| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η ενίσχυση του δολαρίου & Τα μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία

 

00:01 - 19/05/22

 

Αν και ως GFF πιστεύουμε πως περίπου στα τρέχοντα επίπεδα και εφόσον δεν υπάρξει γενίκευση του πολέμου εκτός Ουκρανίας, το ευρώ έχει δει τα χειρότερα και κάπου εδώ (1,03 με 1,05) είναι ο πάτος και σταδιακά θα μπορούσε να αντιδράσει σε σχέση με το δολάριο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα πράγματα είναι περίπλοκα, με τη μεγάλη πάντως ανατίμηση του δολαρίου, χωρίς καμία αμφιβολία να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε πριν από μερικές ημέρες το Bloomberg σε ανάλυση του, τo ενισχυμένο δολάριο κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία όλο και πιο βαθιά σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και υποκινώντας την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών – και δεν υπάρχει κάποια προοπτική άμβλυνσης των συνθηκών αυτών. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο, ανήλθε 7% από τον Ιανουάριο και μετά, αγγίζοντας τα υψηλά επίπεδα διετίας. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά μια επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οπότε και οι επενδυτές αγόρασαν δολάρια ως καταφύγιο εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. Όπως έγραψε το Bloomberg στην ανάλυση του, ένα ενδυναμωμένο νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αποκλιμακώσει τις τιμές και να στηρίξει την αμερικανική ζήτηση για αγαθά από το εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, θα προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων ειδών από άλλες οικονομίες, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού σε αυτές και αποσπώντας τους κεφάλαια. Και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό καθίσταται πολύ ανησυχητικό για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αναγκάζονται είτε να επιτρέψουν στα νομίσματά τους να αποδυναμωθούν είτε να παρέμβουν για να μετριάσουν τη διολίσθησή τους είτε να αυξήσουν τα δικά τους επιτόκια σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα επίπεδα των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων. Τόσο η Ινδία όσο και η Μαλαισία πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Η Ινδία παρενέβη, επίσης, στην αγορά για να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία της ρουπίας.

 

Ούτε οι προηγμένες οικονομίες φάνηκαν αλώβητες. Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ έφτασε σε νέα επίπεδα ναδίρ πενταετίας, το ελβετικό φράγκο αποδυναμώθηκε για να επιτύχει ισοτιμία 1/1 με το δολάριο για πρώτη φορά από το 2019, ενώ το ιαπωνικό γεν καταβυθίστηκε σε ναδίρ εικοσαετίας. «Ο γρήγορος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί πονοκεφάλους σε πολλές άλλες οικονομίες στον κόσμο, προκαλώντας εκροές χαρτοφυλακίου και εξασθένηση εθνικών νομισμάτων», δηλώνει ο Τούλι Μακάλι, διευθυντής του τμήματος Οικονομικών Ασίας – Ειρηνικού στην τράπεζα Scotiabank.

 

Παράλληλα, ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της αμερικανικής ανάπτυξης και της αναμενόμενης αποθέρμανσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τελικά την άνοδο του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της θα αφαιρέσει την πίεση από άλλες κεντρικές τράπεζες για σύσφιγξη, μπορεί να χρειαστούν μήνες για μια νέα ισορροπία. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Κλέι Λόουερι, πρώην υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν από μια «αναντιστοιχία νομισμάτων», η οποία συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ και στη συνέχεια τα έχουν προσφέρει με τη μορφή χορηγήσεων στο εθνικό τους νόμισμα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum