| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η FED για ακόμη μια φορά είναι ουραγός

 

00:01 - 16/02/22

 

Διογκώνονται οι πιέσεις, οι οποίες ασκούνται προς την Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για να λάβει μια σθεναρότερη θέση ως προς τον πληθωρισμό, ειδικά αφότου ο δείκτης συνεχίζει την ανοδική πορεία του. Και αυτή η εξέλιξη διαλύει τις όποιες ελπίδες ότι θα αμβλυνθούν οι δυσκολίες για τους καταναλωτές και ενδυναμώνει την άποψη ότι η τράπεζα υστερεί σε αντίδραση.

 

Όπως έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση του το Reuters, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, οι επενδυτές προχώρησαν σε ασυνήθιστα μέχρι πρότινος στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει τον επερχόμενο κύκλο αυξήσεων με μια μεγάλη κίνηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης. Στέλεχος της Fed, το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα διατεινόταν πως δεν χρειάζεται μια τέτοια κίνηση, σήμερα εμφανίζεται να έχει αλλάξει γνώμη. Οι αποδόσεις των διετούς διάρκειας ομολόγων των ΗΠΑ ενισχύθηκαν το μέγιστο από τις 5 Ιουνίου 2009.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, η μαζική μεταστροφή της αγοράς και το γεγονός πως ο πρόεδρος της Fed Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ενστερνίστηκε την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο τετράμηνο υποδηλώνουν ότι η εντός της τράπεζας συζήτηση για την ταχύτητα και το ύψος των αυξήσεων απλώς θα επιταθεί ενόψει της συνεδρίασης στα μέσα Μαρτίου. Εως αυτή τη στιγμή οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν προβάλει ενστάσεις στην ιδέα της αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την οποία δεν εφάρμοσαν από τον Μάιο του 2000 και ούτε στην έναρξη ενός κύκλου αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980, οπότε και δεν δημοσιεύονταν οι αποφάσεις της πρώτης. «Δεν εκτιμώ πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε με μια αύξηση 50 μ.β.», τόνισε η πρόεδρος της Fed Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστεν, η οποία συνήθως συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα «γεράκια» της τράπεζας. Κατόπιν, όμως, υπήρξε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για πληθωρισμό 7,5% το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, οπότε και η θέση αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση.

 

Ηδη, πάντως, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν διαμηνύσει ότι θα αρχίσουν να αυξάνουν το βασικό επιτόκιο overnight από τα σχεδόν μηδενικά του επίπεδα στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών διέκοψαν τη φρενίτιδα αγορών κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αγορές εγκαινιάστηκαν για να διατηρηθούν χαλαρές οι χρηματοδοτικές συνθήκες μεσούσης της πανδημίας. Ωστόσο, με οποιοδήποτε κριτήριο κι αν εξετάσει κανείς την κατάσταση, οι αντιδράσεις τους είναι καθυστερημένες, ειδικά εφόσον ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα 40ετίας, η αγορά έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και η Fed μόλις τώρα προετοιμάζεται να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum