| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η Ευρώπη & Η μεγάλη επιβράδυνση

 

00:01 - 27/10/22

 

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διογκούμενο αντίκτυπο στις οικονομίες της Ευρώπης, η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ ο πληθωρισμός δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Οι προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης θα αναπτυχθούν μόλις κατά 0,6% το 2023, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες (εξαιρουμένων της Τουρκίας και των χωρών των συγκρούσεων, Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία) θα αναπτυχθούν κατά 1,7%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή μας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Όπως έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση του στο Blog του IMF, ο κ. Αλφρεντ Κάμερ (διευθυντής ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ), τον χειμώνα, πάνω από τις μισές χώρες στην Ευρωζώνη θα βιώσουν τεχνική ύφεση με τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της παραγωγής. Μεταξύ αυτών των χωρών, η παραγωγή θα μειωθεί κατά μέσον όρο περίπου κατά 1,5% από το ανώτατο όριο. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία θα βιώσουν επίσης τεχνική ύφεση, με μέση μείωση της παραγωγής άνω του 3%. Το επόμενο έτος, η παραγωγή και το εισόδημα της Ευρώπης θα είναι σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προ του πολέμου της Ουκρανίας προβλέψεις του ΔΝΤ. Και ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί του χρόνου, ωστόσο θα εξακολουθήσει να κείται πολύ υπεράνω του στόχου της ΕΚΤ, σε περίπου 6% και 12% αντίστοιχα για τις προηγμένες και τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες.

 

Τα σενάρια μάς δείχνουν ότι η πλήρης διακοπή των εναπομεινασών προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγούσε σε ελλείψεις και διανομή φυσ. αερίου με δελτίο, καθώς και απώλειες του ΑΕΠ έως και 3% σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη περίοδο υψηλότατου πληθωρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο. Ακόμη και χωρίς νέες διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερος για μακρό χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης του δείκτη μέχρι στιγμής οφείλεται στις υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων – κυρίως της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, ιδιαίτερα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ενώ αυτές οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, υπάρχει ελπίδα ότι θα σταματήσουν να ανέρχονται και, ως εκ τούτου, θα συμβάλουν σε μια σταθερή πτώση του πληθωρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η τελευταία εκτίμησή μας πάντως δείχνει ότι η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχουν αλλάξει ριζικά τη διαδικασία του πληθωρισμού, με την αύξηση των εισροών και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη εκτίναξή του. Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υπάρχει λιγότερη οικονομική χαλάρωση και, κατά συνέπεια, περισσότερες υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις από ό,τι συνήθως εκτιμάται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής βρίσκονται ενώπιον σκληρών επιλογών, διότι αντιμετωπίζουν ένα τοξικό μείγμα ασθενούς ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρότερες μακροοικονομικές πολιτικές για να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό, βοηθώντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Και σε αυτούς τους εξαιρετικά αβέβαιους καιρούς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τις πολιτικές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ως απάντηση στο πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προς το παρόν.

 

Τέλος, στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ζώνης του Ευρώ, πιθανότατα θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική το 2023, εκτός εάν η δραστηριότητα και η απασχόληση εξασθενήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, μειώνοντας ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum