Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στην Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο το ορόσημο αυτό να κερδηθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, τη στιγμή που διεθνείς οίκοι έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ενταχθεί στο γκρουπ του investment grade ακόμη και στα τέλη του 2022. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα από την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής έστειλε ένα σημαντικό και σαφές μήνυμα ότι δεν αρκούν μόνον οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και η διαχείριση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική, για να μη χαθεί αυτό το «στοίχημα» που έχει βάλει η κυβέρνηση και έχουν σαφώς ακούσει και «παρακολουθούν» οι αγορές.
 
Δυσκολότερο το 2022
 
Το βέβαιο είναι πως το 2022 το περιβάλλον στις αγορές ομολόγων θα είναι σαφώς δυσκολότερο από την τελευταία διετία. Η στροφή της νομισματικής πολιτικής διεθνώς και η πιο αργή σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες στην απάντησή της, αλλά σίγουρα διαφορετική και λιγότερο «χαλαρή», Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και σε πιο ακριβές συνθήκες χρηματοδότησης. «Τα ιστορικά χαμηλά στα κόστη δανεισμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παράγοντας της αγοράς. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διασφάλισαν τη συνέχιση του «ελέγχου» των αποδόσεων, καθώς η ποσοτική χαλάρωση –αν και πιο περιορισμένη πλέον– θα συνεχιστεί, ενώ θα «τρέχει» έως τα τέλη του 2024 το πρόγραμμα επανεπενδύσεων του PEPP, από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από άλλες αγορές.
 
Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που άφησε την Ελλάδα εκτός κανονικού QE και τη χαρακτήρισε ουσιαστικά για μία ακόμη φορά «ειδική περίπτωση» είναι το γεγονός ότι δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα. Η ΕΚΤ «αγόρασε» περιθώριο τριών ετών συνολικά στην ελληνική κυβέρνηση και ενάμισι έτος παραπάνω από τον «στόχο» του α΄ εξαμήνου του 2023, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα δεχτεί κάποια επίθεση από τις αγορές μέχρι να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Ηταν τεράστια παραχώρηση από την ΕΚΤ να κατονομάζει συγκεκριμένα την Ελλάδα στη δήλωση νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ εξάλλου έχει εντολή για την Ευρωζώνη και όχι για μία μόνο χώρα. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναφέρθηκε ρητά στην Ελλάδα. Αυτό καθιστά σαφές ότι το διοικητικό συμβούλιο γνωρίζει καλά την ιδιαίτερη θέση που βρίσκεται η χώρα», σημειώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα της DZ Bank.
 
18 κρίσιμοι μήνες
 
Μέσα στους επόμενους 18 μήνες, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, εάν θέλει να τηρήσει τη «δέσμευση» που έχει δώσει στις αγορές, πρέπει να κάνει το δικό της «whatever it takes», μετά το αντίστοιχο που έκανε η ΕΚΤ για την Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου. Οπως έχει σημειώσει στην «Κ» ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, σίγουρα οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποτελούν προστασία για τα ελληνικά ομόλογα, «ωστόσο, το καλύτερο στοίχημα της Ελλάδας είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τη διαδικασία αναβάθμισης της αξιολόγησης και να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα».
 
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η η Ελλάδα δεν θα πρέπει να απογοητεύσει στα εξής μέτωπα:
 
• Στη διατήρηση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας.
• Στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του χρέους προς ΑΕΠ.
• Στη μείωση του δείκτη των NPEs των ελληνικών τραπεζών κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα του 5%.
• Στην εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής
 
• Στην επιτάχυνση των  μεταρρυθμίσεων.
 
Η Fitch άλλωστε στην τελευταία της έκθεση για φέτος τόνισε πως η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία, η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και η καλύτερη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας.
 
Ξεκινούν οι αξιολογήσεις από τους οίκους
 
Το 2022 αποτελεί το έτος που ουσιαστικά θα στρώσει το έδαφος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι κινήσεις που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ στο σκέλος της διαχείρισης και μείωσης του χρέους έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο. Προτεραιότητα είναι:
 
α) Οι προπληρωμές χρέους – πλήρης εξόφληση του ΔΝΤ και δύο δόσεις των δανείων GLF.
β) Η εμπροσθοβαρής εκδοτική δραστηριότητα έτσι ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το PEPP έως τη λήξη του –ξεκινώντας τον Ιανουάριο με ένα benchmark ομόλογο (10ετές, 15ετές ή 20ετές σύμφωνα με εκτιμήσεις)–, με το σύνολο των εκδόσεων να διαμορφώνεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ και να «καλύπτονται» πλήρως από την ΕΚΤ.
γ) Η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία εκτιμώνται στα 25 δισ. ευρώ μετά τις προπληρωμές.
δ) Μία κίνηση – έκπληξη που αφορά τα έντοκα.
 
Ολα τα παραπάνω θα βρεθούν στο ραντάρ των οίκων αξιολόγησης, με τον «χορό» των εκθέσεών τους να ξεκινάει με τη Fitch στις 14 Ιανουαρίου, να συνεχίζεται με την DBRS στις 18 Μαρτίου και τη S&P στις 22 Απριλίου.
 
Η Moody’s δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το πρόγραμμά της, αλλά η «ετυμηγορία» της αναμένεται κοντά στον Μάιο. Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων ξεκινάει και πάλι με τη Fitch στις 8 Ιουλίου και συνεχίζεται με την DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, τη S&P στις 21 Οκτωβρίου και τη Moody’s κάπου τον Νοέμβριο. Αλλά δεν τελειώνει εκεί, καθώς η Fitch έχει προγραμματίσει τρεις αξιολογήσεις το 2022, με την τελευταία να είναι στις 7 Οκτωβρίου, καθώς –όπως εξηγεί στην «Κ»– «ο κανονισμός μας απαιτεί επανεξέταση κάθε έξι μήνες και έτσι προγραμματίσαμε τρεις για την Ελλάδα για να αποφύγουμε μία αξιολόγηση την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023». Τότε θα είναι η εποχή που η συζήτηση για ανάκτηση στην επενδυτική βαθμίδα θα έχει πάρει «φωτιά»…
 

22/12/21

 

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα πούλησε 844 εκατ. δολ. κατά την παρέμβασή της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου 

 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πούλησε 844 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της απ' ευθείας παρέμβασής της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου, την πρώτη από πέντε που πραγματοποίησε αυτό το μήνα για να περιορίσει την κατάρρευση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας ανέβηκε αφού είχε φθάσει αυτή την εβδομάδα σε βάθη ρεκόρ.
 
Η τουρκική λίρα έφτασε φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πίεσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση. Έχασε μέχρι και 60% της αξίας της μέσα σ' ένα χρόνο πριν σημειώσει σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε λίρες και την προστασία των καταθέσεων.
 

21/12/21

 

ΕΥΔΑΠ: Σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ - Τι περιλαμβάνει

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ.
 
Αυτό περιλαμβάνει συμμετοχή σε έργα-ΣΔΙΤ, τη δημοπράτηση δύο ακόμα βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική, με την ΕΥΔΑΠ να προγραμματίζει και την υλοποίηση νέων έργων αλλά και τον μετασχηματισμό της εταιρείας.
 
Όπως γράφει ο Νίκος Καραγιάννης στην Ημερησία:
 
Νέοι βιολογικοί καθαρισμοί στην Αν. Αττική
 
Σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Σαχίνης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, αποκάλυψαν πως θα ξεκινήσουν δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για ένα νέο Βιολογικό (ΚΕΛ) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου-Σπατών-Αρτέμιδας και ακόμα έναν στον Μαραθώνα.

Ο Βιολογικός της Ραφήνας έχει κόστος 92 εκατ. ευρώ και ο Βιολογικός του Μαραθώνα 52 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα 
προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπρόσθετα, το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής.
 
Με τα προγραμματιζόμενα έργα η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να καλύψει 400.000 κατοίκους με 1.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης και έναν συνολικό προϋπολογισμό έργων 700 εκατ. ευρώ. Σε διευκρινιστική ερώτηση έγινε γνωστό πως σε αυτή τη φάση θα καλυφθούν όλοι οι μεγάλοι δήμοι της περιοχής, για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την ΕΕ.

Ωστόσο, έγινε γνωστό πως 
θα μείνουν εκτός κάποιες μικρές περιοχές (οικισμοί), χωρίς όμως να γίνει αναφορά ποιες είναι αυτές. Επίσης ειπώθηκε ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέο πακέτο έργων που θα καλύψει το σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Το 2022 θα προκηρυχθεί επίσης διαγωνισμός για το δίκτυο αποχέτευσης των περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ., με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:
 
Παιανία: Εχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά.
Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες.
Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς, προϋπολογισμού € 31,6 εκατ. και με προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες.
Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού € 16,5 εκατ. και με προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.
Νέα Μάκρη - Μαραθώνας: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρη και Μαραθώνας του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής €56 εκατ., αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες.
Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι - Κάντζα - Αγ. Νικόλαος - Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.
Συνολικά μέχρι και το τέλος του 2021 το 70% των εργολαβιών έχει δημοπρατηθεί.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ΣΔΙΤ
Η διοίκηση έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής. Επίσης, όπως τονίστηκε, υπάρχει η σκέψη να κατέβουν και στους διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0).

Όπως αναφέρθηκε, θα εξεταστεί κατά περίπτωση η συμμετοχή μαζί με κάποια κατασκευαστική εταιρεία, καθώς 
την ΕΥΔΑΠ την ενδιαφέρει το κομμάτι της λειτουργίας 
(operation).

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο δεκαετίας. Τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν έργα και ανακύκλωση νερού στην Ανατολική Αττική, 200 εκατ. ευρώ αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών και 175 εκατ. ευρώ για έργα μετασχηματισμού.
 
Το 2021 ήταν πολύ σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ, καθώς υπεγράφη η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, έγινε μια δίκαιη συμφωνία για το παρελθόν και δόθηκε μια εύλογη τιμή για το μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ενώ η τιμή ανά κυβικό μέτρο την περίοδο 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ, για την περίοδο 2013-2020 ορίστηκε σε 0,115 ευρώ/κ.μ. (-23,5%) και για την περίοδο 2021-2040 έπεσε στα 0,089 ευρώ/κ.μ., δηλαδή μείωση 41,05%. Το τίμημα για την περίοδο 2013-2020 είναι ύψους 157 εκατ. ευρώ.
 
Εκλεισαν εκκρεμότητες το 2021
 
Για την ΕΥΔΑΠ το 2021 ήταν χρονιά που έκλεισαν εκκρεμότητες και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν:
 
Η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
 
Το νέο οργανόγραμμα με έμφαση στη μετεξέλιξη της εταιρείας σε αναπτυξιακό όχημα.
 
Η νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις.
 
Η αποστολή λογαριασμών με τα ΕΛΤΑ για 2 έτη και μεταστροφή σε ebill.
 
Τέθηκαν οι βάσεις για τα έργα μετασχηματισμού.
 
Ξεκίνησαν τα έργα Ανατολικής Αττικής σε 4 περιοχές.
 

20/12/21

 

 

Axia: Ελκυστικές και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες – Περιθώρια για ράλι 64%-112%

 

Ράλι της τάξης του 64% με 112% αναμένει η Axia για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με βάση τις νέες τιμές στόχους, ενώ διατηρεί σε όλες τη σύσταση buy.
 
Σύμφωνα με την Axia η ανάπτυξη του δανεισμού για το σύνολο του κλάδου αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που εκτιμάται σήμερα, χάρη, μεταξύ άλλων, στην υψηλή ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και της πιθανής επιστροφής των θεραπευμένων δανείων από τους servicers προς τις τράπεζες.
 
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia (την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr), σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η Ελλάδα πρόκειται να επωφεληθεί από έτη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς η αγορά αναμένει αύξηση δανεισμού 6-7 δισ. ευρώ ετησίως (περίπου 5%). Ωστόσο, με βάση την ανάλυση της Axia, αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί από δύο παράγοντες:
 
(α) την αναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στον ιστορικό μέσο όρο σε όρους δανείων/ΑΕΠ και (β) την πολλαπλασιαστική επίδραση στην αύξηση των δανείων σε περιόδους αύξησης του ΑΕΠ πάνω από τον μέσο όρο.

 

Κατά την άποψη της Axia, αυτοί οι παράγοντες, οι αλλιώς "X factors" όπως τους αποκαλεί, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καθαρή επέκταση του δανεισμού με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR)  περίπου 10% έως το 2024, που είναι διπλάσιο από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

 

Επιπλέον, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω και ενός τρίτου Χ factor, της πιθανής "επανένταξης" των θεραπευμένων δανείων που θα επιστρέψουν από τους NPE servicers, μία διαδικασία η οποία βέβαια δεν είναι ακόμη τόσο κοντά στο να συμβεί.

 

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του οίκου παραμένουν στη συντηρητική πλευρά και δεν ενσωματώνουν την παραπάνω εκτιμώμενη επέκταση δανεισμού και τους παράγοντες -έκπληξη που προαναφέρονται.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και εκτιμά ότι θα υπάρξουν πληρωμές μερισμάτων από τρεις (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank με βάση με βάση τη χρήση του 2022 και μετά).

 

Όπως επισημαίνει, όλες οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει περιθώριο της τάξης του +112% από τα τρέχοντας επίπεδα και με βάση την τιμή-στόχο των 6,00 ευρώ ("ανεβασμένη" από τα 4,30 ευρώ πριν), την Alpha Bank να έχει περιθώριο ανόδου της τάξης του 71% με τιμή στόχο το 1,80 ευρώ από  1,65 ευρώ πριν, την Eurobank με περιθώριο ανόδου 67% και τιμή στόχο το 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν και την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 64% με βάση την τιμή στόχο των 2,15 ευρώ η οποία παραμένει αμετάβλητη.

 

H Axia αυξάνει τον ορίζοντα των προβλέψεών της στο 2024 και όπως επισημαίνει ενσωματώνει την περίοδο που αναμένει ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα (δηλαδή το 2023). Οι προβλέψεις της δεν λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που αναλύθηκαν παραπάνω, καθώς οι συντηρητικές υποθέσεις της οδηγούν ήδη σε σημαντικά ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές τους.

 

Ελκυστικές αποτιμήσεις σε όλα τις ελληνικές τράπεζες

 

Κατά τον οίκο, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου καθώς επωφελείται από την εκκαθάριση του ισολογισμού της, διατηρώντας παράλληλα υψηλούς δείκτες κεφαλαίου.

 

Τα σημαντικά πλεονάζοντα κεφάλαια, σε συνδυασμό με την ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου, της επιτρέπει να έχει πρόσθετη ευελιξία για διανομή κεφαλαίων, επενδύσεις οργανικά ή μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ενδεχομένως να είναι επιθετικός αγοραστής θεραπευμένων/αναδιαρθρωμένων δανείων καθώς αυτά επιστρέφουν από τους servicers.

 

Κατατάσσει επίσης και την Eurobank υψηλά λόγω της ορατότητας της μελλοντικής της κερδοφορίας, δεδομένης της έγκαιρης παράδοσης του σχεδίου μετασχηματισμού της έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού της προφίλ και μιας "συναρπαστικής αποτίμησης", όπως την χαρακτηρίζει.

 

Η Alpha Bank προχωρά προς το τέλος του πλάνου derisking και αναμένεται να φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE στις αρχές του 2022, που είναι και το διάστημα κατά το οποίο  ο όμιλος θα μπορεί να ξεκινήσει την οργανική ανάπτυξη κεφαλαίων.

 

Για την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει άλλη μια χρονιά επικεντρωμένη στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου με την πιο επιθετική μείωση NPEs σε σχέση με όλες τις άλλες συστημικές τράπεζες. Ομοίως με τις άλλες τράπεζες, μόλις αλλάξει η σελίδα για τις ενέργειες derisking και κεφαλαίου, η Πειραιώς αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική πορεία δράσης.

 

Όπως επισημαίνει η Axia, είναι σημαντικό το ότι ενσωματώνει στα μοντέλα υπολογισμούς της τα πρώτα μερίσματα από τις ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση, αναμένοντας την Eurobank και την Εθνική να διανείμουν μέρισμα από την χρήση του 2022 και την Alpha Bank από τη χρήση του 2023. Αυτό αποτελεί απόδειξη της θεμελιώδους βελτίωσης που έχει επιτύχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Το multiplier effect

 

Όπως τονίζει η Axia, οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για αύξηση του δανεισμού κατά 5% ετησίως είναι συντηρητικές. Με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται επέκταση δανεισμού 20 δισ. ευρώ για το 2022-2024.

 

Πρόκειται για σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) περίπου 5%, που αποτελεί ήδη σημαντική βελτίωση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η ανάλυση της Axia δείχνει είναι ότι οι προοπτικές των τραπεζών σε αυτό το μέτωπο υποτιμώνται.

 

Όπως αναφέρει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα χαμηλό δείκτη δανείων προς ΑΕΠ στο 77%, το οποίο μετατρέπεται σε 60% για τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Εάν χρησιμοποιηθούν οι καθαρές δανειακές επεκτάσεις από τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, το ποσοστό θα παραμείνει κάτω από το 80%., έναντι ενός ιστορικού μέσου όρου περίπου 90%, που θα μεταφραζόταν σε δάνεια κατά 26 δισ. ευρώ υψηλότερα (+17%) το 2024. Η Axia αναμένει ότι το χάσμα θα αρχίσει να κλείνει στο μέλλον.

 

Η ανάλυσή της δείχνει επίσης ότι σε περιόδους σταθερών οικονομικών επιδόσεων στην Ελλάδα (δηλαδή ετήσια αύξηση ΑΕΠ >5% σε τρία χρόνια) -όπως αυτές που προβλέπονται για το 2022-20266 χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι ρυθμοί αύξησης των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με αυτού του ΑΕΠ. Πιο αναλυτικά, ο εταιρικός δανεισμός, ο καταναλωτικός δανεισμός και τα στεγαστικά δάνεια αυξάνονται κατά 2,0 φορές, 2,6 φορές και 3,7 φορές σε σχέση με το ΑΕΠ, αντίστοιχα.

 

Εάν λοιπόν η Ελλάδα επιβεβαιώσει την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4%-5% ετησίως, προβλέπεται ότι η ετήσια αύξηση (GAGR) του καθαρού δανεισμού 5% (6 δισ.-7 δισ. ευρώ ετησίως) είναι πολύ συντηρητική καθώς ο πολλαπλασιαστής είναι μόνο 1x φορές, δηλαδή ανάλογη αύξηση με αυτήν του ΑΕΠ.

 

Κατά την άποψή της, αυτό πιθανώς οφείλεται στην προσπάθεια των τραπεζών να διαχειριστούν τις προσδοκίες και τονίζει πως αυτό προϋποθέτει δείκτες δανείων/ΑΕΠ σταθερούς στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ. Έτσι, η πραγματική αύξηση του δανεισμού θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε περίπου 10% σε μέσο όρο ετησίως

 

Επιπλέον, παρά την εκτίμησή της για πίεση των περιθωρίων κατά 50 μονάδες βάσης μεταξύ του 2020-2024, η νέα παραγωγή δανείων αποδίδει πολύ κερδοφόρες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων ROE περίπου 20%. κατά μέσο όρο.

 

Ως εκ τούτου, μια σταδιακή αύξηση 26 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών το 2024 (πάνω από τα 20 δισ. ευρώ που είναι η τρέχουσα πρόβλεψη της αγοράς) θα μεταφραστεί σε πρόσθετα κέρδη 0,4 δισ. ευρώ και θα ενίσχυε τα κέρδη του τραπεζικού συστήματος κατά 35%.

 

Τέλος, όπως αναφέρει η Axia, η "επανένταξη" των θεραπευμένων δανείων από τους servicers θα μπορούσε να αποτελέσει το… κερασάκι στην τούρτα. Ήδη εξετάζονται τρόποι για την "επανένταξη" των αναδιαρθρωμένων/θεραπευμένων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers στην Ελλάδα. Ο όγκος των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers σήμερα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ.

 

Η Axia εκτιμά ότι περίπου 40-50 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να γίνουν εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Με βάση τις εκτιμήσεις της, αυτό θα απαιτούσε περίπου 3 δισ. ευρώ πρόσθετο κεφάλαιο CET1 (ευνοώντας τράπεζες με πλεονάζοντα κεφάλαια), αλλά θα προσθέσει 300 μονάδες βάσης στο RoTE του συστήματος.

 

Οι κίνδυνοι

 

Όσον αφορά στους κινδύνους, η Axia συνεχίζει να πιστεύει ότι οι κύριες πηγές παραμένουν εκτός του τραπεζικού συστήματος.

 

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει, του εξής: 1) τους παρατεταμένους περιορισμούς λόγω COVID-19 που λειτουργούν ως αντίθετος άνεμος για τη μακροοικονομική ανάπτυξη,

 

2) τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών (δηλαδή υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισροές NPE),

 

3) τις υψηλότερες από τις εκτιμώμενες τιμές ενέργειας και του πληθωρισμού που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών των τραπεζών,

 

4) την επιβράδυνση ή αντιστροφή των τάσεων στις τιμές των ακινήτων,

 

5) ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον,

 

6) τις γεωπολιτικές εξελίξεις,

 

7) τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια κατά την κατανομή των επιχορηγήσεων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, και

 

8) τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

 

18/12/21

 

 

Πιο σφιχτή πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες

 

Την εβδομάδα που διανύσαμε, πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής για το 2021, αναγνωρίζοντας την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και καθιστώντας σαφές ότι είναι έτοιμες να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την ανάσχεσή τους. Μεταξύ αυτών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να διπλασιάσει τον μηνιαίο ρυθμό μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering), γεγονός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, φέρνει πιο κοντά τον χρόνο έναρξης ενός νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις των μελών της αρμόδιας επιτροπής για την πορεία των επιτοκίων υποδηλώνουν τρεις αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη το 2022 (έναντι συνολικής αύξησης περίπου 20 μ.β. τον Σεπτέμβριο), με την επίσημη ανακοίνωση να υποδηλώνει ότι, με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο του 2,0% για αρκετό διάστημα, η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης είναι η μόνη προϋπόθεση που απομένει για την αύξηση των επιτοκίων.
 
Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη ήταν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), η οποία, παρά την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 15 μ.β. στο 0,25%. Η ΒοΕ είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα από το γκρουπ των G7 που προχωρεί σε αύξηση επιτοκίων εν μέσω πανδημίας, καθώς ο ήδη υψηλός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, παρά τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της απασχόλησης από τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, έχουν αυξήσει την ανησυχία για τον κίνδυνο διατήρησης υψηλού πληθωρισμού για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο.
 
Την Πέμπτη είχαμε και την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία έκρινε πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την ανάκαμψη και τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό τής επιτρέπει τη σταδιακή μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα τρίμηνα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της πολιτικής της εάν τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος της σταθερότητας των τιμών. Στις αγορές συναλλάγματος, ευνοημένη από την απόφαση της ΒοΕ, η στερλίνα ενισχύθηκε κυρίως έναντι του δολαρίου σημειώνοντας εκ νέου επίπεδα πάνω από το 1,33. Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ, καθώς ο ρυθμός αγορών από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ΑΡΡ) τα αμέσως επόμενα τρίμηνα θεωρήθηκε μικρότερος από τον αναμενόμενο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται πάνω από το 1,1350 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου.
 
* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης& Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.
 

17/12/21

 

 

Διόρθωση στο Χ.Α., με χαμηλό πάντως τζίρο…..

 

Και το «σκωτσέζικο ντους» στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται.  Εκεί λοιπόν που το κλίμα στο Χ.Α. και τις αγορές ήτανε θετικό με τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες, σήμερα υπάρχουνε πιέσεις, με το ΓΔ του Χ.Α. αυτή τη στιγμή να είναι στις 885,06 μονάδες, -0,87%, με χαμηλό πάντως τζίρο 14εκ ευρώ. Και το ερώτημα είναι αν η αγορά μπορεί να αντιδράσει στο δεύτερο μισό (μετά δηλαδή τις δημοπρασίες κλεισίματος παραγώγων, μετά τις 14:00) και κυρίως το τέλος και τις δημοπρασίες κλεισίματος. Σε κάθε περίπτωση και αν υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, αυτό δεν είναι άλλο από την παραμονή υψηλότερα των 880 – 870 μονάδων…

 

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές και όπως αναφέραμε πιέσεις σήμερα, με τον DAX αυτή τη στιγμή στο -0,83%.

 

 

Σχόλια για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα του FTSE 25, είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια μετοχή καταγράφει κέρδη, με τα ΕΛΠΕ στα 6,11 ευρώ (+0,99%), με την τάση πάντα πλήρως θετική …. Και με αγοραστές που βγαίνουνε, με φόντο την υψηλή μερισματική απόδοση που αναμένεται κατά τους επόμενους μήνες…

 

Συνεχίζει να έχει μια καλή εικόνα (με αντοχές) ο ΟΤΕ (16,38 ευρώ, αμετάβλητη), με την τάση και εδώ πλήρως θετική, μετά την πρόσφατη επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 15,60 – 15,70 ευρώ….

 

Από την άλλη πλευρά, μετά τα χθεσινά κέρδη, πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής η ΑΛΦΑ (1,0565 ευρώ, -1,72%), που θυμίζουμε πως στα επίπεδα των 1,06 – 1,08 και 1,10 ευρώ, υπάρχει πλήθος πολύ σημαντικών αντιστάσεων….. που είναι αλήθεια πως φαίνεται αρκετά δύσκολο να διασπάσει η μετοχή, ειδικά με αυτό το συνολικό κλίμα στο Χ.Α.

 

Με απώλειες 1,66% και η Πειραιώς (1,305 ευρώ), με την τάση πάντα πλήρως αρνητική …. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, μόνο μετά από μια αντίδραση σοκ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για νέα δεδομένα…

 

16/12/21

 

 

Χ.Α.: Αντιδράσει αλλά δεν πείθει …. Με τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές & Την ECB…..

 

Ανοδικά κινείται το Χ.Α. από το ξεκίνημα της ημέρας, με μέτριο προς χαμηλό πάντως τζίρο (12εκ ευρώ ο καθαρός) και με μια εικόνα που δεν πείθει, πάντα μέχρι στιγμής. Έτσι λοιπόν στις 12:46 ο ΓΔ βρίσκεται στις 888,47 μονάδες, +0,58%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί και +1%, με τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εν αναμονή της ECB και της Κ. Λαγκάρντ και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED, οι οποίες εκλήφθηκαν θετικά από τους επενδυτές (με τη Wall Street να καταγράφει μεγάλα κέρδη) καταγράφουνε καλά κέρδη, με τον DAX στο +1,5%.

 

Τώρα όσον αφορά το Χ.Α. και όπως συνηθίζουμε να σχολιάζουμε και γίνεται … Το πιο ενδιαφέρον σημείο θα είναι η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος, ελπίζοντας πως η αγορά θα ανεβάσει στροφές, τουλάχιστον τότε…

 

 

 

Σχόλια για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΣΑΡ, ΕΕΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 και πάντα μέχρι στιγμής …. Πρώτη σε άνοδο η Βιοχάλκο (4,50 ευρώ, +2,39%), που φυσικά ο στόχος είναι γνωστός. Να κρατηθεί η μετοχή υψηλότερα των 4,50 – 4,40 ευρώ, με τις οποίες συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής.

 

Με κέρδη 2,03% η ΕΛΧΑ (1,91 ευρώ), που αν και δεν φαίνεται εφικτό άμεσα, αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να διασπαστούνε οι αντιστάσεις στα 1,93 – 1,95 ευρώ και να μπει η μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend. Αντιστάσεις στις οποίες δυσκολεύεται η μετοχή εδώ και πολύ καιρό….

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση στον FTSE 25 η Σαράντης (8,58 ευρώ, -1,38%), σε μια συσσώρευση σε ένα αρκετά στενό εύρος τιμών, το οποίο πλέον σπάει όλα τα κοντέρ, άνω του 1 έτους… από το καλοκαίρι ουσιαστικά του 2020, όπως αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει στο GFF….

 

Στα 29,00 ευρώ η ΕΕΕ (-0,45%), με ανάγκη η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 29,0 – 29,10 ευρώ, για να μη χαλάσει και πάλι η τάση μιας τόσο δεικροβαρύς μετοχής, με στάθμιση 10% στους βασικούς δείκτες….

 

15/12/21

 

 

Υπερβολικά χαμηλός ο τζίρος και ελάχιστες μεταβολές στο Χ.Α.…

 

Με καθαρό τζίρο μόλις 9εκ ευρώ στις 12:49, μια ακόμη πιο βαρετή συνεδρίαση, έχει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με όλα να δείχνουνε πως και πάλι το μοναδικό ενδιαφέρον κομμάτι της συνεδρίασης θα είναι το κλείσιμο και οι δημοπρασίες κλεισίματος …. Όπου η αγορά παίρνει μια τάση … Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο για το προσεχές διάστημα, πιθανόν και μέχρι το τέλος του 2021, θα είναι η μη απώλεια των 880 – 870 μονάδων…

 

Την ίδια ώρα, ηρεμία και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με τον DAX στο +0,30%....

 

 

 

Σχόλια για ΕΧΑΕ, ΣΑΡ, ΕΛΧΑ, ΤΕΝΕΡΓ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 τώρα ….. και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο η ΕΧΑΕ (3,755 ευρώ, +1,76%), με αγωνία πάντα να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 3,70 – 3,60 ευρώ, αφού με αυτές συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής. Και όλα αυτά στη σκιά της διαγραφής της μετοχής από τον FTSE 25.

 

Με άνοδο 0,81% ο Σαράντης (8,72 ευρώ), με τη μετοχή από το καλοκαίρι του 2020!!!!, να κινείται στα όρια ενός αρκετά στενού εύρους τιμών.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση η ΕΛΧΑ (1,872 ευρώ, -1,47%), με ζητούμενο αν δε μπορεί να τα διασπάσει, τουλάχιστον να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 1,92 – 1,94 ευρώ, καθοριστικές αντιστάσεις, τις οποίες εδώ και πολύ καιρό αποτυγχάνει να τις διασπάσει η μετοχή…

 

Στα 13,54 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ (-1,17%), θυμίζοντας πως όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 13,20 – 13,00 ευρώ, η τάση είναι πλήρως θετική.

 

 

Θετικές οι προοπτικές της Alpha Bank για την νέα χρονιά, εκτιμά η JP Morgan

 

Θετικά εκτιμά τις προοπτικές της Alpha Bank για την νέα χρονιά η JP Morgan σε έκθεση της στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2021 της τράπεζας.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι ευοίωνες εκτιμήσεις τους για την Alpha Βank στηρίζονται στα αποφασιστικά βήματα που λαμβάνει η dιοίκηση της τράπεζας με στρατηγικό στόχο απόδοση επί ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% μέχρι το τέλος του 2023.
 
Συγκεκριμένα, η έκθεση αποτιμά θετικά το ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ της Alpha Bank, σημαντικά υψηλότερο από τις κανονιστικές απαιτήσεις, την ήδη δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της προς μονοψήφιο ποσοστό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στις αρχές του 2022, τον αυξανόμενο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης με πρόβλεψη για νέες εκταμιεύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024, τα μέτρα ενίσχυσης της αποδοτικότητάς της με περαιτέρω μείωση του κόστους, καθώς και τις πρωτοβουλίες για επέκταση της δραστηριότητάς της στη Ρουμανία..
 
Η JP Morgan στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, ο αμερικάνικος οίκος αξιολογεί θετικά τις προοπτικές που ανοίγονται για την Τράπεζα για τη νέα χρονιά, καθορίζοντας την τιμή-στόχο στα 1,60 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, με upside της τάξεως του 53,8%, το υψηλότερο ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας παράλληλα σύσταση «overweight».
 

14/12/21

 

 

Νέες πιέσεις στο Χ.Α., με επιστροφή σε ισχυρές στηρίξεις….

 

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα και το χθεσινό -1,1%, νέες πιέσεις καταγράφονται την Τρίτη στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:38 να είναι στις 882,19 μονάδες, -0,65%, έχοντας πριν από λίγο βρεθεί και 879,68 μονάδες, σχεδόν δηλαδή -1%. Και εννοείται πως τα βλέμματα στρέφοντα και πάλι στις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 880 – 870 μονάδων. Ισχυρές στηρίξεις που δεν πρέπει να χαθούνε, αφού, όπως είχε συμβεί και προσφάτως, η απώλεια τους στέλνει την αγορά στις στηρίξεις στις 850 – 840 μονάδες, με την τάση της αγοράς να επιδεινώνεται επικίνδυνα πολύ. Αν λοιπόν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι αντίδραση (τουλάχιστον προς το κλείσιμο και τις δημοπρασίες κλεισίματος), με μεγάλο ζητούμενο η αγορά να μη χάσει τις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 880 – 870 μονάδων…

 

 

Σχόλια για ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα του FTSE 25 και πάντα μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 5 μετοχές είναι ανοδικές. Με κέρδη 1,02% τα ΕΛΠΕ (5,95 ευρώ) …. Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF … Η τάση της μετοχής παραμένει θετική, με βάση την παραμονή υψηλότερα των 5,80 – 5,70 ευρώ….

 

Με κέρδη 1% και η ΕΕΕ (28,88 ευρώ), με τη μετοχή να ψάχνει εδώ και καιρό την επιστροφή υψηλότερα των 29,00 – 29,10 ευρώ, στην αναζήτηση βελτίωσης της τάσης, η οποία μέχρι νεοτέρας και όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα είναι πλήρως αρνητική.

 

Με αισθητή πτώση τώρα η ΔΕΗ (9,30 ευρώ, -2,21%), με τη μετοχή πάντως να έχει μια φυσιολογική προσφορά, δεδομένης της πρόσφατης ΑΜΚ. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά έχουμε γράψει στο GFF …. Όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 9,00 ευρώ είναι επιτυχία …..

 

Με απώλειες 2,12% και η Jumbo (12,48 ευρώ), με την τάση να συνεχίζει να επιδεινώνεται αισθητά και το ζητούμενο να είναι μια αντίδραση και εκ νέου προσέγγιση (έστω κρατώντας την επαφή), με τα επίπεδα των 12,80 – 13,00 και 13,10 ευρώ..

 

13/12/21

 

 

Σπάει και σήμερα τα κοντέρ η μιζέρια στο Χ.Α., κόντρα μάλιστα στο ανοδικό momentum των διεθνών αγορών…

 

Τι και αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές από το πρωί είναι καλό, με τον DAX να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +1% (με άνοδο δείχνουνε πως θα ξεκινήσει η Wall Street και τα Futures). Τι και αν το Χ.Α. στο ξεκίνημα βρέθηκε +0,65% ….  Μια μόνο λέξη αρκεί για να περιγράφει η εικόνα της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Μιζέρια ….. Με έναν αρκετά χαμηλό τζίρο (14εκ ευρώ ο καθαρός στις 13:21) και το ΓΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 900,31 μονάδες, θέλοντας να ελπίζουμε πως τουλάχιστον θα βάλει πλάτη τις 900 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουνε πως η συνεδρίαση θα κυλίσει κάπως έτσι, μέχρι τουλάχιστον την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος, όπου συνήθως ζωντανεύουνε τα πράγματα …

 

 

 

Σχόλια για ΤΕΝΕΡΓ, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής το πρωί, η ΤΕΝΕΡΓ (13,92 ευρώ, +3,11%), με την τάση πάντα της μετοχής να είναι πλήρως θετική. Σημειώνεται πως την Τρίτη 14/12 είναι και η ΓΣ της εισηγμένης.

 

Με άνοδο 2% και η ΑΡΑΙΓ (5,00 ευρώ), που σε σχέση με αυτά που γράφουμε στο GFF. Η μετοχή δίνει μάχη να μη χάσει τις καθοριστικές (με αυτές συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση) στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 5,00 – 4,80 ευρώ.

 

Στον αντίποδα τώρα, πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25 η μετοχή της ΛΑΜΔΑ, με φανερό ότι έχει επανεμφανιστεί σημαντικός πωλητής. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια ήρεμη, με πολύ χαμηλούς τζίρους, συνεδρίαση. Η μετοχή έχει ήδη κάνει 157.000 μετοχές. Διαγραμματικά, το βασικό ζητούμενο, όσο δε μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Είναι η μετοχή να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 7,30 – 7,50 ευρώ.

 

Με απώλειες 0,72% και η Μυτιληναίος (15,20 ευρώ), που θυμίζουμε ότι από τα 15,20 μέχρι τα 15,40 ευρώ υπάρχει σειρά πολύ ισχυρών αντιστάσεων.

 

12/12/21

 

 

Εβδομάδα αποφάσεων: 20 κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν – Αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές

 

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αποκλίνουν ως προς τις νομισματικές πολιτικές τους, καθώς ορισμένες στρέφονται στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ενώ άλλες συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση, μια απόκλιση που φαίνεται ότι θα διευρυνθεί το 2022.

 

Οι διαφορές αυτές θα φανούν πλήρως αυτή την εβδομάδα με τις τελικές αποφάσεις για το 2021 που θα ληφθούν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη νομισματική πολιτική σχεδόν στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας. Μαζί συνεδριάζουν και 16 ακόμη κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ελβετία, τη Νορβηγία, το Μεξικό και τη Ρωσία.

 

Ο νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η μετάλλαξη Όμικρον – ο αντίκτυπος που θα έχει στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους κεντρικούς τραπεζίτες το νέο έτος. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ένα στέλεχος πιο ανθεκτικό στα εμβόλια θα ανάγκαζε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις και να κρατήσουν τους καταναλωτές στο σπίτι.

 

Μια αλλαγή πολιτικής ενέχει πάντα κινδύνους. Η σύσφιξη και στη συνέχεια η ανακάλυψη ότι η απειλή για τον πληθωρισμό ήταν προσωρινή – όπως υποστήριξαν πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες – θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Από την άλλη πάλι, η αναμονή και η διαπίστωση ότι οι πιέσεις στις τιμές αποδεικνύονται επίμονες θα μπορούσε να απαιτήσει πιο επιθετική κίνηση.

 

«Η πιθανότητα ολίσθησης της πολιτικής είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε η Φρέγια Μπίμις, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στο TS Lombard. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγχέονται από την «παρουσία ενός ενδημικού ιού», τόνισε.

 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επιβεβαιώσει την Τετάρτη ότι θα προχωρήσε σε πιο γρήγορο tapering από ό,τι είχε προγραμματιστεί μόλις πριν από έναν μήνα. Μπορεί ακόμη να υπαινιχθεί ότι είναι ανοιχτός στην αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου το 2022, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

 

Οι προοπτικές για τις υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες είναι λιγότερο σαφείς, σηματοδοτώντας το τέλος δύο ετών στη διάρκεια των οποίων οι προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της ύφεσης του κορωνοϊού συγχρονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, για να βρουν τελικά τον πληθωρισμό να επανέρχεται ισχυρότερο από ό,τι αναμενόταν σε πολλές βασικές οικονομίες.

 

Στην Ευρωζώνη, αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανό να τερματίσει τα πανδημικά μέτρα στήριξης, το πιθανότερο είναι να επιμείνει σε μια επεκτατική πολιτική στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε παράγοντες που είναι προσωρινοί, όπως το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα στην προσφορά. Η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων το 2023.

 

Στην Ιαπωνία, οι υποτονικές πιέσεις τιμών στην Ιαπωνία επιτρέπουν στον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, να διατηρήσει μια ήπια στάση, παρότι η κυβέρνηση προβαίνει σε ακόμη έναν γύρο δαπανών ρεκόρ. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει την Παρασκευή. 

 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι υποβαθμίζει τώρα την ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, τη στιγμή που μέχρι πρότινος άφηνε να εννοηθεί ότι επίκειτο αλλαγή. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ενδέχεται να προχωρήσει ξανά σε επιτοκιακή αύξηση.

 

Από τις υπόλοιπες χώρες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, καθώς η ύφεση της αγοράς ακινήτων απειλεί να εκτροχιάσει την ανάπτυξη, ενώ άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία ακολουθούν επιθετική πολιτική σύσφιγξης.

 

Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της αυτή την εβδομάδα, όπως και το Μεξικό, η Χιλή, η Κολομβία και η Ουγγαρία. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να προβεί σε εκ νέου σε μειώσεις μετά τις συνεχιζόμενες ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τα ασθενέστερα νομίσματα πιθανότατα συγχρονίζουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές φέτος. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ πιθανότατα θα δώσει την ώθηση για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος», σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 

 

Aκόμη όμως και εάν η πορεία των επιτοκίων αποκλίνει, μια ευρεία επιβράδυνση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων θα μειώσει τη στήριξη των οικονομιών. Αναλυτές της BofA Global Research προβλέπουν ότι η ρευστότητα θα κορυφωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ότι Fed, η ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας θα συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους στα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους από πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους.

 

Στις συνέπειες από τις αποκλίσεις αυτές ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιουάν, πυροδοτώντας νέες συναλλαγματικές εντάσεις καθώς οι εξαγωγές της Κίνας αυξάνονται ξανά. Ένα ισχυρότερο δολάριο θα προσέλκυε επίσης χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές, υπονομεύοντας τη δική τους εύθραυστη ανάκαμψη.

 

«Η αύξηση των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ θα είναι μια δοκιμαστική περίοδος για τις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Jerome Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re AG στη Ζυρίχη. «Τα ρήγματα που άνοιξε ο Covid-19 φαίνονται πιο επίμονα». 

 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

11/12/21

 

 

Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

 

Τα αποτελέσματα προκαταρκτικών ερευνών σχετικά με τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον» βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η νέα μετάλλαξη είναι ενδεχομένως πιο μεταδοτική σε σχέση με τη «Δέλτα», αλλά πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, Αντονι Φάουτσι, να χαρακτηρίζει τις πρώτες ενδείξεις από τη Νότια Αφρική «λίγο ενθαρρυντικές». Εντούτοις, η αυξανόμενη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας οδηγεί στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων προφύλαξης κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ήδη βρίσκεται εν εξελίξει ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται. Οι πρόσφατες ενδείξεις για βελτίωση στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μερική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των αγαθών. Παρά ταύτα, η ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αρκετών ανεπτυγμένων χωρών διατηρεί αμείωτες τις ανησυχίες για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο. Με τον κίνδυνο πιθανής ενσωμάτωσης του υψηλού πληθωρισμού στις προσδοκίες των φορέων της οικονομίας, ορισμένες Κεντρικές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έχουν στείλει σαφές μήνυμα για εφαρμογή λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα. Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε νέο χαμηλό 50 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο (4,2%), ενώ o κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον Οκτώβριο, σημειώνοντας υψηλό 30 ετών, 6,2% ετησίως (η συγγραφή του κειμένου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων Νοεμβρίου).

 

Με την αμερικανική οικονομία να παραμένει ισχυρή, η αγορά αναμένει ότι η Fed θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων (tapering), ενδεχόμενο που, αν πραγματοποιηθεί, θα φέρει πιο κοντά τον χρόνο έναρξης του νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων. Οι εν λόγω προσδοκίες ώθησαν την απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 0,70% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ το δολάριο διατήρησε μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών του, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να παραμένει κάτω από το 1,13, περίπου 0,5% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

 

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

 

10/12/21

 

Μικρές μεταβολές και εξαιρετικά μίζερη συνεδρίαση στο Χ.Α. … Στα όρια των 900 μονάδων ο ΓΔ…

 

Όπως και αναμέναμε στο GFF, όλο και χαμηλότερες συναλλαγές καταγράφονται στην αγορά (μόλις 8εκ ευρώ ο καθαρός τζίρος στις 13:20), με την αγορά από το ξεκίνημα μέχρι περίπου στις 12:00 να βρίσκεται σε οριακά αρνητικό πρόσημο (-0,30 με -0,50%) και τις απώλειες σταδιακά να μαζεύονται, με το ΓΔ στις 13:25 να βρίσκεται στις 898,34 μονάδες, μια ανάσα από τις 900 μονάδες.  Και σε σχέση με αυτά που γράφουμε στο GFF, όλα δείχνουνε πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσε να κυλίσουνε κάπως έτσι "ήσυχα", με μικρότερες διακυμάνσεις και χαμηλούς τζίρους...

 

 

Σχόλια για Ελλάκτωρ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής …. Πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (13,62 ευρώ, +1,49%), με την τάση πάντα πλήρως θετική, αν και όπως έχουμε σχολιάσει. Δεν ξέρουμε βραχυπρόθεσμα, πόσο υψηλότερα μπορεί να κινηθεί η μετοχή, χωρίς να αποκλείουμε και ένα μικρό pull – back….

 

Με κέρδη 1,6% ο Ελλάκτωρ (1,382 ευρώ), με το στόχο να είναι η παραμονή υψηλότερα των 1,34 – 1,36 ευρώ, με την τάση όσο αυτή η παραμονή επιτυγχάνεται να είναι πλήρως θετική.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση η ΛΑΜΔΑ (7,17 ευρώ, -0,69%), που θέλουμε να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια και αν συμβεί αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Η μετοχή στηριχθεί προς το τέλος της συνεδρίασης.

 

Με πτώση 0,71% η ΜΟΗ (14,05 ευρώ), με την τάση πάντως να είναι θετική και το ερώτημα να είναι αν στο δεύτερο μισό ξυπνήσει η μετοχή.

 

09/12/21

 

Κέρδη στο Χ.Α., αλλά χωρίς να πείθει (πολύ χαμηλός τζίρος) …. Ζητούμενο κάτι πιο πειστικό στο δεύτερο μισό …

 

Με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές (μόλις 11εκ ευρώ στις 12:43), οριακά κέρδη καταγράφονται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 896,97 μονάδες, +0,45%, στα όρια δηλαδή πάντα των 900 μονάδων …. Και με το ζητούμενο (αν και δε φαίνεται εύκολο) να είναι να ανεβάσει η αγορά στροφές στο δεύτερο μισό της ημέρας και να βρεθεί υψηλότερα των 900 μονάδων …. Και όλα αυτά την ίδια ώρα, που στις διεθνείς αγορές, μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, έχουμε μια σταθεροποιητική συνεδρίαση, με οριακές απώλειες (στο -0,22% ο DAX) …..  

 

Στους επιμέρους δείκτες του Χ.Α., με κέρδη 0,46% ο FTSE 25 στις 2.156,23 μονάδες. Με κέρδη 0,54% οι τράπεζες, στις 580,76 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με θετική τάση….

 

 

Σχόλια για Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο η Πειραιώς (1,354 ευρώ, +1,96%). Βέβαια διαγραμματικά, όπως γράφουμε στο GFF η εικόνα είναι αρνητική και απαιτείται μια περαιτέρω, αντίδραση σοκ, για να μιλήσουμε για αλλαγή σκηνικού.

 

Με άνοδο 1,56% ο Ελλάκτωρ (1,37 ευρώ), με το στόχο να είναι η παραμονή υψηλότερα των 1,34 – 1,36 ευρώ, με την τάση όσο αυτή η παραμονή επιτυγχάνεται να είναι πλήρως θετική.

 

Από την άλλη πλευρά, με μικρή πτώση 1,18% πρώτη σε απώλειες στον FTSE 25 η ΑΡΑΙΓ (5,01 ευρώ), με θετικό πάντως πως κατά την πρόσφατη πτώση κράτησε τα επίπεδα των 5,00 – 4,80 ευρώ. Και όπως αναφέρουμε στο GFF, η παραμονή υψηλότερα αυτών των στηρίξεων είναι το μεγάλο στοίχημα, για να αποφευχθεί, ακόμη και μια αναστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης σε αρνητική.

 

Μετά την πρόσφατη πολύ καλή εικόνα και πάντα μέχρι στιγμής, με μικρή πτώση 0,49% η ΕΤΕ (2,836 ευρώ), με την τάση πλήρως θετική, όσο βρίσκεται υψηλότερα των πρώτων ισχυρών στηρίξεων στα επίπεδα των 2,69  - 2,65 ευρώ.

 

08/12/21

 

 

Στο ΧΑ το "πράσινο" ομόλογο της Noval Property

 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες μέλη της Διοίκησης και στελέχη της εταιρείας Noval Property με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του πρώτου Πράσινου εταιρικού της Ομολόγου στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι και έκανε λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας, η οποία αν και μετράει μόλις 2 χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα.

 

Το δε πράσινο ομόλογο, ύψους 120 εκατ. ευρώ, της Noval Property είναι μόλις το τρίτο πράσινο ομόλογο που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μόλις το δεύτερο πράσινο ομόλογο στον κλάδο ακινήτων, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διεύρυνση της πράσινης αγοράς χρεωστικών τίτλων στην Ελλάδα.

 

Το πράσινο ομόλογο, εκτός από την διαφοροποίηση που επιφέρει στις πηγές χρηματοδότησης της Noval Property, θα υποστηρίξει σημαντικά το επενδυτικό πρόγραμμα, τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων της, όσο και στην υλοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, πάντα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση δημιουργίας πράσινων πιστοποιημένων κτιρίων και αστικών αναπλάσεων με όφελος για τις πόλεις μας και την κοινωνία ευρύτερα.

 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκινά σύντομα την προετοιμασία εισαγωγής των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

 

06/12/21

 

 

Για έναν από τους πιο χαμηλούς τζίρους των τελευταίων εβδομάδων πάει το Χ.Α.. …. Οριακές μεταβολές ….

 

Με τζίρο μόλις 9εκ ευρώ (καθαρές συναλλαγές), μια από τις πιο ήρεμες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων και μετά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, έχει σήμερα το Χ.Α.. … Με το ΓΔ στις 12:48 να βρίσκεται στο +0,10% (879,95 μονάδες), έχοντας νωρίτερα βρεθεί και +0,50%, πάντα με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές, όπως αναφέραμε. Και σε σχέση με επιμέρους σχόλια του GFF και με τα βλέμματα πάντα στραμμένα στις διεθνείς εξελίξεις (όπου επίσης έχουνε μια ήρεμη συνεδρίαση, με αναλογικά χαμηλές συναλλαγές), το πρώτο και βασικό ζητούμενο για το Χ.Α. είναι η μη απώλεια της ζώνης στα τρέχοντα επίπεδα των 870 – 880 μονάδων, κάτι το οποίο θα περιέπλεκε πάρα πολύ τα πράγματα.

 

 

Σχόλια για ΕΕΕ, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής … Πρώτη σε άνοδο η μετοχή της ΕΕΕ (28,24 ευρώ, +1,95%), με την τάση πάντως να παραμένει επιβαρυμένη όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα των 29,00 – 29,20 ευρώ, η επιστροφή υψηλότερα των οποίων είναι ο μεγάλος στόχος, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ουσιαστική βελτίωση της τάσης…

 

Στα 13,78 ευρώ ο Τιτάνας (+1,32%), με το βασικό ζητούμενο για το επόμενο διάστημα να είναι να μη χαθούνε (οριστικά) οι πολύ ισχυρές στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 13,70 – 13,80 ευρώ, οι οποίες και δοκιμάζονται τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οριστική απώλεια τους κρύβει μεγάλους κινδύνους, κάνοντας μας να μιλήσουμε για πλήρως αρνητική τάση, με ότι αυτό σημαίνει….

 

Από την άλλη πλευρά και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25 η μετοχή του Ελλάκτωρα (1,363 ευρώ, -1,94%), σημειώνοντας πως στα 1,34 – 1,36 και κυρίως 1,28 – 1,30 ευρώ, υπάρχουνε πολύ ισχυρές στηρίξεις, οι οποίες όσο δε χάνονται, τα πράγματα παραμένουνε απολύτως ελεγχόμενα.

 

Στα 7,42 ευρώ η ΕΥΔΑΠ (-1,07%), που όπως εδώ και καιρό και παρά την προσπάθεια αντίδρασης της Παρασκευής, η τάση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με μεγάλη ανάγκη να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 7,30 – 7,40 ευρώ. Οριστική απώλεια τους οδηγεί στη δοκιμασία των 7,10 ευρώ, στήριξη που είναι πιθανό την επόμενη φορά να χαθεί και η μετοχή να βρεθεί αισθητά χαμηλότερα των 7,00 ευρώ, βέβαια ανάλογα πάντα με το κλίμα στο Χ.Α.  

 

 

A-Quant: Όλα τα μάτια στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

 

Μεγάλη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις περισσότερες αγορές. Η μετάλλαξη Omicron έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις των επενδυτών μιας και υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα για την επαναφορά στην κανονικότητα μετά την πανδημία.
 
Οι απόψεις προς το παρόν είναι αντικρουόμενες αφού κάποιες φωνές είναι καθησυχαστικές ενώ κάποιες άλλες υποστηρίζουν πώς το νέο στέλεχος μπορεί  να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.
 
Το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών μας, είναι ο υψηλός πληθωρισμός πού παρατηρείται στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη, με ιδιαίτερη ένταση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

 

Εντύπωση έχει προκαλέσει η δήλωση του Jerome Powell της Fed  πώς πρέπει να αφαιρεθεί ο τίτλος "παροδικός” από τον πληθωρισμό ως χαρακτηρισμός.
 
Δεν αποκλείεται το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματιστεί τους επόμενους μήνες μιας και οι πληθωριστικές πιέσεις αποκτούν τη μορφή εφιάλτη.
 
Αντίθετα, παρότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να σφίξει τη νομισματική πολιτική ή να αυξήσει τα επιτόκια.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μία ικανοποιητική εικόνα μακροοικονομικών αποτελεσμάτων αλλά την περασμένη Παρασκευή επικράτησε μία αναστάτωση στις αγορές λόγω των αποτελεσμάτων στην απασχόληση που ήταν αρκετά χειρότερα του αναμενόμενου. Παρόλα αυτά, η ανεργία έπεσε στο 4.2% έναντι 4.6% του περασμένου μήνα.
 
Οι αμερικανικές αγορές μετοχών συνέχισαν διορθωτικά ενώ μία μικρή ανάκαμψη παρουσίασαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών. Ο χρυσός και το πετρέλαιο διεύρυναν για μία ακόμα εβδομάδα τις απώλειές τους ενώ σημαντική πτώση παρουσίασε το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 
Το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς, η στερλίνα είχε απώλειες ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε το ευρώ. Σημασία έχει τέλος να αναφέρουμε πως σημαντική μερίδα των επενδυτών στράφηκε προς ασφαλείς επενδυτικές λύσεις συναλλάγματος, όπως είναι το ελβετικό φράγκο και το Ιαπωνικό γιεν.
 
Η τρέχουσα εβδομάδα ασφαλώς και κυριαρχείται από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή.
 
Οι αγορές περιμένουν με κομμένη την ανάσα αυτή την ανακοίνωση γιατί όλοι γνωρίζουν πώς η ποσοτική χαλάρωση βαίνει προς το τέλος της και σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
 
Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις είναι το Eurogroup της Δευτέρας, το ΑΕΠ σε ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία, ο πληθωρισμός στην Κίνα και η ανακοίνωση των επιτοκίων σε Αυστραλία και Καναδά.
 
SP500
 
Πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,531 μονάδες και απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Το κλίμα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τη μετάλλαξη Omicron και οι φόβοι έχουν μερικώς καταλαγιάσει αλλά το κυρίαρχο γεγονός παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός και η πιθανή αντιμετώπισή του. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού την προσεχή Παρασκευή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη δήλωση του Jerome Powell πως η λέξη "παροδικός" πρέπει να σταματήσει πλέον να αναφέρεται. Οι προσδοκίες των αγορών για το Νοέμβριο αγγίζουν το 7% και αν αυτό επιβεβαιωθεί, το πρόβλημα καθίσταται ιδιαιτέρως έντονο. Οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ισχυρές πτωτικές τάσεις μετά την ανακοίνωση των NFPs την Παρασκευή που μας πέρασε αλλά βρήκαν μια στήριξη στη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η τάση της Fed για ταχύτερη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεν ευνοεί τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και αν ο δείκτης βρεθεί κάτω από τις 4,500, η διόρθωση ενδέχεται να έχει και συνέχεια. Χρειάζεται παγιωμένη αντίδραση πάνω από τις 4,625 μονάδες για να υπερισχύσει η αισιοδοξία.
 
DAX40
 
Σταθεροποιητικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,170 μονάδες, με ελαφρά κέρδη της τάξης του 0.40%. Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα ευνοώντας τις αγορές μετοχών αλλά το κλίμα λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, δε γέρνει προς τη θετική πλευρά. Η Γερμανία πλήττεται κι αυτή από υψηλό πληθωρισμό που ξεπέρασε το 5% το Νοέμβριο ενώ οι λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο, απογοήτευσαν αφού ήταν σχεδόν στο -3%. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 5.3% αλλά κάτω από τις προσδοκίες επίσης ήταν και οι δείκτες PMI που σημαίνει πως η γερμανική μηχανή έχει ακόμη δρόμο για να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αν η ψυχολογία βελτιωθεί και ο δείκτης ξεπεράσει τις 15,600 μονάδες, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ανάκαμψης αλλά σε περίπτωση πτώσης κάτω από τις 15,000 μονάδες, το κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και δεν αποκλείεται ευρύτερη διόρθωση.
 
FTSE100
 
Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,128 μονάδες και κέρδη πάνω από το 1.50%. Τα κρούσματα της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά το κλίμα παραμένει σχετικά θετικό λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμών. Στήριξη επίσης παρέχεται στη βρετανική αγορά μετοχών από την απόφαση για τη μη άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με τις πληροφορίες ωστόσο να κάνουν λόγο πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2022. Ο πληθωρισμός στη χώρα είναι υψηλός και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής του, μέσω της νομισματικής πολιτικής και της πολιτικής των επιτοκίων. Ανοδική διάσπαση πάνω από τις 7,200 μονάδες θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τον στόχο των αγοραστών για τα υψηλά 22 περίπου μηνών, κοντά στις 7,400 μονάδες. Σε πιθανή πτωτική στροφή προς τις 7,000 μονάδες, ενδεχομένως να επικρατήσει το διορθωτικό σενάριο.
 
Χρυσός
 
Διορθωτική ήταν και η προηγούμενη εβδομάδα (η 3η κατά σειρά) για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,784 και απώλειες πάνω από 0.40%. Παρότι όλος ο πλανήτης μαστίζεται από πληθωριστικές πιέσεις, ο χρυσός υποχώρησε για τρεις συνεχείς εβδομάδες. Οι επενδυτές φαίνεται πως προεξοφλούν ένα αρκετά γρήγορο tapering (μείωση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων) από τη Fed. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι επίσης η παράλληλη πτώση των τιμών του χρυσού με τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που αποτελεί γενικά μια σπάνια περίπτωση. Ισχυρός και καθοριστικός παράγοντας θα είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή. Στόχος των πωλητών είναι η σημαντική στήριξη στα $1,720 που είναι και χαμηλή τιμή 4 μηνών περίπου ενώ οι αγοραστές κοιτάνε προς τα $1,840 ως εφαλτήριο ανάκαμψης.
 
Πετρέλαιο
 
Διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $66.23 και απώλειες που προσέγγισαν το 2.80%. Ήταν η έκτη κατά σειρά πτωτική εβδομάδα, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στη μεγάλη κρίση του πετρελαίου την άνοιξη του 2020. Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σε σχέση με τη ζήτηση αφού η μετάλλαξη Omicron φέρνει αβεβαιότητα και φόβους για lockdown που θα πλήξει μεταφορές και μετακινήσεις αλλά ο ΟΠΕΚ με βάση τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, εμμένει στην προαποφασισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα, από τον επόμενο μήνα και μετά. Προφανώς στον ΟΠΕΚ, ενστερνίζονται τις θετικές εξελίξεις περισσότερο από την πιθανότητα lockdown. Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως έχει ανοίξει σε θετικό έδαφος και ίσως αυτές οι θεωρήσεις του ΟΠΕΚ να μην είναι αβάσιμες. Τυχόν ανάκαμψη προς τα $70, θα ενισχύσει αυτό το σενάριο.
 
EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
 
Με σταθεροποιητικές τάσεις έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας και κλείνοντας στην περιοχή τιμών του 1.13 – 1.1310. Η ισοτιμία είχε ανοδική τάση μέχρι την Τρίτη αλλά από κει και πέρα το δολάριο άρχισε να ενισχύεται και έτσι η εβδομάδα έκλεισε χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή. Η Ευρώπη μαστίζεται από την πανδημία αφού σε πολλές χώρες υπάρχει μερικό ή ολικό lockdown. Ο υψηλός πληθωρισμός σε πολλές χώρες της ευρωζώνης δεν φαίνεται να πτοεί την ΕΚΤ που δείχνει να συνεχίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά του ατλαντικού όμως οι ανησυχίες δείχνουν είναι μεγαλύτερες και έτσι έχει ήδη σχεδιαστεί το πρόγραμμα μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering).  Αυτό το γεγονός ισχυροποιεί το δολάριο και αν αυτή η αντίληψη επικρατήσει στις αγορές τότε ίσως δούμε την ισοτιμία να κινείται και πάλι προς την κρίσιμη στήριξη του 1.1170.
 
GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
 
Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3332 και έκλεισε στο 1.3229. Υπάρχουν προσδοκίες στο Ηνωμένο Βασίλειο πώς τα επιτόκια θα αυξηθούν μέσα στο 2022 αλλά οι ίδιες προσδοκίες υπάρχουν και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα συντομότερα. Αυτό το γεγονός συνεχίζει και πιέζει την ισοτιμία καθοδικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά εμφάνισε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα νέων κρουσμάτων που πυροδότησαν νέες ανησυχίες. Δεν υπάρχει εμφανής στήριξη που θα μπορούσε να συγκρατήσει τυχόν συνέχιση της πτωτικής πορείας της ισοτιμίας μέχρι την περιοχή του 1.30, η οποία εκ των πραγμάτων είναι μία σημαντική ζώνη τιμών.
 
USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
 
Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 113.62 και έκλεισε στο 112.79. Οι αποδόσεις των ομολόγων εμφάνισαν σημαντική μείωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 1.35% από το 1.48% με το οποίο είχε ανοίξει την εβδομάδα. Επιπλέον, αρκετοί επενδυτές στράφηκαν στο ιαπωνικό νόμισμα που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων και φόβων όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω της νέας μετάλλαξης. Τέλος, η ανεργία στην Ιαπωνία υποχώρησε στο 2.7% δείχνοντας πώς η  οικονομική πορεία της χώρας βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Γεγονός είναι πάντως πως η νομισματική πολιτική από την τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να είναι χαλαρή και με δεδομένη την σφιχτότερη νομισματική πολιτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποκλείεται να δούμε το δολάριο να κερδίζει έδαφος και πάλι και την ισοτιμία να οδεύει ανοδικά.
 
EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
 
Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα (η 7η κατά σειρά) για το EURJPY που άνοιξε στο 128.43 και έκλεισε στο 127.56. Η επιλογή πολλών επενδυτών στο Ιαπωνικό νόμισμα λόγω της αναζωπύρωσης της ανησυχίας για την Πανδημία σε συνδυασμό με το αδύναμο ευρώ αφού η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζονται στην ευρωζώνη, έχουν βάλει την ισοτιμία σε ένα έντονο καθοδικό κανάλι, με απώλειες της τάξεως των πεντακοσίων pips τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Η απώλεια της στήριξης του 128, θα μπορούσε να δώσει νέα καθοδική ώθηση στην ισοτιμία, ακόμα και προς την περιοχή του 125.
 
EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
 
Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8469 και έκλεισε στο 0.8544. Η διάψευση των προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιέσει πάρα πολύ την στερλίνα και έχει φέρει την ισοτιμία στην περιοχή τιμών του 0.85 και πάλι. Το ευρώ συνεχίζει να είναι αδύναμο αλλά αυτή η ζώνη τιμών αποτελεί σημείο ισορροπίας για δύο αδύναμα νομίσματα εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να διατηρηθεί ή ίσως δούμε την ισοτιμία να κινείται πτωτικά σε περίπτωση θεώρησης των αγορών πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.
 
USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
 
Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2749 και έκλεισε στο 1.2837. Το νόμισμα του Καναδά παραδοσιακά επηρεάζεται πάρα πολύ από τις τιμές του πετρελαίου. Η πρόσφατη διόρθωση λοιπόν στο πετρέλαιο, επιδρά αρνητικά στο δολάριο Καναδά και έχει  ωθήσει αρκετά ανοδικά την ισοτιμία, η οποία έχει αποκτήσει ανοδικές τάσεις και λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος. Τα μακροοικονομικά αποτελέσματα του Καναδά ήταν αρκετά θετικά: το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5.4% το περασμένο τρίμηνο ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 6% το Νοέμβριο σε σχέση με το 6.6% του Οκτωβρίου. Αυτοί οι παράγοντες πάντως δεν δείχνουν να βοηθούν  το νόμισμα του Καναδά το οποίο έχει πλησιάσει την κρίσιμη αντίσταση του 1.2950. Τυχόν ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να αντιστρέψει την έντονη ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων.
 
USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
 
Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9224 και το κλείσιμο στο 0.9177. Το δολάριο μπορεί να  ενισχύθηκε ελαφρώς αλλά μία μεγάλη μερίδα επενδυτών προτίμησε το ελβετικό φράγκο που αποτελεί παραδοσιακά ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή σε περιόδους ανησυχιών. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία ανακοινώθηκε στο 1.5% ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανακοινώθηκαν πολύ καλού το αναμενομένου. Αυτά τα μακροοικονομικά στοιχεία πάντως δεν επέδρασαν σοβαρά την ισοτιμία που φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από το διεθνές επενδυτικό κλίμα: τυχόν βελτίωση του κλίματος και ενίσχυση του δολαρίου θα στρέψουν ισοτιμία προς τα πάνω ενώ αν οι φόβοι παραμένουν, ίσως δούμε προσέγγιση του 0.90.
 
AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
 
Ισχυρά πτωτικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7133 και έκλεισε στο 0.6996, κάτω από την τιμή ορόσημο του 0.70. Υπάρχει σειρά παραγόντων πού εξασθενεί το νόμισμα Αυστραλίας: οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και μετάλλων λόγω της πανδημίας, το ΑΕΠ της χώρας που παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για το προηγούμενο τρίμηνο και η ανακοίνωση των δεικτών PMI στην Κίνα που δείχνει πως η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα απειλείται. Θυμίζουμε πως η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό των προϊόντων της Αυστραλίας. Η τρέχουσα εβδομάδα κρίνεται αρκετά σημαντική γιατί εκτός από  την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, θα υπάρξει ανακοίνωση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αυστραλίας καθώς και αναφορές στη νομισματική πολιτική της χώρας. Η ισοτιμία βρίσκεται σε χαμηλά 16 περίπου μηνών και έτσι δεν αποκλείονται ανοδικές αντιδράσεις λόγω επιπέδων υπερπώλησης. Τυχόν παγιωμένη κατάσταση όμως κάτω από το 0.70 μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αρκετά  χαμηλότερες τιμές.
 
Bitcoin
 
Ισχυρά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $49,463 και απώλειες που πλησίασαν το 14%. Υπήρξε μια απότομη κατάρρευση τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο (πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ευρώπη), μέχρι την περιοχή των $42,000 που ακολουθήθηκε από μια μίνι ανάκαμψη προς την περιοχή των $49,000. Υπήρξε μαζική ρευστοποίηση κρυπτονομισμάτων (χαρακτηριστικό είναι πως σε ένα ανταλλακτήριο πωλήθηκαν 1,500 Bitcoins τη στιγμή της πτώσης) αλλά η αγορά των παραγώγων ήταν αυτή που μάλλον συγκράτησε τα πράγματα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως πολλές θέσεις σε κρυπτονομίσματα είχαν πολύ υψηλή μόχλευση και πως μια τέτοια ακαριαία και μεγάλη πτώση δεν ευνοεί αυτού του είδους τους επενδυτές. Σε σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία, φαίνεται πως η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει επηρεαστεί από την επιδείνωσης της πανδημίας και την ενδεχομένως σφιχτότερη νομισματική πολιτική από τη Fed. Η ανάκαμψη του Bitcoin περνάει μέσω της ανοδικής διάσπασης της κρίσιμης ζώνης τιμών στα $53,000 ενώ όσο οι τιμές παραμένουν κάτω από τα $50,000, το διορθωτικό σενάριο δείχνει να επικρατεί.
 
www.a-quant.com
 

04/12/21

 

 

Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 11μήνου 2021

 

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία ανέκοψαν εφέτος την παράδοση που θέλει τις αγορές να κινούνται θετικά το μήνα Νοέμβριο, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να καταγράφει τον προηγούμενο μήνα απώλειες 3,38%, μετά την άνοδο του Οκτωβρίου (+3,78%), απώλειες που περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους στο 7,26%.
 
Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δέκα μετοχές κατέγραψαν άνοδο από 100% έως και 400%, με τη μετοχή της Intralot να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με κέρδη 409,60%.
 
Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε το Νοέμβριο κατά 2,6%, μετά από άνοδο 4,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο S&P έχασε 0,8%, ο Dow Jones υποχώρησε 3,7%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρά κέρδη 0,25%.
 
Η αβεβαιότητα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον ίσως δημιουργήσει αυξημένες διακυμάνσεις, αλλά ενδεχομένως και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
 
Μερίδα των επενδυτικών οίκων θεωρούν την όποια υποχώρηση ως επενδυτική ευκαιρία για είσοδο στις αγορές. Η αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την εμφάνιση του στελέχους του ιού Όμικρον μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν για αναστροφή τάσης σύμφωνα με τη JP Morgan , ενώ και η Citigroup προτείνει αγορές σε αυτή τη διόρθωση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.
 
Οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον να είναι ο κύριος «μοχλός», όπως επισημάνει η Eurobank Equities. Ωστόσο εκτιμά πως η όποια διόρθωση αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία για το Χ.Α. καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και συνεχίζουν να αποτελούν ένα εντυπωσιακό story.
 
Οι αποδόσεις στο 11μηνο
 
Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Intralot +409,68%, Epsilon NET +329,06%, Μπήτρος +312,09%, Dionic +172,73%, Unibios +128,07%, Intracom +118,38%, Λεβεντέρης +107,73%, SATO +105,13%, Entersoft +103,85% και Έλαστρον +100,75%.
 
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές: Πειραιώς -94,03%, Creta Farm -53,00%, Attica Bank -44,60%, Flexopack -30,32%, ΑΝΕΚ -30,32%, Euroxx -30,00%, Δρομέας -25,15%, Κέκροψ -24,47%, ΚΡΕΚΑ -20,63% και Δούρος -20,00%.
 
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2021 άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Eurobank +51,92%, ΔΕΗ +26,65%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +24,37%, Μυτιληναίος +22,02%, Viohalco +20,59%, Εθνική+16,63%, ΟΤΕ +14,57%, Motor Oil +14,07%, ΟΠΑΠ +11,10%, Alpha Bank +8,78%, ΕΥΔΑΠ +8,01%, ΕΛΠΕ +7,78%, Elvalhalcor +7,41%, Aegean Airlines +4,41%, Coca Cola HBC +3,92%, Τέρνα Ενεργειακή +2,27%.
 
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες, στο 11μηνο κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -94,03%, Jumbo -12,10%, ΟΛΠ -10,37%, Ελλάκτωρ -8,77%, Σαράντης -8,02%, ΑΔΜΗΕ -5,48%, ΕΧΑΕ -3,47% και Lamda Development -0,99%.
 
Οι αποδόσεις το Νοέμβριο
 
Τη μεγαλύτερη άνοδο το Νοέμβριο κατέγραψαν οι μετοχές: Dionic +172,73%, Attica Bank +106,60%, Lavipharm +50,51%, Intralot +38,60%, Αγροτικός Οίκος Σπύρου +28,21%, Ακρίτας +25,00%, Νάκας +21,78%, Attica Συμμετοχών +21,05%, Epsilon Net +18,12% και Βιοτέρ +17,47%.
 
Τη μεγαλύτερη πτώση το Νοέμβριο σημείωσαν οι μετοχές: Creta Farm -53,00%, ANEK -22,22%, Βαρβαρέσος -20,69%, Ξυλεμπορία -19,58%, ΚΡΕΚΑ – 18,48%, Yalco -14,77%, Πειραιώς – 12,93%, ΑΕΓΕΚ -12,86%, Δρομέας -11,89% και Λεβεντέρης -11,89%.
 
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση το Νοέμβριο άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τέρνα Ενεργειακή +15,38%, Viohalco +2,97%, EXAE +1,62%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,34% και ΔΕΗ +0,37%.
 
Αντιθέτως πτώση παρουσίασαν οι μετοχές: Πειραιώς -12,93%, ΟΠΑΠ -9,55%, Τιτάν -8,40%, Motor Oil -8,31%, Μυτιληναίος -7,93%, Coca Cola HBC -7,56%, Alpha Bank -5,51%, Aegean Airlines -5,24%, ΟΛΠ -4,51%, Ελλάκτωρ -3,47%, Εθνικής -3,05%, Jumbo -2,73%, Eurtobank -2,70%, ΕΛΠΕ -2,35%, ΑΔΜΗΕ -1,96%, ΕΥΔΑΠ -1,85%, Σαράντης -1,49%, ΟΤΕ -1,31%, Elvalhalcor -1,30% Lamda Development -0,99%.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

03/12/21

 

 

Άνευρη αντίδραση στο Χ.Α., με μικρούς τζίρους …. Ζητείται πειστικότερη εικόνα, τουλάχιστον προς το τέλος….

 

Άνευρη προσπάθεια αντίδρασης, σε μια αγορά που δεν πείθει, καταγράφεται από το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το ΓΔ να ξεκινάει ανοδικό, με κέρδη 1% το πρωί, κέρδη τα οποία πάντως σταδιακά χάνονται, με το ΓΔ στις 12:55 να βρίσκεται στις 879,65 μονάδες, +0,31%, με το πρώτο και κεντρικό μέλημα να είναι έστω να μη χαθούν οι 870 μονάδες … και μετά ότι καλύτερο έλθει … Βέβαια η εικόνα που έχει η αγορά μέχρι στιγμής δεν πείθει, θέλοντας να ελπίζουμε πως στο δεύτερο μισό, έστω την τελευταία ώρα και στις δημοπρασίες κλεισίματος, η αγορά θα ξυπνήσει και θα κάνει την υπέρβαση….

 

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές. Παρόμοια εικόνα με το Χ.Α. και ακόμη χειρότερα θα λέγαμε, με τον DAX από το +1% περίπου το πρωί, να έχει γυρίσει στο -0,19%...

 

 

Σχόλια για ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (7,40 ευρώ, +1,51%), με ανάγκη περαιτέρω αντίδρασης και διάσπασης των 7,50 – 7,60 ευρώ, αν θέλουμε να μιλήσουμε για βελτίωση της τάσης. Στη χειρότερη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 7,20 – 7,10 ευρώ, αφού τότε θα μιλήσουμε για έναν νέο κύκλο πτώσης.

 

Με κέρδη 1,23% και ο ΟΠΑΠ (12,39 ευρώ), ο οποίος μετά από μια σειρά κακών συνεδριάσεων, την Παρασκευή δείχνει διάθεση. Διαγραμματικά, ο πρώτος σημαντικός στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα των 12,50 – 12,60 ευρώ και εν συνεχεία η μετοχή να διασπάσει και τις αντιστάσεις στα 13,00-  13,20 ευρώ, διαδοχικές διασπάσεις που θα μας έκαναν να μιλήσουμε για θετική τάση.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση 1% τα ΕΛΠΕ (5,92 ευρώ), που ψάχνει μια μεγάλη διάσπαση, αυτή των αντιστάσεων στα επίπεδα των 6,00 – 6,10 ευρώ. Δύσκολη ομολογουμένως διάσπαση. Μια διάσπαση πάντως που θα μας έκανε να μιλήσουμε για πλήρως θετική τάση.

 

Στα 8,50 ευρώ ο Σαράντης (-0,93%), με ανάγκη άμεση η μετοχή να δώσει αντίδραση και να κρατήσει έστω την επαφή με τα 8,70 – 8,90 ευρώ. Και αυτό για να μην μιλήσουμε για αρνητική τάση, μετά από περίπου ένα χρόνο που η μετοχή βρίσκεται σε ένα consolidation και περιμένει να πάρει μια νέα τάση.

 

02/12/21

 

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α., σε μια κακή ημέρας για τις διεθνείς αγορές μέχρι στιγμής…

 

Ελεγχόμενες απώλειες καταγράφονται την Πέμπτη στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:12 στις 873,88 μονάδες, με τα βλέμματα στραμμένα στις διεθνείς εξελίξεις, με τις αγορές να πιέζονται από το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο DAX ξεκίνησε με πτώση 1,5%, περιορίστηκαν μέχρι περίπου 0,50% και μετά τις 12:30 οι αγορές πιέζονται και πάλι, με τον DAX να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -1,02%. Και όλα αυτά στον απόηχο του χθεσινού εντυπωσιακού γυρίσματος της Wall Street, όταν μέσα σε μόλις μερικά λεπτά στο κλείσιμο και στην ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος, από το +2% βρέθηκε στο -2%.

 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ΓΔ βρίσκεται στις 874 μονάδες, -0,37%, με μεγάλη ανάγκη ο δείκτης να μη χάσει τις στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 870 – 880 μονάδων!! Και με βάση αυτήν την παραμονή, αν είναι εφικτό, να δώσει ο δείκτης αντίδρασης….

 

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο στον FTSE 25 η μετοχή της ΔΕΗ (9,53 ευρώ, +0,79%), με τη μετοχή να δίνει αντίδραση από τα πρόσφατα υψηλά, όταν και ουσιαστικά πλησίασε την τιμή της ΑΜΚ (9,00 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση και μόνο και παρά την τελευταία χρηματιστηριακή πτώση, που η μετοχή συνεχίζει να βρίσκεται υψηλότερα της τιμής της ΑΜΚ κρίνεται μεγάλη επιτυχία.

 

Με κέρδη 0,45% και η ΜΟΗ (13,50 ευρώ), που πάντως νωρίτερα είχε βρεθεί και 13,70 ευρώ. Διαγραμματικά, πολύ σημαντικό η μετοχή να μη χάσει τα τρέχοντα επίπεδα 13,60 – 13,50 ευρώ … Και με βάση αυτήν την παραμονή, να επιχειρήσει να προσεγγίσει τα 14,00 – 14,10 ευρώ, έτσι ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για θετικό trend.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, με πτώση η μετοχή της Σαράντης (8,53 ευρώ, -2,51%) …. Με ανάγκη άμεσης αντίδρασης …. Και αυτό για να μη μιλήσουμε μετά από μήνες consolidation για ένα πτωτικό trend.

 

Επιστρέφει στις προβληματικές συνεδριάσεις η ΛΑΜΔΑ (6,96 ευρώ, -1,83%), με ανάγκη τουλάχιστον η μετοχή να μη χάσει τις στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 6,90 – 7,00 ευρώ…

 

01/12/21

 

 

ΕΚΤ: Προς αναβολή των αποφάσεων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «Πανδημίας»

 

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο οικονομικό πεδίο η μετάλλαξη omicron, είναι πολύ πιθανόν να μεταθέσουν για τον Φεβρουάριο τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «Πανδημίας».
 
   Παρόλο που ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η «Omicron" δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, (στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει το 2022 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 4,5% που προβλέπει ο Προυπολογισμός) η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της, έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει, τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας. Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Πανδημίας).
 
   Για την ώρα στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ωστόσο τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.
 
   Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,20% από 1,28%, αυτή του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,38% από 1,40%, και εκείνη του 15ετούς υποχώρησε στο 1,19% από 1,30%. 
 
   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% από 1,28%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%.
 
   Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1329 δολ. από το 1,1337 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1314 δολ..
 

 

Κέρδη στο Χ.Α. και τις αγορές, με ζητούμενο να κρατήσουνε μέχρι τέλους…

 

Με τη νευρικότητα να συνεχίζεται στις αγορές, άνοδος καταγράφεται το πρώτο μισό της συνεδρίασης της Τετάρτης στα χρηματιστήρια, με το ΓΔ στις 12:57 να βρίσκεται στις 876,33 μονάδες, +0,99%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί μέχρι και +1,5%. Αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό δεν είναι άλλο να κρατήσουνε έστω τα τρέχοντα κέρδη και αν είναι εφικτό να αυξηθούνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος να έχουνε πάντα τη δική τους μεγάλη σημασία για την πορεία της αγοράς … Θυμίζουμε πως μετά και την τελευταία πτώση της αγοράς, είναι καθοριστικής σημασία να επιστρέψει ο Γ υψηλότερα των 870 – 880 μονάδων ή στη χειρότερη περίπτωση, να μη χάσει η αγορά την επαφή με αυτά τα επίπεδα. Σημαντικά τεχνικά επίπεδα, η οριστική απώλεια των οποίων, πολύ εύκολα μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο μεγάλης πτώσης.

 

Την ίδια ώρα καλά κέρδη για τις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο +1,57%, με ζητούμενο και εδώ τα κέρδη να κρατήσουνε, δεδομένου πως οι βασικοί δείκτες βρίσκονται στα όρια κρίσιμων στηρίξεων.

 

 

Σχόλια για ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο στον FTSE 25 η ΕΛΧΑ (1,88 ευρώ, +2,96%), με στόχο πάντα τη διάσπαση των αντιστάσεων στα τρέχοντα επίπεδα των 1,87 – 1,89 ευρώ, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα 1,98 – 2,00 ευρώ, η οριστική διάσπαση των οποίων, όποτε τέλος πάντων θα συνέβαινε αυτή, θα μας έκανε να μιλήσουμε για υψηλότερα επίπεδα.
 
Με καλά κέρδη 2,89% η Μυτιληναίος (14,94 ευρώ, +2,89%), με ώθηση της μετοχής και από την αναβάθμιση του outlook από την S&P …. Αλλά και με τους insiders να συνεχίζουνε να αγοράζουνε …. Διαγραμματικά, αν υπάρχει ένας στόχος, αυτός είναι οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 14,90 – 15,00 και 15,10 – 15,20 ευρώ, αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα μας έκανε να μιλήσουμε για θετική τάση…
 
Με πτώση από την άλλη πλευρά, η ΕΥΔΑΠ (7,29 ευρώ, -1,75%), με αγωνία πάντα να μη χαθούνε οι καθοριστικές στηρίξεις στα επίπεδα των 7,20 – 7,10 ευρώ και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα των 7,40 – 7,50 ευρώ
 
Με πτώση 1,28% και ο Σαράντης (8,49 ευρώ), που αν υπάρχει κάτι διαγραμματικά, αυτό είναι να μη χάσει η μετοχή την επαφή με τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 8,70 – 8,80 ευρώ.
 

30/11/21

 

 

Νέες κύκλος πιέσεων στο Χ.Α. και τις αγορές, με ανάγκη να μαζευτούνε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης …

 

Νέος κύκλος πιέσεων καταγράφεται την Τρίτη στο Χ.Α. και τις διεθνείς αγορές, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, με την ανησυχία των ειδικών για τη νέα μετάλλαξη “Omega”, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του επικεφαλούς της Moderna, να οδηγούσε σε νέες πιέσεις, αν και σίγουρα πιο ελεγχόμενες από αυτές της προηγούμενης Παρασκευής. Ο ΓΔ λοιπόν βρίσκεται στις 12:34 στις 859,97 μονάδες, με πτώση 1,30% και με το ζητούμενο να είναι, έστω να μαζευτούνε όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες και η αγορά να κλείσει σε όσο το δυνατόν πιο κοντινή επαφή με τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 870 – 880 μονάδων. θυμίζουμε πως απώλεια της επαφής με αυτά τα επίπεδα κρύβει μεγάλους κινδύνους, με κίνδυνο να χαθούνε και οι επόμενες στηρίξεις στις 850 – 840 μονάδες και να μπει η αγορά σε ένα νέο πτωτικό trend.

 

Όπως αναφέραμε, αρνητικά συνολικά το κλίμα στις αγορές, με τον DAX αυτή τη στιγμή στο -1,48% και τα futures στη Wall Street να δείχνουνε πτώση περίπου 1%.

 

 

Σχόλια για ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο δύο μετοχές του FTSE 25 καταγράφουνε κέρδη. Ο ΟΤΕ (15,25 ευρώ, +0,66%), με στόχο τη διαδοχική διάσπαση των αντιστάσεων στα 15,20 – 15,40 και 15,50 – 15,60 ευρώ, για να αρχίσουμε να μιλάμε για βελτίωση της τάσης. Όσο αυτές οι επιστροφές δεν έρχονται, η τάση παραμένει επιβαρυμένη, με κίνδυνο ενός νέου κύκλου πτώσης.

 

Με μικρά κέρδη και η ΕΥΔΑΠ (7,25 ευρώ, +0,28%), με τη μετοχή να προσπαθεί να κρατήσει τις σημαντικές στηρίξεις στα 7,10 – 7,20 ευρώ, αφού απώλεια αυτών των επιπέδων θα στείλει τη μετοχή χαμηλότερα των 7,00 ευρώ, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στα 6,90 – 7,00, 6,50 και 6,40 – 6,30 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, πρώτη σε πτώση μετοχή από τον FTSE 25 η ΑΛΦΑ (1,025 ευρώ, -3,06%), που κινείται πλέον στα όρια της τιμής που είχε γίνει η προ μηνών ΑΜΚ. Διαγραμματικά, υπάρχει ανησυχία, όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα των 1,04 – 1,05 ευρώ, με κίνδυνο να μη χαθούνε και οι στηρίξεις στα 0,98 – 1,00 ευρώ.

 

Με πτώση 3% και η ΕΕΕ (27,18 ευρώ) …. Και όπως αναφέρουμε στο GFF σε επιμέρους σχόλια. Διαγραμματικά η τάση συνεχίζει να επιδεινώνεται και απαιτείται άμεσα αντίδραση και επιστροφή, τουλάχιστον, υψηλότερα των 29,00 – 29,20 ευρώ.

 

29/11/21

 

Στο 1,61% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

 
Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων, ενόψει της 16ης Δεκεμβρίου όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) μέσω του οποίου έχει αγοράσει ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 32 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή της απόδοσης ελληνικών- γερμανικών ομολόγων έφθασε σήμερα το 1,61%.

 

Η διαβεβαίωση που έχει δοθεί ότι μετά τη λήξη του προγράμματος (τον προσεχή Μάρτιο) η ΕΚΤ θα αναχρηματοδοτεί όσα ομόλογα λήγουν αγοράζοντας ισόποσης αξίας από την αγορά, δεν είναι ικανή για να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος το 2022 είναι μεγαλύτερες. Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο άλλο από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αξιολόγηση της λεγόμενης επενδυτικής βαθμίδας. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ΕΡΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε «Θα το κουβεντιάσουμε τον Δεκέμβριο. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση. Πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο».

 

Πάντως γενικότερα οι προσδοκίες των αγορών τόσο για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ στο θέμα των ελληνικών ομολόγων αλλά και στο μέτωπο των επιτοκίων, είναι ευμετάβλητες καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα τα οποία δε μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη.
 
Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, μετά τη σημαντική υποχώρηση που εμφάνισαν οι αποδόσεις την Παρασκευή, σήμερα η εικόνα δείχνει να σταθεροποιείται. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,29%, του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,40% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,33%.
 
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61%.
 
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1268 δολ. από τα 1,1307 δολ. που άνοιξε η αγορά.
 
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1291 δολ.
 

 

Χ.Α.: Το προσπαθεί για αντίδραση …. Κλειδί να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλους ….& Αν γίνεται να αυξηθούνε…

 

Με αρκετή νευρικότητα και αρκετά φοβισμένη, πράγμα απόλυτα λογικό μετά τη βουτιά της Παρασκευή, που θυμίζουμε πως ήτανε η χειρότερη συνεδρίαση του 2021. Κέρδη καταγράφονται το μεσημέρι της Δευτέρας, με την αγορά να προσπαθεί να ανακάμψει μετά το τελευταίο sell – off, με το ερώτημα φυσικά να είναι αν τα κέρδη θα κρατήσουνε μέχρι τέλους και αν είναι εφικτό, αυτά να αυξηθούνε και άλλο. Ειδικότερα, στις 13:23 ο ΓΔ βρίσκεται στις 870,28 μονάδες, με άνοδο 1,32% (ουσιαστικά το καλύτερο σημείο της συνεδρίασης μέχρι στιγμής), με το μεγάλο ζητούμενο, από άποψης τεχνικής ανάλυσης, να είναι η επιστροφή υψηλότερα των 870 – 880 μονάδων, για να βελτιωθεί και πάλι η διαγραμματική εικόνα και πάνω από όλα να απομακρυνθεί από το τραπέζι το αρνητικό σενάριο. Ένα αρνητικό σενάριο που κάνει λόγο, για πτώση τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες στηρίξεις στις 850- 840 μονάδες, με κίνδυνο να χαθούνε και αυτές …..

 

Την ίδια ώρα και εδώ με νευρικότητα, κέρδη καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές, με ζητούμενο και εδώ να κρατήσει η άνοδος και να αυξηθούνε τα κέρδη ακόμη περισσότερο, με τον DAX να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +0,82%, στις 15.382 μονάδες.

 

 

 

Σχόλια για ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, Γεκτερνα, ΟΛΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα, πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής η μετοχή της ΑΛΦΑ (1,04, +2,97%), με ζητούμενο και εδώ και όπως σε όλη την αγορά, περαιτέρω άνοδο και επιστροφή εδώ, υψηλότερα των 1,04 – 1,06 ευρώ.

 

Με καλά κέρδη και η ΕΤΕ (2,636 ευρώ, +2,93%), η οποία σε γενικές γραμμές είχε κρατήσει καλύτερα (σε σχέση με τις άλλες τράπεζες) και την Παρασκευή. Διαγραμματικά, εδώ το μεγάλο ζητούμενο έχει να κάνει με τη μη – απώλεια των 2,57 – 2,59 ευρώ και εν συνεχεία να έλθει περαιτέρω αντίδραση ….

 

Από την άλλη πλευρά τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, 5 μετοχές του FTSE 25 βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο. Με πτώση 1% ο ΟΛΠ (17,70 ευρώ, -1,01%), ο οποίος έχει και την αφαίρεση από τον MSCI Small Cap.Διαγραμματικά, είναι πάντα αρνητική εξέλιξη ότι παραμένει χαμηλότερα των 18,40 – 18,60 ευρώ και απαιτείται άμεσα αντίδραση…

 

Με πτώση 0,83% και η Γεκτερνα, στα 9,51 ευρώ, -0,83%. Διαγραμματικά και μετά την τελευταία πτώση, απαιτείται άμεσα αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 9,60 – 9,70 ευρώ…

 

26/11/21

 

 

Sell – off στις αγορές, με ανάγκη το Χ.Α. να μη χάσει έστω τις καθοριστικές στηρίξεις…

 

Ξεπούλημα καταγράφεται την Παρασκευή στις αγορές, με τον DAX να βρίσκεται το μεσημέρι σχεδόν στο -3%, τον CAC 40 στο -4,5% και τα future στη Wall Street να δείχνουνε ένα ξεκίνημα σε βαθύ κόκκινο. Και κάπως έτσι, sell – off και στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 864,67 μονάδες στις 13:42, και έχει σημάνει συναγερμό. Και αυτό γιατί είναι καθοριστικά τεχνικά επίπεδα οι 870 – 880 μονάδες και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να δούμε είναι να χάνεται η επαφή με αυτά τα επίπεδα, αφού κάτι τέτοιο θα μας έκανε να μιλήσουμε μέχρι και για αναστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης σε αρνητική.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 4% ο FTSE 25 και απώλειες 5,42% ο τραπεζικός δείκτης, στις 552 μονάδες, δηλαδή ακριβώς στις καθοριστικές στηρίξεις στις 550 – 555 μονάδες, όπως σημειώνεται και σε σημερινό σχόλιο της στήλης Κυνηγός.

 

25/11/21

 

 

Σταθερά κέρδη από το πρωί … με μικρό τζίρο λόγω και της αργίας στη Wall Street….

 

Με το τζίρο όπως αναμένονταν να είναι χαμηλός, λόγω και της αργίας στη Wall Street (Ημέρα Ευχαριστιών), όπου παραδοσιακά οι διεθνείς αγορές κατεβάζουνε στροφές …. Μια ήρεμη, με μέτρια κέρδη, συνεδρίαση έχει από το πρωί στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:34 να είναι στις 895,72 μονάδες, με ζητούμενο, τουλάχιστον η άνοδος να συντηρηθεί μέχρι τέλους σε αυτά τα επίπεδα. Και αν είναι εφικτό, να ανεβάσει στροφές, προσεγγίζοντας και άλλο τις 900 μονάδες. Βέβαια και όπως συνήθως συμβαίνει σε τόσο ρηχές συνεδριάσεις, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ημέρας θα είναι η τελευταία ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος …

 

Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 0,70% ο FTSE 25, που και αυτός χρειάζεται περαιτέρω αντίδραση για να απομακρυνθεί από ισχυρές στηρίξεις, Με κέρδη 0,38% ο τραπεζικός δείκτης….

 

 

Σχόλια για ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, Γεκτερνα

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, μεταξύ των μετοχών του FTSE 25, με τη μεγαλύτερη άνοδο η ΕΛΧΑ (1,914 ευρώ, +2,90%), που αν υπάρχει, εδώ και καιρό, ένας μεγάλος στόχος, είναι η παραμονή υψηλότερα των 1,88 – 1,90 και παράλληλα η μετοχή να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 1,92 – 1,93 ευρώ.

 

Με καλά κέρδη και η ΜΟΗ (14,20 ευρώ, +2,53%), με σχετική ώθηση και από τα καλά αποτελέσματα 9μηνου που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Θυμίζουμε πως διαγραμματικά, ένας πρώτος βασικός στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα των 14,20 – 14,30 ευρώ, κάτι το οποίο θα μας έκανε να μιλήσουμε για τον επόμενο στόχο των αντιστάσεων στα 14,55 – 14,65 ευρώ, με την τάση σταδιακά να γίνεται και πάλι πλήρως θετική.

 

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά τον FTSE 25, είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μια μετοχή είναι πτωτική, η ΤΕΝΕΡΓ (13,86 ευρώ, -0,43%), πράγμα πάντως απόλυτα φυσιολογικό μετά τα πρόσφατα κέρδη, με την τάση να είναι πάντα πλήρως θετική.

 

Αμετάβλητη η ΕΧΑΕ (3,70 ευρώ), με ανάγκη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 3,70 – 3,60 ευρώ. Και όλα αυτά στη σκιά της είδησης πως η μετοχή στην επόμενη αναθεώρηση αφαιρείται από τον FTSE 25 και στη θέση της μπαίνει η Quest.

 

24/11/21

 

 

Προβληματική και σήμερα μέχρι στιγμής η συνεδρίαση, με ανάγκη, έστω, να κρατηθεί η επαφή με τις 900 μονάδες….

 

Αν και χωρίς να πείθει στο ξεκίνημα της ημέρας το Χ.Α. προσπάθησε να αντιδράσει, προβληματική είναι πάλι η εικόνα του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με το ΓΔ στις 891,92 μονάδες, με πτώση 0,34% (12:19), με ανάγκη άμεσης αντίδρασης στο Χ.Α. ή στη χειρότερη, να κρατηθεί η επαφή με τις 900 μονάδες, για να μην επιδεινωθεί και άλλο η εικόνα, μετά και την τελευταία διόρθωση του Χ.Α. και το χθεσινό -1,8%. Θυμίζουμε πως τα τρέχοντα επίπεδα (880 – 900 μονάδες) είναι μεγάλης σημασίας στηρίξεις, με τις οποίες συνδέεται η μέσο-μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, καθιστώντας επιτακτική μια αντίδραση ή στη χειρότερη να μη χαθούνε αυτές οι στηρίξεις..

 

 

Σχόλια για ΣΑΡ, Jumbo, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο η μετοχή του Σαράντη (+0,95%, 8,48 ευρώ), με τη μετοχή πάντως να καίγεται να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 8,70 – 8,90 ευρώ, για να μη βρεθούμε μπροστά σε μια επιδείνωση της τάσης, μετά από μεγάλο διάστημα συσσώρευσης, σε ένα αρκετά στενό εύρος τιμών.

 

Με κέρδη 0,70% και η Jumbo (12,53 ευρώ), που την Τρίτη και στα πλαίσια της πτώσης της αγοράς είχε μια αρκετά κακή συνεδρίαση. Και εδώ, σε σχέση με τα όσα γράφουμε στο GFF, υπάρχουνε ενδείξεις επιδείνωσης της τάσης, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης και έστω προσέγγιση των 13,30 – 13,50 ευρώ. Θυμίζουμε πως όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, υπάρχει κίνδυνος νέου κύκλου πτώσης….

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, με πτώση 1,57% η ΤΕΝΕΡΓ (13,78 ευρώ), με τη μετοχή πάντως να έχει τελευταία μια αρκετά καλή εικόνα, με την τάση πάντα θετική. Βέβαια και με δεδομένο πως συνεχίζει να βρίσκεται σε σχετικά υπέρ-αγορασμένα επίπεδα, ένα περαιτέρω profit taking δε μπορεί να αποκλειστεί, χωρίς να χαλάσει η τάση.

 

Στα 0,9268 ευρώ η ΕΥΡΩΒ (-1,40%), έχοντας προσφάτως ένα λογικό pull – back, αφού πρώτα έπιασε τις αντιστάσεις στο 1,00 ευρώ και με τη μετοχή πάντα μέχρι στιγμής να είναι η πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 από τις αρχές του 2021. Διαγραμματικά, για να συνεχίσει να τάση να είναι θετική, το κλειδί είναι να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 0,89 – 0,90 ευρώ. Μια απώλεια που δε θα ήτανε φυσικά καταστροφή. Ωστόσο μετά από αρκετό καιρό, θα μας έκανε να μιλήσουμε για επιδείνωση, έστω της βραχυπρόθεσμης τάσης.

 

23/11/21

 

 

Σημαντικές πιέσεις στο Χ.Α., με συναγερμό να μη χαθούνε ισχυρές στηρίξεις….

 

Σε πολύ άσχημη εξελίσσεται η συνεδρίαση της Τρίτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της ημέρας και την εικόνα να επιδεινώνεται, με διαδοχικά χαμηλά ημέρας και με συναγερμό για να μη χαθούνε ισχυρές στηρίξεις ……. Και όλα αυτά εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τον Covid-19, με lockdown σε χώρες της Ευρώπης και όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Ο ΓΔ λοιπόν στις 12:36 βρίσκεται στις 897,13 μονάδες, -1,57%, έχοντας όπως αναφέρει σημάνει συναγερμό να μη χαθούνε καθοριστικές στηρίξεις. Ειδικότερα και από τις 880 μέχρι τις 900 μονάδες, υπάρχει σειρά καθοριστικών – μακροπρόθεσμων – στηρίξεων η απώλεια των οποίων θα ήτανε το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορούμε να φανταστούμε, αν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως χωρίς περαιτέρω μεγάλης επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, η αγορά μας θα κρατηθεί και αυτή τη φορά.

 

 

Σχόλια για ΟΤΕ, Τιτάνας, ΕΤΕ, ΒΙΟ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, είναι χαρακτηριστικό πως καμία μετοχή του FTSE 25 δεν είναι πτωτική. Με τις μικρότερες απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ (15,02 ευρώ, -0,03%), με την Citi να την κατατάσσει ως την πρώτη επιλογή μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Ευρώπης. Διαγραμματικά πάντως, η τάση είναι πάντα προβληματική, όσο η μετοχή βρίσκεται χαμηλότερα των 15,40 – 15,60 ευρώ.

 

Με μικρές απώλειες και ο Τιτάνας, στα 14,66 ευρώ, -0,54%, με προβληματισμό πάντως από το γεγονός πως η μετοχή βρίσκεται πλέον χαμηλότερα των 14,70 – 14,90 ευρώ, υψηλότερα των οποίων θα πρέπει άμεσα να επιστρέψει η μετοχή, για να φτιάξει και πάλι η εικόνα.

 

 

Με τις μεγαλύτερες απώλειες από το πρωί και πάντα μέχρι στιγμής η ΕΤΕ (2,691 ευρώ, -3%), με αγωνία να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 2,67 – 2,69 ευρώ. Διαφορετικά πάμε για τις στηρίξεις στα 2,61 – 2,63 ευρώ.

 

Στα 4,62 ευρώ η Βιοχάλκο, -2,63% και αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να μείνει υψηλότερα των 4,50 – 4,40 ευρώ, η απώλεια των οποίων κρύβει μεγάλους κινδύνους, αφού θα επανέφερε την τάση και πάλι σε αρνητική.

 

 

ΔΕΗ: Στα 16 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Euroxx

 

Περιθώρια ανόδου της τάξης του 60% εντοπίζει η Euroxx Χρηματιστηριακή στη ΔΕΗ, καθώς ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 16 ευρώ από τα 13 ευρώ προηγουμένως και επιβεβαιώνει τη σύσταση overweight.
 
Οι νέες προβλέψεις της Euroxx για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το 2021 μιλούν για προσαρμοσμένα EBITDA 849 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
 
Εφόσον το 2022 η ΔΕΗ μπορέσει να μετακυλήσει τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια, η Euroxx περιμένει αύξηση του EBITDA κατά 8,1%, στα 918 εκατ. ευρώ.
 

22/11/21

 

ΗΠΑ: Παραμένει στο τιμόνι της Fed o Τζ. Πάουελ

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) για δεύτερη τετραετή θητεία, μια επιλογή που δείχνει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βούληση συνέχειας, αλλά επίσης και τη συμφωνία ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.
 
Ο Λάελ Μπράιναρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed που ήταν ο άλλος υψηλόβαθμος υποψήφιος για τη θέση, θα είναι αντιπρόεδρος ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
 
"Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τους τελευταίους δέκα μήνες με την επιστροφή των Αμερικανών στη δουλειά και την οικονομία μας που κινείται και πάλι", δήλωσε ο Δημοκρατικός Μπάιντεν σε σχόλια που στάλθηκαν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσιογράφους. "Αυτή η επιτυχία είναι μια διαθήκη για την οικονομική ατζέντα που επιδίωξα και την αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η Federal Reserve", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Ο 68χρονος Ρεπουμπλικανός Τζερόμ Πάουελ ηγείται της ισχυρής Fed από το 2018, αφού επελέγη από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ενέργειές του στη διάρκεια της κρίσης που συνδέθηκε με την Covid-19, χαιρετήθηκαν τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, όμως ορισμένοι προοδευτικοί είχαν ζητήσει την αντικατάστασή του. Ο διορισμός του θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί από την Γερουσία.
 

 

Ηρεμία στο Χ.Α. και οριακές μεταβολές μέχρι στιγμής…

 

Με μια πολύ ήρεμη συνεδρίαση έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι επί της ουσίας σταθεροποιητικό, ουσιαστικά από το ξεκίνημα της ημέρας, με το ΓΔ στις 13:11 να βρίσκεται στις 917,48 μονάδες, +0,27%, με καθαρές συναλλαγές 17εκ ευρώ….. Και φυσικά δε θα είναι η πρώτη φορά, που όπως όλα δείχνουνε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει σταθεροποιητικά και ότι γίνει να γίνει στο τέλος της συνεδρίασης, κατά την τελευταία ώρα και κυρίως τις δημοπρασίες κλεισίματος ….. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 910μνδ, κάτι το οποίο συνεχίζεται να επιτυγχάνεται και αυτό είναι θετικό. Και με αυτήν τη βάση, η αγορά να καταφέρει, επιτέλους, να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση στις 920 μονάδες και να κινηθεί προς τις 930 μονάδες.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακή πτώση 0,36% ο FTSE 25, στις 2.197,83 μονάδες. Με άνοδο 1,47% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 615,70 μονάδες, με την τάση πλήρως θετική, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου.

 

 

Σχόλια για ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο η μετοχή της Βιοχάλκο, στα 4,765 ευρώ, +1,71%, με την τάση να συνεχίζει να βελτιώνεται, με κλειδί, τη συνέχιση της παραμονής της μετοχής υψηλότερα των 4,50 – 4,50 ευρώ, με την τάση, όσο αυτή συμβαίνει, να είναι πλήρως θετική.

 

Με κέρδη 1,03% και η ΛΑΜΔΑ (7,385 ευρώ), αν και συνηθίζει η μετοχή να πιέζεται τα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες κλεισίματος, πολλές φορές κλείνοντας και χαμηλό ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζητούμενο για τη μετοχή δεν είναι άλλο από την επιστροφή υψηλότερα των 7,30 – 7,40 ευρώ, κυρίως για να μην κινδυνεύσει να χαλάσει και άλλο η εικόνα και αν είναι εφικτό να έχουμε βελτίωση της εικόνας.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, με πτώση 1,42% η ΤΕΝΕΡΓ, στα 13,90 ευρώ, με την τάση πάντως, μετά το πρόσφατο ράλι, πλήρως θετική. Και όπως είχαμε γράψει στο GFF μετά το τελευταίο ράλι, η μετοχή βρίσκονταν σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα, με ένα profit taking να είναι στο πρόγραμμα, χωρίς να χαλάει η θετική τάση.

 

Με πτώση τη Δευτέρα και η Jumbo (13,00 ευρώ, -1,96%), καθαρά όμως λόγω της αποκοπής του μερίσματος (0,285 ευρώ καθαρό μετά το φόρο 5%). Διαγραμματικά, είναι καθοριστικό να μη χαθεί η επαφή με τα επίπεδα των 13,30 – 13,50 ευρώ, αφού διαφορετικά θα μιλούσαμε για επιδείνωση της μακροπρόθεσμης τάσης της μετοχής.

 

 

Έκκληση ΕΚ σε εισηγμένες: επενδύστε σε κριτήρια ESG

 

«Επενδύστε σε κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), για να καταστείτε ελκυστικοί», προέτρεψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου τις εισηγμένες εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Συζήτηση επί θεμάτων εισηγμένων εταιρειών και θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς», η κ. Λαζαράκου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και κάλεσε τις εισηγμένες εταιρείες να ρίξουν το βάρος κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος.
 
«Το πρώτο βήμα στη νέα εποχή ήταν από πλευράς Ελλάδας ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση, που υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Ιούλιο του 2020 και εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο φέτος», επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρισκόταν «δίπλα» στις εισηγμένες εταιρείες, αφού όπως επανέλαβε η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «αποτελούσε και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα μπορεί και έχει κάποιους κανόνες. Επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η ψηφιακή της μετάβαση, «μεταρρύθμιση που θα συνδέεται πολύ με την εποπτεία μας», η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων που θα ακολουθήσουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 
 
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι «να ενημερώσουμε, τις εισηγμένες εταιρείες, να παρέχουμε όλες τις διευκρινίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και αυτές να μπορέσουν να συμμορφωθούν στις πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που επιτάσσει το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς», όπως επισήμανε. 
 
Η ίδια επανέλαβε ότι η διεύθυνση εισηγμένων εταιρειών έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την άντληση κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά και τόνισε: «Φέτος έχουν εγκρίνει ήδη 18 ενημερωτικά δελτία και έχουν αντληθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά μέσω χρηματιστηρίου, που είναι εξαιρετικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά κορονοϊού και φέτος προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε».
 
 Το σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να κερδηθεί η πρόκληση για την επαναφορά της εθνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση και τη τελευταία μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊου, η κεφαλαιαγορά στη χώρα μας μπορεί και, πρέπει να εισφέρει καταλυτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
 
Η χώρα έχει ανάγκη από «επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις απαιτήσεις ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που θα είναι σε θέση και θα έχουν τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τις γνωστοποιήσεις και το λοιπό νομοθετικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών», τόνισε ο κ. Σαββάκης.
 
    Τη θέση του ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, λέγοντας πως ο κλάδος που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται.
 
Στην εκδήλωση αναλύθηκαν σε βάθος, ζητήματα που αφορούν  το νέο θεσμικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή του από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, όπως και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ESG στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Κανονισμός SFDR)». Αναλύθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις γνωστοποιήσεων των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών και θέματα ενημέρωσης για την υποχρέωση κατάρτισης και τήρησης των καταλόγων των κατόχων προνομιακής πληροφόρησης από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες.
 
Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών από τους εκδότες, υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών μεταβολών δικαιωμάτων ψήφου και υποχρεώσεις περί δημοσίων προτάσεων, ενώ αναλύθηκε και η προληπτική και κατασταλτική εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
 

20/11/21

 

 

Ιαπωνία: Εξετάζεται η αποδέσμευση του πετρελαίου για την μείωση των τιμών

 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών αργού, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, χωρίς να επικαλείται πηγές.

 
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αποδεσμεύει αποθέματά της σε πετρέλαιο για τη μείωση των τιμών, αν και η χώρα έχει προσφύγει στο παρελθόν στα αποθέματά της την περίοδο που αντιμετώπιζε φυσικές καταστροφές και εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους, διευκρίνισε το Kyodo.
 
Προς το παρόν κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πτώση στα ποσοστά δημοτικότητάς της και υψηλότερες τιμές βενζίνης, έχει ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης.
 
Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε για πρώτη φορά και από την Κίνα να εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από τα αποθέματά της σε αργό.
 
Η Ιαπωνία αντέδρασε θετικά στην αρχική πρόταση των ΗΠΑ για μια πιθανή συντονισμένη αποδέσμευση από τα αποθέματα και εξετάζει ένα τέτοιο βήμα, είχε δηλώσει προηγουμένως στο Reuters πρόσωπο που έχει γνώση του ζητήματος.
 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα σχετικά με τα αιτήματα των ΗΠΑ, τα οποία γνωστοποιήθηκαν πρώτη φορά από το Reuters.
 
"Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε προσεκτικά πώς οι αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την ιαπωνική οικονομία", δήλωσε σε δημοσιογράφους. "Καθώς παροτρύνουμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τις αγορές ενέργειας μέσω συντονισμού με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση και διεθνείς οργανισμούς", όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
 
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ένα πακέτο κινήτρων ύψους 490 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Αυτή σχεδιάζει να επιδοτήσει τα διυλιστήρια πετρελαίου με την ελπίδα να περιορίσει τις τιμές χονδρικής της βενζίνης και τις τιμές των καυσίμων ώστε να αμβλύνει το βάρος στα νοικοκυριά και τις εταιρείες από το αυξανόμενο κόστος πετρελαίου.
 
"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παροτρυνθούν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή", δήλωσε ο Κισίντα τον περασμένο μήνα έπειτα από συνομιλίες που είχε με υπουργούς. "Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα αφότου επιβεβαιώσουμε ποιοι τομείς της βιομηχανίας πλήττονται".
 

 

ΗΠΑ: Ο δείκτης Nasdaq «έσπασε» το φράγμα των 16.000 μονάδων

 

Με μικτό πρόσημο έκλεισε χθες Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον δείκτη Nasdaq να κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 16.000 μονάδων.
 
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 268,97 μονάδων (-0,75%), στις 35.601,98 μονάδες.
 
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 63,73 μονάδων (+0,4%), στις 16.057,44 μονάδες, σε επίπεδο ρεκόρ.
 
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 6,58 μονάδων (-0,14%), στις 4.697,96 μονάδες.
 

19/11/21

 

 

Προβληματισμός στο Χ.Α., με ζητούμενο να μαζευτούνε οι απώλειες μέχρι τέλους ….

 

Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, απώλειες καταγράφονται στο Χ.Α. την Παρασκευή, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδοχικά χαμηλά ημέρα, εν μέσω ανησυχίες που προκαλούν οι εξελίξεις με τον Covid-19, με την Αυστρία να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει γενικό lockdown για 20 ημέρες, πριν τα Χριστούγεννα και για όλο τον πληθυσμό. Παράλληλα όμως και με φόντο την τελευταία ανακοίνωση της μείωσης της ονομαστικής της αξίας της ΕΤΕ από τα 3 στο 1 ευρώ, αρχίζουνε να υπάρχουνε συζητήσεις μήπως η αγορά βρεθεί σύντομα μπροστά σε μια ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας. Κάπως έτσι λοιπόν η αγορά βρίσκεται στις 12:57 στις 915,95 μονάδες, -0,77%. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι να μαζευτούνε έστω οι απώλειες μέχρι τέλους, με την αγορά να γυρίσει αν μπορεί υψηλότερα των 920 μονάδων. Στη χειρότερη και εφόσον το αρνητικό κλίμα συνεχιστεί, μεγάλο ζητούμενο να παραμείνει ο ΓΔ υψηλότερα των 910 – 900 μονάδων….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,79% o FTSE 25, στις 2.207,29 μονάδες. Με πτώση 0,68% οι τράπεζες.

 

Στις διεθνείς αγορές και αν και αναφέραμε τις εξελίξεις στην Αυστρία, αν και οι απώλειες πήγανε να αυξηθούνε, ουσιαστικά σταθεροποιητικά κινείται η Ευρώπη, με τον DAX στο -0,05%.

 

 

Σχόλια για ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο η μετοχή του ΟΛΠ (18,44 ευρώ, +1,21%), με στόχο από εδώ και πέρα μια επιστροφή υψηλότερα των 18,40 – 18,60 ευρώ, μια επιστροφή που θα ήτανε σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της τάσης, μετά από καιρό. Μια επιστροφή που κυρίως θα απομάκρυνε το αρνητικό σενάριο, που πάντα βρίσκεται στο τραπέζι.

 

Στα 8,58 ευρώ ο Σαράντης, με τη μετοχή να είναι η μετοχή του FTSE 25 με τη μεγαλύτερη συσσώρευση στο Χ.Α., κινούμε σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών για πάνω από ένα χρόνο.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση 2% η ΕΕΕ (29,42 ευρώ), με ζητούμενο άμεσης αντίδρασης και επιστροφή υψηλότερα των 29,80 – 30,00 ευρώ. Στη χειρότερη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 29,20 – 29,00 ευρώ, με τις οποίες συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής.

 

Στα 7,49 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, με πτώση 1,71% και αγωνία πάντα να μη χαθούνε οι καθοριστικές στηρίξεις στα 7,40 – 7,50 ευρώ.

 

18/11/21

 

 

Με κέρδη το Χ.Α., με στόχο να κρατήσουνε μέχρι τέλος….

 

Άνοδος καταγράφεται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι θετικό από το ξεκίνημα της ημέρας και το στοίχημα να είναι τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι τέλους, με στόχο πλέον η αγορά να διασπάσει τις αντιστάσεις στις 920 – 925 μονάδες. Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 13:14 στις 922,91 μονάδες, στα όρια των αντιστάσεων που αναφέραμε παραπάνω, με τη διάσπαση τους να ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη, με επόμενο στόχο τις 930 μονάδες και ακόμη υψηλότερα τις 945 – 955 μονάδες….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 0,60% ο FTSE 25, στις 2.225,50 μονάδες, με τον FTSE Mid Term στις 1.519,69 μονάδες, +0,27%. Με άνοδο 1,36% οι τράπεζες, με θετική πάντα την τάση, τον δείκτη να είναι στις 608,6 μονάδες και ο στόχος από εδώ και πέρα, να είναι η παραμονή υψηλότερα των 605 – 600 μονάδων..

 

Για ακόμη μια ημέρα και στα όρια των υψηλών και σε κάποιες περιπτώσεις ιστορικών υψηλών, οριακές μεταβολές και ήσυχη συνεδρίαση στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο DAX είναι στο +0,04%, ο CAC 40 στο +0,21% και ο FTSE 100 στο -0,22%.

 

 

 

Σχόλια για ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ….

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 η μετοχή της ΑΛΦΑ (1,1365 ευρώ, +2,29%), με τη μετοχή να καταφέρνει τις τελευταίες ημέρες να κρατήσει τις ισχυρές στηρίξεις στα 1,10 – 1,08 ευρώ, με την τάση να παραμένει θετική. Επόμενος στόχος οι αντιστάσεις στα 1,14 – 1,15 ευρώ.

 

Στα 15,34 ευρώ ο ΟΤΕ, +1,86%, με στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 15,60 – 15,80 ευρώ, από την επιστροφή υψηλότερα των οποίων συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής.


Από την άλλη πλευρά, με πτώση 1,18% η Jumbo (13,35 ευρώ, -1,18%), με τη μετοχή να παλεύει με τις ισχυρές αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 15,20 – 15,40 ευρώ, για να βελτιωθεί, μετά από καιρό, η τάση.

 

Απώλειες 0,79%για τα ΕΛΠΕ (6,29 ευρώ), μετά τα κέρδη της Τετάρτης και τη μετοχή να ψάχνει πάντα να διασπάσει τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 6,30 – 6,40 ευρώ, κάτι το οποίο θα επισφράγιζε πως η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό trend.

 

17/11/21

 

 

Να ανεβάσει στροφές προσπαθεί το Χ.Α.  ….. Στόχος να κρατήσει μέχρι τέλους ….

 

Μια ενδιαφέρουσα, όπως αναμένονταν, δείχνει πως θα έχει η αγορά την Τετάρτη, με το κλίμα να είναι από το πρωί και μέχρι περίπου τις 12:30 ήρεμο με μικρές μεταβολές και την αγορά να προσπαθεί σταδιακά να ανεβάσει στροφές, με το ΓΔ στις 13:02 στις 915,36 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την σταθεροποιήσει υψηλότερα των 910 μονάδων και εν συνεχεία αν είναι εφικτό η αγορά να κάνει την υπέρβαση, διατηρώντας και αν μπορεί να αυξήσει τα κέρδη, με επόμενο στόχο πάντα τις αντιστάσεις στις 920 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,76% o FTSE 25, στις 2.207,86 μονάδες, καθώς και με κέρδη 1% ο τραπεζικός δείκτης στις 597,75 μονάδες, με θετική τάση και με στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 600-605 μονάδων!!

 

Ηρεμία από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX πάντα σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με οριακά κέρδη 0,10% αυτή τη στιγμή.

 

 

Σχόλια για ΕΛΧΑ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΔΕΗ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη η ΕΛΧΑ, στα 1,926 ευρώ, +2,45%, με γνωστό πάντα το στόχο. Την παραμονή υψηλότερα των 1,89 – 1,90 και εν συνεχεία τη διάσπαση των 1,95 – 1,96 ευρώ, κάτι το οποίο θα έβαζε, μετά από καιρό, τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Με άνοδο 2,16% και η ΕΤΕ, στα 2,746 ευρώ, με το καλό κλίμα για τη μετοχή να κρατάει και την Τετάρτη, μετά την άνοδο της Τρίτης και αφού πρώτα είχε προηγηθεί οι 5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις.  Διαγραμματικά, ο μεγάλος στόχος για τη μετοχή είναι από εδώ και πέρα οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα 2,73-2,74 και υψηλότερα στα 2,78  - 2,80 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και αν επιστρέψουνε τα προβλήματα, κλειδί είναι να μη χάσει η μετοχή τα επίπεδα των 2,62 – 2,60 και 2,57  - 2,59 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25 η ΕΕΕ (30,05 ευρώ, -1,25%), με κλειδί πάντα την παραμονή υψηλότερα των 30,00 – 29,50 ευρώ … κάτι το οποίο μας κάνει να συνεχίζουμε να μιλάμε για θετική τάση….

 

Στα 10,21 ευρώ η ΔΕΗ, -1,07%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών και σήμερα, δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Όσον πάντως η μετοχή βρίσκεται υψηλότερα των 10,00 ευρώ, η εικόνα της κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική, δεδομένου πως η τιμή της ΑΜΚ ήτανε τα 9,00 ευρώ.

 

16/11/21

 

Λόγω και MSCI …. Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση μετά από καιρό στο Χ.Α. … Το 70% του τζίρου στη ΔΕΗ..

 

Έχοντας μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση μετά από καιρό, κέρδη καταγράφονται από το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 13:04 να βρίσκεται στις 918,99 μονάδες, με στόχο τις αντιστάσεις στις 920 μονάδες ή στη χειρότερη να κρατήσει η αγορά την επαφή με αυτά τα επίπεδα …. Σε κάθε περίπτωση, ο τζίρος είναι πολύ μεγάλος 60εκ ευρώ, με χαρακτηριστικό πως τα περίπου 40εκ ευρώ τζίρου έχουνε γίνει στη ΔΕΗ ….. Και σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση θα παραμείνει ενδιαφέρουσα μέχρι τέλους, με το πιο ενδιαφέρον κομμάτι να είναι οι δημοπρασίες κλεισίματος, στις οποίες αναμένεται και ο τζίρο να χτυπήσει κόκκινο σήμερα ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 1,05% ο FTSE 25 στις 2.215,19 μονάδες, καθώς και με κέρδη 2,40% ο τραπεζικός δείκτης, στις 597,42 μονάδες, με στόχο εκ νέου τις αντιστάσεις στις 600 – 605 μονάδες….

 

 

 

Σχόλια για ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη, με σημαντικά κέρδη η μετοχή της ΕΤΕ (2,729 ευρώ, +4,60%), μια αντίδραση που έρχεται μετά από 5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις και αφού πρώτα η μετοχή δοκίμασε στα 2,62 – 2,60 ευρώ ισχυρές στηρίξεις. Στόχος πλέον οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα 2,73 και υψηλότερα στα 2,78  - 2,80 ευρώ.

 

Με καλά κέρδη 2,68% και η ΕΕΕ (30,70 ευρώ), απλώς επαναλαμβάνοντας πως όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 30,00 – 29,70 ευρώ, η τάση είναι πλήρως θετική.

 

Από την άλλη πλευρά και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25, η μετοχή των ΕΛΠΕ (6,22 ευρώ, -0,80%), που δείχνει προς στιγμήν να μη μπορεί να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 6,20 – 6,30 ευρώ. Πάντως η τάση της μετοχής παραμένει πλήρως θετική.

 

Στα 1,337 ευρώ ο Ελλάκτωρ (-0,30%), με στόχο πάντα την επιστροφή υψηλότερα των 1,37 – 1,39 ευρώ, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας πτώσης προς τις στηρίξεις στα 1,26 – 1,28 ευρώ…

 

15/11/21

 

 

Σταθεροποιητικά το Χ.Α. στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με χαμηλές συναλλαγές και επιλεγμένο “stock picking” ….

 

Με μια ήρεμη – σταθεροποιητική συνεδρίαση ξεκινάει η εβδομάδα στο Χ.Α.., με μέτριες συναλλαγές και το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο σε συγκεκριμένες μετοχές, με ειδησεογραφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΗ που αν και ξεκίνησε πτωτικά (10,01 ευρώ) έχει ανακάμψει (10,35 ευρώ, +0,98%), ενόψει της αυριανής εισαγωγής των νέων μετοχών από την ΑΜΚ και της μεθαυριανής εισόδου της μετοχής στο MSCI Greece Standard Index.

 

Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 12:47 στις 914,23 μονάδες, +0,03%, με τζίρο 16,7εκ ευρώ, έχοντας νωρίτερα βρεθεί και -0,35%. Στους επιμέρους δείκτες, ουσιαστικά αμετάβλητος ο FTSE 25 (2.201,86 μονάδες, -0,04%) και τα ίδια και για τον τραπεζικό δείκτη (584,48 μονάδες, -0,08%). Σε κάθε περίπτωση και αν δε μπορεί η αγορά να κάνει  την υπέρβαση άμεσα, ο στόχος είναι να κρατήσει η αγορά την επαφή με τις 920 μονάδες και σε κάθε περίπτωση να μείνει υψηλότερα των 910 – 900 μονάδων, για να μείνει ζωντανό το θετικό σενάριο.

 

 

Σχόλια για ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ,

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής η μετοχή της ΕΛΧΑ (1,922 ευρώ, +1,69%), με ζητούμενο να κρατήσει τα κέρδη και να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 1,89 – 1,90 ευρώ, για να μιλήσουμε, μετά από καιρό, για μια πρώτη βελτίωση της τάσης.

 

Συνεχίζεται η καλή εικόνα για τα ΕΛΠΕ (6,37 ευρώ, +1,27%), με στόχο πλέον η μετοχή να σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 6,30 – 6,20 ευρώ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend..

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25 η ΕΕΕ (30,10 ευρώ, -0,82%), θυμίζοντας πως το στοίχημα εδώ είναι η παραμονή υψηλότερα των 30,00 – 29,80 ευρώ, μια παραμονή που μας κάνει να μιλήσουμε για ανοδικό trend….

 

Με πτώση 0,82% και ο Ελλάκτωρ (1,331 ευρώ), με ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα των 1,36 – 1,38 ευρώ, για να έχουμε και πάλι θετικό trend. Διαφορετικά πάμε για τις στηρίξεις στα 1,29 – 1,27 ευρώ, με τις οποίες συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούνε.

 

12/11/21

 
 

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α. ….. Με τα βλέμματα στις 920 μονάδες…..

 

Σταθεροποιητικές μεταβολές καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με την αγορά κατά τις πρώτες περίπου 2 ώρες να είναι σχετικά νευρική. Την αγορά να ανοίγει ανοδικά (μέχρι +0,50%), με την αγορά να χάνει τα κέρδη και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 917,31 μονάδες, -0,05%, με κλειδί πάντα την παραμονή υψηλότερα των 910 – 900 μονάδων, μια παραμονή που συνεχίζει να επιτυγχάνεται και είναι θετικό. Από την άλλη, ο στόχος είναι πάντα οι αντιστάσεις στις 920 – 925 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα έβαζε την αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακές απώλειες 0,09% ο FTSE 25, καθώς και με πτώση 0,42% οι τράπεζες, στις 592,05 μονάδες.

 

Στα των διεθνών αγορών και για ακόμη μια συνεδρίαση τελευταία, οριακές μεταβολές, με τον DAX στο +0,13%, πάντα κοντά στα όρια των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.

 

 

 

Σχόλια για ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΛΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, με ώθηση από τα όσα είπε η διοίκηση της εταιρείας για ένα έκτακτο μέρισμα στις αρχές του 2022, στα πλαίσια της πώλησης της ΔΕΠΑ. Πρώτη σε άνοδο από το πρωί η μετοχή των ΕΛΠΕ (6,26 ευρώ, +3,13%), με την τάση πλήρως θετική, όπως γράφαμε εδώ και ημέρες στο GFF, με στόχο πλέον να βάλει πλάτη και τα 6,20-  6,30 ευρώ. Σημειώνεται πως καταφέρνοντας το αυτό, το ανοδικό trend ενισχύεται και άλλο, με σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή, ακόμη και για επίπεδα υψηλότερα των 7,00 ευρώ κατά τις επόμενες εβδομάδες.

 

Με ανακούφιση πως δεν αφαιρείται από τον MSCI, με κέρδη από το πρωί και η Jumbo (13,65 ευρώ, +2,40%), με στόχο πλέον από εδώ και πέρα, η μετοχή να βάλει πλάτη τα 13,50 – 13,30 ευρώ, μια παραμονή που επαναφέρει τα χαμόγελα, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου, με επόμενο στόχο τις ισχυρές αντιστάσεις στα 14,10 – 14,30 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, πρώτη σε πτώση η μετοχή της ΕΤΕ (2,639 ευρώ, -2,62%), με την τάση πάντως να είναι θετική, με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 2,62 – 2,60 και 2,59 ευρώ, για να μη χαλάσει η τάση. Σημειώνεται πως όσο η μετοχή μένει υψηλότερα, η τάση παραμένει θετική, με πιθανότητες, αν και δεν είχαμε την είσοδο στον MSCI, η μετοχή σύντομα να ανακάμψει.

 

Με απώλειες 1,94%, στο άκουσμα της είδησης για αφαίρεση από τον MSCI, ο ΟΛΠ (18,20 ευρώ, -1,94%), με την τάση να επιδεινώνεται, με ανάγκη έστω η μετοχή να κρατήσει την επαφή με τα 18,50 – 18,70 ευρώ, για να μη χαλάσει πάρα πολύ η τάση….

 

11/11/21

 

 

Να περιοριστούνε οι απώλειες το ζητούμενο για μέχρι το τέλος της συνεδρίασης..

 

Απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:32 στο -0,47%, στις 913,75 μονάδες, με πρώτο βασικό ζητούμενο την παραμονή υψηλότερα του κρίσιμου τεχνικού επιπέδου των 910 μονάδων ….. Και μετά αν είναι εφικτό να έλθει η αντίδραση και να προσεγγίσει εκ νέου η αγορά τις 920 μονάδες …. Σημειώνεται πως ο τζίρος μέχρι στιγμής είναι σχετικά μέτριος, 16εκ ευρώ ο καθαρός, εκ των οποίων μάλιστα τα 4,5εκ ευρώ στη ΔΕΗ, η οποία όπως και η αγορά συνολικά, περιμένει κα τις βραδινές ανακοινώσεις (24:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώσει της Morgan Stanley για τις αλλαγές στους δείκτες (MSCI).

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,50% ο FTSE 25 στις 2.202,12 μονάδες, καθώς και με απώλειες 0,66% ο τραπεζικός δείκτης, στις 593,45 μονάδες.

 

Στις διεθνείς αγορές, ηρεμία σε γενικές γραμμές από το πρωί, με τον DAX στο +0,18% αυτή τη στιγμή.

 

 

Σχόλια για ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο η ΑΡΑΙΓ (5,18 ευρώ, +1,37%), υψηλότερα πάντα των 5,00 – 4,90 ευρώ που είναι το βασικό ζητούμενο για να μη χαλάσει η τάση. Και κυνηγώντας από την άλλη πλευρά, τη δύσκολη διάσπαση των πολύ ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 5,20 – 5,30 ευρώ.

 

Με άνοδο και η ΕΕΕ (30,36 ευρώ, +1,17%), με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 30,00-29,80 ευρώ, για να μιλάμε για πλήρως θετική τάση.

 

Από την άλλη πλευρά και στην τελική ευθεία για την είσοδο των νέων μετοχών την ερχόμενη Τρίτη (16/11), με πτώση 3,5% η ΔΕΗ (10,33 ευρώ), που όλα δείχνουνε πως βραχυπρόθεσμα και στο δρόμο της εισόδου των νέων μετοχών, οι πιέσεις θα συνεχιστούνε.

 

Με πτώση 1,48% και ο ΟΛΠ (18,58 ευρώ), που θυμίζουμε πως μετά την πρόσφατη άνοδο βρέθηκε στις πάρα πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 18,60-18,80 ευρώ, που θέλουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή. Αν δηλαδή τις διασπάσει και κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 19,00 ευρώ ή θα γυρίσει μετά τη δοκιμασία των ισχυρών αντιστάσεων.

 

10/11/21

 

 

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χ.Α., με στόχο, έστω η αγορά να κρατήσει την επαφή με τις 920 μονάδες….

 

Με μέτριος προς χαμηλό τζίρο, ελεγχόμενες απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:25 να βρίσκεται στις 917,51 μονάδες, -0,33%. Και με όλα να δείχνουνε πως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνεδρίασης θα είναι και πάλι η τελευταία ώρα και κυρίως οι δημοπρασίες κλεισίματος. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο για το Χ.Α. θα είναι η αγορά, έστω να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 920 μονάδων, για να διατηρηθεί ζωντανό το ανοδικό σενάριο, το οποίο έχει ως επόμενους στόχους, τη διάσπαση των αντιστάσεων στις 920-925 και 930 μονάδες, κάτι το οποίο θα οδηγούσε την αγορά προς τις 945 – 955 μονάδων.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,37% ο FTSE 25, στις 2.209,50 μονάδες καθώς και με απώλειες 0,77% στις τράπεζες.

 

Την ίδια ώρα, οριακές μεταβολές και ηρεμία στην Ευρώπη, με τον DAX στο -0,07%, πάντα υψηλότερα των 16.000 μονάδων, στα όρια νέων ιστορικών υψηλών.

 

 

 

Σχόλια για ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, Γεκτερνα

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο η μετοχή της Βιοχάλκο (4,55 ευρώ, +2,25%), που αν υπάρχει ένας στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η μετοχή υψηλότερα των 4,40 – 4,50 ευρώ, για να βελτιωθεί επιτέλους η τάση και κυρίως να απομακρυνθεί το σενάριο, επιστροφής χαμηλότερα των 4,40 ευρώ και διολίσθησης της τιμής προς τα 4,10 – 4,00 ευρώ.

 

Με άνοδο και η ΕΕΕ (30,50 ευρώ, +1,16%), που εδώ αν υπάρχει ένα ζητούμενο … Είναι η παραμονή υψηλότερα των 30,00 – 29,80 ευρώ, κάτι το οποίο μας κάνει να μιλήσουμε για πλήρως θετική τάση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα….

 

Από την άλλη πλευρά και μετά τα εκρηκτικά κέρδη των προηγούμενων ημερών, με πτώση η ΔΕΗ (10,68 ευρώ, -2,02%), η οποία σημειώνεται πως πριν από λίγο είχε βρεθεί και 10,50 ευρώ. Φυσικά όλα αυτά ενόψει των ανακοινώσεων για τους δείκτες της MSCI, όπου αναμένεται να έχουμε την είσοδο της μετοχής … Και κυρίως ενόψει της εισόδου των μετοχών από την ερχόμενη Τρίτη 16/11. Όπως μάλιστα έχουμε γράψει στο GFF, από το Τ-2 (δηλαδή από την Παρασκευή), απαιτείται πλέον προσοχή, αφού κάποιοι από τους επενδυτές που έχουνε πάρει τις μετοχές στην τιμή της ΑΜΚ, θα μπορούσανε να πάνε για ένα γρήγορο κέρδος…

 

Μετά το τελευταίο ράλι, με πτώση 1,37% και η Γεκτερνα, στα 10,10 ευρώ, θυμίζοντας πως η τάση είναι πλήρως θετική, όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 9,70 – 9,50 ευρώ…

 

09/11/21

 

 

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στο Χ.Α. ….. Με ζητούμενο αν μπορεί στο δεύτερο μισό να κάνει την υπέρβαση….

 

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στο Χ.Α., το μεσημέρι της Τρίτης, με το ΓΔ (12:50) στις 921,01 μονάδες, -0,02%, με τα βλέμματα, μετά και τη χθεσινή άνοδο και τα υψηλά 2 μηνών, να είναι στραμμένα στις επόμενες αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 920 – 925 μονάδων… Σε κάθε περίπτωση και μετά την τελευταία άνοδο της αγοράς, το πρώτο ζητούμενο είναι η αγορά να μη διορθώσει και θέλουμε να ελπίζουμε πως στο δεύτερο μισό της ημέρας και κυρίως προς την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος (που παραδοσιακά ανεβαίνουνε οι τόνοι στο Χ.Α.), η αγορά να κάνει και σήμερα την υπέρβαση, σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά και αν είναι δυνατό να διασπάσει και τις αντιστάσεις στις 920 – 925 μονάδες, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στις 930-935 μονάδες!!

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακή πτώση 0,14% ο FTSE 25, στις 2.221,49 μονάδες. Στο -0,63% ο τραπεζικός δείκτης, με την τάση να είναι πάντα θετική.

 

Την ίδια ώρα, ηρεμία πάντα και οριακές μεταβολές από το πρωί στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο +0,17%...

 

 

 

Σχόλια για ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής η ΕΛΧΑ (1,928 ευρώ, 3,21%), με τη μετοχή να έχει ξυπνήσει ενόψει και της αυριανού βιβλίου ανοίγματος για το ομόλογο. Διαγραμματικά, στόχος πλέον για τη μετοχή να σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 1,88 – 1,90 και εν συνεχεία να διασπάσει τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,97 – 1,99 ευρώ για να καταστεί και πάλι η τάση πλήρως θετική.

 

Στα 18,56 ευρώ ο ΟΛΠ, με κέρδη 2,43%, θυμίζοντας πως αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι η επιστροφή υψηλότερα των 18,60 – 18,80 ευρώ.. αφού όσο δε συμβαίνει αυτό η τάση παραμένει πλήρως αρνητική.

 

Με πτώση από την άλλη πλευρά, η Jumbo (13,12 ευρώ, -1,65%), με τη μετοχή να περιμένει τις ανακοινώσεις της MSCI. Αρνητική πάντα η διαγραμματική εικόνα, με ζητούμενο μια επιστροφή υψηλότερα των 13,30 – 13,50 ευρώ, για να αρχίσει κάπως να βελτιώνεται η τάση, αφού όσο μένει χαμηλότερα τους, η τάση είναι πλήρως αρνητική.

 

Στα 2,802 ευρώ η ΕΤΕ, -1,41%, με την τάση πάντως να είναι πάντα πλήρως θετική, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα 2,85 – 2,90 ευρώ και με τη μετοχή να περιμένει και αυτή τις ανακοινώσεις της MSCI.

 

08/11/21

 

 

Κάτι δείχνει το Χ.Α. …. Ζητούμενο να κρατήσει και να ενισχύσει τα κέρδη μέχρι τέλους…

 

Κέρδη καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας, σε μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων μέχρι στιγμής (χαμηλές συναλλαγές, 13εκ ευρώ ο καθαρός τζίρος στις 12:19), με το ΓΔ να βρίσκεται στις 912,89 μονάδες, +0,67%, με ζητούμενο τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι τέλους και αν είναι εφικτό να ενισχυθούνε και άλλο. Σε κάθε περίπτωση και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από μια παραμονή υψηλότερα των 910 μονάδων, ο επόμενος στόχος για την αγορά, στην προσπάθεια να μπει σε ένα νέο ανοδικό trend….  

 

Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 0,65% o FTSE 25 στις 2.210,13 μονάδες, καθώς και με κέρδη 0,53% ο τραπεζικός δείκτης, με την τάση των δεικτών πάντα θετική.

 

Όσον αφορά τέλος τις διεθνείς αγορές, οριακές μεταβολές από το πρωί, με τον DAX στο -0,13%.

 

 

 

Σχόλια για ΤΕΝΕΡΓ, Γεκτερνα, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής…. Με κέφια από το ξεκίνημα η ΤΕΝΕΡΓ (12,04 ευρώ. +2,73%), με την τάση της μετοχής, έχοντας βάλει πλάτη τις τελευταίες ημέρες τα επίπεδα των 11,70 – 11,50 ευρώ να συνεχίζει να βελτιώνεται. Στόχος πλέον οι πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 12,30 – 12,40 ευρώ, που μόνο μετά από διάσπαση τους μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρως θετική τάση….

 

Κέρδη 2,38% και την άλλη του ομίλου, την Γεκτερνα (9,88 ευρώ), που εδώ τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα, αφού με βάση την παραμονή υψηλότερα των 9,60 – 9,40 ευρώ, η τάση είναι πλήρως θετική….

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής η μετοχή της Motor Oil (14,52 ευρώ, -2,16%), λόγω όμως της αποκοπής τα μερίσματα 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί πως με βάση την παραμονή υψηλότερα των 14,40 – 14,20 ευρώ, η τάση είναι πάντα πλήρως θετική, με στόχο την επαναπροσέγγιση των αντιστάσεων στα 14,90 – 15,00 ευρώ…

 

Με μικρή πτώση ο Ελλάκτωρ (1,354 ευρώ, -0,29%), με τα βλέμματα στραμμένα στις διαμάχες των μετόχων, οι οποίες όπως έχουμε πάρα πολλές αναφέρει στο GFF, θα πρέπει να σταματήσουνε, για το καλό όλων των πλευρών και συνολικά το συμφέροντα της εισηγμένης. Διαγραμματικά, είναι χρήσιμο να έχουμε επιστροφή υψηλότερα των 1,37 – 1,39 ευρώ, για να καταστεί και πάλι θετική η τάση και κυρίως να απομακρυνθεί το σενάριο πτώσης μέχρι τις επόμενες που ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 1,27 – 1,29 ευρώ…

 

05/11/21

 

 

Attica Bank – Εγκρίθηκε η ΑΜΚ έως 240 εκατ. ευρώ …. Στα 0,20 ευρώ η τιμή, με πλήρες dilution των παλαιών μετόχων

 

Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα περάσει σύντομα στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, στη βάση πρότασης που έχουν υποβάλει από κοινού ΤΜΕΔΕ και Ellington.

 

Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν έως 1.200.000.000 νέες, κοινές, άυλες, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης τα 0,20 ευρώ εκάστη.
 
Η ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας.
 
Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν με αναλογία 49,5265161872259 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της τράπεζας.
 
Η πρόταση ιδιωτικοποίησης
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΜΕΔΕ από κοινού με τον επενδυτικό όμιλο Ellington υπέβαλαν πρόταση που έχει γίνει κατ΄ αρχήν δεκτή από την Attica Bank.
 
Αυτή προβλέπει πως οι παλαιοί μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) θα καλύψουν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και σε δεύτερο χρόνο η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα μέσω έκδοσης νέων τίτλων για την άντληση επιπλέον 150 εκατ. ευρώ περίπου.
 
Συμμετοχή σε αυτή τη δεύτερη φάση θα έχει τόσο η Ellington, όσο και ο ινδικός όμιλος Hinduja Group, που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην τράπεζα.
 
Εκτιμάται ότι οι ξένοι επενδυτές θα εισφέρουν συνολικά έως 180 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσουν τον έλεγχο του management.
 
Η ανακοίνωση της τράπεζας
 
Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια της από 03.11.2021 ανακοίνωσής της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή του στις 05.11.2021, δυνάμει της εξουσιοδότησης που του παρασχέθηκε με τις από 07.07.2021 και 15.09.2021 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, ενέκρινε τα παρακάτω:
 
(i)             Την  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, κατά ποσό έως  240.000.000 Ευρώ (η «Αύξηση»), με την έκδοση έως 1.200.000.000 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 Ευρώ εκάστης (οι «Νέες Μετοχές»), με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018.
 
(ii)           Tον ορισμό της τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών σε 0,20 Ευρώ ανά Νέα Μετοχή (η «Τιμή Διάθεσης»).
 
(iii)          Να μην εκδοθούν κλάσματα των Νέων Μετοχών και οι Νέες Μετοχές που θα προκύψουν από την Αύξηση να δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης (01.01.2021-31.12.2021) και εφεξής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το Καταστατικό της Τράπεζας, εφόσον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για την εν λόγω χρήση και, επιπλέον, εφόσον οι Νέες Μετοχές έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων που προσδιορίζονται μέσω του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η εταιρία «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρία», κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος απόληψης μερίσματος.
 
(iv)          Η προθεσμία καταβολής της Αύξησης να μην υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την ημέρα καταχώρισης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 4548/2018.
 
(v)           Η προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του Ν. 4548/2018, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκατεσσάρων (14) ημερών. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date), η ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και η ημερομηνία λήξης της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα οριστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
(vi)          Δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα έχουν:
 
(α)     όλοι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της Τράπεζας στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων που διαχειρίζεται η «Ελληνικά Χρηματιστήρια  Α.Ε.» (η Ε.Χ.Α.Ε. πρώην κεντρικό αποθετήριο Αξιών) κατά την ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date), σύμφωνα με το άρθρο 5.2 του Κανονισμού του Χ.Α., εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο άσκησής τους,
 
(β)     όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
(vii)        Σε περίπτωση που μετά την εμπρόθεσμη άσκηση ή απόσβεση των δικαιωμάτων προτίμησης υπάρχουν αδιάθετες Νέες Μετοχές (οι «Αδιάθετες Μετοχές») αυτές να διατεθούν στην Τιμή Διάθεσης, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
(viii)      Την κατ’ άρθρο 22 παρ. 1 και 2 του Ν. 4706/2020, καθώς και την παράγραφο 4.1.3.13.2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα δημοσιευθεί σύμφωνα με το Νόμο.
 
(ix)          Την παροχή εξουσιοδότησης σε στελέχη της Τράπεζας να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και εκπροσωπούν την Τράπεζα ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποβολή και έγκριση ενημερωτικού δελτίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1129, για την προσφορά και εισαγωγή των Νέων Μετοχών στο Χ.Α., καθώς και ενώπιον κάθε άλλης αρμόδιας αρχής για την υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την Αύξηση.
 
(x)            Την αντίστοιχη με τα ανωτέρω τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, για την αποτύπωση της σχετικής μεταβολής του μετοχικού της κεφαλαίου.
 
Περαιτέρω πληροφορίες για την Τράπεζα, τις Νέες Μετοχές και την Αύξηση θα περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο, που συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2017, των κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμών (ΕΕ) 2019/979 και 2019/980 της Επιτροπής της 14ης Μαρτίου 2019, τις εφαρμοστέες διατάξεις του Ν. 4706/2020 και τις εκτελεστικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως ισχύουν, που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την έγκριση και διάθεση του οποίου το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση.
 
Η Τράπεζα περαιτέρω ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά την ίδια συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακήρυξε προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή εκ των επενδυτών που είχαν υποβάλλει σχετικές προσφορές στο στάδιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και αποφάσισε όπως συνεχιστούν, με τη συνδρομή των χρηματοοικονομικών συμβούλων της Τράπεζας, «AXIA Ventures Group Ltd» και «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.», οι συζητήσεις με αυτόν προκειμένου να διερευνηθεί συμμετοχή του στην Αύξηση και στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.
 

 

Προβληματίζει το Χ.Α. μέχρι στιγμής, με ελεγχόμενες απώλειες και στόχο την παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων…

 

Ελεγχόμενες απώλειες, οι οποίες βέβαια κατά διαστήματα πάνε να ξεφύγουνε, καταγράφονται στο Χ.Α. την Παρασκευή το πρωί, με το ΓΔ στις 12:28 στο -0,70% (στις 902,12 μονάδες), έχοντας βρεθεί πριν από λίγο και -0,90%, με την εικόνα να προβληματίζει, με το μεγάλο στόχο να είναι φυσικά η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων, κάτι το οποίο συνεχίζει να επιτυγχάνεται … Και παράλληλα με την παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων. ο δείκτης να κρατήσει την επαφή με τα κρίσιμα επίπεδα των 910 μονάδων, τη σημαντική αντίσταση η διάσπαση της οποίας είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος στην αναζήτηση του θετικού σεναρίου.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,86% ο FTSE 25 και μεγαλύτερες απώλειες 1,33% οι τράπεζες.

 

Αναφορικά με τις διεθνείς αγορές, ηρεμία από το πρωί και οριακές μεταβολές. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή με οριακά κέρδη 0,09% ο DAX…

 

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ

 

Και μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο η μετοχή της ΔΕΗ (9,645 ευρώ, +1,53%), με φόντο την επιτυχημένη ΑΜΚ και είναι αλήθεια, με εμφανείς προσπάθειες ξένων – διεθνών επενδυτών, να κρατήσουνε την τιμή σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, μέχρι να μπούνε τα νέα κομμάτια….

 

Με κέρδη και η ΑΡΑΙΓ (5,15 ευρώ, +0,78%), που χωρίς να μας εκπλήσσει συνεχίζει να κινείται μεταξύ πολύ ισχυρών στηρίξεων (5,00-  4,90 ευρώ, δεν πρέπει να χαθούνε, γιατί θα χαλάσει η τάση) και πολύ ισχυρών αντιστάσεων (5,30 – 5,40 ευρώ, η διάσπαση τους θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend).

 

Με απώλειες η Πειραιώς από την άλλη, στα 1,439 ευρώ, -1,98%, με την τάση της μετοχής να είναι πάντα αρνητική, μέχρι να έλθει μια πολύ ισχυρή αντίδραση, η οποία θα ξυπνούσε τη μετοχή.

 

Με πτώση 1,73% και ο Μυτιληναίος, στα 15,30 ευρώ, με τη μετοχή να γυρίζει και πάλι στις πολύ ισχυρές στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 15,20 – 15,40 ευρώ. Καθοριστικές στηρίξεις οι οποίες είναι αρκετά χρήσιμο να μη χαθούνε…

 

04/11/21

 

Ηρεμία και σήμερα …. Με χαμηλό τζίρο … Και στόχο τη διάσπαση της αντίστασης στις 910 μονάδες…

 

Μια ήρεμη συνεδρίαση έχει από το πρωί της Πέμπτης το Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:13 στις 910,41 μονάδες, με νέα κέρδη 0,25%, με χαμηλές συναλλαγές (15εκ ευρώ ο καθαρός τζίρος). Και αν και είναι αλήθεια πως η εικόνα της αγοράς δεν πείθει, το ότι βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο είναι ο στόχος, με την αγορά πλέον να κυνηγάει τη διάσπαση της οριστικής αντίστασης στις 910 μονάδες, ένας στόχος που υπάρχει εδώ και καιρός. Μια διάσπαση η οποία θα έβαζε την αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,28% ο FTSE 25, στις 2.205,81 μονάδες, καθώς και με οριακές απώλειες 0,03% ο τραπεζικός δείκτης, με την τάση του δείκτη να είναι πάντα θετική.

 

Όσον  αφορά τις διεθνείς αγορές, θετικό κλίμα από το πρωί, με τον DAΧ να πιάνει σήμερα τις 16.000 μονάδες, με νέα ιστορικά υψηλά … τις 16.029,78 μονάδες ….

 

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, με κέρδη 2,13% η ΔΕΗ (9,60 ευρώ), με την ΑΜΚ να ολοκληρώνεται σήμερα, με επιτυχία. Και όπως φυσικά έχουμε γράψει στο GFF. Μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών, θα γίνουνε προσπάθειες η τιμή να κρατηθεί σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα….

 

Με κέρδη 1,51% και η ΕΕΕ (30,18 ευρώ), η οποία την Τετάρτη είχε βρεθεί στις πρώτες θέσεις της πτώσης. Αν υπάρχει ένας στόχος, αυτός είναι η μετοχή να καταφέρει να σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 29,80 – 30,00 ευρώ ή στη χειρότερη να κρατήσει την επαφή με αυτά τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα.

 

Από την άλλη πλευρά και πάντα στον FTSE 25. Με πτώση η ΕΧΑΕ (3,74 ευρώ, -0,66%), θυμίζοντας πως οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 3,70 - 3,90 ευρώ είναι πολύ ισχυρές και δύσκολο να διασπαστούνε, χωρίς τη συνδρομή ενός συνολικά καλού κλίματος στο Χ.Α.

 

Με πτώση 0,55% και ο ΟΤΕ (15,42 ευρώ), επαναλαμβάνοντας αυτό που καιρό γράφουμε …. Πως αν και η μετοχή έχει το έκτακτο μέρισμα μέσα της, κάτι το οποίο βγάζει αγοραστές. Η τάση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με ανάγκη άμεσης αντίδρασης και τουλάχιστον προσέγγισης των αντιστάσεων στα επίπεδα των 15,90 – 16,00 ευρώ, για να αποφευχθεί μια πτώση σε επίπεδα χαμηλότερα των 15,00 ευρώ.

 

03/11/21

 

Να κρατήσει τα κέρδη το ζητούμενο για το Χ.Α. ….

 

Κέρδη καταγράφονται από το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται μέχρι και +0,75%, κέρδη τα οποία σταδιακά μειώνονται κατά τα τελευταία λεπτά, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 13:04 στις 907,94 μονάδες, με άνοδο 0,38% και με μεγάλο στόχο να κρατήσει τα κέρδη και αν δυνατόν να κινηθεί υψηλότερα, με μεγάλο στόχο από εδώ και πέρα τις αντιστάσεις στις 910 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα είναι ένα ακόμη βήμα για να μιλήσουμε για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της τάσης, μετά από πολλούς μήνες συσσώρευσης της αγοράς.
 
Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 1,1% οι τράπεζες, με τη διαγραμματική εικόνα του τραπεζικού δείκτη να είναι πάντα θετική. Με άνοδο 0,47% ο FTSE 25, στις 2.195,94 μονάδες.
 
Την ίδια ώρα, ηρεμία από το πρωί στις διεθνείς αγορές, με τον DAX αυτή τη στιγμή στο -0,06%....

 

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΟΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο η μετοχή της ΔΕΗ, στα 9,53 ευρώ, +2,75%, με τα πράγματα στην ΑΜΚ να εξελίσσονται καλά και τους εμπλεκόμενους ξένους επενδυτές, να κρατάνε την τιμή όσο πιο ψηλά γίνεται, για ευνόητους λόγους και μέχρι να μπούνε οι νέες μετοχές.
 
Με άνοδο 1,67% (2,795 ευρώ), συνεχίζεται η καλή εικόνα για την ΕΤΕ, με την τάση να είναι πλήρως θετική και την αγορά να παίζει σε μεγάλο βαθμό και το πολύ πιθανό σενάριο εισόδου της μετοχής σε μεγάλο MSCI….
 
Από την άλλη πλευρά και με μερίδα επενδυτών να μη φαίνεται να ενθουσιάζεται με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε σήμερα, πρώτη σε πτώση από τον FSTE 25 η ΕΕΕ (29,75 ευρώ, -2,62%), με την πτώση αυτή, δεδομένου ότι η μετοχή έχει στάθμιση 10% στους βασικούς δείκτες, να επηρεάζει συνολικά την πορεία της αγοράς.
 
Με πτώση 0,45% και ο ΟΤΕ (15,42 ευρώ), επαναλαμβάνοντας αυτό που συνεχώς γράφουμε στο GFF, πως παρά την επερχόμενη αποκοπή του έκτακτου μερίσματος (κάτι το οποίο πάντα βγάζει αγοραστές), με βάση την παραμονή χαμηλότερα των 15,80 – 16,00 ευρώ, η τάση συνεχίζει να επιδεινώνεται ….
 

02/11/21

 

Οριακές απώλειες σε μια ήρεμη συνεδρίαση μέχρι στιγμής στο Χ.Α.

 

Σε μια σε γενικές γραμμές ήρεμη συνεδρίαση από το ξεκίνημα της ημέρας, με τα βλέμματα φυσικά στραμμένα στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, πρώτη ημέρα των εγγραφών, οριακές απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι της Τρίτης, με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:32 στις 902,76 μονάδες, -0,27%, με καθαρό τζίρο τα 12,4εκ ευρώ. Και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο για το Χ.Α., αυτό είναι πάντα η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων, έτσι ώστε να συντηρηθεί το θετικό σενάριο, με επόμενο στόχο την αντίσταση στις 910 μονάδες ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,32% ο FTSE 25, στις 2.180,80 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,53%.

 

Την ίδια ώρα, ηρεμία και μικρά κέρδη από το ξεκίνημα για την Ευρώπη, με τον DAX στο +0,44%.....

 

 

 

Σχόλια για ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ

 

Συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια αντίδρασης στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ (7,415 ευρώ, +1,37%), με μεγάλο στόχο την επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 7,40 – 7,30 ευρώ, η βάση για να αρχίσουμε να μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση της τάσης.

 

Με ζητούμενο να μη γυρίσει η μετοχή στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, όπως συνέβη χθες. Με άνοδο 0,79% η Jumbo, στα 12,72 ευρώ, με την τάση να είναι επιβαρυμένη και με ανάγκη πάντα μεγάλης αντίδρασης και επιστροφής, έστω στα όρια των 13,30 – 13,50 ευρώ.

 

Με πτώση 2,33% από την άλλη πλευρά η ΑΡΑΙΓ, στα 5,04 ευρώ, με μεγάλη ανάγκη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα επίπεδα των 5,00 – 4,90 ευρώ, μια απώλεια που θα οδηγούσε σε ουσιαστική επιβάρυνση της μακροπρόθεσμης τάσης.

Στα 15,38 ευρώ ο Μυτιληναίος, -1,98%, με την τάση πάντως να παραμένει θετική, όσο δε χάνονται οι στηρίξεις στα επίπεδα των 15,40 – 15,20 ευρώ…

 

01/11/21

 

 

01/11/21

 

 

Καλά κέρδη από το πρωί στο Χ.Α. …… με το ΓΔ και πάλι υψηλότερα των 900 μονάδων …

 

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινάει μέχρι στιγμής το Νοέμβριο, με την αγορά, μετά και την πτώση της Παρασκευής, να έχει ξεκινήσει από το πρωί με κέρδη (+1,04%, στις 907,37 μονάδες), με το ΓΔ να έχει επιστρέψει υψηλότερα των 900 μονάδων, με στόχο από εδώ και πέρα την παραμονή υψηλότερα αυτών των επιπέδων, έτσι να δουλέψει και άλλο η αγορά το σενάριο της διάσπασης της ισχυρής αντίστασης στις 910 μονάδες, με την αγορά, μετά από μήνες συσσώρευσης να μπαίνει και πάλι σε ανοδικό trend …. Και το ακόμη πιο ευχάριστο είναι πως η αγορά πηγαίνει από αύριο μέχρι και Πέμπτη σε μια μεγάλη ΑΜΚ της ΔΕΗ (μέχρι 1,35δις ευρώ, με ενδείξεις ότι μένουμε μόνο στις επιπτώσεις της συνεδρίασης της Παρασκευής).

 

Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 1,95% από το πρωί οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 592,61 μονάδες, με την τάση πλήρως θετική. με άνοδο 1,24% ο FTSE 25, στις 2.198,04 μονάδες.

 

Την ίδια ώρα, θετικό το κλίμα από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX στο +0,86%.

 

 

 

Σχόλια για ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΟΛΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές και μετά τα μεγάλα πακέτα που έγιναν την Παρασκευή, με ενδείξεις πως τελείωσε ο ξένος πωλητής. Πρώτη σε άνοδο η ΛΑΜΔΑ μέχρι στιγμής (7,33 ευρώ, +3,24%), με ανάγκη διαγραμματικά  η μετοχή να επιστρέψει υψηλότερα των 7,30 – 7,40 ευρώ ή στη χειρότερη να κρατήσει η μετοχή την επαφή με αυτά τα επίπεδα για αν απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της τάσης….

 

Με κέρδη 3,17% και η ΕΥΡΩΒ, σε νέα υψηλά και τη μετοχή να δείχνει πως διασπάει πλέον οριστικά τις αντιστάσεις στα 0,90 – 0,91 ευρώ, μπαίνοντας σε ένα νέο ανοδικό trend, με επόμενο στόχο τα 0,95 και 1,00 – 1,02 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά και με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει αύριο, λογικές οι όποιες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ (9,19 ευρώ, -1,97%). Θυμίζουμε πως το προτεινόμενο εύρος τιμών είναι 8,50 με 9,00 ευρώ!!! με την αντληθέντα κεφάλαια να είναι πιθανό να φτάσουνε μέχρι και τα 1,35δις ευρώ!!

 

Έχοντας προς στιγμήν την 6η σερί πτωτική συνεδρίαση, με απώλειες 1,43% ο ΟΛΠ, στα 17,94 ευρώ, με τη διαγραμματική εικόνα να έχει επιδεινωθεί και τη μετοχή να χρειάζεται άμεσα αντίδραση. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σημαντικής επιδείνωσης της τάσης και πτώσης μέχρι τα 7,20 – 7,30 ευρώ (επόμενες μακροπρόθεσμες στηρίξεις)!!

 

29/10/21

 

Στα 80 δολάρια μέσο όρο βλέπουν την τιμή πετρελαίου έως τα τέλη του έτους

 

Οι τιμές πετρελαίου θα διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια κατά μέσο όρο έως το τέλος του έτους, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες και οι υψηλότεροι λογαριασμοί αερίου ενθαρρύνουν τη στροφή στο αργό για παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, με τη συμμετοχή 41 αναλυτών και οικονομολόγων, η τιμή του πετρελαίου brent αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στα 70,89 δολάρια το βαρέλι το 2021, η υψηλότερη πρόβλεψη για το έτος από τον Απρίλιο του 2019.
 
Όπως αναφέρει το Reuters, η τιμή είναι χαμηλότερη από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι που ορισμένοι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν, ενώ από τις αρχές του έτους η τιμή έχει κατά μέσο όρο διαμορφωθεί στα 69,52 δολάρια το βαρέλι.
 
Οι τιμές προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 80,92 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και στα 78,74 δολάρια το επόμενο τρίμηνο.
 
«Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τη στροφή από το φυσικό αέριο στα παράγωγα πετρελαίου», σχολίασε ο Μάθιου Σέργουντ, οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit. Ωστόσο αυτό μπορεί να αμβλυνθεί από τα μέσα του 2022 καθώς οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με την άντληση περισσότερου πετρελαίου, πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέβλεψαν ότι το αμερικανικό αργό θα διαμορφωθεί στα 68,62 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη πρόβλεψη για το 2021 από τον Μάρτιο του 2017. Προβλέπεται επίσης ότι κατά μέσο όρο θα φθάσει τα 78,06 δολάρια το τρέχον τρίμηνο και τα 75,68 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.
 
Oι τιμές πετρελαίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού αρχικά κατέγραφαν πτώση, γύρισαν σε άνοδο βρίσκοντας στήριγμα στις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή του. Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στα 84,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού άγγιξε τα 82,92 δολάρια. 
 

Με τα βλέμματα και στην ΑΜΚ της ΔΕΗ και εν μέσω πιέσεων και στην Ευρώπη … Πιέσεις σήμερα στο Χ.Α.. …

 

Με μέτριο τζίρο (16εκ ευρώ ο καθαρός στις 12:35) πιέσεις καταγράφονται σήμερα στο Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται ουσιαστικά από το ξεκίνημα της ημέρας σε αρνητικό πρόσημο και τις απώλειες σιγά – σιγά να αυξάνονται, με το ΓΔ να βρίσκεται στο -0,94% (χαμηλό ημέρας), με φόντο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, ο DAX βρίσκεται στο -0,85%, με τους επενδυτές να μην πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της Κ. Λαγκάργκ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σημαντικές πιέσεις υπάρχουνε και στα ομόλογα της Ευρώπης.

 

Βέβαια και πέραν των πιέσεων στην Ευρώπη, σε τελική ευθεία μπαίνει και η ΑΜΚ της ΔΕΗ, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται αν ανοίξει την ερχόμενη Τρίτη – Τετάρτη, μην αποκλείοντας να υπάρχουν, έστω και κάποιες περιορισμένες πωλήσεις, ενόψει και της συγκεκριμένης ΑΜΚ…

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 1,13% ο FTSE 25, με τον τραπεζικό δείκτη στο -1,41%.

 

 

 

Σχόλια για ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια μετοχή βρίσκεται σε θετικό πρόσημο, ο Τιτάνας (15,10 ευρώ, +0,27%), με πρώτο ζητούμενο την παραμονή υψηλότερα των 15,00-  14,90 ευρώ και μετά αν είναι εφικτό με αυτή τη βάση, η μετοχή να διασπάσει κάποια στιγμή τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 15,20 – 15,40 ευρώ, αν και για μια τέτοια κίνηση, απαιτείται η συνδρομή ενός καλού χρηματιστηρίου….

 

Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (7,57 ευρώ), με αγωνία πάντα να μη χαθούνε οι καθοριστικές στηρίξεις (με αυτές συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση) στα επίπεδα των 7,50 – 7,40 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, πρώτη σε πτώση (μεταξύ των μετοχών του FTSE 25), ο ΟΠΑΠ (13,45 ευρώ, -2,39%), μετά την καλή εικόνα των προηγούμενων ημερών και με την τάση να είναι πάντα θετική, όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 13,40 – 13,20 ευρώ.

 

Πτώση 2,12% και η Βιοχάλκο στα 4,385 ευρώ, με ζητούμενο εδώ να μη χαθεί η επαφή με τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 4,40 – 4,50 ευρώ, στις οποίες παλινδρομεί η μετοχή εδώ και καιρό….

 

27/10/21

 

Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με το Reuters, η αρχική εκτίμηση της τιμολόγησης διαμορφώνεται στην περιοχή του 4%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι έντονο καθώς η ζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται πως το ομόλογο θα είναι της κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). 

Η τράπεζα έδωσε σχετική εντολή για την αναδοχή του τίτλου σε BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Ο τίτλος  θα είναι εξαετούς διάρκειας και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B από τη Moody’s και την S&P.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί η τράπεζα Πειραιώς και μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% νέα «πράσινα» δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. 

1,5 δισ. ευρώ τα πράσινα δάνεια  

Η Τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο πράσινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και όπως είχε επισημάνει στο πλαίσιο του 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, που διοργάνωσε η «Καθημερινή» η Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, IR & ESG της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρυσάνθη Μπερμπάτη, «η  αγορά πράσινων ομολόγων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, καθώς ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και τις επενδύσεις σε περιουσιακά  στοιχεία και έργα φιλικά προς το περιβάλλον».

Η προσφυγή της Τράπεζας στις αγορές για την έκδοση του πράσινου ομολόγου στοχεύει στην κάλυψη του ενδιάμεσου στόχο του 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που έχει θέσει  το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). Ο ενδιάμεσος στόχος έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της Τράπεζας και πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025. 

 

26/10/21

 

 

Αν και με χαμηλό τζίρο, το παλεύει το Χ.Α. ….. Πρώτος στόχος πάντα η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων…

 

Μετά και τα όσα έγιναν τη Δευτέρα και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα, μια ήρεμη συνεδρίαση, με μικρά κέρδη, έχει το Χ.Α. από το ξεκίνημα της Δευτέρας, με το ΓΔ στις 12:34 να βρίσκεται στις 905,37 μονάδες, 0,47%. Να σημειωθεί πως ο τζίρος είναι χαμηλός 12,3εκ ευρώ ο καθαρός, κάτι το οποίο καθιστά και πάλι το δεύτερο μισό και ειδικά τις τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος ως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνεδρίασης, κατά το οποίο η μεταβλητότητα αυξάνεται πάρα πού. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος στόχος είναι η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων, ένας στόχος που φαίνεται ως κάτι παραπάνω από εφικτό να επιτευχθεί, όχι μόνο σήμερα, αλλά και τις επόμενες συνεδριάσεις.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,58% ο FTSE 25, στις 2.190,33 μονάδες, με τον FTSE Mid Term στις 2.190,33 μονάδες, +0,43%.

 

Και όλα αυτά σε μια ανοδική συνεδρίαση από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX αυτή τη στιγμή σχεδόν στο +1%.

 

Σχόλια για Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάνας, ΕΛΠΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και τον FTSE 25, πρώτη σε άνοδο η μετοχή της Μυτιληναίος (15,72 ευρώ, +1,42%), με φόντο τα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στο 9μηνο. Και με την τάση, με βάση την παραμονή υψηλότερα των 15,20 – 15,30 ευρώ να είναι και πάλι πλήρως ανοδική.

 

Με άνοδο 1,20% και η Jumbo, στα 12,97 ευρώ, η οποία πάντως δεδομένης της διαγραμματικής επιβάρυνσης δεν αρκεί. Μεγάλη ανάγκη να έχουμε περαιτέρω ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 13,30 – 13,50 ευρώ, με την τάση διαφορετικά να παραμένει επιβαρυμένη, με κίνδυνο κατακόρυφης πτώσης.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα και χωρίς σε καμία περίπτωση να μας εκπλήσσει, συνεχίζοντας να βρίσκει σημαντικά προβλήματα στις αντιστάσεις στα 15,20 – 15,40 ευρώ πρώτη σε πτώση (αν αι οριακή) η μετοχή του Τιτάνα (15,14 ευρώ, -0,66%).

 

Με παρόμοιες απώλειες και ο Ελλάκτωρ (1,409 ευρώ, -0,49%), με ζητούμενο εδώ μια παραμονή υψηλότερα των 1,37  - 1,39 ευρώ, για να μη χαλάσει και πάλι η τάση της μετοχής.

 

 

Στις αγορές με πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς

 

Στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει σήμερα ή το αργότερο αύριο Τετάρτη. Η έκδοση θα είναι ύψους έως 500 εκατ. ευρώ και το ομόλογο θα είναι της κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). Η τράπεζα έδωσε σχετική εντολή για την αναδοχή του τίτλου σε BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Ο τίτλος  θα είναι εξαετούς διαρκείας και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B από τη Moody’s και την S&P.

 

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί η Τράπεζα Πειραιώς και μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% νέα πράσινα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. Η τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο πράσινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και όπως είχε επισημάνει –στο πλαίσιο του 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, που διοργάνωσε η «Καθημερινή»– η επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, IR & ESG της Τράπεζας Πειραιώς Χρυσάνθη Μπερμπάτη, «η  αγορά πράσινων ομολόγων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, καθώς ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και τις επενδύσεις σε περιουσιακά  στοιχεία και έργα φιλικά προς το περιβάλλον».

 

Η προσφυγή της τράπεζας στις αγορές για την έκδοση του πράσινου ομολόγου στοχεύει στην κάλυψη του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις Ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που έχει θέσει  το Ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). Ο ενδιάμεσος στόχος έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της τράπεζας και πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025.  

 

Να σημειωθεί ότι εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 1,4 δισ. ευρώ, που ολοκλήρωσε ο όμιλος Πειραιώς στα τέλη Απριλίου, η τράπεζα έχει αντλήσει επίσης μέχρι σήμερα 900 εκατ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων Tier II και άλλα 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1. Η πρώτη έκδοση ομολόγου Tier II πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019  και τιμολογήθηκε στο 9,75% και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020 και τιμολογήθηκε στο 5,5%, ενώ ο τίτλος ΑΤ1, τίτλος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τιμολογήθηκε στο 8,75%.

 

Πρόσφατα η Moody’s επικαιροποίησε τη βαθμολογία των senior preferred ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς στο «Caa1» και τις προοπτικές των καταθέσεων σε «B3» από «Caa2». Οπως είχε επισημάνει στην τελευταία έκθεσή του ο διεθνής οίκος, οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η ποιότητα του ενεργητικού της βελτιωθεί σημαντικά σύμφωνα με το σχέδιο μετασχηματισμού Sunrise, που περιλαμβάνει δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ (ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου) και 3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει υλοποιήσει σημαντικό μέρος των δεσμεύσεών της για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν (ο αντίστοιχος δείκτης NPE μειώθηκε στο 23% έναντι 45% στις 31 Δεκεμβρίου 2020). Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συναλλαγών, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.  

 

22/10/21

 

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το καζίνο στο Ελληνικό

 

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατακύρωσης για το Καζίνο Ελληνικού ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, η ΕΕΕΠ προέβη στην τροποποίηση της οριστικής κατακύρωσης του έργου «Παραχώρηση Άδειας Λειτουργίας Επιχείρησης Καζίνο (ΕΚΑΖ) ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά», στην Ένωση Εταιριών με τον διακριτικό τίτλο ATHENS IRC, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της αρχικής Αναδόχου INSPIRE ATHENS, λόγω των μεταβολών που επήλθαν στη μετοχική σύνθεσης της τελευταίας. Παράλληλα, η ΕΕΕΠ προέβη και σε ορισμένες ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις του σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης για το συγκεκριμένο έργο, οι οποίες είχαν ήδη συμφωνηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα.

 

Οι σχετικές αποφάσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συμπληρωματικά στο περιεχόμενο του φακέλου που είχε αποσταλεί ήδη από τις 8.3.2021, για την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου. Η ΕΕΕΠ, τα στελέχη και οι αρμόδιοι συνεργάτες της, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να παράσχουν την υποστήριξή τους στο έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου, η οποία θα σημάνει και τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα στην αξιοποίηση της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Lamda Development, «με τη δημιουργία της συμμαχίας των καλύτερων», όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

 

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επίσημες παρουσιάσεις των επιμέρους έργων, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό η ζήτηση για το μέρος που αφορά τις αστικές αναπλάσεις, τόσο από Έλληνες όσο και από διεθνείς ενδιαφερόμενους, έχει εντυπωσιάσει ακόμη και τα επιτελικά στελέχη της Lamda Development.

 

Κρατάει η αγορά και σήμερα … Με το τέλος της συνεδρίασης να αναμένεται όπως πάντα με ενδιαφέρον…

 

Σε μια θετική κατά μέσο όρο εβδομάδα, μια χαλαρή συνεδρίαση έχει μέχρι στιγμής την Παρασκευή το Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:47 να βρίσκεται στις 908,03 μονάδες, +0,28%, με μέτριο προς χαμηλό τζίρο, 14,4εκ ευρώ και με όλα να δείχνουνε πως η συνεδρίαση θα εξελιχθεί κάπως έτσι, τουλάχιστον μέχρι περίπου την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος, όπου παραδοσιακά η νευρικότητα του Χ.Α. αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος στόχος που είναι αφενός η παραμονή υψηλότερα των 900 μονάδων και παράλληλα, έστω η διατήρηση της επαφής με την επόμενη ισχυρή αντίσταση στις 910 μονάδες… Επιτυγχάνεται ….. Και στη βάση και των όσων αναφέρουμε στο GFF, η τάση παραμένει θετική, με την αγορά ανά πάσα στιγμή έτοιμη να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση.

 

 

 

Σχόλια για Γεκτερνα, ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ….

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής …. Με κέρδη 1,65% πρώτη σε άνοδο η μετοχή της Γεκτερνα, στα 9,87 ευρώ, +1,65%, με την εικόνα της μετοχής τελευταία να είναι αρκετά βελτιωμένη, με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 9,60 – 9,40 ευρώ…

 

Με καλά κέρδη και αυξημένο τζίρο από το πρωί ο ΑΔΜΗΕ (2,575 ευρώ, +1,38%), με το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα από εδώ και πέρα να είναι η διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 2,57 – 2,59 ευρώ. Και το ερώτημα είναι θα έχουμε διάσπαση και ένα νέο ανοδικό trend …. Ή θα έχουμε ένα μικρό pull – back προς τα επίπεδα των 2,50 – 2,52 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα. Μετά την πρόσφατη καλή εικόνα, πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής η ΜΟΗ (14,86 ευρώ, -1%), μια εικόνα πάντως που θεωρείται φυσιολογική, με την τάση να παραμένει πλήρως θετική. Να θυμίσουμε πως μετά το τελευταίο μίνι – ράλι της μετοχής, ο μεγάλος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 15,00 – 15,20 ευρώ, αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα πυροδοτούσε ένα νέο ράλι, με μεγάλα περιθώρια ανόδου, με βάση τη δομή των διαγραμμάτων της μετοχής…

 

Με οριακές απώλειες 0,77% ο Ελλάκτωρ (1,424 ευρώ), με την τάση πάντως να παραμένει πλήρως θετική, όσο η μετοχή μένει υψηλότερα των 1,40 – 1,38 ευρώ….

 

21/10/21

 

 

Ελεγχόμενες απώλειες μέχρι στιγμής, με το βασικό ζητούμενο να επιτυγχάνεται….

 

Μετά τις τελευταίες καλές συνεδριάσεις και χωρίς μέχρι στιγμής να τρομάζει, ελεγχόμενες απώλειες καταγράφονται από το πρωί της Τετάρτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 905,26 μονάδες, -0,32%, με τζίρο 14,5εκ, χαμηλότερος από τη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, κάτι το οποίο κρίνεται θετικά. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος της ημέρας είναι η αγορά, έστω να συντηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, αποφεύγοντας μια μεγαλύτερη πτώση, διατηρώντας την επαφή με την κρίσιμη αντίσταση στις 910 μονάδες, που είναι ο επόμενος στόχος αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα νέο ανοδικό trend. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η παραμονή υψηλότερα των 900 – 890 μονάδων. Και όσο αυτός επιτυγχάνεται, παραμένουμε, συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια….

 

 

 

Σχόλια για ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, με βαρίδι πάντα τις αυξημένες πιθανότητες η μετοχή της Jumbo να διαγραφή στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, πρώτη σε πτώση στον FTSE 25, στα 13,25 ευρώ, -1,34%. Και σε σχέση με τα όσα γράφουμε τις τελευταίες ημέρες στο GFF, ανησυχία πάντα από την παραμονή χαμηλότερα των 13,40 – 13,60 ευρώ….

 

Με πτώση 1% και η ΔΕΗ (9,40 ευρώ), φυσικά με τα βλέμματα πάντα στραμμένα στην ΑΜΚ η οποία πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία, με βασικό ερώτημα πάντα …. Ποιά θα είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η ΑΜΚ…..

 

Από την άλλη πλευρά, έχοντας τον τελευταίο καιρό κολλήσει στις αντιστάσεις στα 7,45 – 7,55 ευρώ … Με μικρά κέρδη η ΛΑΜΔΑ (7,49 ευρώ, +0,40%), που ψάχνει πάντα μια ισχυρή αντίδραση … μπας και ξυπνήσει και πάλι η μετοχή. Καθώς και να απομακρυνθεί από τα κρίσιμα επίπεδα των 7,40 – 7,30 ευρώ, η απώλεια των οποίων θα ήτανε μια αρκετά αρνητική εξέλιξη….

 

20/10/21

 

 

Συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά το Χ.Α., με μεγάλο στόχο να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι το τέλος και  η αγορά να παραμείνει υψηλότερα των 900 μονάδων…

 

Με πιο αυξημένο τζίρο από τις προηγούμενες ημέρες (23,4εκ ευρώ ο καθαρός στις 13:05) κάτι το οποίο και κρατάμε …. Θετικά συνεχίζει να εκπλήσσει το Χ.Α. και την Τετάρτη, με το ΓΔ να έχει επιστρέψει (πάντα μέχρι στιγμής), υψηλότερα των 900 μονάδων, στις 906,24 μονάδες, +0,81%, με καλή εικόνα σε όλο το ταμπλό, από επιλεγμένες μη- τραπεζικές μετοχές μέχρι τράπεζες που συνεχίζουνε να έχουνε μια κατά μέσο όρο καλύτερη εικόνα. Και ο στόχος φυσικά είναι διπλός. Ο βασικός να κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλους και την αγορά να παραμείνει υψηλότερα των 900 μονάδων και αν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, διασπώντας τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 910 μονάδων…. Και το λέμε αυτό, αφού με την αγορά να βρίσκεται στα όρια κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, ιδιαίτερα το τέλος της συνεδρίασης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον, με μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας ….Σε κάθε περίπτωση έχουμε μέχρι στιγμής μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, σε μια ήρεμη, με οριακές μεταβολές, ημέρα στις διεθνείς αγορές…

 

 

 

Σχόλια για ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΛΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, συνεχίζει η καλή εικόνα για την ΕΤΕ (2,664 ευρώ, +3,06%), με τη μετοχή να έχει σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 2,48 – 2,50 ευρώ. Και όπως έχουμε γράψει, όσο η μετοχή μένει υψηλότερα, η τάση παραμένει πλήρως θετική.

 

 Με ώθηση από την ανακοίνωση για αυξημένο μέρισμα, το προσπαθεί από το πρωί η Jumbo (13,36 ευρώ, +1,73%), με φανερό πάντως πως υπάρχει πωλητής, λόγω της αυξημένης πιθανότητας διαγραφής της μετοχής από την αναθεώρηση των δεικτών της MSCI. Διαγραμματικά, υπάρχει ανάγκη επιστροφής υψηλότερα των 13,40 – 13,60 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση μέχρι στιγμής στον FTSE 25, μόνο η μετοχή του ΟΤΕ (15,50 ευρώ, -0,03%), με την τάση της μετοχής να συνεχίσει να ζορίζεται, με ανάγκη αντίδρασης και προσέγγισης έστω των 15,90 – 16,00 ευρώ.

 

Με οριακές απώλειες και ο ΟΛΠ (18,78 ευρώ, -0,11%), επαναλαμβάνοντας (σε σχέση με σχόλια του GFF) πως ζητείται, τουλάχιστον, μια επιστροφή υψηλότερα των 19,10 – 19,20 ευρώ και εν συνεχεία, αν είναι εφικτό, να έχουμε επιστροφή υψηλότερα των 19,40 – 19,60 ευρώ. Όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα….

 

Jumbo: Αυξημένο μέρισμα κατά 25% για το 2021

 

Στην ανακοίνωση ότι το συνολικό μέρισμα το οποίο θα καταβληθεί από τον όμιλο για τη χρήση 2021 θα είναι προσαυξημένο κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο για το 2020 προχώρησε η Jumbo, μολονότι σημειώνει ότι το 2021, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της, εξελίσσεται σε "χαμένη χρονιά".

 

Πιο ειδικά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "ο Όμιλος Jumbo συνεχίζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον όπου, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος πρώτων υλών,  ενέργειας καθώς και το κόστος μεταφοράς αντί να βελτιώνονται, επιμένουν.  

 

Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μοιάζει να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της διοίκησης  ότι το 2021 θα είναι μία ακόμη χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα πρότυπα των JUMBO για  ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία του Ομίλου.  

 

Είναι επίσης εμφανές ότι οι επιβραδυντικοί παράγοντες, δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά  τους πρώτους μήνες του 2022, αντιθέτως πιθανότερη είναι η περαιτέρω χειροτέρευσή τους  κάνοντας και το 2022 ένα έτος το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί και αυτό σαν μία ακόμα  χαμένη χρονιά.  

 

Στόχος της διοίκησης των Jumbo σε αυτή τη συγκυρία είναι μέσω της κερδοφορίας και της  ισχυρής χρηματοοικονομικής της θέσης :  

 

1. να διαφυλάξει το μοντέλο της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά την  σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν επιλέγοντας μέχρι και την άρνηση  επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή  αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ μίας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή. 

 

2. να επιβραβεύσει τους μετόχους – συνεταίρους της για την στήριξη και εμπιστοσύνη  στην Εταιρεία και την Διοίκησή της προκαταβάλοντας, με την μορφή έκτακτης  χρηματικής διανομής, το σύνολο του μερίσματος που αντιστοιχεί για τη χρήση του  2021 και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με το 2020, μένοντας πιστή στην δέσμευσή  της για χρηματική διανομή ακόμη και σε χαμένες χρονιές .  

 

Υπενθυμίζεται ότι για το 2021, ο Όμιλος προχώρησε τον Ιούλιο σε έκτακτη χρηματική  διανομή μικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή ως προκαταβολή του μερίσματος για τη  χρήση του 2021. 

 

Καθώς διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η διοίκηση θα προχωρήσει σε επιπλέον  χρηματική διανομή μικτού ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή σε δύο ισόποσες δόσεις των 0,15  ευρώ ανά μετοχή στις 26 Νοεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου αντίστοιχα..

 

Κατά συνέπεια το συνολικό μικτό ποσό που θα έχει καταβληθεί στους μετόχους έναντι των  κερδών της χρήσης 2021, ανέρχεται σε μικτό ποσό 0,77 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο  κατά 25% σε σχέση με το 2020, το οποίο ανήλθε σε ποσό 0,615 ευρώ ανά μετοχή". 

 

19/10/21

 

 

«All time classic» το Χ.Α. …. Οριακές μεταβολές και χαμηλό τζίρο, με το ενδιαφέρον να αναμένεται στο τέλος….

 

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με το Χ.Α. το μεσημέρι της Τρίτης να βρίσκεται σε οριακά θετικό πρόσημο, στις 893,77 μονάδες, +0,28%, με το τζίρο να βρίσκεται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, μόλις 12εκ ευρώ ο καθαρός. Και με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη ΓΣ της ΔΕΗ, όπου αναμένεται να εγκριθεί η ΑΜΚ (ωστόσο δε θα πρέπει να αναμένουμε σήμερα αποκαλύψεις για την τιμή της ΑΜΚ), όλα δείχνουνε πως η συνεδρίαση θα εξελιχθεί έτσι άνευρη περίπου μέχρι την τελευταία ώρα, όπου το συνηθίζει το Χ.Α. σε τόσο βαρετές συνεδριάσεις να δείχνει πιο ζωηρό, με κίνηση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με τις δημοπρασίες κλεισίματος (17:00-17:10) να έχουνε τη δική τους πολύ μεγάλη σημασία.

 

Να σημειωθεί πως παρόμοιο κλίμα υπάρχει και στην Ευρώπη, με τον DAX να είναι αυτή τη στιγμή flat (+0,04%), με ελάχιστο τζίρο, μόλις 13εκ ευρώ….

 

 

 

Σχόλια για ΒΙΟ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής. Μετά τη χθεσινή πτώση, πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής από τον FTSE 25 η Βιοχάλκο (4,415 ευρώ, +1,26%), με στόχο για τη μετοχή μια επιστροφή υψηλότερα των 4,40 – 4,50 ευρώ για να ηρεμήσει η διαγραμματική εικόνα της μετοχής και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας σημαντικής επιδείνωσης της τάσης.

 

Με άνοδο 1,18% ο ΟΤΕ (15,48 ευρώ), ο οποίος κατά τις τελευταίες ημέρες είχε πιεστεί, με τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής να επιδεινώνεται και το ζητούμενο να είναι μια αντίδραση, για να ηρεμήσει κάπως η τάση.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα, πρώτη σε πτώση η μετοχή της Σαράντης (8,83 ευρώ, -0,56%), με τη μετοχή να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη συσσώρευση στα όρια των 8,80 – 9,00 ευρώ, εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

 

Με μικρή πτώση 0,53% και ο ΟΛΠ (18,78 ευρώ, -0,53%), που ζητείται, τουλάχιστον, μια επιστροφή υψηλότερα των 19,10 – 19,20 ευρώ και εν συνεχεία, αν είναι εφικτό, να έχουμε επιστροφή υψηλότερα των 19,40 – 19,60 ευρώ. Όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα….

 

18/10/21

 

 

ΕΚΤ: Μελετά μεγαλύτερη ευελίξια στις αγορές ομολόγων μετά το πρόγραμμα πανδημίας

 

Eλπίδες για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο, δημιουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να εφαρμόσει ευέλικτα κριτήρια στα προγράμματα αυτά.

 

Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα παρόλο που αυτά δεν διαθέτουν την απαραίτητη επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Ωστόσο φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΚΤ να έχει καταλήξει επι της αρχής, για την υιοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι FT η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να αυξήσει πάνω από το 10% που είναι σήμερα, το όριο για τις αγορές ομολόγων που εκδίδει η Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρω. Υπενθυμίζεται ότι φέτος για τη χρηματοδότηση του ταμείου η Ε.Ε. πρόκειται να εκδώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρω ενώ για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται εκδόσεις περίπου 160 δισ. ευρω. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ε.Ε. προκειμένου να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες στην αγορά ομολόγων, την «μετά-covid" εποχή, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σήμερα ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε «μία ανάσα» κάτω από το 1%. Η αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών φαίνεται να προεξοφλεί ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα ανατρέψουν το σχεδιασμό των Κεντρικών Τραπεζών, αναγκάζοντας τες να προχωρήσουν ταχύτερα σε αύξηση των επιτοκίων.

 

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 0,97% από 0,90% την Παρασκευή, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,12% από το 0,14% και του 15ετούς αυξήθηκε στο 1,038% από 1%.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,90% έναντι -0,15% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12% από 1,09%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς σήμερα το ευρωπαικό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1604 δολ. από το τα 1,1597 δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1604 δολ

 

 

Οριακές μεταβολές στο Χ.Α., με ελαφρώς υψηλότερο τζίρο …. και κλασσικά ότι γίνει στο τέλος..

 

Οριακά κέρδη 0,17% καταγράφονται στο Χ.Α., στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το ΓΔ στις 12:36 να είναι στο +0,17%. Μια ημέρα κατά την οποία οι διεθνείς αγορές έχουνε ξεκινήσει με πτώση, με τον DAX να βρίσκεται στο -0,43%.

 

Ο τζίρος είναι αισθητά πιο αυξημένος από τις προηγούμενες ημέρες, 21εκ ευρώ, με την αγορά να πάντως να δείχνει πως θα πάει μέχρι τέλους κάπως έτσι, με πιθανότητες, όπως πάρα πολλές φορές συμβαίνει, η τελευταία 1 ώρα και οι δημοπρασίες κλεισίματος να είναι αυτές που η αγορά θα πάρει μια πιο ξεκάθαρη τάση το Χ.Α.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με μικρά κέρδη 0,26% ο FTSE 25, στις 2.169,42 μονάδες. Με άνοδο 1,35% ο τραπεζικός δείκτης, με κέρδη 1,35%.

 

 

Σχόλια για ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ

 

Στις επιμέρους μετοχές και πάντα μέχρι στιγμής, με καλά κέρδη 2% η ΕΥΡΩΒ (0,8872 ευρώ), με επόμενο στόχο πλέον τις αντιστάσεις στις 900 – 910 μονάδες. Σημειώνεται πως η μετοχή καταγράφει από τις αρχές του 2021άνοδο 53% και είναι η πρώτη σε άνοδο μετοχή του FTSE 25.

 

Με κέρδη ακόμη μια τράπεζα, η ΕΤΕ (2,606 ευρώ, +1,8%), με στόχο πλέον εδώ να αφήσει η μετοχή πίσω τα επίπεδα των 2,47 – 2,50 ευρώ, για να παραμείνει η τάση της πλήρως θετική.

 

Από την άλλη τώρα, με φόντο τα σενάριο για πιθανή διαγραφή της από τον MSCI, συνεχίζονται τα προβλήματα για την Jumbo (13.26 ευρώ, -1,19%). Και διαγραμματικά, υπάρχει ανάγκη άμεσης αντίδρασης και επιστροφής υψηλότερα των 13,40 – 13,50 ευρώ, αφού διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος, σημαντικής επιδείνωσης της τάσης.

 

Με πτώση 1% και η ΤΕΝΕΡΓ, στα 11,38 ευρώ, με τη μετοχή εδώ και καιρό να ψάχνει την επιστροφή υψηλότερα των 11,50 – 11,70 ευρώ, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός νέου πτωτικού trend.

 

15/10/21

 
 

 

Μια από τα ίδια και σήμερα, με τους εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους να κυριαρχούνε

 

Μια από τα ίδια και σήμερα στο Χ.Α., με το τζίρο σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, στα μόλις 11,6εκ ευρώ μέχρι στιγμής, με το ΓΔ στις 890,99 μονάδες, πάντα στα όρια της σημαντικής τεχνικής ζώνης στα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων. Και με τη συνεδρίαση αν μοιάζει με τη χθεσινή βραδινή, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η αγορά θα πάει έτσι μέχρι τέλους και αν θα γίνει κάτι πιο ενδιαφέρον, θα γίνει κατά την τελευταία ώρα και κυρίως τις δημοπρασίες κλεισίματος. Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,25% ο FTSE 25, στις 2.153,81 μονάδες, +0,25%. Με άνοδο 0,92% ο τραπεζικός δείκτης στις 562,86 μονάδες!!

 

Αναφορικά με τις διεθνείς αγορές, υπάρχει ηρεμία και οριακά κέρδη, με τον DAX στο κλείσιμο του Χ.Α. στο +0,25%.

 

 

 

Σχόλια για ΤΕΝΕΡΓ, Ελλάκτωρ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΧΑ

 

Πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, στα 11,54 ευρώ, +2,12%, με μεγάλο ζητούμενο την επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 13,70 -13,80 ευρώ ή στη χειρότερη η μετοχή να κρατήσει την επαφή με αυτά τα επίπεδα.

 

Με άνοδο και ο Ελλάκτωρ (1,412 ευρώ, +1,36%), με ζητούμε τεχνικά, την επιστροφή υψηλότερα των 1,42 – 1,44 ευρώ, για να μιλήσουμε και πάλι για θετική τάση.

 

Απώλειες για τη μετοχή της Jumbo (13,48 ευρώ, -1,88%), με ανάγκη η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 13,40 – 13,50 ευρώ, για να μην επιδεινωθεί η διαγραμματική εικόνα.

 

Πτώση και για την ΕΛΧΑ (1,89 ευρώ, -0,42%), με τη μετοχή να συνεχίζει να βρίσκει μεγάλα προβλήματα στις αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,88 – 1,90 ευρώ.

 

14/10/21

 
 

 

Μικρά κέρδη στο Χ.Α., με πραγματικά ελάχιστο τζίρο

 

Με ίσως το πιο χαμηλό τζίρο των τελευταίων μηνών (πάντα μέχρι στιγμής), μόλις 8,3εκ ευρώ στο +0,43% βρίσκεται στο Χ.Α., στις 887,93 μονάδες, με το πιθανότερο σενάριο να είναι πως η αγορά θα πάει έτσι μέχρι τέλους και αν θα γίνει κάτι πιο ενδιαφέρον, θα γίνει κατά την τελευταία ώρα και κυρίως τις δημοπρασίες κλεισίματος. Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,46% ο FTSE 25, στις 2.145,50 μονάδες, +0,46%. Με άνοδο 0,53% ο τραπεζικός δείκτης στις 556,17 μονάδες!!

 

Και όλα αυτά σε μια ακόμη καλή ημέρα στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο κλείσιμο του Χ.Α. στο +0,88%.

 

 

Σχόλια για ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ, Γεκτερνα

 

Μέχρι στιγμής, πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 είναι η ΑΛΦΑ (1,10 ευρώ, +1,85%), μετά την πτώση της Τετάρτης (-3%) και με μεγάλο ζητούμενο η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 1,08 – 1,10 ευρώ, για να μη χαλάσει σε μεγάλο βαθμό η τάση.

 

Μετά την πτώση της Τετάρτης, με άνοδο και η ΑΡΑΙΓ (5,15 ευρώ, +1,58%), με διπλό πάντα στόχο. Αφενός να μη χαθούνε σε καμία περίπτωση τα επίπεδα των 4,90 – 5,00 ευρώ και χαλάσει πολύ η τάση. Από την άλλη πλευρά, αν είναι εφικτό να έχουμε τη δύσκολη διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 5,20 – 5,30 ευρώ, μια διάσπαση η οποία θα έβαζε την αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Με πτώση από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΥΡΩΒ (0,8464 ευρώ, -0,42%), με την τάση πάντως να παραμένει πλήρως θετική, με στόχο η μετοχή να μη χάσει τα επίπεδα των 0,84 – 0,85 ευρώ. Στο +46,28% η μετοχή ytd, με τη μεγαλύτερη πάντα άνοδο από τις αρχές του χρόνου, μεταξύ των μετοχών του FTSE 25.

 

Απώλειες 0,42% και για τη Γεκτερνα, στα 9,47 ευρώ, που ψάχνει πλέον τη μεγάλη διάσπαση των 9,40 -  9,60 ευρώ, η οποία θα μας έκανε να μιλήσουμε για θετική τάση.

 

13/10/21

 

 

Και πάλι το τέλος θα περιμένουμε σήμερα στο Χ.Α..

 

Μέχρι στιγμής, μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με πολύ μιζέρια, μικρό τζίρο (μόλις 10εκ ευρώ ο καθαρός στις 12:48), με το ΓΔ στις 893,12 μονάδες, +0,28%. Και όπως είχε συμβεί και χθες και γενικά έχει συμβεί σε πολλές αντίστοιχες συνεδριάσεις του ρηχού Χ.Α.. Όλα δείχνουνε πως το πιο ενδιαφέρον μέρος της συνεδρίασης και πιθανόν εκεί που θα πάρει τάση, θα είναι το τελευταίο περίπου 2ωρο ή ακόμη και η τελευταία ώρα και η δημοπρασία κλεισίματος. Σε κάθε περίπτωση και μετά την τελευταία διήμερη άνοδο, το πρώτο μέλημα είναι να κρατηθεί η επαφή με τα επίπεδα των 890 – 900 μονάδων …. Και μετά ότι καλύτερο έλθει…

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,27% ο FTSE 25, στις 2.160,89 μονάδες, +0,28%, με τον τραπεζικό δείκτη στο +0,16%.

 

Την ίδια ώρα, θετικό κλίμα σχεδόν μετά την πρώτη ώρα στην Ευρώπη, με τον DAX στο +0,72%.

 

 

Σχόλια για ΕΕΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΑΡΑΙΓ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, αντίδραση και σήμερα για την ΕΕΕ (29,85 ευρώ, +1,88%). Διαγραμματικά, στόχος από εδώ και πέρα η παραμονή υψηλότερα των 28,60 – 28,80 ευρώ και αν μπορεί να επιστρέψει υψηλότερα των 29,50 – 30,00 ευρώ.

 

 

Στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ και εν μέσω καθημερινών φημών για την τιμή της ΑΜΚ … Με κέρδη 0,97% η ΔΕΗ, στα 8,885 ευρώ, πάντα μια high risk περίπτωση, μέχρι να ξεκαθαρίσουνε οι όροι της ΑΜΚ…

 

Από την άλλη πλευρά και μετά το χθεσινό +16%, λόγω της μεγάλης εντολής αγοράς που μπήκε στο τέλος, με πτώση 8% ο Ελλάκτωρ, στα 1,425 ευρώ. Και το ερώτημα είναι αν θα μπει και πάλι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στο τέλος, εντολή αγοράς!!

 

Με πτώση 1,92% και η ΑΡΑΙΓ, στα 5,10 ευρώ, που θυμίζουμε πως στα επίπεδα των 5,20 – 5,30 ευρώ υπάρχουνε πολύ ισχυρές αντιστάσεις στις οποίες η μετοχή συνεχίζει να βρίσκει προβλήματα. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα επίπεδα των 4,90 – 5,00 ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε μεγάλη επιδείνωση της τάσης.

 

12/10/21

 

 

Μιζέρια και σήμερα, ωστόσο με ακόμη πιο χαμηλό τζίρο….

 

Με καθαρό τζίρο μόλις 7εκ ευρώ (για την ώρα, ένας από τους χαμηλότερους του έτους), μια ακόμη εξαιρετικά μίζερη συνεδρίαση έχει την Τρίτη το Χ.Α., με το ΓΔ στις 883,05 μονάδες, -0,11% (νωρίτερα είχε βρεθεί -0,50%) και όλα αυτά σε συνέχεια της χθεσινής πτώσης και του -1%. Βέβαια όπως αναφέραμε, θετικά κρίνεται πως ο τζίρος είναι εξαιρετικά μικρός (και χθες ήτανε μόλις 30εκ ευρώ), κάτι το οποίο δείχνει απροθυμία των επενδυτών να βγούνε επιθετικά πωλητές. Φυσικά όλα αυτά σε πρώτη ανάγνωση …..

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,06% ο FTSE 25 στις 2.137,78 μονάδες και με οριακά κέρδη 0,06% ο τραπεζικός δείκτης (561,07 μονάδες), ο οποίο συνεχίζει να μένει υψηλότερα των 555-550 μονάδων, κάτι πολύ θετικό και ο μεγάλος στόχος σε αυτή τη χρονική στιγμή.

 

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές. Οριακές απώλειες από το πρωί για τις περισσότερες, με τον DAX στο -0,31%.

 

Σχόλια για ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ

 

Μέχρι στιγμής τώρα, πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 η μετοχή της ΕΕΕ (28,58 ευρώ, +1,64%), με τη μετοχή όπως αναφέρουμε σε επιμέρους σχόλια του GFF να καίγεται για μια αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 28,80 – 29,00 ευρώ, για να απομακρυνθεί το αρνητικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.

 

Με κέρδη και άψογη πάντα συμπεριφορά η ΕΥΡΩΒ (0,8464 ευρώ, +0,17%), με την τάση πλήρως θετική και το στόχο να είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,84 -0,85 ευρώ, η διάσπαση των οποίων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα και πάντα μέχρι στιγμής, πρώτη σε πτώση η μετοχή της Βιοχάλκο (4,465 ευρώ, -1,76%), με τη μετοχή εδώ και καιρό να είναι νευρική, πέριξ της σημαντικής τεχνικής ζώνης των 4,40 – 4,50 ευρώ. Μια ζώνη που δεν πρέπει να χάσει, αφού τότε η τάση θα επιδεινωθεί και πάλι….

 

Μετά την πρόσφατη καλή εικόνα, πτώση 1,15% για τα ΕΛΠΕ (6,00 ευρώ), με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 5,80 – 6,00 ευρώ, για να συνεχίσει η τάση να παραμένει θετική και κυρίως να μη χαλάσει και πάλι…

 

11/10/21

 

Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον πληθωρισμό, δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ

 

Οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να αποφύγουν μεγάλες προσαρμογές, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να φαίνονται προσωρινές, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κλάας Κνοτ.

«Η τρέχουσα διάθεση στις αγορές για ανάληψη κινδύνου μπορεί να συνεχισθεί μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους.

 

«Εξακολουθώ να αναμένω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Αν δεν το κάνουμε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις - σοκ των τιμών στο μέλλον», πρόσθεσε.

 

«Ο αντίκτυπος των ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι από τη φύση τους προσωρινός, καθώς αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να εξακολουθεί να ενισχύεται ο πληθωρισμός», είπε ο Κνοτ, προσθέτοντας: «Ο πληθωρισμός, όμως, αυξάνεται και από τους περιορισμούς στην παγκόσμια προσφορά, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο προσωρινοί. Αυτοί μπορεί να προκληθούν από μία εκ νέου προσαρμογή του διεθνούς εμπορίου καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι λιγότερο εξαπλωμένες στον κόσμο».

 

 

Goldman Sachs – Υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

 

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2021 και 2022 προχώρησε η Goldman Sachs, εξαιτίας της υστέρησης που παρουσιάζει η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

 

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της ομάδαw της Goldman, με βάση τα νεότερα δεδομένα, η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 5,6% σε ετήσια βάση το 2021 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,7% και το 2022 σε 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,4%.

 

«Αφού ενημερώσαμε τις εκτιμήσεις μας για τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης που διαμορφώνουν την πρόβλεψή μας για την κατανάλωση και την επανεκκίνηση της αγοράς -δημοσιονομικά κίνητρα, αποταμιεύσεις και επιπτώσεις στον πλούτο- και λαμβάνοντας υπόψη μια μεγαλύτερη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας σε τομείς της κατανάλωσης που επηρεάζονται περισσότερο, αναμένουμε πιο καθυστερημένη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

 

«Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η προσφορά ημιαγωγών δεν θα βελτιωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και ότι η ανανέωση των αποθεμάτων θα μετατεθεί για αργότερα, συνηγορεί σε μια λιγότερο άμεση ανάκαμψη από ό, τι περιμέναμε», τονίζουν.

 

Ως βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα αναδεικνύονται η επιβράδυνση της δημοσιονομικής στήριξης και η ανάγκη δαπανών για την ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοράς προϊόντων.

 

08/10/21

 
 

 

Ήρεμη συνεδρίαση, με την αγορά να κρατάει…

 

Μια ήρεμη σε γενικές γραμμές συνεδρίαση έχει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:42 να είναι στις 891,62 μονάδες,  με οριακά κέρδη 0,28%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί και +0,50%, με καθαρό τζίρο 19εκ ευρώ. Θα λέγαμε πως λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση των προηγούμενων ημερών, η μέχρι στιγμής εικόνα είναι πειστική, με πρώτο ζητούμενο η αγορά να κρατήσει την επαφή με τις 890 – 900 μονάδες (πολύ ισχυρές αντιστάσεις) και μετά ότι καλύτερο έλθει ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 βρίσκεται στις 2.155,19 μονάδες, με άνοδο 0,27%, σημειώνοντας πως τα τρέχοντα επίπεδα των 2.150 – 2.160 μονάδων είναι ισχυρές αντιστάσεις.

 

 

Σχόλια για ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ

 

Σε συνέχεια της πρόσφατης αντίδρασης, καλή εικόνα και σήμερα μέχρι στιγμής για τα ΕΛΠΕ (6,05 ευρώ, +2,20%). Και με βάση την παραμονή υψηλότερα των 5,70 – 5,90 ευρώ, η τάση βελτιώνεται πάρα πολύ, με πιθανότητες εισόδου της μετοχής σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

Στα 2,563 ευρώ η ΕΤΕ (+1,86%), με στόχο πλέον, μετά και την τελευταία αντίδραση. Την παραμονή υψηλότερα των 2,52 – 2,54 ευρώ, για ανοίξει ο δρόμος για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα…

 

Με πτώση από την άλλη πλευρά η μετοχή της Βιοχάλκο, στα 4,435 ευρώ, -1,44%, θυμίζοντας πως τα τρέχοντα επίπεδα των 4,40 – 4,50 ευρώ είναι μια σημαντική τεχνική ζώνη.

 

Με πτώση επίσης και η ΑΡΑΙΓ (5,25 ευρώ, -1,56%), που θυμίζουμε πως στα τρέχοντα επίπεδα των 5,20 – 5,30 ευρώ υπάρχουνε πολύ ισχυρές αντιστάσεις, που θα θέλουμε να δούμε αν η μετοχή μπορεί να τις διασπάσει μπαίνοντας σε ένα νέο ανοδικό trend ή όχι…

 

07/10/21

 

 

Αντίδραση στο Χ.Α., χωρίς πάντως το Χ.Α. να πείθει (μέχρι στιγμής)….

 

Αντίδραση καταγράφεται από το πρωί της Πέμπτης στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:38 να είναι στις 883,92 μονάδες, +0,86%, χωρίς πάντως η εικόνα της αγοράς μέχρι στιγμής να πείθει, με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (μόλις 8,5εκ ευρώ) και μια συνολική εικόνα που δεν πείθει. Ωστόσο κρατάμε πως το Χ.Α. κινείται ανοδική, ελπίζοντας πως τα κέρδη, τουλάχιστον θα διατηρηθούνε, με την τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος (17:00 – 17:00) να είναι πάντα αυτές στις οποίες διαμορφώνονται οι τιμές κλεισίματος.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη  0,83% ο FTSE 25, στις 2.136,64 μονάδες. Με άνοδο 0,84% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 557, 02 μονάδες.

 

Τέλος και όσον αφορά τις διεθνείς αγορές. Ηρεμία και καλά κέρδη από το πρωί, με τον DAX στο +1,12%.

 

 

Σχόλια για Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ, Τιτάνας

 

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής καμία μετοχή του FTSE 25 δεν είναι πτωτική. Με τη μεγαλύτερη άνοδο μέχρι στιγμής, με καλά κέρδη από το ξεκίνημα, ο Ελλάκτωρας (1,363 ευρώ, +3,26%). Και τα βλέμματα στρέφονται στις καθοριστικές αντιστάσεις στα 1,39 – 1,41 ευρώ, στις οποίες θα φανεί αν μιλάμε για αντίδραση ή κάτι περισσότερο. Σε περίπτωση πιέσεων, κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 1,27 – 1,29 ευρώ.

 

Με κέρδη και η ΕΧΑΕ (3,605 ευρώ, +1,84%) … Και έχοντας κρατήσει προσφάτως η μετοχή τα κρίσιμα επίπεδα των 3,30 – 3,40 ευρώ. Αν τώρα θέλουμε να μιλήσουμε για καλύτερες ημέρες, απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση και σταδιακή επιστροφή υψηλότερα των 3,70 – 3,90 ευρώ.

 

Αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (5,25 ευρώ), που θεωρητικά μέχρι στιγμής είναι η μετοχή του FTSE 25 με τη χειρότερη εικόνα. Ο μεγάλος στόχος είναι η διάσπαση των πολύ ισχυρών αντιστάσεων στα 5,30 – 5,40 ευρώ, κάτι το οποίο θα μας έκανε να μιλήσουμε και πάλι για θετική τάση. Σε περίπτωση νέων προβλημάτων, κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 4,90 – 5,00 ευρώ, η απώλεια των οποίων μπερδεύει τα πράγματα….

 

Με οριακά κέρδη 0,14% ο Τιτάνας (14,72 ευρώ), στον οποίον, όπως τουλάχιστον φαίνεται αυτή τη στιγμή συνεχίζει να υπάρχει πωλητής. Ερώτημα αν οι αγοραστές θα καταφέρουνε να απορροφήσουνε την προσφορά ή όχι ….

 

06/10/21

 

Παρά το sell – off στις διεθνείς αγορές, το Χ.Α. κρατάει τις ισχυρές στηρίξεις

 

Απώλειες καταγράφονται την Τετάρτη στο Χ.Α., με το ΓΔ στις 12:56 να βρίσκεται στις 875,36 μονάδες, με τζίρο 19εκ ευρώ (αυξημένος σε σχέση με πέρσι) και το μεγάλο στοίχημα να είναι η παραμονή υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων στα τρέχοντα επίπεδα των 875 – 870 μονάδων, αφού απώλεια τους κρύβει κινδύνους, οδηγώντας, τουλάχιστον στις επόμενες στηρίξεις και τις 850 – 840 μονάδων. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές, η εικόνα του Χ.Α. κρίνεται ικανοποιητική, αφού όλα αυτά συμβαίνουνε σε μια ημέρα ξεπουλήματος στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο -2,4%, στις 14.832,64 μονάδες, με κίνδυνο μάλιστα να χάσει καθοριστικές στηρίξεις… Μάλιστα και πάντα τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αυτό που κρατάει κανείς είναι πως βγαίνουνε αγοραστές σε αρκετές από τις επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,82% ο FTSE 25 (2.116,16 μονάδες) και -1,32% ο τραπεζικός δείκτης στις 552,82 μονάδες.

 

 

Σχόλια για ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα. Και πάντα μέχρι στιγμής. Πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 η ΕΥΔΑΠ (7,47 ευρώ, -1,08%), που ψάχνει τη διάσπαση των αντιστάσεων στα 7,40 – 7,60 ευρώ, κυρίως για να απομακρυνθεί το αρνητικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, όσο μένει χαμηλότερα τους …..

 

Στα 15,96 ευρώ ο ΟΤΕ (+0,88%), με ανάγκη εδώ ο δείκτης να επιστρέψει ή στη χειρότερη να μη χάσει την επαφή με τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 15,9 – 16,00 ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγούσε στην επιδείνωση της εικόνας της αγοράς.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα. Πρώτη σε πτώση η Πειραιώς (1,389 ευρώ, -1,98%), με την τάση της μετοχής πάντα αρνητική.

 

Με πτώση και η ΕΤΕ (2,443 ευρώ, -1,89%), που θυμίζουμε πως προσφάτως αντέδρασε στα 2,36 – 2,38 ευρώ. Και αν υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο για τις επόμενες εβδομάδες είναι η μη - απώλεια αυτών των ισχυρών στηρίξεων.

 

 

05/10/21

 

Ας ελπίσουμε πως σήμερα θα δώσει την αντίδραση….

 

Σε θετικό πρόσημο βρίσκεται από το ξεκίνημα της ημέρας το Χ.Α., με το ΓΔ στις 874,51 μονάδες, +0,30% (στις 12:32), με το πρώτο μεγάλο ζητούμενο να είναι η αγορά να μη χάσει τις στηρίξεις στα επίπεδα των 870 – 875 μονάδων και αν μπορεί να δώσει μια, έστω σε ένα βαθμό, πειστική αντίδραση. Και όλα αυτά πάντα στην προσπάθεια να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να χαθούνε οι 870 – 875 μονάδες και να κινηθεί η αγορά στις πλέον καθοριστικές στηρίξεις στις 850 – 840 μονάδες.

 

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες κλεισίματος.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,22% ο FTSE 25, στις 2.115,47 μονάδες. Με οριακές απώλειες 0,07% ο τραπεζικός δείκτης στις 550,81 μονάδες.

 

Την ίδια ώρα, ηρεμία και μικρά κέρδη από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX στο +0,47%.

 

 

 

Σχόλια για ΜΟΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ

 

Στις επιμέρους μετοχές και τον FTSE 25. Πρώτη σε άνοδο η μετοχή της ΜΟΗ (13,63 ευρώ, +2,40%), με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν θα κρατήσουνε τα κέρδη μέχρι τέλους. Σημειώνεται πως διαγραμματικά, ο μεγάλος στόχος είναι η παραμονή υψηλότερα των 13,50 – 13,60 ευρώ, κάτι το οποίο επαναφέρει την τάση σε πλήρως θετική.

 

Με κέρδη 2,5% και ο ΑΔΜΗΕ στα 2,38 ευρώ, μετά τη νέα χθεσινή πτώση. Διαγραμματικά, η τάση παραμένει επιβαρυμένη και απαιτείται περαιτέρω ισχυρή αντίδραση για να βελτιωθεί η τάση….

 

Στον αντίποδα τώρα, πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής η μετοχή της ΕΧΑΕ (3,56 ευρώ, -0,84%). Και αν υπάρχει ένα μεγάλο ζητούμενο για τις επόμενες εβδομάδας. Αυτό είναι αν μείνει η μετοχή υψηλότερα των 3,40 – 3,30 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες προσφάτως δοκιμάστηκαν επιτυχώς.

 

Με πτώση 0,59% και η ΑΡΑΙΓ, στα 5,07 ευρώ, με αγωνία πάντα να μη χαθούνε οι μακροπρόθεσμες στηρίξεις στα επίπεδα των 4,90 – 5,00 ευρώ….

 

 

 

Σε έκδοση «πράσινου» ομολόγου προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς

 

Ενα βήμα πιο κοντά στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) φέρνει την Τράπεζα Πειραιώς η επικαιροποίηση της βαθμολογίας από τη Moody’s των senior preferred ομολόγων στο «Caa1». Η τράπεζα έχει ανακοινώσει την προσφυγή στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων έως 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση «πράσινου» ομολόγου της κατηγορίας senior preferred έως τα τέλη του χρόνου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία τοποθετείται έως τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 1,4 δισ. ευρώ, έχει αντλήσει μέχρι σήμερα 900 εκατ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων Tier II και άλλα 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1. 

 

Όπως γράφει η Ευγενία Τζώρτζη στην Καθημερινή, η προσφυγή στις αγορές για την έκδοση του πράσινου ομολόγου στοχεύει στην κάλυψη του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). Σύμφωνα με τη Moody’s, η τράπεζα θα συμμορφωθεί πλήρως με τον ενδιάμεσο στόχο που έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της τράπεζας και πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025. Εκδότης των ομολόγων Tier II (η πρώτη έκδοση τον Ιούνιο του 2019 τιμολογήθηκε στο 9,75% και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020 στο 5,5%) ήταν η τράπεζα, ενώ ο ΑΤ1 τίτλος (τιμολογήθηκε στο 8,75%) εκδόθηκε από την Πειραιώς Financial Holdings, δηλαδή τον μητρικό όμιλο. 

 

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου η αναβάθμιση από τη Moody’s των μακροπρόθεσμων προοπτικών για τις καταθέσεις και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι προοπτικές για την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank είχαν αναβαθμιστεί σε B2 από το Caa1, και για την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, δίνοντας σε όλες θετικές προοπτικές. Οπως είχε επισημάνει η Moody’s, η αναβάθμιση της βαθμολογίας των καταθέσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει τις προοπτικές για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως το τέλος του 2025, γεγονός που θα αλλάξει τη δομή των υποχρεώσεων των τραπεζών και θα ενισχύσει τα διαθέσιμα αποθεματικά για την προστασία των καταθετών.

 

Σύμφωνα με τη Moody’s, oι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας βελτιωθεί σημαντικά σύμφωνα με το σχέδιο μετασχηματισμού Sunrise. Πρόκειται για τις δύο τιτλοποιήσεις που υλοποιεί η τράπεζα στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Η πρώτη (Sunrise 1) ύψους 7 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η  συναλλαγή Sunrise 2 ύψους 3 δισ. ευρώ έχει λάβει πιστοληπτική  διαβάθμιση και επίκειται η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Η τράπεζα έχει υλοποιήσει σημαντικό μέρος των δεσμεύσεών της για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν (ο αντίστοιχος δείκτης NPE μειώθηκε στο 23% έναντι 45% στις 31 Δεκεμβρίου 2020). Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συναλλαγών, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022. Οπως παρατηρεί η Moody’s, απτές βελτιώσεις στη βασική κερδοφορία της τράπεζας, λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσουν επίσης σε αναβάθμιση της αξιολόγησής της.

 

04/10/21

 

 

Προσπάθεια αντίδρασης και πάλι σήμερα στο Χ.Α., χωρίς πάντως και πάλι να πείθει… 

 

Με ακόμη πιο χαμηλό τζίρο (μόλις 13εκ ευρώ ο καθαρός στις 12:50), στις 874,24 μονάδες βρίσκεται ο ΓΔ, +0,37%, με την αγορά να προσπαθεί και σήμερα να αντιδράσει (πριν από λίγο βρέθηκε και περίπου +0,70%), αν και σε καμία περίπτωση η εικόνα που έχει η αγορά δεν πείθει. Και όπως όλα δείχνουνε, πάμε για μια άνευρη συνεδρίαση … και ότι γίνει κατά την τελευταία περίπου ώρα και κυρίως τις δημοπρασίες κλεισίματος …  Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από τη μη απώλεια των στηρίξεων στα επίπεδα των 875 – 870 μονάδων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε έναν νέο κύκλο πτώσης, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 850 – 840 μονάδες.

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,19% οι τράπεζες, στις 545,82 μονάδες. Κλειδί εδώ η παραμονή υψηλότερα των 545 – 540 μονάδων. Με μικρά κέρδη 0,32% ο FTSE 25, στις 2.115,40 μονάδες, με μεγάλο ζητούμενο εδώ την παραμονή υψηλότερα των 2.050 – 2.040 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες.

 

Στα των διεθνών αγορών, αν και ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες - περίπου -0,80%), το κλίμα έχει σχετικά βελτιωθεί, με τον DAX στο -0,02%.

 

 

 

Σχόλια για ΔΕΗ, Τιτάνας, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ

 

Από το πρωί, με την καλύτερη εικόνα η ΔΕΗ (8,67 ευρώ, +2%), με τα βλέμματα πάντα στραμμένα στην ειδησεογραφία γύρω από την ΑΜΚ. Διαγραμματικά, ο στόχος είναι το μεγάλο gap στα επίπεδα των 8,90 – 9,00 ευρώ, με ερώτημα πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή, μετά από ένα πιθανό κλείσιμο του. Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα στη μετοχή αναμένεται να συνεχιστεί.

 

Μετά από 11 σερί πτωτικές συνεδριάσεις, με κέρδη 1,67% μέχρι στιγμής ο Τιτάνας (14,60 ευρώ), που πάντως χρειάζεται μια περαιτέρω – ισχυρή αντίδραση, αν θέλουμε να μιλήσουμε για βελτίωση της τάσης.

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση μέχρι στιγμής η Jumbo (14,15 ευρώ, --0,92%), η οποία πάντως προσφάτως είχε μια καλή εικόνα, πλησιάζοντας τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 14,30 – 14,40 ευρώ. Και όπως έχουμε γράψει, σε αυτά τα επίπεδα, η νευρικότητα δικαιολογείται.

 

Με πτώση 0,22% και η ΜΟΗ (13,36 ευρώ), που νωρίτερα πλησίασε και πάλι τις καθοριστικές αντιστάσεις στα 13,50 – 13,60 ευρώ. Αντιστάσεις η επιστροφή υψηλότερα των οποίων είναι ο στόχος για να μιλήσουμε για εκ νέου 100% θετική τάση και πάλι. Από την άλλη πλευρά, είναι καθοριστικό να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα επίπεδα των 13,00 – 13,10 ευρώ.

 

 

Νέα ομόλογα από real estate και κατασκευές

 

Σε μια «κούρσα εξοπλισμού» με ρευστότητα επιδίδονται κατά τη διάρκεια του 2021 οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια «μάχη» η οποία θα εξασφαλίσει στις εταιρείες του ευρύτερου τομέα των κατασκευών και του real estate τα απαιτούμενα «πολεμοφόδια», ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, διεκδικώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο ανάπτυξης και κερδοφορίας, με δεδομένα και τα σημαντικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

 

Όπως γράφει ο Νίκος Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τις αρχές του έτους επιχειρήσεις όπως η Prodea Investments, η Premia Properties και ο όμιλος Ελλάκτωρ έχουν αντλήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ή ομολογιακών εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η Prodea εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο αξίας 300 εκατ. ευρώ, η Premia Properties προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Ελλάκτωρ επίσης σε αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ.
 

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναμένονται μέχρι και 700 εκατ. ευρώ νέων εκδόσεων ομολόγων ή συναφών χρηματοδοτήσεων. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά τομείς όπως ΣΔΙΤ, έργα παραχώρησης (π.χ. Εγνατία Οδός, ολοκληρωμένο συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό), έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί για την έκδοση ενός νέου ομολόγου, προς το τέλος του έτους. Το ομόλογο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ και θα αφορά τη χρηματοδότηση διαφόρων δραστηριοτήτων. 

 

Πιθανή είναι και η έκδοση ομολόγου της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Ελλάκτωρ. Η όποια κίνηση γίνει, αναμένεται προς το τέλος του έτους, με κύριο στόχο τη μερική αποπληρωμή ομολογιών του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ. 

 

Ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αντλήσει και η Premia Properties. Η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με νέες επενδύσεις και έπειτα από τρεις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για την έκδοση ομολόγου. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει στην αγορά κατοικίας αποκτώντας αυτοτελή κτίρια, με στόχο τη μακροχρόνια εκμετάλλευση, παράλληλα με τη στρατηγική επιλογή τοποθέτησης σε logistics, υπεραγορές και κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία και οίκους περίθαλψης ηλικιωμένων). Πρόσφατα απέκτησε αντί 10,2 εκατ. ευρώ κτίριο διαμερισμάτων στον Πειραιά, το οποίο μισθώνεται εξ ολοκλήρου μέχρι το 2034 από την Teleperformance, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων της.

 

Τις διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ αυτών και την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου, εξετάζει όμως και η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Στόχος είναι να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων που έχει εκπονήσει και το οποίο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί τόσο η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι όσο και το Πάρκο Πολιτισμού στην οδό Πειραιώς, στις παλιές εγκαταστάσεις του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και σειρά από άλλα αναπτυξιακά έργα που έχει εκπονήσει η εταιρεία. Αλλη μία επένδυση που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα είναι η αξιοποίηση κτιρίου επιφάνειας 4.300 τ.μ. στην οδό Αρδηττού 40-42 στο κέντρο της Αθήνας (Μετς). Το ακίνητο αναμένεται να μετατραπεί σε κτίριο επιπλωμένων διαμερισμάτων, που θα εκμισθώνονται σε ξένους πελάτες, κατά το μοντέλο της επιτυχημένης λειτουργίας του κτιρίου k29 της Noval στην περιοχή της Πλ. Καραϊσκάκη.

 

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα χρειαστεί να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους ύστερα από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο (2015-2019), κατά τη διάρκεια της οποίας τα μεγάλα έργα που υπεγράφησαν δεν ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ. Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς «έχουν μπει στις ράγες» νέα έργα 3,2 δισ. ευρώ που αφορούν σε υπογεγραμμένες συμβάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 το μέγεθος αυτό είναι πιθανό να έχει υπερδιπλασιαστεί. Με δεδομένο όμως ότι η μεγάλη πλειονότητα των έργων αυτών απαιτούν και ίδια κεφάλαια, καθώς πρόκειται για συμβάσεις παραχώρησης ή για έργα ΣΔΙΤ, οι μεγάλοι όμιλοι καλούνται να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή περίοδο ανάπτυξης για τον κλάδο.

 

Αντίστοιχα, οι εταιρείες ακινήτων επιδιώκουν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με νέες αναπτύξεις ακινήτων, που είτε κατασκευάζουν οι ίδιες είτε σε συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν τη νέα περίοδο ανόδου της ζήτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων αλλά και να καλύψουν το «χαμένο έδαφος» της περασμένης δεκαετίας. Τότε, λόγω της κρίσης, οι νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων, logistics, εμπορικών κέντρων και άλλων ακινήτων εισοδήματος ήταν μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα προσφοράς που καταγράφεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

 

Εγγραφές στο Χρηματιστήριο

 

Από το 2022 και μετά θα πρέπει να αναμένεται και μια σειρά δημοσίων εγγραφών μετοχών εταιρειών ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα, η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Η Lamda Malls είναι ο «βραχίονας», όπου έχει ενταχθεί το σύνολο των εμπορικών της κέντρων, αλλά και τα μελλοντικά που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό. Επίσης, εντός του 2022 εκτιμάται ότι θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο εταιρείες ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, ενώ πιθανή είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments. 

 

02/10/21

 

Χρέος και τράπεζες θα κρίνουν την αξιολόγηση από τον Fitch

 

Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους και η ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα κρίνουν την επόμενη αξιολόγηση του οίκου Fitch, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα δεδομένα, αναλόγως των εξελίξεων, για θετική ή αρνητική αξιολόγηση.

 

Ο οίκος αναθεωρεί την πρόβλεψη για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6%, για το 2021, από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ υποβαθμίζει αντίστοιχα την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ του 2022 στο 4% από 5,3%.

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ρόλο του δημοσίου χρέους και της «υγείας» των τραπεζών στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ο οίκος Fitch σημειώνει χαρακτηριστικά:

 

«Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επάνοδο του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε μία σταθερή καθοδική τροχιά και η συνεχής βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική πιστοληπτική αξιολόγηση. Μία αδυναμία μείωσης του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση», προειδοποιεί.

 

Σημειώνεται πως η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Fitch είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022.

 

Ταχύτερη φέτος η ανάπτυξη

 

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Fitch αναθεώρησε ανοδικά στο 6% την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 από 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο, αποδίδοντας την κίνησή του αυτή στην ισχυρότερη της αναμενόμενης επίδοση στο πρώτο εξάμηνο.

 

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν περίπου 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο προ πανδημίας επίπεδό του, αναφέρει ο οίκος.

 

Η ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο φαίνεται ότι είχε την εγχώρια ζήτηση στην αιχμή της, καθώς τόσο οι επενδύσεις όσο και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2020, ενώ η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

 

Παράλληλα, ο Fitch επισημαίνει κάποιους κινδύνους που μπορούν να φρενάρουν τους τριμηνιαίους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. «Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην αύξηση του κόστους των εισροών θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη, όπως θα μπορούσε και μία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού», σημειώνει.

 

«Ωστόσο», προσθέτει, «βλέπουμε μεγαλύτερους ανοδικούς παρά καθοδικούς κινδύνους στην πρόβλεψή μας για 6%», καθώς, όπως αναφέρει, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα, κάτι που περιορίζει την ανάγκη για νέους περιορισμούς, οι δείκτες υψηλής συχνότητας για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν πως συνεχίζεται η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον τουρισμό δείχνουν κάποια ανάκαμψη.

 

Επιβράδυνση το 2022

 

Για το 2022, ο Fitch αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του στο 4% από 5,3%, λόγω του λιγότερο θετικού αποτελέσματος μεταφοράς (carryover) από το 2021. «Η ανάκαμψη, όμως, θα συνεχιστεί καθώς η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποκτά δυναμική και θα αυξάνει την πραγματική δαπάνη». Ο οίκος εκτιμά ότι την περίοδο 2021-2023 θα δαπανηθεί σχεδόν το 45% των επιχορηγήσεων ύψους 18,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Για το 2023, ο Fitch εξακολουθεί να προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,5%, αλλά σημειώνει ότι ο ρυθμός αυτός θα παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης λόγω της σημαντικής αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας.

 

Για το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 207% το 2021, όπως προέβλεπε τον Ιούλιο.

 

«Προβλέπουμε ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φθάνοντας το 196,2% το 2023», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το χρέος είναι διογκωμένο από τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου που φθάνουν περίπου στο 18% του ΑΕΠ το 2021.

 

Τέλος, αναφέρει πως η οικονομική ανθεκτικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2021 συνοδεύτηκε από την ισχυρή μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων πωλήσεων τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, οι οποίες διευκολύνονται από το κρατικό σύστημα εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

 

01/10/21

 
 

 

Το παλεύει τουλάχιστον το Χ.Α., έχοντας μαζέψει τις αρχικές απώλειες…

 

Οριακές απώλειες καταγράφονται το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χ.Α., με μεγάλο ζητούμενο η αγορά να κρατήσει έστω την επαφή με τα επίπεδα των 870 – 875 μονάδων, αποφεύγοντας να προσεγγίσει και άλλο τις καθοριστικές για την μακροπρόθεσμη τάση, στηρίξεις στα επίπεδα των 850 – 840 μονάδων ….  Έτσι λοιπόν και η αγορά μας ξεκίνησε με απώλειες 1,30% (σε μια κακή μέχρι στιγμής συνεδρίαση στην Ευρώπη), έχει αντιδράσει και βρίσκεται στις 13:32 στις 865,78 μονάδες, +0,05%. Και ελπίζοντας πως το Χ.Α. θα κρατήσει μέχρι τέλους και αν όχι να κάνει την υπέρβαση, τουλάχιστον δε θα πέσει ….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με πτώση 0,20% ο FTSE 25 στις 2.090,95 μονάδες. Με κέρδη 0,30% ο τραπεζικός δείκτης, στις 545,32 μονάδες ….

 

Την ίδια ώρα, να μαζέψουνε τις πρωινές απώλειες προσπαθούνε οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στο -0,75%, έχοντας βρεθεί νωρίτερα -1,5%.

 

 

 

Σχόλια για ΒΙΟ, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ

 

Πρώτη σε άνοδο μέχρι στιγμής η Βιοχάλκο (4,245 ευρώ, +2,29%), αν και όπως συνεχώς αναφέρουμε στο GFF, κλειδί είναι μια επιστροφή υψηλότερα των 4,40 – 4,50 ευρώ, διαφορετικά η τάση παραμένει πάντα αρνητική ….

 

Με κέρδη 1,635 και ο Μυτιληναίος, στα 14,34 ευρώ, που συνεχίζει να βρίσκεται υψηλότερα των 13,90 – 14,00 ευρώ, κάτι πολύ βασικό για να μη χαλάσει ουσιαστικά η τάση.

 

Με πτώση από την άλλη πλευρά η ΑΡΑΙΓ (5,05 ευρώ, -2,70%), που εδώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η παραμονή υψηλότερα των 5,00 – 4,90 ευρώ.

 

Στα 1,377 ευρώ η Πειραιώς (-1,29%), με την τάση να παραμένει επιδεινωμένη, με ανάγκη άμεση να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση, για να αποφευχθεί το προσεχές διάστημα μια πτώση προς τα 1,10 – 1,15 ευρώ.

 

30/09/21

 

 

Αντίδραση και σήμερα μέχρι στιγμής, αν και πάλι δεν πείθει ….

 

Χωρίς και πάλι να πείθει, ωστόσο μια νέα αντίδραση έχει σήμερα το Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται στις 12:54 στις 872,48 μονάδες, +0,71%, με αρκετά μέτριο προς χαμηλό τζίρο 14εκ ευρώ και με ζητούμενο, έστω αυτά τα κέρδη να κρατηθούνε και έστω και οριακά η αγορά να μείνει υψηλότερα των 870 μονάδων … και μετά ότι καλύτερο έλθει … Θυμίζουμε πως διαγραμματικά αυτός είναι και ο άμεσος στόχος σε αυτή τη χρονική στιγμή, στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια υποχωρήσει προς τις καθοριστικές στηρίξεις στα επίπεδα των 840 – 850 μονάδων….

 

Στους επιμέρους δείκτες, με άνοδο 0,85% ο FTSE 25 στις 2.111,16 μονάδες. Με κέρδη 0,60% οι τράπεζες, στις 545,83 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με ανάγκη να παραμείνει ο δείκτης υψηλότερα των 545 – 540 μονάδων.

 

Την ίδια ώρα, τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου και του 9μηνου, σε οριακά αρνητικό πρόσημο έχει γυρίσει ο DAX (-0,15%) που είχε βρεθεί νωρίτερα και +0,50%.

 

 

 

Σχόλια για ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ

 

Πρώτη σε άνοδο από την πρώτη στιγμή ο ΟΠΑΠ (13,43 ευρώ, +3,31%), με στόχο εδώ την παραμονή υψηλότερα των 12,90 – 13,00 ευρώ, για να μείνει πλήρως θετική η τάση. Υψηλότερα, επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 12,60 – 12,70 ευρώ.

 

Με κέρδη και η ΛΑΜΔΑ (7,55 ευρώ, +2,03%), με ώθηση από τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 6μηνου και τα κέρδη που ανακοίνωσε στο πρώτο εξάμηνο (220εκ ευρώ). Διαγραμματικά,  ο μεγάλος στόχος για το προσεχές διάστημα είναι η παραμονή υψηλότερα των 7,30 – 7,40 ευρώ, στηρίξεις με τις οποίες συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής.

 

Από την άλλη πλευρά, με πτώση 0,43% η Πειραιώς, στα 1,384 ευρώ, με τη μετοχή να ψάχνει πάντα μια ισχυρή αντίδραση, μπας και αρχίσει να φτιάχνει κάπως η κατάσταση. Στα 1,73δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

 

Με οριακές απώλειες 0,28% η ΜΠΕΛΑ (14,18 ευρώ), η οποία πάντως τελευταία έχει δείξει μια καλή εικόνα. Και πλέον ο μεγάλος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 14,30 – 14,40 ευρώ….

 

29/09/21

 

X.A. – Μιζέρια και πάλι σήμερα, ελπίζοντας στο δεύτερο μισό και κυρίως προς το τέλος μήπως δώσει αντίδραση…

 

Με μοναδικό θετικό πως μόλις η αγορά πήγε να φύγει σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου -0,50%) ενεργοποιήθηκαν αγοραστές. Και πάλι σήμερα και πάντα μέχρι στιγμής, μια εξαιρετικά μίζερη συνεδρίαση έχει το Χ.Α., με το ΓΔ να βρίσκεται (12:50) στις 860,17 μονάδες, +0,20%, με αρκετά χαμηλό τζίρο (17εκ ευρώ ο καθαρός). Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι να έλθει μια αντίδραση και να επιστρέψει, τουλάχιστον, ο ΓΔ στα επίπεδα των 870 – 880 μονάδων, για να αποφευχθεί η δοκιμασία των καθοριστικών στηρίξεων στα επίπεδα των 840 – 850 μονάδες, με τις οποίες συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς!!

 

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως το δεύτερο μισό και κυρίως στην τελευταία δραστήρια ώρα της συνεδρίασης, θα δώσει μια αντίδραση…

 

Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,11% ο FTSE 25 (2.079,25 μονάδες), με τον τραπεζικό δείκτη αμετάβλητο.

 

Την ίδια ώρα, κέρδη από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX στο +0,95%. Κέρδη 0,40-0,50% δείχνει η Wall Street.

 

 

Σχόλια για ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Γεκτερνα, ΟΠΑΠ

 

Στις επιμέρους μετοχές τώρα και τον FTSE 25, πρώτη σε άνοδο από  το πρωί, η μετοχή του ΟΤΕ (15,83 ευρώ, +1,7%), με τη μετοχή να έχει επιδείξει εντυπωσιακές αντοχές κατά την τελευταία διόρθωση, με άνοδο 20,14% το 2021. Και όλα αυτά εν μέσω σεναρίων για το ενδεχόμενο ενός έκτακτου μερίσματος. Βέβαια και όπως έχουμε σχολιάσει στο GFF, με δεδομένο πως σε τέτοιες περιόδους παρατηρείται κυκλικότητα στην πτώση, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, μήπως ετεροχρονισμένα η μετοχή του ΟΤΕ συγχρονιστεί στην πτώση της αγοράς, εφόσον δεν αλλάξει άμεσα το κλίμα.

 

Με άνοδο 0,89% και η ΤΕΝΕΡΓ (11,32 ευρώ, +0,89%). Σε σχέση πάντως με αυτά που αναφέρονται σε επιμέρους σχόλια του GFF, απαιτείται άμεσα αντίδραση και εκ νέου προσέγγιση των 11,70 – 11,90 ευρώ, αφού διαφορετικά ο κίνδυνος για έναν νέο κύκλο πτώσης, είναι μεγάλος.

 

Στα 8,73 ευρώ η Γεκτερνα (-0,91%), με την τάση να συνεχίζει να επιδεινώνεται με ανάγκη άμεσης αντίδρασης και επιστροφής, τουλάχιστον υψηλότερα των 9,00 – 9,20 ευρώ. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μιλήσουμε μέχρι και για πλήρη αναστροφή της κεντρικής τάσης, σε αρνητική.

 

Με πτώση 0,85% και ο ΟΠΑΠ (στα 12,90 ευρώ), με ανάγκη η μετοχή να μη χάσει τις στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 12,90 – 13,00 ευρώ. Χαμηλότερα, αρκετά ισχυρές στηρίξεις έχουμε στα επίπεδα των 12,60 – 12,70 ευρώ.   

 

Επενδυτική έκρηξη βλέπουν οι CEO των τραπεζών

 

Χ.Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς):Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας 

 

H πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, με τη μορφή συμφωνιών (deals) σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την «επανεκκίνηση» του τραπεζικού συστήματος και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Athens Mastercard Innovation Forum 2021.

 

O κ. Μεγάλου επισήμανε ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι έχει περιοριστεί το ρίσκο της χώρας, αφού γίνονται σε υψηλές αποτιμήσεις, σε διαφορετικούς κλάδους, και με τη συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές, δεν είναι υψηλές όπως παλιότερα, όταν το country risk ήταν υψηλό, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν τρεις ακόμη λόγοι στους οποίους βασίζεται η αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία - την οποία μάλιστα αναγνώρισε από τους πρώτους, όπως υπενθύμισε: Πρώτον, η «επανεκκίνηση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που φθάνει σύντομα σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπορεί να παράσχει πραγματική χρηματοδότηση στην οικονομία, δεύτερον, η ύπαρξη «δημοσιονομικού χώρου» την οποία επέτρεψε η πανδημία, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες που επλήγησαν από την κρίση τoυ covid-19 και τρίτον, το πρόγραμμα NextGenEU και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ειδικά, ο συνδυασμός των πόρων του NextGenEU, περίπου 32 δισ.ευρώ, με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, δημιουργούν μια δεξαμενή κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 5 με 7 έτη, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του ΑΕΠ και μπορούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό το οποίο δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη σημασία του NextGenEU και στο κομμάτι που αφορά την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, σημαντικό ρόλο στο οποίο καλούνται να παίξουν οι τράπεζες, υποβοηθώντας τους πελάτες τους να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον.

 

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις τράπεζες είναι κρίσιμες, πέραν της χρηματοδότησης, είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά, τόσο στο back office, όσο και σε προϊόντα και υπηρεσίες - υπογράμμισε - και έχει σχεδιάσει με προσοχή την ενίσχυση του ψηφιακού της αποτυπώματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας στην αύξηση της χρήσης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τους βοηθούμε να περάσουν στην ψηφιακή εποχή που είναι το μέλλον, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα, πρόσθεσε.

 

Σε ερώτημα για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Environmental, Society, Governance) από την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η υλοποίηση ξεκίνησε από τη διακυβέρνηση και διατρέχει όλη τη δομή της τράπεζας, ώστε να γνωρίζουν όλοι και να ενσωματώνουν στη δραστηριότητά τους τις προτεραιότητες της στρατηγικής. 

 

Αντιστοίχως, σε θέματα περιβάλλοντος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μακρά πορεία ευαισθητοποίησης και ενεργού ρόλου σε διεθνές επίπεδο (είναι από το 2019 μέλος του UNEPFI και έχει συνυπογράψει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής) ενώ έχει εντάξει τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής στην διαχείριση των κινδύνων και βοηθά τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις. «Η εφαρμογή ESG κριτηρίων είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας. Είναι δεδομένο ότι η ταυτόχρονη υλοποίηση προτεραιοτήτων ESG και ισχυρής οικονομικής απόδοσης συνδέονται και επιτρέπουν υψηλότερη κερδοφορία και καλύτερη σχέση με τον πελάτη», τόνισε.

 

Σε ερώτηση για την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, στην οποία προχωρούν η μία μετά την άλλη όλες οι ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μεγάλου υπενθύμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε μια τέτοια συναλλαγή, θεωρώντας ότι είναι προς όφελος των πελατών η αναβάθμιση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών και παράλληλα, ότι αυτή η πρωτοβουλία οδηγεί σε βελτίωση και ενίσχυση συνολικά της αγοράς.
 

Π.Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019

 

Για ένα εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του συνεδρίου Athens Mastercard Innovation Forum 2021.
 

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι' αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

 

Για τη συνέχεια, εκτίμησε πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ως βασικής πηγής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Να διασφαλίσουν ότι οι πόροι κατευθύνονται στους σωστούς σκοπούς και να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο επιχειρηματικό τοπίο.

 

Θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο του ενεργού συμβούλου για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το Σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα το business plan τους και να κάνουν τα σωστά βήματα για να προσελκύσουν επενδύσεις. Οι τράπεζες με άλλα λόγια, καλούνται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. 

 

Η Εθνική έχει δημιουργήσει μία εξειδικευμένη ομάδα για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις στο μεγάλο αυτό project, την οποία ονομάζει Εθνική 2.0. Η ομάδα αυτή εξειδικεύεται στην κατανόηση όλων των πτυχών του Ταμείου Ανάκαμψης και στόχος της είναι να συμβουλέψει τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Σχέδιο.

 

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως όλες οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα η Εθνική, έχουν κάνει ήδη πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως σε ό,τι αφορά τις εργασίες που γίνονταν στα καταστήματα των τραπεζών και σήμερα μπορούν να διενεργηθούν από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Το όραμά μου, είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως ενοποιημένο σύστημα, στο οποίο τράπεζες και επιχειρήσεις θα συνεργάζονται ψηφιακά. 
 

Την αισιοδοξία του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας

 

Την αισιοδοξία του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, μιλώντας στο Φόρουμ Καινοτομίας της MasterCard. "Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία. Το οικονομικό κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο τουρισμός είναι καθοριστικής σημασίας και είχαμε μια εξαιρετική σαιζόν. Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Βλέπουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλούς τομείς, σειρά επενδυτικών σχεδίων στην Ενέργεια, υποδομές όπως 5G και γρήγορο ίντερνετ, στον κατασκευαστικό τομέα, τα ακίνητα και οι ξένες επενδύσεις κινούνται πάνω από τις προσδοκίες. Ο τομέας των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ισχυρός και εκτιμώ ότι αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος για τα επόμενα 3-5 χρόνια", είπε ο κ.Καραβίας.
 

«Ο τραπεζικός τομέας έχει θεραπεύσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, όσο και στην πρόσβαση στις αγορές. Οι τράπεζες αξιοποίησαν τις αγορές κεφαλαίου για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, με αναβαθμίσεις, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον τραπεζικό τομέα. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15-18 μήνες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κράτος έπαιξε το ρόλο του πολύ επικοδομητικά και ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι εξασφάλισε ένα πολύ σημαντικό ύψος κονδυλίων, πόρους χωρίς προηγούμενο, και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έκανε όμως και κάτι παραπάνω. Αποφάσισε να μοχλεύσει αυτά τα ποσά με ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας.

 

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό, πήρε μια γενναία απόφαση να αναθέσει την διαδικασία και την έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων στον ιδιωτικό τομέα - και αυτό θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε την εσφαλμένη κατανομή και τη σπατάλη πόρων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», είπε ο κ. Καραβίας - και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σειρά του ιδιωτικού τομέα και κυρίως του τραπεζικού συστήματος να αποδείξει πως αυτές οι αποφάσεις ήταν σωστές. Στις τράπεζες και στη Eurobank είμαστε έτοιμοι για αυτό. Για εμάς η υποστήριξη των πελατών μας και κυρίως των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, μεγάλων, μεσαίων και μικρών, είναι η επιχειρηματική μας προτεραιότητα. Συζητούμε ήδη με πελάτες για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων, για να ζητήσουν να ενταχθούν στο RRF, έχουμε υποψήφια σχέδια 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπου πρέπει να εστιάσουμε. Τα σχετικά με το RRF σχέδια για την ενέργεια ή την ψηφιοποίηση έχουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό μας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι καταλληλότερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις».

 

     Για τις υπηρεσίες αποδοχής καρτών

 

    «Επί του παρόντος, οι τράπεζες ως χρηματοοικονομικές οντότητες αποτιμώνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Επομένως με την πώληση αυτού του τμήματος των εργασιών, οι τράπεζες μπορούν να φέρουν κεφάλαια με πολύ καλύτερους όρους.

 

Επιπλέον όμως, καθώς σταδιακά εντείνεται ο ρυθμός ψηφιοποίησης της βιομηχανίας καρτών, απαιτούνται επενδύσεις που μπορεί να είναι συμφέρουσες μόνο εάν είναι μεγάλης κλίμακας. Για αυτό βλέπουμε μια τάση ενοποίησης στον τομέα πανευρωπαϊκά. Για τους πελάτες, θα είναι θετικός ο αντίκτυπος, γιατί θα μπορέσουν να απολαύσουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από εξειδικευμένες εταιρείες, δύο ή τρεις μεγάλους διεθνείς παίκτες, και επομένως να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις παγκοσμίως», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

 

Β. Ψάλτης: «Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στη συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

 

Στη βούληση και την ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση των ιστορικών ευκαιριών εκσυγχρονισμού που διαφαίνονται για την οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ "The Finance-Growth Nexus: The role of banks in Greece's return to Growth" του σημερινού Athens Mastercard Innovation Forum.  

 

«Στην Alpha Bank μοιραζόμαστε το αίσθημα αισιοδοξίας που επικρατεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήσαμε αναλόγως τη στρατηγική μας στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την Αύξηση του Μετοχικού μας Κεφαλαίου με τη συμμετοχή υψηλού κύρους επενδυτών. Έτσι, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό τοπίο, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την παροχή χρηματοδότησης προκείμενου να βοηθήσουμε τη χώρα μας να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα και την ευελιξία της Alpha Bank, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους κερδοφορίας της, να στηρίξει την εκπόνηση έργων υψηλής αξίας και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

 

Καταλυτικός ο ρόλος των τραπεζών και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Επιχειρήσεων για την επιτυχή υλοποίηση του RRF 

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των βασικών εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι ορθά αυτές επελέγησαν από την κυβέρνηση για τη διοχέτευση μέρους των κεφαλαίων με τη μορφή δανείων, καθώς «αξιοποιώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία τους και διαθέτοντας πλέον επαρκή ρευστότητα, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την απορρόφηση των κονδυλίων και την κινητοποίηση κεφαλαίων, αναλαμβάνοντας τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του Κράτους της Επιχειρηματικής Κοινότητας». 

 

Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως, για τη δομική αλλαγή που επιχειρείται, απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την οικονομική πολιτική με τη μορφή μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

 

Ο κ. Ψάλτης τόνισε επίσης και την πολύ μεγάλη σημασία της καλής προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των επενδυτικών τους σχεδίων και με επίκεντρο την ψηφιοποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πράσινη οικονομία και την καινοτομία. 

 

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και να αποκτήσουν μία πιο εξελιγμένη προσέγγιση στην κατάρτιση των επενδυτικών τους σχεδίων και στην ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης, αναζητώντας παράλληλα επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

 

Σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, κ. 'Ασπας Παλημέρη αναφορικά με την παροχή ψηφιοποιημένων τραπεζικών λύσεων, ο CEO της Alpha Bank τόνισε ότι προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών πελατών στο διεθνές περιβάλλον, μέσα από προηγμένες υπηρεσίες Trade Finance, που θα διατίθενται μέσω διαδικτυακών και εναλλακτικών καναλιών, για τη διενέργεια άμεσων συναλλαγών, σημειώνοντας: «Το πλάνο μας βασίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ψηφιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για την εκτέλεση συναλλαγών, όπως μεταφορές FX, διαχείριση προθεσμιακών καταθέσεων και ψηφιακές υπογραφές συμβάσεων ή πιστωτικών επιστολών, ενισχύοντας παράλληλα την προσαρμοστικότητά μας στις υποδομές των Πελατών μας, και αφετέρου να παρέχουμε υψηλού επιπέδου απομακρυσμένη εξυπηρέτηση (Remote Customer Service) για διαδικασίες που στο παρελθόν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα».  

 

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εντάχθηκε πλήρως στη νέα υποδομή του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA και εφαρμόζει σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης την καινοτόμο υπηρεσία των άμεσων πληρωμών, μηδενίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών των πελατών της.

 

Επίσης, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Alpha Bank στηρίζει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της κρατικής λειτουργίας στη χώρα μας, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.

 

Η συνεργασία της Alpha Bank με τη Nexi δημιουργεί υπεραξία για την Τράπεζα και την ελληνική αγορά 

 

Τέλος, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε και στη σημασία της πρόσφατης σύναψης συνεργασίας της Alpha Bank με την Nexi, κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη, τονίζοντας τα αναμενόμενα οφέλη από την πρωτοβουλία αυτή, τόσο για την Τράπεζα όσο και για τους Πελάτες, στο πλαίσιο και της αλματώδους ανάπτυξης του κλάδου πληρωμών στην Ελλάδα. 

 

«Παραμένοντας κύριος μέτοχος στο σχήμα που δημιουργούμε με τη Nexi, τα αναμενόμενα οφέλη αφορούν τρία κύρια σημεία: την ενίσχυση της καινοτομίας μας στα συστήματα πληρωμών, τη γρήγορη ανάπτυξη που μας εξασφαλίζει η στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς και τα κέρδη που θα αποκομίσουμε τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα όμως, η συνεργασία αυτή θα ευνοήσει και την αγορά, καθώς οι Πελάτες μας θα επωφεληθούν από αποδοτικότερες λύσεις που θα καλύψουν σύγχρονες εμπορικές ανάγκες, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στα σημεία πώλησης και νέα κανάλια πωλήσεων, αλλά και συνολικότερα από μία αναβαθμισμένη εμπειρία εξυπηρέτησης στις διαδικασίες πληρωμών», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

 

28/09/21

 

 

Μιζέρια και πάλι σήμερα στο Χ.Α., με ανησυχία μην χαθούνε στηρίξεις κλειδί …. Πιέσεις σήμερα και στις διεθνείς αγορές…

 

Μέχρι τουλάχιστον στιγμής (13:07), μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με ακόμη μάλιστα μεγαλύτερη ανησυχία μήπως χαθούνε στηρίξεις, μπαίνοντας σε ένα νέο πτωτικό trend. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 870,68 μονάδες, -0,58%, σε μια συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο 12,7εκ ευρώ και με ανησυχία μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 870 – 875 μονάδων και η αγορά, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπει σε ένα νέο πτωτικό trend, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 840 – 850 μονάδες…

 

Και φυσικά αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι αν υπάρξει άμεσα αντίδραση και τουλάχιστον να μη χαθούνε οι ισχυρές στηρίξεις που αναφέραμε, με όλα να δείχνουνε πως και πάλι σήμερα, το πιο ενδιαφέρον μέρος της συνεδρίασης θα είναι η τελευταία ώρα.

 

Στους επιμέρους δείκτες και πάντα μέχρι στιγμής, με πτώση 0,56% ο FTSE 25, με τη διαγραμματική εικόνα του δείκτη να συνεχίζει να επιδεινώνεται. Στις 556 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, -0,11%, με κλειδί εδώ την παραμονή υψηλότερα των 350 – 345 μονάδων, κάτι το οποίο συνεχίζει να επιτυγχάνεται και είναι κάτι ικανοποιητικό.

 

Σημειώνεται πως όλα αυτά συμβαίνουμε τις διεθνείς αγορές να βρίσκεται, από το πρωί, σε πτωτικό πρόσημο, με τον DAX στο -1,11% (χαμηλό ημέρας). Με αισθητές απώλειες δείχνουνε τα Futures πως θα ξεκινήσει η Wall Street.

 

 

 

Σχόλια για ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Τιτάνας

 

Πρώτη σε άνοδο (από τις 4 μόνο μετοχές του FTSE 25 που καταγράφουνε κέρδη), η ΜΟΗ (13,42 ευρώ, +0,30%), με ζητούμενο πάντα μια επιστροφή υψηλότερα των 13,50 – 13,70 ευρώ, για να μιλήσουμε για σημαντική βελτίωση της τάσης.

 

Με κέρδη 0,27% και η ΕΥΔΑΠ (7,46 ευρώ), που καίγεται να μη χαθούνε οι καθοριστικές στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 7,40 – 7,50 ευρώ, αφού τότε υπάρχει κίνδυνος μιας πραγματικά μεγάλης επιδείνωσης της κεντρικής τάσης και πτώσης.

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση η ΕΕΕ (28,17 ευρώ, -3,06%), με συναγερμό εδώ να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα 28,60 – 28,70 ευρώ, αφού τότε υπάρχει κίνδυνος ένας νέο κύκλος πτώσης για τη μετοχή. Αντίδραση λοιπόν άμεσα.

 

Με νέα πτώση ο Τιτάνας (14,68 ευρώ, -2.13%), με ανάγκη άμεσης αντίδρασης αφού αρχίζει να διαφαίνεται κίνδυνος σημαντικής επιδείνωσης της τάσης. Αν τώρα χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 14,60 – 14,70 ευρώ, υπάρχει κίνδυνος να φύγει η μετοχή σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα των 14,00 ευρώ.

 

 

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

 

 Η τιμή του αργού σημείωσε αλματώδη άνοδο στις αγορές της Ασίας σήμερα το πρωί εξαιτίας της προσδοκίας πως η ζήτηση θα αυξηθεί και τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς καθώς ο κόσμος βγαίνει αργά από την περίοδο της πανδημίας.

 

Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 0,9% στις ασιατικές αγορές φθάνοντας τα 80,24 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ η τιμή του West Texas Intermediate ανέβηκε κατά 0,9% στα 76,07 δολάρια το βαρέλι.

 

Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει και τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν φέτος, τα προθεσμιακά στοιχήματα για τη ζήτηση μαύρου χρυσού αυξάνονται πολύ, ενώ η έλλειψη ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην πετρελαϊκή αγορά.

 

Ταυτόχρονα, τα στοκ αργού έχουν μειωθεί και η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών όπως η Ρωσία δεν άρκεσαν για να μετριάσουν την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

 

Σύμφωνα με τον Τζον Ντρίσκολ, αναλυτή της εξειδικευμένης εταιρείας JTD Energy Services, η τιμή του μαύρου χρυσού δεν φαίνεται να έχει φθάσει στην κορύφωση.

 

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σημειώνεται μολονότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης, λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και λόγω του κλίματος για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, που έχει προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις των μολύνσεων σε αρκετά κράτη.

 

27/09/21

 

 

Δεν πείθει η μέχρι στιγμής προσπάθεια του Χ.Α. να αντιδράσει …         

 

Μια αντίδραση έχει μέχρι στιγμής το Χ.Α., με την αγορά να βρίσκεται από το ξεκίνημα της ημέρας σε θετικό πρόσημο (βρέθηκε μέχρι και +0,60% τα πρώτα λεπτά), ωστόσο η εικόνα που έχει η αγορά δεν πείθει, με θετικό πάντως ότι η αγορά, έστω, συνεχίζει να κρατάει τις στηρίξεις στα επίπεδα των 870 – 875 μονάδων, που είναι και το ζητούμενο αυτό το χρονικό σημείο. Ειδικότερα, ο ΓΔ βρίσκεται στις 875,31 μονάδες, +0,25%, επαναλαμβάνοντας με την εικόνα να μην πείθει, με μέτριο προς χαμηλό τζίρο, 18εκ ευρώ. Ένας χαμηλός τζίρος που παρατηρείται σε μια ημέρα που η αγορά προσπαθεί να αντιδράσει μετά τα τελευταία προβλήματα.

 

Με κέρδη 1,16% ο τραπεζικός δείκτης, στις 555,49 μονάδες και τον FTSE 25 στις 875,39 μονάδες, +0,26%.

 

Την ίδια ώρα, κέρδη από το πρωί στην Ευρώπη, με τον DAX στο +1%.

 

 

Σχόλια για Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ

 

Στις επιμέρους μετοχές και τον FTSE 25, πρώτη σε άνοδο από το πρωί η μετοχή του Ελλάκτωρα (1,341 ευρώ, +2,37%). Αν υπάρχει ένα ζητούμενο διαγραμματικά, αυτό είναι να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 1,33 – 1,34 ή στη χειρότερη, υψηλότερα των 1,27 – 1,28 ευρώ, όλες σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις.

 

Με άνοδο από το πρωί και η ΕΥΔΑΠ (7,57 ευρώ, +1,75%), με μεγάλη αγωνία εδώ να μη χαθούνε τα επίπεδα τυων 7,40 – 7,50 ευρώ, επίπεδα στα οποία ανάμεσα σε άλλα υπάρχει και ο Απλός Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών.

 

Από την άλλη πλευρά, πρώτη σε πτώση η μετοχή της Βιοχάλκο (4,35 ευρώ, -2,25%), που συνεχίζει να παλεύει να μη χάσει τις στηρίξεις στα 4,40 – 4,50 ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγούσε τη μετοχή σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

 

Πτώση 1,48% και για την Jumbo (13,99 ευρώ), μια εικόνα πάντως που κρίνεται φυσιολογικό μετά την πρόσφατη αντίδραση της μετοχής. Σημειώνεται πως τα επίπεδα των 14,20 – 14,30 ευρώ είναι οι επόμενες πολύ ισχυρές αντιστάσεις, η διάσπαση των οποίων θα επανέφερε μετά από καιρό την τάση σε πλήρως θετική. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που υπάρξουνε νέα προβλήματα, κλειδί για τη μετοχή η παραμονή υψηλότερα των 13,30 – 13,40 ευρώ.  

 

 

ΔΕΗ: Πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή και το ύψος της ΑΜΚ

 

Ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα ραντεβού της διοίκησης της ΔΕΗ με υποψήφιους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου επενδυτές.

 

Τα ραντεβού θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα καθώς η διοίκηση να προβλέπεται να συναντηθεί με μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

 

Όπως αναφέρει το capital.gr, μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υπάρχει αισιοδοξία ότι στην αύξηση θα εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η διαδικασία θα σημειώσει επιτυχία.

 

Ήδη, το πρώτο δείγμα της συμπεριφοράς της μετοχής την επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων κρίνεται ως θετικό, καθώς η πτώση της τιμής της μετοχής ήταν περιορισμένη (11,53%) συγκριτικά με το πως κινήθηκαν άλλες μετοχές όπως των τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

 

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής και του ύψους της αύξησης του κεφαλαίου, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

 

Άλλωστε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ γίνεται με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει upsizing.

 

Δηλαδή, οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου

 

Επιλέξαμε την αύξηση με FMO διότι μέσω αυτής δημιουργείται ανταγωνισμός και παίρνεις ό,τι πιο καλό για την εταιρεία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία της αύξησης θα πάει πολύ καλά.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ της επιχείρησης η οποία και αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, ενώ μέρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building και θα ανακοινωθεί η τιμολόγηση.

 

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, με την κατανομή των νέων μετοχών και την τελική τιμή να εγκρίνονται από το ΔΣ της ΔΕΗ.

 

25/09/21

 

 

S&P: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, προχώρησε η S&P Global Ratings. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 5,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,4%.

«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο/Απρίλιο ήταν εκπληκτικά ισχυρή, τόσο από άποψη ΑΕΠ όσο και από πλευράς απασχόλησης”, ανέφερε σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος. «Αυτή η αύξηση των προβλέψεων για το 2021 σημαίνει ότι το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την κρίση θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος αυτού του έτους, ένα τέταρτο πριν από τις προηγούμενες προβλέψεις μας», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη της S&P για την ανάπτυξη τoυ 2022 παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,8% , προσθέτοντας ότι «η δύναμη της ανάκαμψης έχει προκαλέσει ελλείψεις υλικών και αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων».

Ο οίκος δήλωσε ότι αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι η παροδική αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι λόγος για την ΕΚΤ να σφίξει ακόμη τη νομισματική της πολιτική.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες στην ευρωζώνη και έφτασε το 65% μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

24/09/21

 

Επενδυτικό μπαράζ 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ

Σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΔΕΗ στην πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.

Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2023. Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «πορτοφόλι» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.

Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα «κλείσουν» σε έκτακτη γενική συνέλευση που πρόκειται να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει τις αποφάσεις της διοίκησης αναφορικά αφενός με την κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group και αφετέρου με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οποία σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπερταμείου θα οδηγήσει το ποσοστό του Δημοσίου, από 51 % σήμερα σε «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας «με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δισ. σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».

 

23/09/21

 

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της «Ελλάκτωρ»

 

Σε τρεις μήνες περίπου αναμένεται να διεξαχθεί η κύρια εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει η πλευρά της Greenhill εναντίον της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ. Η αγωγή στρέφεται εναντίον του αποκλεισμού της εταιρείας από την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου στο πλαίσιο της διαδικασίας της γενικής συνέλευσης της 22ας Ιουνίου. Χθες έγινε γνωστή η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, εξέλιξη που συνιστά μια μικρή νίκη της πλευράς της διοίκησης, η οποία στηρίζεται από τον έτερο μεγαλομέτοχο του ομίλου, την ολλανδική Reggeborgh.

 

Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση του προηγούμενου Ιουνίου ελήφθη απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι διαμάχες, με αφορμή τον αποκλεισμό της Greenhill των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου από την ψηφοφορία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η απόφαση του προεδρείου της γενικής συνέλευσης ελήφθη έπειτα από σχετική ψηφοφορία των υπόλοιπων μετόχων. Είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Greenhill να συμμετάσχει στη διαδικασία λόγω της συμφωνίας ενεχύρου που είχε συνάψει (επί των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών) με την εταιρεία Aeolus (που χρηματοδότησε την απόκτησή τους), αλλά και το γεγονός ότι η τελευταία δεν παρείχε σαφή και ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς την Greenhill. Οι εκπρόσωποι της τελευταίας αντέδρασαν έντονα, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.

 

Σημειωτέον ότι σε μελλοντικές γενικές συνελεύσεις δεν αναμένεται να υπάρξει ανάλογος αποκλεισμός, καθώς από τότε η Greenhill και άλλες εταιρείες συμφερόντων των δύο εφοπλιστών έχουν άρει τυχόν ενέχυρα, αποπληρώνοντας πλήρως τυχόν οφειλές που σχετίζονται με την απόκτηση των μετοχών, ενώ συμμετείχαν και στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, ελέγχοντας πλέον το 29% της «Ελλάκτωρ» (από 25,5% προηγουμένως).

 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν προβλέπεται να επικρατήσει νηνεμία στις σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του ομίλου σημείωναν ότι η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων σηματοδοτεί και μια ακόμα σημαντική εξέλιξη, τη δυνατότητα λήψης απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μόνο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο της εν λόγω γενικής συνέλευσης, η οποία, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά άνθρωποι της διοίκησης, «επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε και με την προηγούμενη διοίκηση, όταν αρκούσε μια απόφαση Δ.Σ. για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας». Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, καθώς επιτρέπει την αύξηση χωρίς να χρειάζεται «μάχη» για την εξασφάλιση των 2/3 της πλειοψηφίας των μετόχων μιας γενικής συνέλευσης, όπου πλέον οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα περιθώρια στενά. Στον αντίποδα, πηγές που πρόσκεινται στους εφοπλιστές σημείωναν ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο την αύξηση κεφαλαίου για την παροχή δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (stock options) και όχι μια γενικότερη αύξηση κεφαλαίου, ύψους π.χ. 50 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται, θα υπάρξουν κι άλλα πεδία αντιπαράθεσης στο μέλλον κι ενώ ο όμιλος εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντικές τομές για την ανάταξή του. 

 

21/09/21

 

Moody's: Αναβάθμιση συστημικών τραπεζών

 

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντίστοιχο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2, ενώ οι προοπτικές και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές. 

 

«Οι σημερινές αξιολογήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους, παράγοντες που ασκούν ανοδική πίεση στις βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους (BCA)», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του. 

 

Επιπλέον, σημειώνει, η αναβάθμιση του αξιόχρεου των καταθέσεων τους αντανακλά τις πρόσφατες και τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων τους στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμων στοιχείων παθητικού) έως το τέλος του 2025, «οι οποίες θα αλλάξουν τη διάρθρωση του παθητικού των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα μαξιλάρια για την προστασία των καταθετών». 

 

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

«Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στα επόμενα τρίμηνα, αν οι τράπεζες διατηρήσουν τα εύρωστα κεφάλαια και ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους με την περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και με την  αξιοποίηση των προοπτικών αύξησης των πιστώσεων και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». 

 

Ο Moody's σημειώνει ότι το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανόν θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες  για την αύξηση των τραπεζικών δανείων τους και τη στήριξη των εσόδων τους. Παρά ταύτα, προσθέτει ο οίκος, οι βασικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα των κεφαλαίων τους, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) και από την πρόκληση της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων τους και του κόστους του κινδύνου (cost of risk) καθώς και της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας τους με τον περιορισμό των δαπανών και νέες εργασίες. 

 

20/09/21

 

 

Πρεμιέρα για τον νέο DAX στη Φρανκφούρτη

 

Τριάντα τρία χρόνια μετά την καθιέρωσή του ο DAX, το βαρόμετρο του Χρηματιστηρίου της Φρανφκούρτης, χρειαζόταν μια μικρή ανανέωση. Στις 30 επιχειρήσεις του δείκτη προστίθενται από σήμερα άλλες 10, οι οποίες ως τώρα παρέμεναν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax. Πρόκειται για τις Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen. Κύριο κριτήριο επιλογής για την «προαγωγή» μίας επιχείρησης στον DAX ήταν η κεφαλαιακή διάρθρωση στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις του Αυγούστου. Ένα δεύτερο σημαντικό κριτήριο- απαραίτητο πλέον μετά το σκάνδαλο Wirecard- είναι ότι η ενδιαφερόμενη εταιρία πρέπει να καταγράφει κέρδη. Επίσης, θα πρέπει να εμφανίζεται από τον περασμένο Μάρτιο σε τουλάχιστον έναν δείκτη της «οικογένειας DAX», για παράδειγμα στον MDax ή στον TecDax, ο οποίος περιλαμβάνει επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας.

 

Οι αναλυτές δεν περιμένουν μεγάλες διακυμάνσεις στην επίσημη πρεμιέρα του νέου DAX. Και αυτό γιατί ήδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προεξοφλώντας κέρδη, έχουν κινηθεί για την απόκτηση μετοχών στις δέκα νέες επιχειρήσεις του δείκτη, τις οποίες άλλωστε γνώριζαν εξ’ αρχής. Ο Γιούργκεν Κουρτς, εκπρόσωπος της ένωσης μικροεπενδυτών DSV, θεωρεί ότι η διεύρυνση του δείκτη DAX αποτελεί θετικό βήμα, αν και ακόμη ο δείκτης παραμένει «ετεροβαρής και εστιάζει υπερβολικά στην παραδοσιακή βιομηχανία».

 

Εξαίρεση αποτελούν βέβαια οι νέες επιχειρήσεις του DAX Zalando Και Hello Fresh. Εξακολουθούν όμως να απουσιάζουν επιχειρήσεις, όπως η περίφημη Biontech, που έχει επινοήσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά είναι εισαγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και όχι στη Φρανκφούρτη. «Αυτό είναι ασφαλώς ένα πρόβλημα για τα γερμανικά Χρηματιστήρια», λέει ο Κρίστιαν Κάλερ, αναλυτής στην DZ Bank. «Αν εξαιρέσουμε την SAP και την Infineon, που ήδη περιλαμβάνονται στον DAX, δεν έχουμε άλλα μεγάλα ονόματα στην υψηλή τεχνολογία».

 

Απρόθυμες οι οικογενειακές επιχειρήσεις

 

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που έχουν ήδη ενταχθεί στον DAX αντανακλά τις ιδιαιτερότητες της γερμανικής οικονομίας. Απλούστατα δεν υπάρχουν τόσες πολλές ανώνυμες εταιρείες που να επιδιώκουν την απρόσωπη χρηματοδότησή τους μέσω του Χρηματιστηρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Έχουμε κάπως περιορισμένες δυνατότητες», λέει ο Γιούργκεν Κουρτς από την ένωση μικροεπενδυτών DSW. Ο Ρόμπερτ Χάλβερ, αναλυτής της Baader Bank, λέει ότι «δεν έχουν απομείνει άλλα πυρομαχικά» και ότι δεν υπάρχει στη Γερμανία μία τόσο ανεπτυγμένη «κουλτούρα του Χρηματιστηρίου» όπως στις ΗΠΑ.

 

Το 90% των γερμανικών επιχειρήσεων ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες και εκπροσωπούν το 52% του συνολικού τζίρου στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να είναι μικρές επιχειρήσεις, αλλά πολλές φορές κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους, διεθνώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Bosch. «Μόνο που οι οικογενειακές επιχειρήσεις πολλές φορές δεν θέλουν να υπάγονται στο περιοριστικό καθεστώς επιτήρησης ενός χρηματιστηρίου. Προτιμούν να εργάζονται και να δημιουργούν στην ησυχία τους, παρά να δίνουν κάθε τρεις μήνες αναφορά στους μετόχους», τονίζει ο Κουρτς.

 

Μήπως η διεύρυνση του DAX θα έχει τώρα επιβλαβείς επιπτώσεις για τον «μικρό του αδερφό», τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Ο Ρόμπερτ Χάλβερ από την Baader Bank σημειώνει το αυτονόητο, ότι «δέκα καλές περιπτώσεις έφυγαν και πήγαν στον MDax». Αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο δείκτης εξασθενεί, έστω και προσωρινά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η πορεία του δείκτη δεν είναι προδιαγεγραμμένη, όπως διαπιστώνουμε αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες δεκαετίες: με αφετηρία τις 1.000 μονάδες το 1987, ο DAX έχει φτάσει σήμερα λίγο κάτω από τις 16.000 μονάδες,ενώ την ίδια στιγμή ο MDax έχει αγγίξει τις 35.000 μονάδες.

 

Μπριγκίτε Σόλτες

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Deutsche Welle

 

17/09/21

 

 

Έγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό νωρίτερα, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων από το 2023.

 

Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% θα έρθει τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν οι περισσότεροι αναλυτές σήμερα.

 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, φάνηκε να επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, όπως ανέφεραν οι FT, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα .

 

Η ΕΚΤ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της διαψεύδει πάντως ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο και επισημαίνει ότι «το συμπέρασμα των FT ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει το 2023 δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει δώσει. O εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας υπενθυμίζει δε ότι την Τετάρτη σε δημόσια εκδήλωση ο Λέιν είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τον στόχο του 2% εν καιρώ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Έντονη συζήτηση

 

Η εσωτερική πρόβλεψη για τα επιτόκια αναμένεται να εντείνει την ευρύτερη συζήτηση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα άκρως δυναμικά προγράμματα τόνωσης που έχουν σε ισχύ εδώ και χρόνια.

 

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους FT, προσπαθούσε να δώσει λίγη ώθηση στον πληθωρισμό και επανειλημμένα είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανόδου των τιμών.

 

Σήμερα ο πληθωρισμός κινείται με υψηλό ρυθμό, αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Συνεπώς, το φαινόμενο ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινό.

 

Ο Λέιν όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα είπε στους οικονομολόγους ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σταθερά στο 2% σύντομα.

 
 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum