| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

H E.E., τα προβλήματα & Οι προοπτικές

 

00:01 - 10/11/22

 

Κατά κάποιον τρόπο οι σημερινές αντιξοότητες είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμες από την Ε.Ε. εν συγκρίσει με την κρίση του ευρώ προ δεκαετίας. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπόρεσε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια και να αγοράσει δημόσιο χρέος. Αυτό δεν είναι μία από τις επιλογές σήμερα, μιας και η ΕΚΤ μόλις διπλασίασε τα επιτόκια στο 1,5% και θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις. Συν τοις άλλοις, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει ένα διαρθρωτικό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένες χώρες, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα οικονομικά τους μοντέλα. Οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων αυξάνονται. Αλλά οι κρίσεις έχουν και θετικό πρόσημο για την Ε.Ε, η οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα μπορούσε να έχει τη φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια στον κόσμο και ενδεχομένως να αναδειχθεί γεωπολιτικά ισχυρότερη.

 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχάρησαν τον εαυτό τους όταν αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της Ουκρανίας, αλλά δεν σκέφθηκαν εν πλήρει εκτάσει τις οικονομικές συνέπειες της διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μετριάσουν το πλήγμα του ακριβότερου φυσικού αερίου και η ζήτησή του δεν μειώθηκε τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν αρκετά για να προετοιμάσουν τους πολίτες για τα δύσκολα, που έρχονταν, ενώ η αλληλεγγύη εντός Ε.Ε. εξανεμίζεται και ο κίνδυνος λαϊκιστικών αντιδράσεων τα επόμενα χρόνια αυξάνεται. Η Γαλλία απέκλεισε τη δυνατότητα για αγωγό φυσικού αερίου από την Ισπανία στα Πυρηναία. Παρ’ όλα αυτά, οι ηγέτες της Ε.Ε. σημείωσαν κάποια πρόοδο στην επίλυση των διαφορών τους. Μια εντυπωσιακή εκστρατεία για περισσότερο φυσικό αέριο από τρίτους, καθώς και ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός, συνέβαλαν στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στο ένα τρίτο των δυσθεώρητων επιπέδων στα τέλη Αυγούστου, παρόλο που εξακολουθούν να είναι πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. έχει επιταχύνει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, θα έχει φθηνή και καθαρή ενέργεια από τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

 

Το δε φθηνό χρήμα επέτρεψε στις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν χρέη την περασμένη δεκαετία, χωρίς να σκέφτονται σοβαρά πώς θα αποπληρωθούν. Οι τελευταίες ενεργειακές επιδοτήσεις έπονται των τεράστιων πακέτων στήριξης του κορωνοϊού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμαρτύρονται ήδη για τα υψηλά επιτόκια, με τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να επικρίνει την ΕΚΤ, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη κι αν το ήθελε. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 9,9% τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, ο υψηλός πληθωρισμός έχει το παράπλευρο όφελος της μείωσης του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Εάν όμως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εδραιωθούν, οι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να διακρατήσουν κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Το σοκ που προκλήθηκε με τα ομόλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την προσπάθεια της τέως πρωθυπουργού Λιζ Τρας με τη βραχύβια θητεία να ασκήσει χαλαρή νομισματική πολιτική αποτελεί χρήσιμη προειδοποίηση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, είναι ακόμη δύσκολο για τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες ή να μειώσουν τους φόρους. Φοβούνται μια εκλογική αντίδραση εάν δεν βοηθήσουν τους πληθυσμούς τους με το αυξανόμενο κόστος ζωής. Πάντως, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα εργαστούν σκληρά για να εκτραπούν τα προβλήματα δημοσίου χρέους σε καθολική κρίση. Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί να σταματήσει την υπερβολική απόκλιση των επιτοκίων, που πληρώνουν διαφορετικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρέη τους είναι βιώσιμα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum