| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η παγκόσμια οικονομία στις «φλόγες» .. Το ΔΝΤ σε ρόλο πυροσβέστη

 

00:01 - 05/09/22

 

Αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες όπως η Ουκρανία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια παρουσιάζονται επί του παρόντος να έχουν κάτι κοινό: Όλες βρίσκονται σε επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την εξασφάλιση δανείων.

 

Όπως έγραψε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του:

 

«Χώρες από πολλές διαφορετικές γωνιές της υφηλίου απευθύνονται για δάνεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς οι οικονομίες τους κλυδωνίζονται», σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, παρουσιάζοντας μάλιστα το ΔΝΤ ως «οικονομικό πυροσβέστη της υφηλίου» («world’s financial firefighter»).

 

Παράγοντες αστάθειας 

 

Κάθε περίπτωση χώρας έχει, προφανώς, τις δικές της ιδιαιτερότητες, ωστόσο αυτό που παρατηρείται σε γενικές γραμμές είναι ένας συνδυασμός από υψηλούς πληθωρισμούς, συρρικνούμενα συναλλαγματικά αποθέματα, αυξανόμενα κόστη δανεισμού, αναπτυξιακά εμπόδια και πολιτική αστάθεια.

 

«Το ΔΝΤ, ως κομμάτι του πλαισίου που διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερης παγκόσμιας σταθερότητας, υπήρξε κατά καιρούς αμφιλεγόμενο λόγω των προϋποθέσεων (βλ. μεγάλες περικοπές δαπανών κ.ά.) που συνοδεύουν τα προγράμματά του. Αλλά μαζί με την Κίνα, το ΔΝΤ είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης (lender of last resort) και ως βαρόμετρο κινδύνου πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο», συνεχίζει στην ανάλυσή του το Bloomberg, με το βλέμμα στραμμένο σε χώρες όπως είναι το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Ζάμπια, η Αίγυπτος και η Ουκρανία.  

 

Το Πακιστάν, που βρέθηκε αντιμέτωπο όχι μόνο με πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό του αλλά και με θανατηφόρες πλημμύρες, μόλις εξασφάλισε ένα δάνειο περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτρέψει μια επικείμενη χρεοκοπία.

 

Η Σρι Λάνκα είναι και εκείνη κοντά στο να συμφωνήσει ένα δάνειο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ζάμπια μόλις εξασφάλισε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η Αίγυπτος βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο, ενώ έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και η Ουκρανία ζητά χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έρχονται πια να επιτείνουν τα βάρη που προήλθαν από την περίοδο της πανδημίας, με το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για κλυδωνισμούς ακόμη και εύρωστων οικονομιών.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum