| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι ΗΠΑ & Το φτηνό φυσικό αέριο

 

00:01 - 02/07/24

 

 

Οι προσιτές τιμές στο φυσικό αέριο και η άφθονη προσφορά πετρελαίου είναι προτεραιότητα τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για τις δυτικές οικονομίες συμμάχους της υπερδύναμης.

Γι’ αυτό και παρά τις κυρώσεις και τις απειλές δεν τολμούν να τηρήσουν πραγματικά σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας. Η Ουάσιγκτον μόλις επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι οποίες θα πλήξουν μεν ένα τμήμα των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, αλλά χωρίς να δημιουργούν ευρύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά.

Όπως έγραψε σε ανάλυση του η The Wall Street Journal. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς που έχει τη στήριξη της Τεχεράνης. Aπό τις αρχές του έτους οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν υπερβεί το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα στις αρχές της θητείας του Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, όπως ο Τζον Σμιτ, συνεργάτης της Morrison Foerster και πρώην επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί τους «επιδεικνύουν πολύ μεγάλη σύνεση και δεν φτάνουν στα άκρα, ώστε να μην πλήξουν τη δυνατότητα των δυτικών οικονομιών να λειτουργούν». Πράγματι διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ και στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας ελίσσονται επί δεκαετίες με τη διπλωματία τους ανά τον κόσμο προκειμένου να διασφαλίσουν τη ροή του πετρελαίου, γι’ αυτό και συχνά συνάπτουν ανάρμοστες συμμαχίες. Το αποδεικνύουν όλες οι κινήσεις.

Στις 12 Ιουνίου, για παράδειγμα, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέο κύμα κυρώσεων κατά της Μόσχας έθεσε μεν στο στόχαστρο τις ρωσικές τράπεζες, αλλά δεν άγγιξε τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας. Ομοίως, όταν επέβαλε κυρώσεις στον Σοβκομφλότ, Ρώσο ιδιοκτήτη κρατικού δεξαμενόπλοιου, την ίδια στιγμή εξέδιδε άδειες με τις οποίες εξαιρούσε την πλειονότητα των πλοίων του στόλου του, που σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kpler ανέρχεται σε 91 πλοία. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν μόνο για 14 πλοία. Παράγοντες του κλάδου ερμηνεύουν αυτές τις εξαιρέσεις ως πράσινο φως προς τους διαπραγματευτές πετρελαίου για να συνεργάζονται ελεύθερα με τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη επιδεινώθηκαν λόγω της Χαμάς, αλλά οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί.

Η WSJ επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του, Λάελ Μπρέναρντ, και ορισμένοι συνεργάτες του δεν τολμούν να επιβάλουν ευρύτερα μέτρα φοβούμενοι μην προκαλέσουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς πετρελαίου που θα μπορούσαν να επιταχύνουν εκ νέου τον πληθωρισμό. Και όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι ένας από τους λόγους που έχουν συμπιέσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Μια ακόμη εξόφθαλμη περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ και στην εξωτερική της πολιτική ήταν προ μηνών η παρέμβαση της Ουάσιγκτον που κάλεσε την Ουκρανία να μην επιτίθεται με drones στα διυλιστήρια της Ρωσίας, καθώς οι βλάβες από τέτοιες επιθέσεις είχαν προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές βενζίνης και ντίζελ. Επιπλέον, οι κυρώσεις κατά του Ιράν που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στοχεύουν σε εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Χονγκ Κονγκ που διευκολύνουν τις πληρωμές για τις πωλήσεις ιρανικού αργού.

Σύμφωνα, όμως, με αναλυτές της Kpler, δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές πετρελαίου. Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε πέρυσι τις κυρώσεις που της είχε επιβάλει υπό τον όρο να διεξαχθούν στη χώρα δημοκρατικές εκλογές. Και έτσι οι δυτικές πετρελαϊκές βιομηχανίες είχαν και πάλι πρόσβαση στα αποθέματα της Βενεζουέλας και οι εξαγωγές της σε πετρέλαιο έχουν αυξηθεί 5% από την αρχή του έτους.

Λίγο αργότερα η Ουάσιγκτον δεν ανανέωσε την ευρύτερη άδεια που ίσχυε για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στη Βενεζουέλα, επειδή το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της απαγόρευσης. Σύμφωνα, όμως, με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματίες και διαπραγματευτές στους μεγαλύτερους οίκους διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων, προσφάτως αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον προσέγγισαν διαπραγματευτές εμπορευμάτων και τους συμβούλεψαν να υποβάλουν αιτήσεις για ειδικές άδειες που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να φορτώνουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Και παράλληλα, η αμερικανική πετρελαϊκή διπλωματία δραστηριοποιήθηκε έντονα στο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ερμπίλ στο βόρειο Κουρδιστάν προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία αγωγού που συνδέει την πλούσια σε πετρέλαια περιοχή με ένα λιμάνι της Τουρκίας. Ο αγωγός είναι κλειστός από τις αρχές του περασμένου έτους εξαιτίας πολιτικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία, το Ιράκ και την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum