| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η Κίνα συνεχίζει να ισχυροποιείται …..

 

00:01 - 26/01/22

 

Mε μόλις τέσσερις δεκαετίες η οικονομία της Κίνας πέτυχε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πλούτου και ανάπτυξης και μέχρι πρόσφατα η ανοδική της τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας φαινόταν ότι θα συνεχιζόταν. Καθώς όμως οι πολιτικές πιέσεις και ο κορωνοϊός ωθούν πολλές χώρες – ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες – να υιοθετήσουν πιο εθνικιστικές πολιτικές, η ακμή της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε σύντομα να αντικατασταθεί από μια μετα-πανδημική εποχή που διαμορφώνεται από ανησυχίες εθνικής ασφάλειας και ελέγχους στα σύνορα. Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Κίνα, η οποία θα προτιμούσε να διατηρήσει ο πλανήτης το οικονομικό άνοιγμα που πέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Όπως έγραψε προσφάτως σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στο Project Syndicate ο Ζανγκ Γιουν (πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη), για τον λόγο αυτόν, η Κίνα εργαζόταν σκληρά για να ευθυγραμμίσει τις οικονομικές και εμπορικές της δραστηριότητες με τους διεθνείς κανόνες. Αλλά τώρα φαίνεται ότι η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς και περιορισμούς.

 

Οι προβλέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας υποδηλώνουν ότι εάν η Κίνα αξιοποιήσει στο έπακρο το πλεονέκτημα του οικονομικού της κεφαλαίου – όπως φαίνεται έτοιμη να κάνει -, οι ΗΠΑ θα είναι αδύνατο να εμποδίσουν την οικονομική πρόοδο της Κίνας. Αντί να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας, οι πολιτικές της Αμερικής θα ενθαρρύνουν την Κίνα να συνεχίσει να αντισταθμίζει τα στοιχήματά της, μεταξύ άλλων με την επανεξέταση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και τη μετατόπιση περισσότερων πόρων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στο χειρότερο σενάριο αποσύνδεσης, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν να κυριαρχούν στα δικά τους συστήματα τεχνολογικής προμήθειας, το καθένα με τους δικούς του κανόνες και πρότυπα.

Αλλά οι οραματιστές πολιτικοί θα πρέπει να εκτιμήσουν πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και από τις δύο πλευρές εάν οι χώρες αντ’ αυτού συνεργαστούν. Οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα αν εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η άνοδος της Κίνας.

 

Οι δεσμοί με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών, επιταχύνουν πάντα την τεχνολογική πρόοδο. Και ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα που ενθαρρύνει την καθοδηγούμενη από την αγορά δραστηριότητα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την επαναληπτική διαδικασία ζωτικής σημασίας για την εμπορευματοποίηση της καινοτομίας. Είναι σαφές ότι η Κίνα έχει πολλά να κερδίσει από ένα πιο ανοιχτό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι ηγέτες της Κίνας τόνισαν ότι δεν εγκαταλείπουν το μονοπάτι της ανάπτυξης που καθοδηγείται από την αγορά και επιστρέφουν σε ένα κλειστό οικονομικό μοντέλο – και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε το αντίθετο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum