| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται

 

00:01 - 08/03/22

 

Ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εμφάνισε σημαντική άνοδο. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση στο 5,8% εν συγκρίσει με το 5,1% του Ιανουαρίου, δηλαδή αρκετά παραπάνω από τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών του Reuters.

 

Όπως έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση του ο οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank, Salomon Fiedler, όπως και προηγουμένως, ο πληθωρισμός ήταν κατά πολύ υψηλότερος στις τιμές της ενέργειας, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν κατά 31,7%, από το 28,8% τον Ιανουάριο. Το στοιχείο εξακολουθεί να συνεισφέρει στο σχεδόν ήμισυ της ετήσιας αλλαγής στα επίπεδα των τιμών. Αν εξαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας, τότε ο συνολικός δείκτης είχε άνοδο 3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 2,5% τον Ιανουάριο. Οι τιμές για τα εκτός ενέργειας βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν 3% ετησίως τον περασμένο μήνα, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανόδου, από 2,1% τον Ιανουάριο. Ο δε πληθωρισμός για τρόφιμα, οινοπνευματώδη και καπνό επίσης εμφάνισε σημαντική άνοδο στο 4,1%, από το 3,5% σε ετήσια βάση. Οι υπηρεσίες φάνηκε πως είχαν πιο περιορισμένη άνοδο στο 2,5% από το 2,3%, μια και λιγότερο επηρεάζονται από τα ακριβότερα εμπορεύματα και τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ασκεί εντονότερες πιέσεις στον πληθωρισμό των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρωζώνης. Οι τιμές χονδρικής για τα δύο καύσιμα έχουν αποδειχθεί ευμετάβλητες από τις αρχές της εισβολής, αλλά δεν αποκλείεται να σταθεροποιηθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από το παρελθόν. Οι δε τιμές άλλων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, θα ανέλθουν πιθανώς ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος. Πέραν τούτου, η δημοσιονομική πολιτική σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να καταστεί ακόμα πιο γενναιόδωρη. Τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από το υψηλότερο κόστος διαβίωσης θα γίνουν ακόμα ακριβότερα και η Γερμανία ειδικότερα έχει επίσης ανακοινώσει μεγάλες αυξήσεις για αμυντικό εξοπλισμό. Κι αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί κλάδοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, ενώ και ο ανταγωνισμός για υλικά και εργατικά χέρια οξύνεται. Συνεκτιμώντας την κατάσταση, οι εν λόγω παράγοντες συνηγορούν υπέρ ενός αξιοσημείωτου κινδύνου για τόνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη φέτος.

 

Εξακολουθούμε, πάντως, να αναμένουμε μία αύξηση στο κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ φέτος τον Δεκέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της η πρώτη αυτή κίνηση υποτίθεται πως θα πραγματοποιηθεί αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Το να καταστεί μία αύξηση επιτοκίων εφικτή φέτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το χρονοδιάγραμμα των αγορών της, ενώ εμείς θεωρούμε πιθανά τα μέτρα σκλήρυνσης εντός του 2022.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum