| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

ΗΠΑ: Η μικρή ύφεση & Οι εκατομμύρια άνεργοι

 

00:01 - 20/10/22

 

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε τον κίνδυνο μιας «πολύ ελαφριάς» ύφεσης, αλλά ακόμη και μια τέτοια εξέλιξη θα αποδεικνυόταν επώδυνη για τα αμερικανικά νοικοκυριά και πολιτικά επικίνδυνη για τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι οικονομικές αναταράξεις, ακόμη κι αυτές της μέτριας έντασης, οδηγούν παραδοσιακά σε σαφώς υψηλότερη ανεργία, διότι οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους κατά εκατομμύρια εργαζομένους ως απάντηση στη χαμηλότερη ζήτηση.

 

Αυτό θα υπονόμευε τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει διαφημίσει την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να υποστηρίξει ότι η οικονομία έχει γερά θεμέλια, παρά τον πρωτοφανή υψηλό πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια.

 

Όπως έγραψε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του, μία ύφεση στις ΗΠΑ «είναι ένα διάλειμμα», δήλωσε ο διευθυντής οικονομολόγος της JPMorgan Chase, Μπρους Κάσμαν. «Είναι μια άνοδος του ποσοστού ανεργίας 2% ή περισσότερο». Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο αμερικανικός λαός δεν χρειάζεται να προετοιμαστεί για ύφεση, επικαλούμενος την ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ύφεση. Εάν είναι, θα είναι μια πολύ μικρή. Δηλαδή, θα κινηθούμε ελαφρώς προς τα κάτω», είπε.

 

Συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει τις εικασίες για ύφεση, η οποία προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με στόχο τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού.

 

Η αισιόδοξη συζήτηση για την οικονομία είναι βασικό στοιχείο κάθε αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς οι πρόεδροι προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας παράλληλα τις πολιτικές επιπτώσεις από μια συρρίκνωση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «οικονομική μετάβαση», είπε ο Τζο Μπάιντεν στα μέσα της εβδομάδας σε ένα σχόλιό του στο Twitter, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τον Μπράιαν Ντις, διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του. Οι προβλέψεις για ύφεση πολλαπλασιάζονται, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αισθάνεται υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια ολοένα και περισσότερο για να ελέγξει έναν πληθωρισμό, που αποδεδειγμένα είναι υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι περίμενε.

 

Η Αννα Γουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Bloomberg Economics, αναμένει ότι η χώρα θα περιπέσει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάτι το οποίο, εάν συμβεί, θα ενισχύσει τον δείκτη της ανεργίας στο 4,9%, από το 3,5% τώρα. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μια χειρότερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση ή χρηματοπιστωτική αναταραχή να οδηγήσει και τις ΗΠΑ σε ύφεση το πρώτο ήμισυ του 2023», είπε. Τα σχόλια Μπάιντεν για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου διατυπώνονται, ενόσω την ίδια στιγμή οι οικονομικές προοπτικές για άλλες χώρες διαγράφονται δυσοίωνες. Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των ετήσιων συνδιασκέψεών του, δήλωσε στην έκθεσή του ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη» για την παγκόσμια οικονομία και αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, επικαλούμενο τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της Κίνας, καθώς και τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια διεθνώς.

 

Η πρόβλεψη του Μπάιντεν ότι οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν «πολύ ελαφριά», αν συνέβαινε, έκανε κορυφαίους οικονομικούς του συμβούλους να ισχυρίζονται πως ο πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός». Στις δεκάδες περιπτώσεις ύφεσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% κατά μέσο όρο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε περίπου 3,8 ποσοστιαίες μονάδες και τα εταιρικά κέρδη μειώθηκαν περίπου 15%.

 

Η μέση διάρκεια της περιστολής της αμερικανικής οικονομίας ήταν 10 μήνες. Σημειωτέον, τέλος, πως αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας στο ποσοστό ανεργίας σημαίνει περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, τόνισε η κ. Γουόνγκ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum