| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Απλά ο Πάουελ πρέπει να φύγει

 

00:01 - 16/11/21

 

Με τις κεντρικές τράπεζες να αναμένεται να συνεχίζουνε να διαδραματίζουνε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και το 2022, όπως έγραψε σε άρθρο του στο Project Syndicate ο διάσημος οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς (νομπελίστας στα οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου των ΗΠΑ), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απόφαση: ποιον να διορίσει πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία.

 

Η λανθασμένη επιλογή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Υπό τον Αλαν Γκρίνσπαν και τον Μπεν Μπερνάνκε, η Fed απέτυχε να ρυθμίσει επαρκώς το τραπεζικό σύστημα, θέτοντας το έδαφος για τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων 75 ετών.

 

Τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δοκιμάσουν οποιονδήποτε επικεφαλής της Fed. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ήδη σκληρές προκλήσεις σχετικά με τον πληθωρισμό και τι να κάνουν γι’ αυτόν.

 

Η αύξηση των επιτοκίων (και συνεπώς της ανεργίας) θα ήταν χειρότερη θεραπεία από την ασθένεια;

 

Ομοίως, ενώ η λανθασμένη τιμολόγηση των τίτλων που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια ήταν κεντρικό στοιχείο στην κατάρρευση του 2008, υπάρχουν τώρα στοιχεία για μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο διάχυτη λανθασμένη τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

 

Τι πρέπει να κάνει η Fed για αυτό; Ο Πάουελ δεν είναι ο σωστός άνθρωπος αυτή τη στιγμή.

 

Ακόμη και τώρα, είναι απρόθυμος να αντιμετωπίσει τον κλιματικό κίνδυνο. Ο Πάουελ θα έλεγε ότι τα κλιματικά ζητήματα δεν περιλαμβάνονται στην εντολή της Fed, αλλά θα έκανε λάθος.

 

Μέρος της εντολής της Fed είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή από την κλιματική αλλαγή.

 

Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια Fed που είναι πραγματικά αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός σταθερού, δίκαιου, αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Οποιος πιστεύει ότι μπορούμε να βασιστούμε σε απεριόριστες αγορές ή ότι η ρύθμιση έχει ήδη προχωρήσει πολύ μακριά, δεν βλέπει καθαρά.

 

Δεν χρειαζόμαστε ούτε έναν ιδεολόγο όπως ο Γκρίνσπαν, ούτε έναν δικηγόρο με γνώμονα τη Wall Street, όπως ο Πάουελ.

Αντίθετα, χρειαζόμαστε κάποιον που έχει βαθιά κατανόηση των οικονομικών και που συμμερίζεται τις αξίες και τις ανησυχίες του Μπάιντεν τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. Υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

 

Αλλά ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ. Η Λάελ Μπρέιναρντ είναι ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου έχει αποδείξει την ικανότητά της και έχει κερδίσει τον σεβασμό των αγορών – χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες της.

 

Ο Μπάιντεν μπορεί να τα έχει όλα: μια πρόεδρο της Fed που διατηρεί τη συνέχεια και δεν θα ταράζει τις αγορές, αλλά και θα πιστεύει στην οικονομική και κοινωνική του ατζέντα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum